Konsantre Olmanın 8 Yolu

Günümüzde her yerden dikkat dağıtan bir şeyler çıkıyor. Telefon, bilgisayar, internet, reklam, trafik, stres derken bir türlü konsantre olamıyoruz.

İşte ve hayatta başarılı olmak içinse konsantrasyon çok büyük önem taşıyor. Kendimizi yaptığımız işe tam anlamıyla veremezsek o işi başarıyla tamamlama ihtimalimiz de azalıyor maalesef.

Bu yazımızda konsantrasyonu artırmak için yararlanabileceğiniz bazı mühim tavsiyeler vereceğiz sizlere.

 

1. Beden Sağlığına Dikkat Edin

“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” diye boşa denmemiştir. Eğer sağlık sorunlarınız varsa asla tam anlamıyla odaklanamazsınız. Bu nedenle beslenme, spor ve uyku çok büyük öneme sahiptir.

Pek çok insan sağlıklı beslenmediği dönemlerde konsantre olamadığını ifade etmektedir. Besinler beynimizin yakıtıdır. Beynin sağlıklı çalışması için de glikoza ihtiyacı vardır. Açlık hissettiğiniz zaman bedeniniz size yakıtının azaldığı uyarısında bulunur bir bakıma.

Konsantrasyonu artırmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Ayrıca ceviz, avokado, küçük bir miktar çikolata yemeye özen gösterin. Bu besinler odaklanmanıza yardımcı olur.

Düzenli spor yapmak da hem bedene hem de zihne ilaç gibi gelir. Araştırmalar gün içinde aktif olan, yani yürüyen ve hareket eden insanların yüksek dikkat gerektiren işlerde daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Parkta yürüyüş, yoga, basketbol, hafif tempolu koşu, açma germe hareketleri… Hangisinden zevk alıyorsanız onu yapın ancak mutlaka vücudunuzun hareket etmesine gayret edin.

Ofiste çalışırken her 75 dakika sonunda ayağa kalkın ve 15 dakika hareket edin. Gün boyu bilgisayar başında oturarak eklemlerinize ve kaslarınıza zarar verirsiniz. Belli aralıklarla masa başından kalkın ve ufak bir yürüyüşe çıkın. Döndüğünüzde daha dinç olduğunuz hissedeceksiniz.

Ve tabii ki uyku. Düzenli ve kaliteli uyku alışkanlığı konsantrasyonunuza direkt etki eder. Uykuluyken yapmanız gereken işlere odaklanmanız zorlaşır. Tabii burada uyku kalitesi de önem taşıyor. 8 saat yatağın içinde vakit geçirmek değildir uyumak.

Yatağa girmeden en az 2 saat önce kafein içeren şeyler içmeyin. Kesinlikle yatağa cep telefonuyla girmeyin. Telefonun yaydığı mavi ışık, uyku düzeninizi bozar ve kaliteli uyumanızı engeller.

Mutlaka okuyun: Egzersiz Yapmak Sizi Paradan Daha Çok Mutlu Ediyor!

 

2. Aynı Anda Birden Çok Şeyle Meşgul Olmayın

Multitasking diyoruz biz buna kısaca. Aynı anda birden fazla işle uğraşmak hem verimliliği hem de konsantrasyonu olumsuz etkiler. Araştırmacılar beynin aynı anda birden fazla işe odaklanamadığını ortaya koyuyor. Yani e-maile cevap verirken aynı anda telefonda konuşamazsınız.

Bu nedenle tek bir zamanda tek bir işe odaklanın. Bu iş üstünde full konsantrasyon çalıştığınız zaman sürecin daha kolay ve daha çabuk geçeceğini göreceksiniz. Yani 2 iki aynı anda vasat yapmaktansa tek bir işi şahane bir şekilde yaptıktan sonra diğer işe geçin. Böyle iki işin kalitesi artar ve siz de stres olmaktan kurtulursunuz.

Mutlaka okuyun: Aynı Anda Birçok İş Yapmak Mantıklı mı?

 

3. Dikkat Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırın

Hayatınızda dikkatinizi dağıtan pek çok şey olduğu için istediğiniz odaklanmayı sağlayamıyor olabilirsiniz. Bunda haklısınız. Modern yaşantımızdaki her şey bizi kendine doğru çekiyor ancak burada önemli olan dikkati en önemli ve en etkili işlere ayırmak.

Sosyal medya şahane bir şey ancak doğru kullanılmadığında bir numaralı odaklanma düşmanıdır. Ancak özellikle iş saatlerinde sosyal medya ile alakalı bir göreviniz yoksa, Instagram’dan, Youtube’dan, Twitter’dan uzak durun. Akşam eve gidince yarım saat, bir saat takılabilirsiniz, ancak mesai saatleri içinde sosyal medyadan uzak durmakta fayda var.

Sosyal medya demişken tabii ki akıllı telefonlar da dikkat dağıtan şeyler arasında yer alıyor. Elimiz kolumuz, doğal bir uzantımız haline gelen cep telefonlarını odaklanma gerektiren bir iş yaparken bir kenara kaldırın, kapatın, çekmeceye koyun ya da uçak moduna alın. Elinizin ulaşabileceği bir konumda bulunan cep telefonu sizi kesinlikle yaptığınız işten alıkoyar.

Ofis ortamındaki iş arkadaşlarınız da zaman zaman sizin dikkatinizi dağıtabilir. Bu nedenle yoğun çalışmanız gereken bir zaman diliminde kendinizi onlardan soyutlamalı, geyik muhabbetine dalmamalısınız. Mümkünse gürültü önleyici özelliği olan bir kulaklık takarak sizi rahatsız etmelerini nazik bir şekilde önleyebilirsiniz.

 

4. Düzenli Olarak Mola Verin

Uzun süre konsantre bir biçimde çalışmak çok zordur. Konsantrasyon ancak düzenli olarak mola vererek korunur. 2 saat boyunca bir iş üzerinde yoğun bir şekilde çalışırsanız beyniniz yorulur ve anlama-idrak kapasiteniz daralır.

Böyle bir anda 15 dakikalık bir ara vermek, terasa çıkıp temiz hava almak, ufak bir yürüyüşe çıkmak, başka bir şeyle ilgilenmek zihninizi tazeler.

Eğer patronsanız ve şirketinizde personel çalıştırıyorsanız onları da düzenli olarak mola vermeye teşvik edin. Moladan sonra hem daha üretken hem de daha motive bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini göreceksiniz.

Mutlaka okuyun: Üretkenliği ve Verimliği Artırma Tekniği: Pomodoro

 

5. Düzenli Okuyun

Okumak insan beynini esnekleştirir. Elbette gün içinde e-mail, sosyal medya yazıları derken pek çok şey okuyoruz, ancak daha kaliteli şeyler okumak da gerekir.

Özellikle edebiyat ve kurmaca dışı eserler okumak, hem bilgi ve donanımınızı artırır hem de daha iyi odaklanma alışkanlığı kazandırır.

Örneğin her gün ofiste yarım saat Economist, Forbes, Time, Entrepreneur, Harvard Business Review gibi kaliteli mecralardan kaliteli makaleler okumak; ya da sektörünüzle ilgili en prestijli dergilerden yazılar okumak hem bilginizi artırır hem de odaklanma konusunda sizi her geçen gün daha iyi bir noktaya taşır.

Mutlaka okuyun:  Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

 

6. Müzik Tercihine Dikkat Edin

Müzik konsantrasyonu artırabilir. Dr. Masha Godkin bu konuda şöyle diyor.

“Müzik beynin hem sağ hem de sol lobunu aynı anda çalıştırır. İki lobun da aynı anda aktif hale gelmesi ise öğrenmeyi ve hafızayı geliştirir.”

Tabii müzik seçimi bu faydanın sağlanmasına büyük öneme sahip. Klasik müzik ve doğa sesleri genelde odaklanmaya katkı sağlar.

Elektronik müzik de yine odaklanmaya yardımcı olur. Burada mühim olan sözsüz müzikler seçmektir. Zira şarkı sözlerine eşlik ederken yaptığınız işten koparsınız. Bu yüzden enstrümantal müzik dinlemek daha akıllı bir tercih olacaktır.

Mutlaka okuyun: Çalışırken Dinleyebileceğiniz Üretkenliğinizi Artıracak Müzikler

 

7. Mümkünse Farklı Bir Ortamda Çalışın

Ofiste ya da evde konsantre olamıyorsanız bilgisayarınızı alıp farklı bir yere gidin. Örneğin Starbucks mesai saatlerinde gayet nezih ve tenha oluyor. Sizin gibi bilgisayar başında çalışan insanlar olduğunu görünce siz de onlara ayak uydurup daha iyi odaklanabilirsiniz.

Şehrinizdeki farklı kafe ve kütüphaneleri araştırıp en beğendiğiniz yeri tespit edebilir, ofiste ya da evde bunaldığınız zaman burada çalışabilirsiniz. Özellikle işlerinizi halletmek için laptop ve internet bağlantısı yeterliyse bu yöntemden oldukça faydalanabilirsiniz.

 

8. Kendinizi Ödüllendirin

Bazen odaklanabilmenin tek yolu, sonunda bir ödüle kavuşma isteğidir. Bir işi tamamladıktan sonra kendinize güzel bir pasta ısmarlama sözü verirseniz odaklanmanız için sağlam bir neden tesis etmiş olursunuz.

Ya da örneğin bilgisayarınızın duvar kağıdını Paris Eyfel Kulesi olarak ayarlayabilirsiniz. Paris tatili için para biriktiren freelance bir çevirmensiniz diyelim. Gereken tatil bütçesine ulaşabilmek için kendinize bir hatırlatıcı olarak bu duvar kağıdını kullanabilirsiniz. Bilgisayarın başına her geçtiğinizde odaklanmak, sıkı çalışmak için bir nedeniniz olduğunu hatırlarsınız bu şekilde.

 

İlginizi çekebilir

Odaklanma ve Sakinlik Reçetesi Olarak İyi Bir Gece Uykusu
Nasıl Konsantre Olunur? Konsantrasyonu Sağlamaya Dair Püf Noktaları!
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir