Tütüncü Dükkanı Açmak İsteyenlere

İnsan sağlığı açısından tütün ürünleri kullanımını desteklemesek de tütün dükkanı/tütüncü açmanın iyi paralar kazandıracak karlı bir girişim olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bu işe girişecekseniz, hesaba katmanız gereken pek çok detay olacağını bilmelisiniz.

Çünkü tütün dükkanları diğer işletme türlerine pek benzemez. Burada yaş kısıtlamasına ve yasal prosedürlere tabi ürünler satılmaktadır. Bu nedenle, giyim ya da hobi mağazaları vb. pek çok işletmenin uğraşmak zorunda dahi kalmadığı ek izin ve lisans gerekliliklerinin de yerine getirilmesi gerekir. Bu özel izinlerin niteliği de yaşadığınız ülke, şehir veya satmaya niyetlendiğiniz ürün vb. faktörlere bağlı olarak değişecektir.

Peki, tütüncü nasıl açılır? Bu iş için gerekli belge ve evraklar nelerdir? Tütün dükkanı açmak yasal mıdır? Maliyeti ne kadardır, karlı bir iş midir?

Aklınıza takılan tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

 

Tütün Dükkanı Açmak Yasal Mıdır?

Tütün dükkanı açmak yasaldır, ancak bu dükkanlarda “açık tütün” satışı yapılmaz. Bunun yerine, nargile malzemesi, sigara kağıtları, çakmak vb malzemeler ile bandrollü sigara paketleri satılır.

 

Tütün Dükkanı Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Tütüncü açmanın ortalama maliyeti 30.000 ila 50.000 TL arasındadır. Bu giderlerin dışında kira, elektrik, su vb. işletme giderlerinizin de olacağını unutmamalısınız.

 

Tütün Dükkanı Nasıl Açılır?

1) Bir İş Planı Oluşturun ve Bütçe Planlaması Yapın.

Herhangi bir işe girişmenin ilk adımı sağlam bir iş planı oluşturmaktır. İş planınızda şu öğeler yer almalıdır:

  • İşletmenizi kim yönetecek?
  • İşletmenizin faaliyet alanı nedir?
  • Pazarlama stratejiniz nedir?
  • İşletmenizin tahmini gelir ve giderleri nelerdir?
  • Hedef pazar analizi yapıldı mı?
  • Ne kadarlık bir bütçeye sahipsiniz?
  • İşletmenizin sunacağı ürün ve hizmetler nelerdir?

Bu listeye hangi tedarikçilerle çalışmayı tercih edeceğinize veya işletmenizi nasıl finanse edeceğinize dair ayrıntılı bilgileri de eklemelisiniz. Küçük işletme kredisi alacak mısınız? Belirli işletme masraflarını finanse edebileceğiniz yeterli nakit akışına sahip misiniz? Tüm bunlar iş planınıza dahil olması gereken kritik ayrıntılardır.

 

2) Ruhsat/İzin Belgelerini Ayarlayın.

Tütün ürünleri satmayı planlıyorsanız, resmi bir tütüncü ya da yalnızca sigara satışı bir market olmanıza bakılmaksızın satış izni almanız ya da ilgili belediyelerce verilecek bir ruhsat edinmeniz gerekir.

Birçok ülke elektronik sigara ve sıvı nikotin satışlarına da belirli bir düzenleme getirmiştir. Satışlarınıza elektronik sigara veya sıvı nikotini de dahil etmek istiyorsanız, bu iş için de detaylı bir araştırmaya girişmeniz şart. Bu türden bir satışın farklı gereksinimleri olabilir.

 

3) İsim Belirleyin.

Bir iş planı oluşturdunuz, gerekli izinleri de aldınız. Bir sonraki adım işletmenize isim vermek ve isim hakkınızı tescil etmek olmalıdır. Bu noktada bir limited şirket mi yoksa ortaklık mı kuracağınıza da karar vermeniz gerekiyor. Hangi kuruluş yapısının sizin için en anlamlı seçenek olacağını belirleyin.

Ardından işletmenizi esnaf odasına ve vergi dairesine de kaydettirmelisiniz. Tütüncü açmak için gerekli şartlar,izin veya lisansların neler olduğunu biliyorsunuz. Fakat çoğu durumda resmi makamlara kayıtlı bir işiniz oluncaya dek bu izinleri almanız da imkansızdır. Bu nedenle, bir an evvel gerekli evraklara ve geçerli bir ticari sicile sahip olmaya odaklanın.

Mutlaka okuyun: Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır?

 

4) Dükkanınız İçin İdeal Konumu Bulun.

Bir sonraki adımınız tütün mağazanız için doğru konumu bulmak olmalıdır. Elbette ki satış ihtimalini artırmak adına insan trafiğinin yoğun olduğu işlek bölgeleri tercih etmelisiniz. Ancak satacağınız ürün içeriği nedeniyle mağazanızın diğer perakendecilere kıyasla çok daha korunaklı bir bölgede olması gerekeceğini unutmayın.  Örneğin, kimi şehirler tütün ürünleri satışı yapan bir mağazanın bir okulun 100 bir diğer tütün mağazasının ise 200 metre yakınında çalışmasına müsaade etmez.

Mağazanızı açma iznine sahip olduğunuz bir yer bulmanın da ötesinde, müşteriniz için en uygun yeri de bulmanız gerekir. Lüks bir puro mağazası ancak puro içme kültürüne sahip şaşaalı şehir merkezleri için uygun olabilir.  Tütünün yanı sıra kahve ve gazete de satan orta sınıf bir tütün mağazası ise  muhtemelen merkezden çok daha uzak bir yerleşim bölgesi için en uygun seçenek olacaktır.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

5) Bilgili/Donanımlı Personeller Edinin.

Bir tütüncü dükkanı açtığınızda her yeni girişimde olduğu gibi her şeyi kendi başınıza halletmekte zorlanırsınız. Dükkanı işletmenize ve müşterinin satın alma deneyimini çok daha keyifli hale getirmenize yardımcı olacak bilgili, donanımlı ve samimi personellerle çalışın.

Mutlaka okuyun: Doğru Eleman Seçimi Nasıl Yapılır?

 

6) Açılış Düzenleyin.

Tütüncünüzü hayata geçirmek adına tüm şartları yerine getirdiniz mi? O halde sağlam bir lansmana/açılışa hazırsınız. Açılışınıza ilişkin haberleri sosyal medyada, yazılı basında veya hedef müşterilerinize ulaşacağını bildiğiniz diğer tüm kanallar üzerinden yayın.

 

Uyarı!

Türkiye’de 18 yaşın altındaki kişilere tütün ürünleri satmak yasa dışı sayıldığından müşterilerden daima fotoğraflı kimlik belgesi isteyin. Aksi takdirede işletme lisansınızı kaybedebilir veya bu yasayı ihlal etmek suçundan kolluk kuvvetlerince tutuklanabilir veya para cezasına çarptırılabilirsiniz.

 

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir