Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Fotoğraf çekmeyi veya Photoshop veya İllustrator aracılığıyla görseller çizmeyi seviyorsanız online fotoğraf satışı (stok fotoğrafçılığı) sizin için biçilmiş kaftan olabilir.

Önceden sadece profesyoneller ve bağlantıları olan insanlar fotoğraflar ve görseller satıyordu. Ancak artık internetin ve de online stok fotoğraf sitelerinin kalite standartlarına uyan herkes fotoğraflar ve görüntüler satabiliyor.


Stok Fotoğrafçılığı Nedir?

Stok fotoğrafçılığı, fotoğrafçıdan belirli bir ücret karşılığında telif hakları alınan ve depolanan (stoklanan) fotoğrafların görsel arayışındaki kullanıcılara satılmasını ifade eder.

Yazımızda stok fotoğraflarınızı nerede, nasıl veya kime satacağınıza, hangi fotoğrafların satış için en uygunu olduğuna ilişkin değerli tavsiyeler vereceğiz.


Stok Fotoğrafçılık ile Ne Kadar Kazanabilirim?

Şimdi biraz da işin mali boyutuna odaklanalım.

Diyelim ki, son seyahatinize ilişkin görüntüleri yükleyip ay sonuna kadar birkaç yüz dolar kazanabilmeyi umdunuz. Ancak, hesap etmediğiniz küçük bir sorunla karşılaştınız. Kimse fotoğraflarınızla ilgilenmedi! Unutmayın, bu işin sonunda tek bir satış dahi yapamama ihtimali de söz konusudur. Daha da kötüsü, fotoğraflarınızın tamamı teknik nedenlerle reddedilebilir.

Bu nedenle, kolay yoldan zengin olma hayallerini bir kenara bırakıp her bakımdan kaliteli fotoğraflara sahip olmaya odaklanmalısınız. Herhangi bir siteye yükleme yapmadan önce fotoğraflarınızın içerik, kompozisyon ve görüntü kalitesinden emin olmanız gerekir.

Başarılı olmak ve sağlam bir gelir elde etmek istiyorsanız, çabalarınızı disiplinli ve kararlı bir yaklaşımla sürdürmeli ve araştırmalarınızla desteklemelisiniz. 

Unutmayın,  portföyünüzde ne kadar çok görüntü varsa, para kazanma potansiyeliniz de o denli artacak, adeta bir çığ gibi büyüyecektir.  Öyle ki günün birinde bu iş ile geçiminizi dahi sağlayabileceksiniz.

Peki, bu işten ne kadar para kazanabilirsiniz?

Kazancınız;

  • Portföyünüzde kaç adet fotoğraf bulundurduğunuza,
  • görüntülerinize ilişkin anahtar kelimeleri ne denli isabetli şekilde oluşturabildiğinize,
  • fotoğraf konunuzu ne kadar iyi araştırdığınıza ve müşteri taleplerini ne denli isabetli bir biçimde yansıtabildiğinize
  • ve bu işi ne denli ciddiyetle yaptığınıza bağlı olarak değişecektir.

Çoğu fotoğrafçı için bu sektör ek bir gelir kaynağı anlamına gelir. Bazıları ise bu işe tutkuyla sarılır, çünkü fotoğraf tutkularını görmezden gelip ikinci plana atmayı imkansız bulurlar. Bu nedenle, bu konuya ilişkin görüş ve deneyimler şiddetle farklılaşma eğilimindedir.

Amacınız ne olursa olsun, stok fotoğraf satışı ile para kazanabilmek için yeteneklerinize güvenmeli ve ödevinizi eksiksiz yapmalısınız. Doğru ekipmana ve doğru düzenleme araçlarına sahipsenizendişelenmenize gerek yoktur.

İlk kayda değer geliri elde etmek için ne kadar bir zamana ihtiyacınız olduğunu öğrenmek istiyorsanız, şu üç metriği aklınızda tutmalısınız:

  • Görüntüleme sayısı
  • Görüntü indirilme sayısı (yaptığınız satış)

İndirme başına kazanç ise şu faktörlere bağlı olarak değişecektir:

  • Fotoğraflarınızı yüklediğiniz stok sitesi
  • Fotoğrafınızın aboneliğe sahip bir alıcı tarafından satın alınması
  • Fotoğraf çözünürlüğü (yüksek çözünürlüklü görüntülerin ederi de yüksek olur)
  • Telifsiz veya belirli hakları saklı bir fotoğrafın yayınlanması

İndirme başına kazancın ortalama 1 dolar olduğu söylenebilir.



Stok Fotoğraf Satarak Nasıl Para Kazanılır?

1) Stok Fotoğrafçılığının Avantajlarına Odaklanın.

Çiçeği burnunda bir fotoğrafçı olarak aklınızı kurcalayan pek çok soru olabilir.

Bu sorular içinde en sık akla geleni ise şudur: “Yeterince iyi miyim?”

Geleneksel fotoğrafçılıkta, sağlam müşteriler edinmeden önce eziyetli olabilecek bir çıraklık döneminden geçmek zorunda kalırsınız. Yılların verdiği tecrübe ile iyice pişer; güçlü ve etkileyici portföylere sahip köklü profesyonellerle rekabet edecek seviyeye ulaşırsınız.

Ancak, stok fotoğrafçılık size eşit şartlarda mücadele imkanı sunar. Stok fotoğrafçılıkta, sahip olduğunuz deneyim ve portföyden bağımsız olarak profesyonel fotoğrafçılarla rekabete soyunabilir, hatta sektördeki güçlü varlıklarına rağmen satış yapabilirsiniz. Yani, madalyonun öteki yüzünde geleneksel fotoğrafçılığın sunmadığı bir şey, işin en başından para kazanmaya başlama ihtimali yer almaktadır.Tecrübe edinme kısmı ise başlangıç aşamasında alacağınız ret cevaplarını hazmedebilme becerinize bağlıdır. Kararlı olur,pes etmezsiniz; her deneyimden farklı şeyler öğrenebilirsiniz.

O halde, bu işte başarılı olmanın ilk adımı stok fotoğrafçılığı zihniyeti geliştirmek ve işin avantajlı taraflarına odaklanmak olmalıdır.


2) Kıyas ya da Kopya Tuzağına Düşmeksizin Başkalarından Öğrenin.

Farklı fotoğrafçılara ait görüntüleri mercek altına almak fotoğrafçılığa ilişkin bir şeyler öğrenmenin iyi bir yoludur. Ancak, pek çok fotoğrafçının sıklıkla düştüğü şu 2 hatayı yapmaktan kaçınmalısınız:

  • Profesyonel fotoğrafçıların portföylerinde gördüğünüz görüntülerin kalitesi sizi yıldırmamalıdır.
  • Başkalarına ait çalışmaları kopyalamaya kalkmamalısınız. Başkalarına ait çalışmaları kopyalamakla başarıyı tereyağından kıl çeker misali bir kolaylıkla yakalayabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, yanılıyorsunuz. Sanılanın aksine bu, başınızı kolaylıkla belaya sokabileceğiniz bir durumdur.

Gördüğünüz onca kaliteli içerikten sonra kaderinize boyun eğmeniz ve kendinizi henüz yarışa dahil olmadan yenik hissetmeniz doğaldır. Ancak, umutsuzluğa kapılmadan evvel şu gerçeği hatırlamalısınız: Bu fotoğrafçılar birer profesyoneldir, ne yaptıklarını iyi bildikleri için de çarpıcı görüntülere imza atabilirler.

Sizin seviyenizde biri için aynı görüntü kalitesinde fotoğraflar çekmek o kadar da kolay olmayabilir. Yanlış anlamayın, yeteneğinizden şüphemiz yok. Ancak, her işte olduğu gibi fotoğrafçılık söz konusu olduğunda da tecrübe konuşur ve tecrübe dediğiniz şey bir anda oluşmaz.

Bununla birlikte, kendinizi geliştirdikçe daha da iyi fotoğraflar çekmeye başlarsınız ve çektiğiniz hiçbir fotoğraf bir öncekine benzemez. Anlayacağınız, yapmanız gereken şey başarılı fotoğrafçılara ait çalışmalardan ilham almaktır, onların birebir kopyasını yaratmak değil.

Hem zaten stok fotoğrafçılığı yapmak için dünyanın en iyi fotoğrafçısı olmanıza gerek de yoktur. Stok fotoğrafçılarının çoğu sizinkinin yarısı kadar bir yeteneğe sahip olmalarına rağmen kaliteli çekimler yapabilir ve portföylerinde 1000’den fazla görüntüyü barındırabilirler.

Özetle, şu üç noktaya azami dikkat göstermelisiniz:

  1. Ret alma nedenlerini bilmek
  2. Kapsamlı bir araştırmaya girişmek ve
  3. Kendi tarzınızı ortaya koyacağınız çekimler yapabilmek


3) Fotoğraflarınız için En Doğru Platformu Belirleyin.

Fotoğraflarınızın yayımlanması için stok fotoğraflar satan web sitelerinden herhangi birine başvurmadan önce, seçtiğiniz platformu sayacağımız şu kriterler açısından değerlendirmelisiniz:

  • Komisyon oranı
  • Erişim kolaylığı
  • Yükleme kolaylığı
  • Görüntüleri arama ve satın alma kolaylığı
  • Platformun hedef kitlesi (müşterileri).
  • Platformun arama işlevleri ve küresel yükleme hızı

Stok siteleri karı paylaşma konusundaki eli sıkılıkları ile ün salmıştır.  Fotoğrafçılara yüzde 30’luk bir komisyon oranı teklif eden web sitelerinin sayısı hiç de az değildir – hatta Adobe Stock için dahi bu oran yüzde 33’tür- üstelik uzun vadede düşünüldüğünde bu oranın kabul edilemez olduğu bir gerçektir.

Stok fotoğraflarınızı en iyi platformlara satma sürecinde %40’lık bir komisyon oranı hedeflemelisiniz.

Çoğu site, aşamalı bir komisyon oranı sunar; yani X miktarda fotoğraf sattığınız veya yüzde X’lik onay oranına sahip olduğunuz an, başlangıç aşamasından çok daha yüksek bir komisyon oranı ile satış yapabilirsiniz.

Bazı siteler ise fotoğrafçıya hizmetlerini özelleştirme imkanı sunar. Ancak, bunun için tecrübe edinmeniz şarttır. Bu işe yeni başlayan biri olarak tek seçeneğiz sabırlı olup kaymak tabakaya ulaşacağınız günü beklemektir.


4) Fotoğraflarınızı yüklemeden önce şartları okuyun ve net bir şekilde anlayın.

Örneğin Dreamstime, minimum 3 mega piksel boyut şartı koşar. Aynı zamanda ticari konseptler, yaratıcı olan pazarlanabilir kompozisyonlar, renk, açıklık ve ışık seviyesi yüksek fotoğrafları tercih ederler. Görselin jenerik ruhuna odaklanırlar.


5) Kazanç Hedefinizi Belirleyin.

İlk hedefiniz 1000 dolar kazanmak mı? Bu, fotoğraflarınızın 1000 kez indirilmesi anlamına geliyor.

Tek bir resim ile dahi bu sayıyı ulaşmanız mümkün. Ancak bu- özellikle de yeni başlayanlar için sık rastladığımız bir durum değil.

Bu nedenle, başlangıçta stok siteleri tarafından onaylanacak en az 200 ila 300 kaliteli görüntüye sahip olmayı hedeflemelisiniz. Görüntü başına ortalama dört indirme ile ilk hedefiniz olan 1000 dolarlık kazanca ulaşmış olursunuz.

Stok sitelerinin bazı fotoğrafları kabul etmeyebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurun ve görüntü sayınızı 500’e çıkarmaya odaklanın.

Bu artışı ne kadar sürede yapacağınız ise tamamıyla size kalmıştır.

Bu işi tam zamanlı olarak yapıyorsanız bir ay içinde stokunuzu tamamlayabilir, yalnızca hafta sonları veya boş zamanlarınızda çekim yapıyorsanız süreci bir yıla kadar uzatabilirsiniz.

Not: Bu, kabaca yapılmış bir hesaplamadır. Zira bazı fotoğraflar 300’den fazla kez satabilir, bazıları ise hiç satmaz. Bazı siteler, indirme başına yalnızca 0,3 dolarlık bir ödeme yaparken bazıları ise indirme başına 2 dolar kazandırır.

Bu nedenle, kazancınızı -gerekirse bir excel dosyasına aktararak sıkı takip etmelisiniz. Bu sayede ne tür fotoğrafların rağbet gördüğünü düzenli olarak kontrol edebilir ve sonraki çalışmalarınızda bu tarz fotoğraflara ağırlık verebilirsiniz.


6) Son Trendleri Takip Edin.

En çok rağbet gören stok fotoğrafları hakkında araştırma yapın.

Bu anlamdaki fikir ve ilhamınızın en büyük kaynağı hiç şüphesiz ki stok işletmeleri tarafından periyodik olarak gönderilen pazar araştırması verileri olacaktır.

Bu veriler kurtarıcınız olabilir. Tabii kendi araştırmanızı yapıp kendi fikirlerinizi bulmakta da özgürsünüz.

Stok işletmeleri tarafından yapılan pazar araştırmalarına güvenmek mantıklıdır, çünkü onlar bu iş için muazzam miktarda bir zaman, emek ve enerji harcarlar.

Araştırmalar, gelecek altı ay ya da daha uzun bir zaman dilimi için piyasa taleplerinin ne yönde olacağına dair fikir verir.

Bu sayede nelerin fotoğrafını çekeceğinize ilişkin bilgi edinmiş olursunuz. Stok fotoğrafçılığı rekabetin yüksek olduğu bir pazardır. Dolayısıyla, şirketler rakiplerini alt etmek ve katılımcılarının son trendlere uygun, kaliteli ve yepyeni içerikleri sayesinde her daim talep eğrisinin üst kısmında kalmayı arzu ederler.

Not: “Stok Fotoğrafçılık Trendleri” üzerine yapacağınız basit bir Google araştırması sizi farklı siteler tarafından yayımlanmış değerli bilgilere ulaştıracaktır.

1) Kazanç Hedefinizi Belirleyin.

İlk hedefiniz 1000 dolar kazanmak mı? Bu, fotoğraflarınızın 1000 kez indirilmesi anlamına geliyor.

Tek bir resim ile dahi bu sayıyı ulaşmanız mümkün. Ancak bu- özellikle de stok fotoğrafçılığında yeni olanlar için- sık rastladığımız bir durum değil.

Bu nedenle, başlangıçta stok siteleri tarafından onaylanacak en az 200 ila 300 kaliteli görüntüye sahip olmayı hedeflemelisiniz. Görüntü başına ortalama dört indirme ile ilk hedefiniz olan bin dolarlık kazanca ulaşmış olursunuz.

Stok sitelerinin bazı fotoğrafları kabul etmeyebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurun ve görüntü sayınızı 500’e çıkarmaya odaklanın.

Bu artışı ne kadar sürede yapacağınız ise tamamıyla size kalmıştır.

Bu işi tam zamanlı olarak yapıyorsanız bir ay içinde stokunuzu tamamlayabilir, yalnızca hafta sonları veya boş zamanlarınızda çekim yapıyorsanız süreci bir yıla kadar uzatabilirsiniz.

Not: Bu, kabaca yapılmış bir hesaplamadır. Zira bazı fotoğraflar 300’den fazla kez satabilir, bazıları ise hiç satmaz. Bazı siteler, indirme başına yalnızca 0,3 dolarlık bir ödeme yaparken, bazıları ise indirme başına 2 dolar kazandırır.

Bu nedenle, kazancınızı -gerekirse bir excel dosyasına aktararak- sıkı takip etmelisiniz. Bu sayede ne tür fotoğrafların rağbet gördüğünü düzenli olarak kontrol edebilir ve sonraki çalışmalarınızda bu tarz fotoğraflara ağırlık verebilirsiniz.


2) Son Trendleri Takip Edin.

En çok rağbet gören stok fotoğrafları hakkında araştırma yapın.

Bu anlamdaki fikir ve ilhamınızın en büyük kaynağı hiç şüphesiz ki stok işletmeleri tarafından periyodik olarak gönderilen pazar araştırması verileri olacaktır.

Bu veriler kurtarıcınız olabilir. Tabii kendi araştırmanızı yapıp kendi fikirlerinizi bulmakta da özgürsünüz.

Stok işletmeleri tarafından yapılan pazar araştırmalarına güvenmek mantıklıdır, çünkü onlar bu iş için muazzam miktarda bir zaman, emek ve enerji harcarlar.

Araştırmalar, gelecek altı ay ya da daha uzun bir zaman dilimi için piyasa taleplerinin ne yönde olacağına dair fikir verir.

Bu sayede nelerin fotoğrafını çekeceğinize ilişkin bilgi edinmiş olursunuz. Stok fotoğrafçılığı rekabetin yüksek olduğu bir pazardır. Dolayısıyla, şirketler rakiplerini alt etmek ve katılımcılarının son trendlere uygun, kaliteli ve yepyeni içerikleri sayesinde her daim talep eğrisinin üst kısmında kalmayı arzu ederler.

Not: “Stok Fotoğrafçılık Trendleri” üzerine yapacağınız basit bir Google araştırması sizi farklı siteleri tarafından yayımlanmış değerli bilgilere ulaştıracaktır.





En İyi Stok Fotoğraf Siteleri

Yazımızın bu bölümünde fotoğraflarınızı satabileceğiniz en kazançlı ve en popüler stok sitelerini değerlendireceğiz.


 1) Shutterstock

Shutterstock, stok fotoğrafçılığın ikinci dev ismidir.(Getty Images’dan sonra)

Getty’nin sahip olduğu gücün stok fotoğraflamanın bir hayli ötesinde olduğu aşikar olsa da  Shutterstock’ın sektör üzerindeki etkisi de azımsanmayacak boyutlardadır.

Ancak, son zamanlarda Shutterstock’ın en büyük destekçilerinin siteden çekilmesiyle birlikte sahip olunan güç kadar satış ve popülerlik oranında  da belirgin bir düşüş gözlemlenmiştir. Site, bu gerçeğe rağmen sektörün dev isimlerinden biri olma statüsünü halen daha korumaktadır. Yani, yazımıza konu olup bir numarada yer almayı çoktan hak etmiştir.

Shutterstock ile çalışabilmek için siteye kaydolmalı, sonrasında ise en iyi 10 fotoğrafınızı yüklemelisiniz.

Yüklediğiniz görüntülerin incelenme süreci 7 ila 10 iş günü kadar sürebilir. Fotoğraflarınızdan birinin dahi kabul görmesi site ile çalışmaya başlayabileceğiniz ve dilediğiniz kadar fotoğraf yükleyebileceğiniz anlamına gelir.

Bu aşamada yüklediğiniz tüm fotoğraflar ret alsa dahi pes etmemelisiniz. Yalnızca aşırı ya da yetersiz pozlanmadıklarından veya keskinlik oranlarının doğruluğundan emin olun ve bir sonraki denemeniz için gereken düzenlemeleri yaptığınız on yeni fotoğraf yükleyin.

Yine de onay olamazsanız, bir sonraki fotoğraf yüklemesi için belirli bir süre beklemeniz gerekeceğini unutmayın.

Mutlaka okuyun: Shutterstock’tan Para Kaza Kazanmak


2) Fotolia

Fotolia, Adobe’a ait bir şirkettir. Her ne kadar bağımsız bir işletme olarak anılsa da Adobe’un geniş veri tabanından büyük ölçüde yarar sağlamaktadır.

Fotolia reklamın nimetlerinden sonuna kadar yararlanan, başarılı bir sitedir- bu, siteye katkı sağlayan kitle açısından iyi bir şeydir. Ancak, site katılımcılarına  her daim bu reklamların hakkını verecek miktarda bir gelir imkanı sunmaz.

Yine de Fotolia’nın komisyon oranları iyidir. Yüzde 20’lik bir komisyon oranıyla işe başlar ve bu oranı zamanla yüzde 46’ya kadar çıkarabilmeyi umarsınız.

Exclusive(Münhasır/Sınırlı/Ayrıcalıklı) satışlar için ise başlangıçta yüzde 35’lik bir komisyon oranı belirlenir. Sonrasında bu oranı % 63’e kadar yükseltebilmeniz mümkündür. (Fotoğraf satışını “exclusive” olarak belirlediyseniz, o fotoğrafın kullanımını tek bir o site ile sınırlandırmış olursunuz.Yani, ürünü başka platformlarda satamazsınız.)


3) iStockphoto

iStockphoto, fotoğraflarınızı satabileceğiniz en büyük ve en popüler platformlardan biridir.

iStockphoto, Getty Images şirket grubuna aittir. Dolayısıyla, Getty Images’e özgü yazılım değişikliklerinin çoğu iStock’a da entegre edilmektedir.

iStockphoto’ya katılmak için özel bir testten geçmeniz gerekir. Bu, stok fotoğrafları çekmeye yönelik yasal düzenlemeler ile kalite standartlarına ilişkin kavrayışınızı ölçen bir testtir. Hazırlığınızı iyi yaparsanız, testi geçmeniz hiç de zor olmayacaktır.

Testi geçmenizin ardından, incelenmek üzere fotoğraflı kimliğinizi ve size ait üç adet  görüntüyü yüklemeniz talep edilir.

iStockphoto denetçileri, katılımcı statünüzü onaylamadan evvel çektiğiniz bu üç fotoğrafı incelerler.


4) Pond5

Pond5, hem içeriklerine katkıda bulunanlara hem de satıcılara özel olağanüstü özellik ve fırsatları sayesinde sektörün en büyük video stok satıcısı olmuştur. Bu site, içerik yaratıcılarına kendi fiyatlarını belirleme imkanı sunar ve ödemeler her daim % 50 oranında bir komisyon üzerinden gerçekleştirilir(bu oldukça iyi bir orandır).

Bu nedenle, Pond5, fotoğraf ve video satışı üzerinden para kazanmaya başlamak için mükemmel bir seçenektir. Nispeten yüksek bir kazanç vaat eder. En iyi tarafı da göndereceğiniz fotoğrafın standartlarını net bir biçimde tanımlamasıdır:

“Standarda uygun fotoğraflar için doğru bir odak, temiz bir kamera merceği, uygun aydınlatma koşulları ve uygun kamera ayarları gereklidir. Görüntünün yeterli keskinlikte olmadığını düşünüyorsanız ya da noise(gren/leke) fazlalığı söz konusu ise fotoğraf boyutunu düşürmeyi deneyin. Bu, teknik hataları bertaraf etmenize yardımcı olacaktır. Görüntü kalitesini bir bütün olarak algıladığınızdan emin olun.”

Video stok sektörünün lideri olmasıyla birlikte kapılarını fotoğrafçılara da açan Pond5 tamamıyla aynı komisyon üzerinden stok fotoğrafçılığı ve vektör grafiği satışı da yapmaktadır.


5) Adobe Stock

Adobe, Fotolia’yı satın alınca, stok fotoğrafın lider platformunu sahibi olduğu fotoğraf düzenleme paketi ile birleştirmiş oldu.

Herkes, hatta stok fotoğrafçılığı ile uzaktan yakından alakası olmayan kişiler dahi, Adobe’un fotoğraf ve video düzenleme uygulamalarını stok fotoğrafa entegre edeceğinden ve bunun hem kendisi hem de içerik yaratıcıları için avantaj yaratacağından haberdardı.

Birleşme, hem Adobe hem de platformu kullanacak taraflar açısından bir “kazan-kazan” durumunu temsil ediyordu. Fikir son derece mantıklıydı. Alıcı taraf için stok fotoğraf bulma ve kullanma kolaylığı sunuluyor, satıcılara ise satış artışı vaat ediliyordu.

Ancak, en iyi stok fotoğrafçılarının dahi Adobe Stock’tan kaçarcasına uzaklaşmasına sebep olan bir şey oldu: Düşük bir komisyon oranı belirlendi (%33).

Bu, stok fotoğraf satışına yeni başlamış olanlar için kabul edilebilir bir orandı. Zira başlangıçta en önemli şey için satabildiğiniz fotoğraf sayısı olduğundan bu düşük oran rahatlıkla göz ardı edilebilirdi. Hem onaylanan fotoğraf sayısı arttıkça, satışlarınızı yükseltme şansınız da artıyordu-dolayısıyla kazancınız da.

Anlayacağınız, başlangıçta bu site ile ortalama bir kazanç elde etmek mümkün. Ancak, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var.

Dürüst olmak gerekirse, Adobe’un satın almayı seçtiği sitenin-Fotolia- iyi bir seçim olduğunu söylemek güç. Ne yazık ki, Fotolia dünyanın en kaliteli ve en iyi stok fotoğraflarına sahip sitesi değil. Bunun da ötesinde, platformun en büyük sıkıntısını sunduğu benzersiz satış teklifi oluşturuyor.

Tek bir tıklamayla görüntü gönderme özelliği son derece pratik olsa da fotoğrafın beraberinde ne tür spam’lerin araya karışacağı kestirilemiyor- ve bu durum, editörler için ekstra bir iş yükü anlamına geliyor. Bundan olacak ki stok fotoğrafına ilişkin birincil kriterleri yüksek kalite olan alıcılar Adobe Stock’u tercih etmeyebiliyorlar.




Stok Fotoğrafçılığına İlişkin Gerçek Hayat Örnekleri:

1) Stefan Holm

Stok şirketlerince yayımlanmış çok satanlar listesine göz atarsanız şu sonuca ulaşırsınız.

Stok fotoğrafın dev ismi Yuri Arcurs kadar olmasa da, Stefan Holm da Shutterstock’da 3.800’den fazla fotoğrafı olan başarılı bir stok fotoğrafçısıdır.

Kendisi 2011’den beri Shutterstock üyesidir ve bazı görüntüleri 400’den fazla kez indirilmiştir.

Kendisi, stok fotoğrafçıları için ilham kaynağı olmuş şu sözün de sahibidir: “Stok fotoğrafçılığı hızlı bir koşu değil, maratondur. ”

Stok fotoğrafçılıktan elde edeceğiniz kazanca ilişkin söyleyecekleri ise bizimkilerden pek de farklı değil. O da sürecin bir hayli yavaş ilerlediğini iddia ediyor. Özellikle de ilk zamanlarda.

İyi haber şu ki, bugün yüklediği görüntülerinden elde ettiği gelir sayesinde Stockholm’deki kirasının yanı sıra yeni ekipmanlara ilişkin giderlerini de karşılayabiliyor!

Peki, en çok rağbeti hangi tür fotoğrafları görüyor dersiniz?

Holm, görmüş olduğunuz gün batımı sırasında hayvan otlatma temalı bu görüntünün müşterilerin ilgi odağı olduğunu belirtiyor. Fotoğraf 2014 yılından beri sistemde ve tam 400 kez indirilmiş.

Rağbet gören ikinci görüntü ise hızla koşan atlı jokey grubudur. Bu, bir at yarışı anında çekilmiştir. Atlar jokeyleri eşliğinde bitiş çizgisine doğru hızla koşmaktadır. (İndirilme Sayısı:100  Sistem Kaydı:2015)

Diğer örneklere gelince…

Holm’a ait çoğu fotoğraf farklı dünya sporları ile alakalıdır:

Yakın çekim bir yüzücü (İndirilme: 50 Sistem Kaydı:2014)

Sandallar (İndirilme: 150   Sistem Kaydı: 2013)

Steve Jobs yansımalı Mac (İndirilme: 200 Sistem Kaydı: 2014)



 2) Mykyta Starychenko (Nick)

Başka bir gerçek yaşam örneği ise “Nick” olarak tanınan Mykyta Starychenko’dur. Nick, moda, ürün, yaşam tarzı, düğün ve stok fotoğrafçılığı ile adını duyurmuş New York’lu bir fotoğrafçıdır.

O, yapacağını makine elindeyken yapıp işi sonraki müdahaleye bırakmayı reddeden fotoğrafçılardandır. Bazı görüntüleri 1000’den fazla kez indirilmiş ve kendisine fahiş rakamlar kazandırmıştır.

Nick, stok fotoğrafçılığına ilişkin görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

“Stok fotoğrafçılığı kendine has kuralları, gereksinimleri ve tarzı ile bir hayli rekabetçi bir iştir, bu yüzden başarılı olmak istiyorsanız onu ciddiye almalısınız. Stok fotoğrafçılığı da tıpkı diğer işler gibi farklı pek çok araç gereç ya da belge kullanımını gerektirir.

Stok fotoğraflarının sanatsal değerinin yüksek olduğu söylenemez, hatta en çok satanlar listesindeki fotoğrafların çoğu basit görüntülerden oluşur, ancak bu onların profesyonel olmadıkları anlamına gelmez.

Tersine, her biri teknik gereksinimler açısından mükemmeldir. Ben aynı zamanda bir moda fotoğrafçısıyım ve modada, yüksek ISO ile biraz bulanık, aşırı pozlanmış çekimler yapabilirsiniz.

Başkalarının gözünde kusur gibi gözükebilen bir şeyi “Bu benim bakış açım” vb. bir söylemle kabul ettirebilirsiniz. Bir şekilde müşterinin veya editörün beğenisini kazanmanız yeterlidir, başkaları sizi beğenmeyecek olsa dahi fotoğraflarınız yayınlanır.

Ancak, stok fotoğrafçılığında başarı tamamıyla küresel pazara bağlıdır ve bu süreçte alabileceğiniz tek geri bildirim satışlarınızdır.

Stok fotoğrafçılığını seviyorum çünkü kolay ve anlaşılır bir standardı var. İyi bir fikir bulup bu fikrin çeşitli alanlarda ticari kullanımı için mükemmel kalitede fotoğraflar çeker, gerektiğinde model veya mekan sözleşmeleri imzalar, fotoğrafa ilişkin son düzenlemeleri yapar ve görüntünüzü stok fotoğrafı denetleyicilerine yollayıp sonucu beklersiniz. Yapacaklarınız bundan ibarettir. Sonraki adımınızı bu sonuca göre belirlersiniz.”

Nick, sektörde yeni stok fotoğrafçılarına şu tavsiyelerde bulunuyor:

  1. 640’ın üstündeki tüm ISO değerlerini unutun. Aksi takdirde stok siteleri, oluşacak noise fazlalığı nedeniyle fotoğraflarınızın %99 ‘unu reddedecektir. Daima ISO 100-200 ile çekim yapın.
  2. Netlik önemlidir. Tripod, monopod, güçlü lensler, denge çubuğu ya da nefes tutma tekniği kullanarak çekimlerinizi çok daha keskin hale getirin. Bulanık bir fotoğrafı Photoshop ile dahi düzeltemezsiniz.
  3. Çekimlerde marka adına yer vermekten kaçının. Photoshop’taki yüzlerce fotoğraf üzerinden marka adlarını silmeye uğraşmaktansa fotoğraflarınızı olduğu gibi göndermeniz çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle, kimi zaman modelinizi üzerindeki marka logolu kıyafeti değiştirmek üzere geri yollayabilmelisiniz.
  4. Model sözleşmesi imzalayın. Stok siteleri için çekmediğiniz fotoğraflar için dahi bunu yapın. İnsanların çoğu reklamlarda yer almaktan hoşlanırlar. Bu, onlar için eğlenceli bir deneyim olabilir. Siz de ekstra gelir elde edersiniz.
  5. Önemli olan sayı değil, kalitedir.  Yemek pişiren bir kadının 100 fotoğrafını mı çektiniz? Lütfen hepsini göndermeye kalkmayın. 4-5 farklı poz seçin, görüntüleri aşırıya kaçmadan düzenleyin, alakalı anahtar kelimeleri yazın ve yalnızca bu pozları denetime yollayın. Göreceksiniz, her şey harika olacak.
  6. Anahtar kelimeleri kaydetmeden önce Photoshop veya Lightroom’a yazın. Bu size kayda değer bir zaman kazandıracaktır. Anahtar kelime yazmak zorunludur, bu nedenle bu iş için  de gereken zamanı ayırmalısınız.
  7. Rağbet gören temaları bulmaya çalışın. Bulacağınız tema, yeni teknolojiler veya yeni ürün ya da hizmetlerle alakalı bir şey olabilir. Zamanınızı yalnızca gökyüzünü veya çiçekleri fotoğraflamaya harcamayın. Harika çekimler yapabileceğinizden şüphem yok, ancak pazarın bu temalarla adeta dolup taştığını unutmamalısınız. Fark yaratın.
  8. Vazgeçmeyin ve sabırlı olun. İlk birkaç ay büyük paralar kazanmayı beklemeyin çünkü iyi bir görüntünün dahi pazarda yer edinmek için zamana ihtiyacı olur.
  9. Başlangıçta birden fazla stok sitesi ile çalışın: Shutterstock, iStock, Fotolia. Bu sitelerin her biri yeni bir şeyler öğrenmenize yardımcı olacaktır. Üstelik kendinizi geliştirdikçe satışlarınız da artar. Portföyünüzdeki görüntü sayısı 300-500 adede ulaştığında Dreamstime, Depositphotos ve Canstock ile çalışmayı da deneyebilirsiniz.
  10. Photoshop kullanımında aşırıya kaçmayın. Fotoğraflarınızı kullanacak en büyük kitle reklam şirketi tasarımcılarıdır ve onlar fotoğrafınıza fazladan bir şeyler eklemeleri gerektiğinde bunu rahatlıkla yapabilmeyi umarlar. Ancak düzenlemelerde aşırıya kaçmanız bu süreci sekteye uğratabilir. Fotoğraflarınızda metin yerleştirmeler için boşluk ayırın  ve onları olabildiğince doğal hallerinde bırakın.

Nick’e ait örnek görüntülere gelince…

Gün batımında havaalanını terminalindeki bir uçak

İndirilme: 1700+

Beyaz çizgili asfalt yol

 İndirilme: 700+

Ahşap masa üzerindeki bir fincan sıcak kahveyi elleri ile tutan kadın

Nick bu çekimin hikayesini şöyle anlatıyor: “Kız arkadaşım evde kahve içiyordu ve ben yalnızca bir saniyeliğine avuçlarını birleştirmesini isteyip bu çekimi yaptım.”

İndirilme: 700+

Beyaz tişörtlü genç bir adamın izole, ön, arka, yan görünüm kolaj fotoğrafı

İndirilme: 500+

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri tatili için lüks bir resort ve spa

İndirilme: 1400+

Nick bu fotoğrafı  güneşli ve bir hayli sıcak bir günde Dubai tatili sırasında çektiğini söylüyor.

Stok fotoğrafı örneklerimizde gördüğünüz üzere, yaşamınıza ilişkin en gündelik en sıradan deneyimleri dahi stok fotoğrafı olarak kullanmanız mümkündür. Yeter ki doğru anı ve kaliteyi yakalayın.

Stok fotoğraf satışı yoluyla para kazanmaya ilişkin bu kılavuzun başarılı olma yolunda size yardımcı olmasını umarak yazımızı sonlandırıyoruz.


Uyarılar

Kayıt olmadan önce “Başlarken” ve “Sıkça sorulan sorular” bölümlerini her zaman kontrol edin.

Daha fazla para kazanmak istiyorsanız fotoğraflarınız için daha yüksek fiyatlar belirleyecek Getty Images, Corbis, photo.com ve alamy.com gibi siteleri seçin. Ancak bu sitelerin fotoğraf kabul şartları daha sıkıdır ve büyük olasılıkla profesyonel bir fotoğrafçı olana kadar fotoğraflarınız kabul edilmeyecektir.

Telif hakkı ihlalini önlemek için yüklediğiniz fotoğrafların ve imajların telif haklarına sahip olduğunuzdan emin olun. Telif hakkının farklı seviyeleri vardır. Bazıları kopyalamaya ve dağıtıma izin verirken satışa veya ticari kullanıma izin vermez.

Dreamstime gibi bazı siteler fotoğrafların bütün haklarını satarsanız bonuslar sunar. Bu seçeneği kullanmadan önce şartları ve koşulları dikkatli bir biçimde gözden geçirin.


Stok Fotoğrafçılığı Yapmak İçin İhtiyacınız olanlar

  • Digital SLR fotoğraf makineleri gibi profesyonel fotoğraf makineleri
  • İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar veya tablet
  • Adobe Photoshop ( isteğe bağlıdır ancak tavsiye edilir )
  • Adobe Illustrator: fotoğraf çekmek yerine kendi görsellerinizi yaratmak istiyorsanız kullanabilirsiniz.( isteğe bağlıdır ancak tavsiye edilir )

İnternetten para kazanmak isteyenlere özel en gerçekçi ve güvenilir online para kazanma yollarını araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.


İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran Uygulamalar

Fotoğraf Çekerek Para Kazandıran Uygulamalar

Avatar

Yazar : iş kurmak

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir