Zengin İnsanlar Paralarını Nasıl Harcarlar?

Dünyadaki en zengin insanların dikkatini çeken şeyler nelerdir? Bu insanlar kimlerdir? Bu kişilerin tüm varlıklarının kaynağı nedir?

Global zenginlik indekslerini takip eden Wealth-X isimli şirketin çıkardığı yeni rapora göre, geçen yıl hem zenginlerin sayısında hem de bu kişilerin toplam varlıklarında yüzde 2 oranında bir artış yaşanmıştır. 2019 yılında global olarak orta segmentte sayılabilecek varlıklı insanların sayısı 23 milyon iken, varlıklarının net toplamı 62 trilyon değerindeydi.

Zengin insanlar arasında bile, zenginlik sınıflandırması yapılabilmektedir: orta segment zenginliği ve onun da üzerinde olan üst segment zenginliği.  Wealth-X şirketi de orta segment zenginlik kategorisine giren, diğer bir deyişle net varlığı 1 milyon ile 30 milyon arasında yer alan kişilere odaklanmıştır. Çoğunluğu oluşturan kişiler ise en aşağıda varlığı 1 milyon ile 5 milyon arasında değişenlerin yaklaşık yüzde 90’u olacak şekilde ayrı olarak değerlendirilmiştir.

 

Zenginler paralarını ne için harcarlar?

Dünyanın en zengin insanları çok fazla para harcarlar.

Zenginlerin yüzde 36’sı ve çok zengin olarak sayılabilecek kişilerin yüzde 57’si ise hayırseverlik faaliyetlerini öncelikler listesinde ilk sıraya koymaktadır. Dolayısıyla, zenginler, özellikle de bu kişilerin oluşturduğu belirli bir toplam, yardımseverlik için yaptıkları harcamaları zenginliğin yerine getirilmesi gereken sorumlulukları olarak düşünmektedirler.

Benzer olarak en zenginler için de hayır işleri önemli bir önceliktir. Küresel finansal krizlerin ardından gelen bunalımlardan sonra, hayırseverlik işleri yeniden gündeme gelmiştir.

Geçen yıl, üst segment sınıfına dahil zenginler değeri çok yüksek olan pek çok bağışta bulunmuştur. Örneğin, Jeff and MacKenzie Bezos evsizler için 2 milyar dolar değerinde bağış yapmıştır. Benzer olarak, Michael Bloomberg mezun olduğu Johns Hopkins Üniversitesine 1.8 milyar değerinde parasal yardımda bulunmuştur.

Bu tip bağışlar genel olarak, eğitim, sosyal hizmetler, sanat ve kültür ya da sağlık alanında yapılmaktadır. Hayırseverlik faaliyetlerini ise sırasıyla finans dünyası ve spor faaliyetleri izlemektedir.

Zenginlerin ilgi duyduğu sporlara daha derinlemesine bakıldığında ise ilk sırada golf gelmektedir. Bunu takip eden spor aktivitelerinin ise futbol, kayak ve basketbol olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aile ile ilgili aktiviteler, hayvanlar ve yabancı dil faaliyetleri ise 20 maddelik öncelik listesinde son sıralarda yer almaktadır.

Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!

 

Zengin Erkekler mi Yoksa Kadınlar mı Daha Fazla?

Orta segment zenginlerin sadece yüzde 16’sını kadınlar oluştururken, üst segment zenginlerde bu oran sadece yüzde 14’tür.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Kadın Olmak Hakkında Gerçekler

 

Zenginler en çok nerede yaşıyorlar?

Zenginlerin yüzde 25’i Avrupa’da, %25’i Asya’da, yüzde 40’ı ise Kuzey Amerika’da yaşamaktadır. Toplam varlıkları en fazla olan kişiler sırasıyla Amerika, Çin, Japonya, Almanya ve İngiltere’de bulunmaktadır. 2019 yılı verilerine göre ise, 10 ülke, küresel orta segment varlığın yüzde 75’ini elinde bulundurmaktadır.

Dünyadaki diğer şehirlere göre dünyanın en zengin insanları New York’ta yaşamaktadır. Orta segment senginler arasında yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı New York’un zenginlerden oluşan populasyonu, onu izleyen Tokyo’dan yüzde 65 daha fazladır.

Hong Kong ise üst segment zenginler kategorisindeki kişilere ilişkin en fazla populasyonu elinde bulunduran şehirdir. Sıralamada kendisini takip eden New York’a göre kişi sayısı 10 binden daha fazladır.

Fakat, Amerika ve Çin arasındaki belirsiz ticari ilişkileri olumsuz karşılayan sektörler sebebiyle Hong Kong’taki üst segment zenginlerin sayısında yüzde 11’lik bir azalma yaşanmıştır.

Önümüzdeki 5 yıla ilişkin beklenti ise, üst segment zenginlerin sayısının arttığı ülkelerin Nijerya, Mısır, Bangladeş ve Vietnam olacağına yöneliktir.

 

Zenginler nasıl zengin olmuşlardır?

Dünyanın en zengin insanları arasında sadece çok az insan sahip olduğu varlığı miras yolu ile edinmiştir. Rapora göre, zenginlerin büyük bir kısmı sahip oldukları varlıklarının tümünü ya da en azından bir kısmını kendileri kazanmaktadır.

Orta segment zenginlerinin yüzde 84’ü kendi varlıklarını kendilerini inşa etmiştir. Sadece yüzde 5’i miras yolu ile mevcut varlıklarına sahip olmuştur. Yüzde 12’sinin ise toplam varlığının kaynağını hem miras hem de bireysel çaba oluşturmaktadır.

Üst segment zenginlerin sayısının yadsınamayacak bir kısmı ise sahip oldukları varlığını miras yolu ile edinmiştir. Yüzde 30’u varlıklarının hepsini ya da bir kısmını miras yolu ile kazanmışken, yüzde 70’i sahip oldukları toplam varlığı kendileri oluşturmuştur.

Rapora göre, son on yıllık dönemlerde eşitsizlik artış göstermişken, son birkaç yüzyıldır miras yolu ile varlık edinme örneklerinin sayısı azalmış ve kişisel çabalarla zengin olma ve sahip olunan toplam varlığın bu şekilde büyümesi örnekleri artmıştır.

Zengin insanların faaliyet gösterdiği sektörler arasında finans, iş dünyası ve yatırım sektörleri ilk sırada yer almaktadır. Bu sektörleri ise üretim, teknoloji, hizmet ve inşaat sektörleri takip etmektedir.

Mutlaka okuyun: Zenginler Nasıl Zengin Oluyor?

 

İlginizi çekebilir

Zenginler Nasıl Düşünürler?
Zenginler Nasıl Yaşarlar?
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir