Teknoloji Küçük İşletmeleri Nasıl Değiştiriyor?

teknoloji iş fikirleri

Teknolojik gelişmeler, her büyüklükteki işletmeyi etkiliyor ve çalışma şekillerini değiştiriyor. Bu değişimler sayesinde, küçük işletmeler de artık büyük şirketlerle rekabet edip pazarda var olma şansını elde ediyor. Hatta günümüzde onlara büyük işletmelerle rekabet etme şansını veren tek şeyin teknolojik gelişmelere ayak uydurmadaki başarıları olduğunu söyleyebiliriz. Peki, teknolojinin küçük işletmelere sağladığı avantajlar neler? Siz de bir işletme sahibiyseniz nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Aşağıda her iki soruyu da cevaplıyoruz.

 

Düzenli Giderlerinizi Azaltın

İster küçük, ister büyük olsun, her işletmenin düzenli giderleri mevcuttur. Stok takibinden maaş ödemelerine, finansal kayıtlardan ofis yönetimine kadar pek çok husus sürekli olarak takip edilmeli ve güncellenmelidir. Büyük işletmeler tüm bu işler için ayrı bir personel grubuna sahiptir zira bütçeleri bunun için uygundur. Küçük işletmelerin ise böyle bir lüksü yoktur. Bu nedenle ya tek bir kişi istihdam edilerek tüm işleri yapması beklenir ya da işletme sahibi her şeyle kendisi ilgilenir. Oysa teknoloji sayesinde, bu işlerin tamamını otomatikleştirmek ve masrafları düşürmek mümkündür. Örneğin satış elemanlarınız tüm giderlerini mobil uygulamalara kaydedip ofisteki muhasebe programıyla gerçek zamanlı olarak senkronize edebilirler. Sadece tek bir düğmeye basarak kimin ne kadar harcama yaptığını ve günlük gelir/gider kayıtlarınızı kolayca görebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Masraflarını Azaltmanın 10 Yolu

 

Hassas Bilgileri Depolamak

Her türden işletmenin hem kendi finansal kayıtlarını hem de müşteri bilgilerini güvenli ve gizli bir şekilde saklaması gereklidir. Bu sadece olması gereken bir şey değil, aynı zamanda yasal bir zorunluluktur. Normalde bu iş için ayrı bir personel istihdam edilmesi ve kayıtların saklanacağı bir depo kiralanması gerekirken, teknoloji sayesinde ikisine de ihtiyaç duymazsınız. Müşteri bilgilerinizi ve finansal kayıtlarınızı çevrimiçi bir ortamda tamamen güvenli bir şekilde saklamanıza olanak tanıyan pek çok program ve hizmet vardır. Üstelik bu verilere ihtiyaç duyduğunuzda herhangi bir cihazdan ve herhangi bir yerden ulaşmanız mümkündür. Güvenlik demişken, siber güvenliğinize de dikkat etmeyi unutmayın. Bir VPN kullanarak internete bağlanmak için şifreli bir tünel yaratabilir ve ek bir güvenlik elde edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Büyük Veri (Big Data) Nerelerde ve Nasıl Kullanılıyor?

 

Çalışanların Üretkenliğini Artırın

Doğru şekilde seçilen bilgisayar programları ve iş birliği uygulamaları hem sizin hem de çalışanlarınızın her zamankinden çok daha fazla bilgiye çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar. Dolayısıyla, hiç kimse belirli bir bilgiyi elde etmek için bir departmana “başvurmak” zorunda kalmaz. Bilgiye istenilen yerden ve istenilen zamanda anlık olarak ulaşabilmek, tüm işlerin daha hızlı tamamlanmasını sağlayacak ve üretkenliği kendiliğinden artıracaktır. Üstelik her şey dijital bir şekilde saklanacağından ve bunlara çalışanlarla ilgili veriler de dahil olacağından, departman yöneticileri performans raporlarını ay sonunu beklemelerine gerek kalmadan görüntüleyebilir. Diğer bir deyişle, kimin sıkı bir şekilde çalıştığını kiminse tembellik yaptığını gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Çalışanlarınız iletişim kurmak için de teknolojiyi kullanacağından hem ofis içi, hem de müşterilerle olan iletişiminiz çok daha kolaylaşacaktır. Tüm bunlar, üretkenliği hiç olmadığı kadar artıracak hususlardır.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Verimliliği ve Üretkenliği Artırmanın Yolları

 

İşletmenizi Büyütün

Küçük işletmelerin çoğu yerel pazar ile sınırlıdır zira uluslararası pazarlara açılmalarını sağlayacak bağlantılardan yoksunlardır. Böyle bir niyetleri olsa dahi, pek çok ülkeyi dolaşmak, ticari bağlantılar kurmak ve bunun için hem zaman hem de bütçe ayırmak zorundalardır. Teknoloji sayesinde bunlara gerek kalmadan uluslararası pazarlara açılmak ve küçük bir işletmeyi tüm dünyaya ihracat yapan devasa bir şirket haline getirmek mümkündür. Her şeyden önce, çevrimiçi mağazanızın sınırlar ile bağlı olmadığını unutmamak gerekir: Doğru pazarlama yöntemlerini kullanarak internet üzerinden dünyanın her yerine satış yapabilmek mümkün olur. Bunun yanı sıra, internette sektör profesyonellerinin toplandığı yerler ve hatta çevrimiçi fuarlar düzenlenmesine izin veren siteler mevcuttur. Tüm bunları kullanarak ihtiyaç duyduğunuz ticari bağlantıları oluşturabilir ve hızlı bir şekilde büyüyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yurt Dışına Açılmak İsteyenlere Tavsiyeler

 

Müşteri Geri Bildirimlerinden Faydalanın

Bir işletmenin büyümesi için müşterilerinin geri bildirimlerinden haberdar olması ve onların tam olarak ne istediğini bilmesi gerekir. Diğer bir deyişle, müşterileriniz piyasaya sürdüğünüz bir üründen hoşnut kalmadıysa bunu bilmelisiniz, ancak hoşnut kaldıkları ürünlerin hangileri olduğunu da bilmeniz önemlidir. Büyük işletmeler, bu iş için özel bir bütçeye ve çalışanlara sahiptir, çeşitli anketler ve satış verileri analizleriyle neyin işe yarayıp neyin yaramadığını kolayca görebilirler. Küçük işletmelerin böyle bir bütçesi yoktur ancak teknoloji onlara da aynı verilere ulaşma şansını verir. Her şeyden önce, satış kayıtlarınızın tamamı dijital olarak saklanacağından ilgi çeken ve çekmeyen ürünleri tek bir tıklama ile listelemek mümkün olacaktır. Ancak elde edeceğiniz tek avantaj bu değildir; çevrimiçi mağazanız ve sosyal medya hesaplarınız üzerinden müşterilerinizin geri bildirimlerini takip edebilir ve gerçekten ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz. İşletmenizin büyümesi için nelere dikkat etmeniz gerektiğin gösterecek bu son derece değerli veriler, müşterileriniz tarafından zaten size verilmektedir.

Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimi Nedir? İşinizi Geliştirmede Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya demişken, reklam ve pazarlama faaliyetlerinizi de dijitalleştirmeyi unutmayın. Dijital reklamlar, en az fiziki reklamlar kadar etkilidir ve çok daha ucuzdur: Bir servet ödemeden çok daha geniş bir kitleye ulaşmanız mümkündür. Teknolojik gelişmeler hem ticaretin hem de rekabetin kurallarını değiştirmiştir ve bu yeni kurallara ayak uydurabilenler hızlı bir şekilde büyüyüp çok daha büyük bir müşteri kitlesi elde edebilir. Peki sizin işletmeniz teknolojiye hazır mı?

 

İlginizi çekebilir

İş Hayatında Teknolojiye Ayak Uydurmak Neden Bu Kadar Önemli?
Geleceğin Teknolojileri: Dünyayı Değiştirecek 45 Fikir

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir