Yetişkinler İçin Arkadaş Edinme Yolları

Çocukken arkadaşlık kurmak daha kolaydır. Lise ve üniversite yıllarında da keza öyle. Ancak yetişkinliğe adım attıktan sonra, özellikle de 30’lu yıllardan itibaren iş hayatı ve aile hayatı nedeniyle arkadaşlık kurmak zorlaşır. Herkes kendi derdine yoğunlaşır. Evlenilir, çocuk yapılır, ev-araba kredisiyle uğraşılır. Yani hayat gailesi ağır basmaya başlar.

Eğer siz de yetişkin bir insan olarak arkadaşlık kurmanın zorlaştığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz, zira bu durum dünya genelinde geçerli bir realite durumunda.

1985 yılında yapılan bir araştırmada insanlara şu soru soruluyor:

“Son 6 ay içinde sizin için önemli olan konuları kimlere anlattınız?”

İnsanların %59’u en az 3 arkadaşıyla bu konuları konuştuğunu söylüyor.

Bu anket 2004 yılında tekrar yapılıyor. Bu kez insanlar son 6 ay içinde kendileri için önemli olan konuları kimseye anlatmadıklarını ifade ediyor. Sadece %37’lik bir kesim 3 veya daha fazla arkadaşa sahip olduğunu söylüyor. Yani bugün insanların dertleşebildikleri, birlikte iyi zaman geçirebildikleri arkadaş sayısı çok azalmış vaziyette.

Arkadaşlık çok önemli bir olgudur. Kimse arkadaşlığın önemini yadsıyamaz. O halde arkadaşsızlığın ne denli vahim bir durum olduğuna ve yetişkin olarak arkadaş kazanmanın yollarına biraz daha ayrıntılı bakalım.

 

Yalnızlık Acıdır, Yalnızlık Acıtır

İnsanlar yaşlandıklarında geri dönüp bakarak “Keşke daha çok arkadaşlık kursaydım, keşke arkadaşlarımla daha çok zaman geçirseydim.”  diye düşünmekte.

Araştırmacı Carlin Flora “Friendfluence” adlı kitabında şöyle diyor:

“Yeterince arkadaşa sahip olmamak ve zayıf bir sosyal çevreye sahip olmak, genel sağlığa günde 15 sigara içmiş kadar zarar veriyor.”

Dedeniz ya da anneanneniz 100 yaşına kadar yaşamış olabilir. Kendinize iyi bakıyor olabilirsiniz. Ancak ileri yaşlarınızda mutlu ve dinç kalmak için arkadaşlığa önem vermeniz gerek. Zira mutluluğun %70’i sağlam ilişkilerden gelmekte.

“Mutlu İnsanların 100 Sırrı” adlı kitabın yazarı David Niven bu durumu şöyle izah ediyor:

“Mutluluğu tarif etmek zor olarak görülür. Ayrıca mutluluk, genelde refahla ilişkilendirilir. Lakin yapılan araştırmalar mutluluğun esas kaynağının arkadaşlık, aile ile sıkı ilişkiler, iş arkadaşları ve komşularla kurulan yakınlık olduğunu göstermekte. Tüm bu bileşenler temel olarak kişisel mutluluğun %70’ini oluşturuyor.”

Başka bir araştırma. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada bir grup erkek hayatları boyunca izleniyor. Yaklaşık 30 yıllık bir süre boyunca çalışmaya destek veren kişilerden birine bu çalışmadan ne öğrendiği soruluyor. Bu kişi şöyle diyor:

“Hayattaki en önemli şey, insanlarla kurulan ilişkilerdir.”

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’a Göre Başarının Tek Ölçütü Nedir?

Yani arkadaşlığın çok ama çok önemli bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Şu an için çok sayıda  arkadaşınız olduğu için bu gerçeği pek de önemsemiyor olabilirsiniz. Ancak 7 yıl içinde şu anki yakın arkadaşlarınızla eskisi kadar yakın olmayacaksınız.

Hollandalı bir sosyolog tarafından yapılan araştırmada her yaştan 1000 kişiyle görüşülüyor. Bu kişilerin söylediklerine göre insanlar her 7 yılda bir yakın çevresini değiştiriyor veya kaybediyor. Yani bugün telefon rehberinizde en çok aradığınız kişileri 7-8 yıl sonra hiç aramaz hale gelebilirsiniz.

Peki ne yapmalı da uzun vadeli, ömürlük arkadaşlar edinmeli?

 

1. Eski Arkadaşlarınıza Ulaşın

Yeni arkadaş edinmeden önce uzun süredir görüşmediğiniz arkadaşlarınıza ulaşın. Çeşitli nedenlerle bağınızın koptuğu eski arkadaşlar daima iyidir.

Bu kişilerle belli bir geçmişiniz, hukukunuz vardır. Eski arkadaşlarınızı zaten tanırsınız. Sadece araya zaman girmiştir. Sosyal medya üzerinden onlara ulaşarak selam verebilirsiniz, sohbet başlatabilirsiniz.

Şayet stratejik hareket etmek istiyorsanız önceliklendirme yapmanız da gerekebilir. Yani belki 50 arkadaşınız vardır ama bu 50 kişiyi sadece 4 arkadaşınız üzerinden tanımış olabilirsiniz. Yani sizi yeni kişilerle tanıştıran eski arkadaşlarınıza ulaşmak daha mantıklı olur. Bu sayede çevresi geniş bir eski arkadaşla yeniden buluşmak, size potansiyel olarak yeni arkadaşlıklar da kazandırabilir.

Kulağa biraz tuhaf geldiğinin farkındayız, ancak denemeden nasıl sonuç alacağınızı bilemezsiniz.

 

2. Ortak Yanlar Bulmaya Çalışın

İnsanlarla konuşurken ilginç gözükmeye çalışmayın. Bizatihi ilgili olun.

Onları dinleyin, ortak yanlar bulmaya çalışın ve tebrik-takdir etmeyi ihmal etmeyin.

Araştırmalar, insanları dinlemenin ve onlara kendileri hakkında konuşma fırsatı vermenin sevilmek ve sayılmak için önemli bir yaklaşım olduğunu gösteriyor.

Yine ortak yanlar bulmaya çalışmak da çok önemli. Buna ek olarak biri size güzel bir haber verince bu kişiyi kutlayın ve mutluluğuna ortak olun.

En iyi, en yakın arkadaşlarımızı genelde kötü günlerimizde değil, iyi günlerimizde tanırız. Zira acıyı paylaşmak görece daha kolayken güzel gelişmeleri paylaşmakta zorluk çekebiliyor pek çok insan.

Mutlaka okuyun: İnsanlara Kendini Sevdirmenin Yolları

 

3. İçinizi Dökün

İçinizi dökün ve gururu bırakın. Kimse havadan sudan konuştuğu insanlarla yakın arkadaş olmaz.

Yakın arkadaşlıklar, içini dökmekle ve sır vermekle elde edilir.

Kırılgan yanlarınızı saklamayın. Kırılgan yanlarınızı anlattığınız zaman kendinizi duygusal olarak riske atarsınız. Buna karşılık içinizi açtığınız kişiler de buna karşılık verir. Sonuç olarak iki taraf da kırılgan yanlarını açtığı kişiyle daha yakın bir bağ kurar.

Ayrıca insanların “Şu durumda böyle yapardı.” şeklindeki tutumlarını öğrendiğiniz  zaman arkadaşlığınız da pekişir. “Böyle bir durumda Burak şöyle yapardı.” diyecek kadar tanımalısınız yani iyi bir arkadaşlık tesis etmek istediğiniz kişiyi.

Pekala, kaç tane arkadaşa sahip olmak gerek?

Yapılan araştırmalar, 5 ya da daha fazla yakın arkadaşa sahip kişilerin %60 oranında kendilerini diğerlerinden daha mutlu hissettiklerini ortaya koyuyor

 

4. İrtibatı Koparmayın

Arkadaşlık zaman ayırmakla olur. Arkadaşlar arasındaki kavgaların en büyük nedenlerinden biri zaman ayırmamaktır.

Akademisyen Daniel Hruscha, arkadaşlıklarda yapılan kavgaların nedenlerini araştırdığı bir çalışmada bu gerçeği ortaya koyuyor. Biriyle vakit geçirmek, o kişiye kıymet verildiğinin en net göstergesidir. Herkes kendini değerli ve aranan bir kişi olarak görmek ister.

Bu nedenle arkadaşlarınızla irtibatı koparmamalısınız. Bir kişiyle yakın arkadaş olmak istiyorsanız bu kişiyi en az 15 günde bir kere aramalı ya da bu kişiyle en az 15 günde bir buluşmalısınız.

 

5. Sosyal Gruplara Katılın

Mutluluk araştırmalarında Danimarka çoğunlukla 1 numarada yer alır. Peki Danimarkalılar neden bu kadar mutlu dersiniz?

Ülkedeki insanların %92’si en az bir sosyal gruba üye.

Sosyolog Ruut Veenhoven ve arkadaşları 91 ülkenin (dünya nüfusunun %65 ‘ inin) mutluluk verilerini inceliyor. Danimarka’nın birinci, İsviçre’nin ise ikinci sırada yer aldığını bulguluyor. Bu iki ülkede insanların spordan sanata, danstan satranca kadar farklı alanlarda en az bir konuda aktif bir sosyal hayatı olduğu görülüyor.

Yalnızlığın kötü etkilerinden korunmak için sosyal bir yaşam sürmenin, stabil ve güven dolu ilişkiler kurmanın önemini gösteriyor bu durum.

Eğer katılacağınız bir grup yoksa bizzat siz böyle bir grup kurabilirsiniz üstelik.

Arkadaşlarla haftada bir yenen akşam yemeği.

Arkadaşlarla 15 günde bir gidilen futbol maçı.

Haftalık toplantı yapılan kitap kulübü.

Film gecesi.

Halı saha maçı…

Hangisi size uyuyorsa artık. Böyle etkinliklerde yeni kişilerle tanışma ve arkadaşlık kurma ihtimaliniz ise oldukça yüksek.

Bu tür bir grup kurarak sıkı bir arkadaş çevresi elde edebilirsiniz. Pek çok çalışma yaşlıların hayatlarından daha memnun olduğunu gösteriyor. Çünkü bu kişiler, yaşadıkları dolayısıyla toksik ve negatif kişileri hayatlarından çıkarmayı öğrenebilmiş kişilerdir.

Ayrıca yine pek çok çalışma insanların yaş aldıkça moral ve keyiflerini artıracak şeylere daha çok önem verdiğini gösteriyor. Yaş aldıkça kimsenin kahrını gereksiz yere çekmek istemiyorsunuz kısaca.

 

Sonuç

Yetişkin olarak arkadaş kazanmanın yollarını bir kere daha toparlayalım.

  • Eski arkadaşlarınıza ulaşmayı deneyin.
  • İnsanlarla gerçekten ilgilenin. İlgileniyormuş gibi yapmayın.
  • İçinizi dökmekten gocunmayın.
  • Arkadaşlarınıza yeterli zaman ayırın.
  • Sosyal bir çevreye dahil olun ya da böyle bir girişimi bizzat siz başlatın.

İyi arkadaşlarınıza zaman zaman onların sizin için çok değerli olduğunu hatırlayın. Hem siz hem de bu arkadaşlarınız böyle bir şeyden dolayı mutluluk duyacaktır. Nasıl romantik ilişkilerde tanışma-evlenme yıl dönümleri varsa, arkadaşlarınızla da böyle yıl dönümlerini kutlamayı ihmal etmeyin. Arkadaşlığınızı kutlayın.

Dinlemek, kutlamak, el uzatmak, yardım etmek, dertleşmek…

Arkadaşlıklar bunun için vardır.

 

İlginizi çekebilir

İnsanların Sizi Sevmesini Sağlayacak 16 Psikolojik İpucu
İş Hayatında Doğru Arkadaş Nasıl Bulunur?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir