İnovasyyon 1- Yetişkinler Sanal Gerçeklik Sayesinde Dünyayı Çocukların Gözünden Görebilecek
Sanal gerçeklik, sosyal hizmetler görevlileri ve diğerleri için hassas çocukların dünyalarına etkin bir biçimde girebilmelerinin yolunu sunuyor.
İngiltere menşeli Cornerstone firması başlattıkları pilot program ile, sosyal hizmetler personelinin, istismara uğramış ve endişe düzeyi yüksek çocukların yaşamış olabilecekleri deneyimlerle yüzleşebilmelerine imkan veren sanal gerçeklik teknolojisini geliştirdi. Cornerstone ortaklığındaki Sanal Gerçeklik, normal bir sanal gerçeklik oyunu kadar ileri düzeyde teknolojiye sahip. Fakat kullanıcılar bu oyunlardaki gibi yarış heyecanı ya da uzaylılarla savaş yerine aile içi şiddete maruz kalıyorlar. Firma, bu programın türünün ilk örneği olduğunu belirtiyor.
Amaç çocukların hayat kalitesini artırmak. Cornerstone, bu programın bazı çocukların yaşamış olduğu korkunç deneyimlerin, sosyal hizmetler çalışanları, hakimler, öğretmenler psikolog ve psikiyatrlar tarafından daha iyi anlaşılabilmesi ve onlara empati kurmalarında yardımcı olmak için geliştirildiğini söylüyor.
Deneme aşamasındaki sistemi kullanan 10 sosyal hizmetler personelinden 9’u, çocuklarla etkileşimlerinin iyileştiğini belirtiyor. Programın evlat edinme süreçlerindeki başarıyı da aynı oranda artıracağı düşünülüyor. Zira amaç ileride, evlatlık işlemlerine başlayan ailelerin de bu programdan yararlanmasını sağlamak.
Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektöründe İnovasyonlar
İnovasyon 2- Hyundai Yürüyen Arabasını Tanıttı
Robotik bacaklara sahip araç yürüyebiliyor, tırmanabiliyor ve 1,5 metrelik duvarın üzerinden zıplayabiliyor.
Güney Koreli otomobil firması Hyundai, açılır bacaklı elektrikli aracını tanıttı. Firma bu aracın, robotik bacakları olan ilk araç olduğunu belirtti. “Elevate” adı ile anılan kansept araç, ilk müdahale ekiplerinin kullanımına uygun olacak şekilde tasarlandı. Araç normal bir otomobil gibi sürülebilmesinin yanı sıra yürüyebiliyor, tırmanabiliyor ve tüm bunları, yolcuların güvenle kabinin içinde oturmasına izin vererek yapıyor.
Araç robotik teknolojinin en üst seviyesinden yararlanıyor. Bacakları açılıp kapanabilen araç, ister otoyolda isterseniz de dağlık bölgede kullanılabiliyor. Firmaya göre araç 1,5 metrelik duvarın üzerinden ve yine 1,5 metrelik boşluğun üzerinden atlayabiliyor.
Araba Hyundai’nin yenilikçi işler üretmek için kurduğu Cradle alt kolu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Detroit kentinde faaliyet gösteren Sundberg-Ferar Stüdyoları işbirliği ile tasarlandı. Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı teknoloji bölümünde tanıtımı yapılan aracın, ne zaman satışa sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.
Mutlaka okuyun: Dünyanın En İyi Elektrikli Arabaları
İnovasyon 3- İşçi Memnuniyetini Ölçmek İçin “Blockchain” Teknolojisi Kullanılacak
Blockchain teknolojisi ile katılımcıların kimliklerini daha güvenli bir şekilde koruyan yeni anket, işçilerin işyerleri ve çalışma koşulları ile ilgili araştırma için kullanılacak.
Harvard Üniversitesi’nden Dr Eileen McNeely önderliğindeki bir ekip, Levi Strauss & Co firması ile işbirliği yaparak blockchain teknolojisi destekli yeni bir işçi refahı girişimine el attı. Amaç, markanın üretiminin yapıldığı fabrikalardaki çalışma şartları ile ilgili daha derin bilgiler edinmek. Programın içerisinde, çalışanlara uygulanacak anket de bulunuyor. Ankete verilen cevaplar, Consensys firması tarafından yazılımı yapılan blockchain platformunda saklanacak. Bu sayede işçiler, deneyimlerini tam olarak kimliklerinin gizleyerek cevap verebilecek ve işveren tarafından herhangi bir yaptırımla karşılaşmaktan korkmak zorunda kalmayacak. Program bu yıl içerisinde Meksika’da Levi’s için üretim yapan üç fabrikadaki pilot aşaması ile başlayacak.
İnovasyon 4- Biyoteknoloji Firması Kişiselleştirilmiş İlaçlar Üreten 3 Boyutlu Yazıcı Tasarladı
İngiltere’de kişisel ihtiyaçlara özel ilaç üreten 3 boyutlu yazıcı üretilecek.
İngiltere’de kurulan FabRx firması, hastanelerde, kişilerin özelliklerine uygun kişiselleştirilmiş ilaçlar üretebilecek 3 boyutlu yazıcı geliştirerek test aşamasına geçti. Yazıcı en büyük problemlerden birini çözebilecek potansiyele sahip. Çoğu ilaç etkinlik ve boyut olarak farklılık gösterebiliyor.Bu da hastanın ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş ilaç üretimini zorlaştırıyor. Özellikle de çocuklarda durum bu şekilde. Sadece yetişkinlere yönelik ilaçlar olduğundan, gençler zaman zaman çok yüksek ya da çok düşük dozlarda ilaç alabiliyor.
2014 yılında Londra Kolej Üniversitesi akademisyenleri tarafından kurulan FabRx, yazıcıyı bugüne dek sadece İspanya’daki bir hastanede denedi ve çeşitli ilaçlar yazdırdı. FabRx şidi ise, daha fazla beta testi gönüllüsü seçiyor.
Katjes UK – Magic Candy Factory tarafından geliştirilen 3 boyutlu şeker yazma yazıcısından esinlenilerek tasarlanan yazıcı için InnovativeUK, FabRx’e 600 bin Poundluk devlet desteği sağladı.
Mutlaka okuyun: En Yeni 3d Yazıcılar
İnovasyon 5- Kameraların Kör Noktaları Görmesini Sağlayan Algoritma
Amerika Birleşik Devletleri’nde Boston Üniversitesi araştırmacıları, yansıyan ışığı kullanarak sıradan bir kameranın engellerin ardını görmesini sağlayan bir algoritma geliştirdi.
Algoritma engelin ardındaki nesneden yansıyan ışığın, engelin ötesine zıplaması ile çalışıyor. Algoritma önce gölgeyi değerlendirerek engelin şeklini belirliyor, sonra da ışığın güzergahını kullanarak gizli olan nesnenin görünümünü tekrar yaratıyor. Araştırmacılara göre engel duvar bile olsa, yeniden şekillendirme süreci başarılı oluyor. Yapılan çalışma 2019 yılının Ocak ayında Nature dergisinde yayınlandı.
İnovasyon 6- Dijital Mesafe İşaretleri Şehirlerde Yön Bulmayı Kolaylaştıracak
Akıllı telefon uygulaması ve dijital mesafe işaretleri, insanların şehir içerisinde yollarını daha kolay bulmasını sağlayacak.
İngiltere’deki Maynard Design Consultancy firması, şehrin değişen yapısı içerisinde insanların yollarını kolayca bulabilmeleri için bir sistem geliştirdi. Londra’nın sokaklarında yolunuzu bulmanızı sağlayan çözüm, akıllı telefonda kullanacağınız navigasyon uygulaması ile fiziksel olarak yerleştirilmiş akıllı işaretçilerden oluşuyor. Bu işaretçiler dijital ekranlara sahip ve günlük haberler ile yerel işletme duyuruları gibi gerçek zamanlı bilgiler veriyor. İşaretçiler ayrıca insanların bölgeyi nasıl kullandıklarını da takip ederek şehir planlamacıları için değerli veriler topluyor. İşaretçilerle birlikte çalışan akıllı telefon uygulaması da, değişen çevre ile ilgili inşaat çalışması ya da geniş ölçekli etkinlikler gibi güncel bilgileri sunuyor.
Maynard Design sistemlerinin, geleneksel akıllı telefonlardaki navigasyon uygulamalarından farklı olarak, teknolojiyi çevre ile bağlanmak için kullandığını belirtiyor.
Sürdürülebilirlik Enstitüsü tarafından düzenlenen Akıllı Londra Etkinliğini kazanan proje için Maynard, pilot uygulamaya başlamasına yardım edecek ortak arıyor.
İnovasyon 7- Ünlü “Düşünen Adam” Heykelini Dakikalar İçerisinde Yazabilen 3 Boyutlu Yazıcı
Berkeley Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 3 boyutlu yazıcı teknolojisini geliştirdi ve sıvıları dakikalar içerisinde katı maddelere çevirebilen yeni bir yazıcı ortaya çıkardı. Bilgisayar ortamındaki bir nesnenin görüntüleri, 3 boyutlu yazıcı reçinesi ile dolu döner bir silindire gönderildi. Işığa maruz kalarak sertleşen sıvı, yansıtılan nesnenin şeklini aldı.
Nesneyi katman katman inşa eden geleneksel 3 boyutlu yazıcılara göre farklı bir yöntem kullanan bu yazıcı, her şeyi tek seferde yazıyor. Nesneyi inceleyen projektör, sıvının üzerine şekli yakıyor ve silindir etrafında döndükçe nesne ortaya çıkıyor.
Sonuçta daha pürüzsüz, esnek ve karmaşık nesneler elde edilebiliyor. Yazıcıyı geliştiren ekip, cihazın 10 santimetre çapında nesneler üretebildiği gibi, var olan nesnelere ek parçalar da yazabildiğini belirtiyor. araştırmacılar denemeler sırasında şimdiden, Rodin’in ünlü “Düşünen Adam” heykelinin replikasını ve bir tornavida sapını yazdırmayı başardı.
Geliştirilen bu teknik için patent başvurusu da yapıldı.
İnovasyon 8- Kuş Tüylerinden Esinlenilerek Geliştirilen Teknoloji Sayesinde Cırt Cırtlı Bantlar Tarih Olabilir
Bir bilim insanının kuş tüyleri üzerine yaptığı inceleme, yapıştırıcılar ve uçakları tamamen değiştirebilecek potansiyele sahip.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nde görevli bir araştırmacı olan Tarah Sullivan, kuş tüylerinin cırt cırtlı bantlara oldukça benzer bir yapıya sahip olduğunu gözlemledi. Sullivan, kuşların tüylerinin bir dizi kanca benzeri yapıya sahip olduğunu ve ayrıldıklarında tekrar bir araya geldiklerini keşfetti. Tarah Sullivan bu çalışmasında, başında aynı üniversitenin Nano Mühendislik, Mekanik ve Havacılık Mühendisliği Bölümü Profesörü Marc Meyers’in bulunduğu bir araştırma ekibinden de yardım aldı. Çalışmaya Almanya’nın Saarland Üniversitesi’nden Profesör Eduard Artz da dahil oldu. Bu ekibin yaptığı araştırma, içinde bulunduğumuz yılın Ocak ayında yayınlandı.
İnovasyon 9- L’Orêal’den Cilt Tipini Belirleyen Sensör
L’Orêal’in görücüye çıkardığı yeni cilt analiz sensörü, hızlı bir cilt sağlığı değerlendirmesi yaparak ihtiyacınız olan ürünü size öneriyor.
L’Orêal, cilt bakım sektöründeki markası La- Roche Posay aracılığı ile My Skin Track pH isimli, bant formatında bir sensörün denemelerine başladı. Bu minik cihaz, dakikalar içerisinde sizin cilt sağlığınızla ilgili sonuçları belirleyerek ihtiyacınız olan uygun cilt bakım ürününü öneriyor. Kozmetik firmaları uzun süredir pH dengeli ürünlerini lanse etse de, şu ana kadar cildinizin ihtiyacına uygun pH seviyesini belirlemek için kullanımı zor elektronik cihazlardan medet ummak zorunda kalıyorlardı.
Basit ve küçük bu bant, kolunuzun iç tarafında yapıştırılıyor. Cildinizdeki gözeneklerden çıkan minimal miktardaki ter aracılığı ile ölçüm yapıyor ve cildinizin pH seviyesi olağan dışı bir seviyede ise (yaş, diyet, kullanılan cilt bakım ürünleri ve hava kirliliği gibi nedenlere bağlı olabilecek değişimler) egzama ve benzeri cilt sorunlarına yol açıp açmayacağını gösteriyor. Elde edilen sonuçlar akıllı telefonunuzdaki uygulamaya gönderiliyor ve cildinize uygun ürün (İlk tercih La-Roche Posay markalı ürünler olmak üzere) karşınıza çıkıyor.
L’Orêal firması pH seviyesini ölçen bu cihazı Epicore Biosystems ile birlikte çalışarak geliştirdi. Firma, My Skin Track pH adlı cihazın Amerika Birleşik Devletleri’nde 2019 yılı içerisinde çıkacağını ve belirli La-Roche Posay mağazalarında kullanılabileceğini açıkladı.
İnovasyon 10- Mimarlar Örgü Örer Gibi Sütun İnşa Ediyor
Yeni uygulanmaya başlayan bir işlem sayesinde, yumuşak lif örgüler, inşaatlarda kullanılabilecek sert malzemeler haline getirilebiliyor.
Mimar olan Bastian Beyer ve Daniel Suarez, yumuşak örülmüş lifleri sert malzemelere dönüştürmeyi başardı. Bu yeni yöntem sayesinde örgü lifler alanları bölmede, sütunlarda, çatı ve duvarlarda kullanılabilecek hale gelebilir. Bahsi geçen işlem ise şu şekilde: Yumuşak yapılı malzeme aktif bakteri kültürüne maruz bırakılıyor ve ikincil etkileşimin ardından, uygulanan işlem sayesinde sert ve bina inşaatında kullanılabilir hale geliyor.
Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde araştırmacı olarak görev yapan Bastian Beyer ve proje ortağı Daniel Suarez tarafından geliştirilen bu yöntem, aslen daha büyük bir proje olan ArcInTex’in ufak bir bölümü. ArcInTex ise, gündelik hayata dair sürdürlebilir seçenekler üretmek için çalışan mimarlar, tasarımcılar ve tekstil üreticilerine yönelik tasarlanan bir eğitim ağı.