Stratejik Planlar Neden Başarısız Olur?

stratejik plan

Herkes bilir, stratejik planlar bir şirketin başarısı üzerinde etkiye sahip olan unsurlardan biridir.

Bir stratejik planın değerini ve böylesi bir plana neden ihtiyaç duyulduğunu anlayabilmek güzel bir başlangıç için atılması gerekli ilk adımdır. Ama bir şeyi istiyor olmak hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Yeterli olsaydı, hepimiz Apple ve Google gibi büyük şirketlere sahip olurduk. Bir stratejik plan oluşturma süreci disiplin, uzağı görebilme yetkinliği ve fazla miktarda dürüstlük gerektirir. Tüm bunlara rağmen, ne kadar iyi hazırlanmış olursanız olun, en nihayetinde yol boyunca karşınıza çıkacak güçlüklerin sizi sınırladığına tanık olacaksınız.

Tam da bu noktada sizlerle bu planların neden başarısız olduğuna ilişkin 10 temel nedeni paylaşmak isteriz. Siz de bu tuzaklardan kaçınarak başarılı sonuçlar getiren ve işinizi büyütmenizi sağlayacak bir stratejik planı hayata geçirme hedefini gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

 

1. Sırf bir plana sahip olmak için plan yapmak.

Bazı organizasyonlar, iyi organizasyonların mutlaka bir plana sahip olmaları gerektiğine ilişkin yaygın inanç nedeniyle bir plan yapma ihtiyacı duyar. Bunu yapmayın. Eğer plan yapmak için zaman harcayacaksanız en azından planınızı doğru şekilde hazırlayın.

 

2. Çevre faktörünü anlamamış olmak ya da sadece sonuçlara odaklanmak.

Planlamadan sorumlu olan calışma ekibi iş alanındaki değişikliklerin farkında olmalı, anlamlı öncelikler belirlemeli ve elde edilecek sonuçların takip edilmesi ihtiyacını anlayabilmeli.

 

3. Kısmi adanmışlık.

İş sahipleri, CEO’lar, genel müdürler bir stratejik planın girişimlerini ne denli ileriye taşıyabileceğinin tam olarak farkında olmalı ve buna dair güçlü bir inanç beslemeliler. Bu farkındalık ve inanç olmaksızın, sürecin kendisine sadık kalmak da çok mümkün olmayacaktır.

 

4. İlgili kişilerin bu iş için uygun olmaması.

Planı uygulamaya sokmak ile sorumlu olanlar sürece en başından beri dahil olmalı. Planın yaratılması sürecine dahil olanlar ise planın yönetim noktasında da tüm bir süreci izliyor ve bu süreçte aktif şekilde yer alıyor olmalı.

 

5. Bir plan yazmak ve onu tozlu raflarda bırakmak.

Bu da en az plan yazmamak kadar kötü bir durum. Eğer planın etkili bir yönetim aracı olması isteniyorsa sürekli şekilde plan uygulanıyor olmalı ve periyodik olarak gözden geçirilmeli. Unutmayın, bisküvi ya da gofretten farklı olarak stratejik planların düşündüğünüz kadar uzun bir raf ömrü yoktur.

 

6. Değişime olan isteksizlik ve değişim için yetersizlik.

Şirketiniz ve stratejik planınız dış dinamiklere karşı hızlı reaksiyon verebilmeli ve pazar koşullarındaki değişimlere hızlı şekilde adapte olabilmeli.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?

 

7. Liderlik pozisyonu için yanlış kişi seçimi.

Yönetim, doğru kişilerin liderlik pozisyonunda olduğunu temin etmek için güçlü kararlar vermeli. Böylesi bir pozisyon için “doğru” kişi bu noktada, stratejik planı zirveye taşıyacak ve onun dişli bir savunucusu olacak, şirketin gidişatını sürekli biçimde izleyecek kişi anlamına gelmektedir.

Mutlaka okuyun: Büyük Liderlerin 20 Özelliği

 

8. Pazarın varlığını, dinamiklerini ve pazara ilişkin varsayımları göz ardı etmek.

Konu pazarın gerçekliklerine geldiğinde kafanızı kuma gömmeyin. Henüz sizin faaliyetlerinize etki etmedi diye potansiyel sorunları görmezden gelmeyin. Önceden planlama yapın, böylelikle acı günler yaklaşmadan siz çoktan duruma hazırlanmış olacaksınız.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

9. Sorumluluk almama ya da süreci sonlandırmadan yarıda bırakmak.

Planı hazırladığınız ve gerekli kaynakları planın hizmetine adadığınız an kararlı olun. Stratejinizi uygulayamadığınız noktada yüz yüze kalacağınız sonuçlardan da kaçınmayın.

Mutlaka okuyun: Başladığınız İşi Bitirmek İçin 10 Önemli İpucu

 

10. Gerçekçi olmayan hedefler ya da kaynak ve odaklanma eksikliği.

Stratejik planlar odaklanmayı gerektirir. Yönetilmesi gereken birtakım hedefler, amaçlar ve programlar içerir. Bu noktada, sayısız değil de makul sayıda hedef, amaç ve program belirlemek, hepsinin net şekilde belirlenmiş olduğundan emin olmak gerekir. Aynı zamanda, bu hedef ve amaçların stratejik plan dahilinde ve onunla uyumlu şekilde hayata geçirilmesi için yeterli kaynağınız olmalı ve kaynak dağıtımını doğru şekilde yapmalısınız.

Bu sakıncalı başlıklardan kaçınarak, etkili bir planlama süreci yaratabilir, şirketinizin geleceği için gerçekçi bir yol çizmiş, stratejinizi başarılı şekilde uygulamaya koyabilmek için sahip olduğunuz şansı yükseltebilirsiniz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir