Bugün iş hayatında teknolojinin önemini kimse yadırgayamaz. Geçmişte asla batmaz denen şirketin teknolojiye ve günün gereklerine uyum sağlayamamaktan ötürü iflas ettiğini biliyoruz.
Oxford Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden araştırmacılar birkaç yıl içinde bugün mesleklerin yarısının ortadan kalkacağını düşünüyor. Yani bugün kullandığımız akıllı telefonlar ve yeni bilgisayar programları işimizi elimizden alacak gibi görünüyor.
Ancak endişelenmeye gerek yok. Teknolojinin getirdiği dezavantajlar kadar avantajlar da söz konusu.
Bu bağlamda teknolojiden korkmamak, ona uyum sağlamak iş hayatı için önem arz ediyor.
1. Teknolojiyi Benimseyin
“Ah eski günler ah” diyerek nostaljinin dibine vurmaya gerek yok. Teknolojinin merhametine kaldığınızı düşünmeniz de yersiz.
Bu noktada teknolojiden korkmak yerine ona uyum sağlamak, teknolojik gelişmelerden istifade eden girişimcilerden örnek almak gerekiyor.
Örneğin emlak sektörünü düşünün.
Bugün 18-35 yaş aralığındaki gençler, emlak piyasasının 3’te 1’ini oluşturuyor. Yani bu kişiler ev satın almayı bırakmış değil. Ancak yeni nesil satılık ya da kiralık ev ararken babalarının ya da annelerinin kullandığı geleneksel yöntemleri kullanmıyor.
Bu kişiler ilgilendikleri evleri “sanal tur” aracılığıyla inceliyor. Emlakçının peşine düşüp boş daireyi incelemek yerine oturdukları yerden akıllı telefonlarıyla geziyorlar evi.
Yani artık emlak sektörü de yüksek teknolojiden yararlanarak iş yapıyor. Artık gazeteden ev arama devri bitti.
Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklik Nedir? Nerelerde Kullanılır?
2. Robotlardan Korkmayın
Görünen köy kılavuz istemez: Yakın gelecekte bugünkü pek çok işi robotlar ve akıllı cihazlar yapacak.
Bir şirket sahibi ya da girişimci olarak akıllı cihazların daha da yaygınlaşacağını şimdiden kabullenin. McDonalds’lardaki akıllı otomatları düşünün. Kasiyerle ya da herhangi bir insanla iletişime girmeden, makineye para atıyorsunuz ve siparişiniz kısa bir süre sonra önünüze geliyor.
Uber’in de sürücüsüz araç teknolojisi hakkında yoğun bir çalışma yürüttüğünü biliyoruz.
Bu ve benzeri teknolojiler, şu an şirketinizde çalışan personelin işini elinden alabilir. Bu açıdan ne yapmak gerek?
Elbette çalışanların bilgi ve yeteneklerini artırmak, yeni çağın gereklerine uygun bir şekilde donanım sahibi olmak gerekiyor.
Mutlaka okuyun: Otomasyon Gelecekte İşimizi Elimizden Alabilir Mi?
3. Yeni İş Hayatı Hakkında İpuçlarını İyi Okuyun
Amazon ya da American Express gibi firmalardaki çalışanların büyük bir bölümü bu şirketlerin ofisinde çalışmıyor. Bu şirketlerin çalışanlarının büyük bir bölümü kendi evlerinden çalışıyor ve artık lokasyon gittikçe daha az öneme sahip oluyor.
Bazı işlerin fiziki bir dükkana ya da mağazaya ihtiyacı olsa bile artık iş hayatı çok büyük oranda sanal alemde, internette yürüyor. Uzaktan iletişim ve uzakta çalışma yöntemi giderek de yaygınlık kazanacak gibi duruyor.
Bu açıdan siz de şirketinizde tam zamanlı personel almak yerine on-demand (ihtiyaç halinde) işe alım yapabilirsiniz.
Sizin sektörünüzde gelecekte nasıl bir iş düzeni olacağını görmek istiyorsanız şu an sektörün en büyük markasının uygulamalarına bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Örneğin dijital pazarlama ajansınız varsa Apple ya da Google’ın bugünkü dijital pazarlama stratejileri size gelecek hakkında ipuçları verebilir.
Mutlaka okuyun: Geleceğin Çalışma Sistemi Gig Ekonomisi Nedir?
4. Büyük Veri Kavramına Alışın
Hedef müşteri kitlenizin bugün hayatın her alanında belli datalar bıraktığını unutmayın.
- Bu kişiler hangi televizyon kanalını daha çok izliyor?
- Hangi tür filmleri daha çok seviyor?
- Burger King mi yoksa McDonalds mı tercih ediyor?
- Hangi kargo firmasını daha çok kullanıyor?
Bu ve buna benzer sayısız sorunsal mevcut. O açıdan bir şirket sahibi olarak müşterilerinizi ve müşteri adaylarınızı daha iyi anlamak, onların alışkanlıklarını ve tercihlerini daha detaylı bir şekilde bilmek zorundasınız.
O nedenle mevcut ve potansiyel müşterilerinizin kişilikleri, tutumları, yaşam tarzları, ilgi alanları, ihtiyaçları ve daha pek çok şeyi araştırmalı ve buna uygun stratejiler geliştirmelisiniz.
Yeni çağda data, paradan daha değerli bir şey olacak. Bu yüzden müşterilerinize yönelik veritabanı oluşturma ve bu veritabanını en iyi şekilde yorumlayabilme kapasitesine sahip olmanız şart.
Mutlaka okuyun: Büyük Veriyi İşinizi Geliştirmek İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?
5. Korkuya Teslim Olmayın
“Neden ben?” diye feryat figan etmenin başta siz olmak üzere kimseye bir yararı yoktur.
“Neden olmasın?” ise tam da sahip olmanız gereken yaklaşımdır.
Yeni teknolojileri azılı bir düşman olarak görmek yerine yepyeni fırsatların başlangıcı olarak görün.
Sektörünüzdeki müşterilerin büyük bir kısmı iyi müşteri hizmetleri alamamaktan yakınıyor olabilir. (Mesela telekomünikasyon ya da bankacılık sektörü bu konuda sicili kabarık sektörlerdir.)
Yeni teknolojiler, cihazlar, yazılımlar, mobil uygulamalar ile müşteri hizmetleri deneyimini zenginleştirmek ise artık sizin elinizde.
Ne derseniz deyin, bu tür teknolojik gelişmelerin önünü artık kimse kesemez ve kesmemeli de. Bu yenilikler asırlardır süre gelen iş hayatını (ve kişisel hayatımızı) derinden etkileyecek.
Bu gelişmeler karşısında çaresiz ve zavallı hissetmek yerine bunu bir fırsat olarak görüp teknolojide uyum sağlamak son derece önemli. Yeni teknolojileri ne kadar erken benimserseniz bunun daha çok faydasını görürsünüz.
Özetle karamsar olmak için bazı nedenler var, evet. Ancak bir o kadar da iyimserlik nedeni var ve ancak iyimser bir biçimde hareket ederseniz başarılı olabilirsiniz.