Küçük şirketlerin kullanabileceği büyük şirketlere ait büyüme stratejileri

Yeni kurulan her şirket bir gün büyük bir şirkete dönüşmenin hayalini kurar. Bu noktada, biz de aşağıdaki 5 önemli büyüme stratejisini sizler için derledik.

Sonuçta, şirketinizi büyük bir şirkete dönüştürmek istiyorsunuz, değil mi? Öyleyse büyük şirketlerin uyguladığı ve işinize yarayabilecek bazı büyüme stratejilerini öğrenmeniz gerekiyor.

İşte, küçük şirketlerinin dikkate alması gereken 5 büyüme stratejisi. Her biri sizin durumunuza uygun olmayabilir fakat içlerinden birkaçı mutlaka işletmeniz için birtakım fırsatlar sunacaktır.

 

1. Pazar segmentasyonu yapın.

pazarlama-stratejileri

Çok basit bir ifadeyle “pazar segmentasyonu” , pazarın tamamından çok belli bir bölümüne odaklanmak demektir. İnsanlar arasında en çok kimlere satış yapacak ya da hizmet vereceksiniz?

Büyük şirketlerin birçoğu, pazarın hangi alanlarının kendileri için daha uygun olduğunu belirleme konusunda son derece başarılıdır. Bu alanlarda var olabilmek için ise ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışırlar.

Red Bull’un enerji içeceklerini sunduğu kitle genç ve maceracı insanlardan oluşur, diğer bir deyişle şirket pazar segmentasyonunu bu kitle üzerine yapmıştır. Red Bull’un neden Formula1 yarış takımına sahip olduğunu hiç düşündünüz mü? Nedeni tam olarak pazar segmentasyonuna ilişkin seçimidir.

Pepsi, kola devi olabilmek için Coca Cola ile giriştiği mücadeleyi kaybetmek üzereydi. Coca Cola’yı kendi kulvarında alt etmeye çalışmak yerine, genç ve eğlenceye düşkün nüfusa odaklandı. Birçok Pepsi reklamında genç müzik yıldızlarına, ünlülere ve diğer gençlik sembollerine yer verilmesinin nedeni de budur.

Diğer bir deyişle Pepsi, 30 yaş üzeri kalabalıklara seslenmeyi bıraktı ve pazar segmentasyonu yaptı. Coca Cola hala sektörün lideri fakat Pepsi de pazar segmentasyonu sayesinde oldukça başarılı bir markaya dönüşebildi.

Küçük işletmelerin birçoğu potansiyel pazarın bazı kısımlarını elimine etmekten korkuyor. Korkutucu görünüyor olabilir fakat belirgin bir büyüme rotasına sahip olmak istiyorsanız pazardaki ana müşterilerinize odaklanmanız gerek.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

2. Ortaklıklarınızı güçlendirin.

bayilik-stratejileri

Küçük işletme sahipleri pazardaki büyük aktörlerin de içerisinde olduğu şirketler ağıyla nasıl mücadele edecekleri konusunda yakınmaya bayılır. Evet, oyunu büyük aktörler gibi oynamanız mümkün olmayabilir fakat siz de ustaca yollarla ortaklıklarınızı güçlendirebilirsiniz.

Mesela, işletmenizin faaliyet alanının tenis topu üretimi olduğunu ve topların daha iyi ve daha uzağa zıplamasını sağlayan bir teknolojiye sahip olduğunuzu varsayalım. Ürününüz harika fakat bir üretim yerine, dağıtım kanalına ya da tenis topu tedarik zincirinde gerekli olan diğer şeylere sahip değilsiniz. Elinizdeki tek şey sadece harika tenis topları.

Böyle bir durumda tenis topu fabrikası ya da dağıtım şirketi ile işbirliğine gidebilirdiniz. Daha doğrusu, kendi fabrikanız ya da dağıtım kanalınız için tek bir kuruş ödemeden bu şirketlerle ortaklık kurabilirdiniz. Bunun için sattığınız her bir tenis topu başına karınızın bir kısmını ortaklarınıza vermeniz yeterli olurdu.

Peki ya, sonuç? Sonuçta, fabrika kurma ya da bir lojistik şirketi kiralamak için yüksek ön ödemeler yapmak yerine bu ortaklarla anlaşma sağlayarak ana üretim ve dağıtım faaliyetlerinizi yürütmüş olurdunuz. Dahası, dikkatinizi artık tenis toplarının üretimi yerine satışına verebilirdiniz.

 

3. Kontrol listesi kullanın.

anket-doldurarak-para-kazanmak

Büyük şirketler, karmaşık tedarik zincirlerini ve çok geniş bir ekipman ağını yönetirler. Böylesi koşullarda günlük operasyonları yönetebilmek, bir kişi için fazla karmaşık bir iştir. Çünkü takip edilmesi gereken bir sürü değişken vardır.

Bu durum küçük şirketler için de geçerli. Küçük şirket sahiplerinin aynı anda birden farklı şapkanın gerekliliklerini yerine getirmesi gerekir. Bu yüzden kendinizi sık sık gereksiz bir sürü işi yaparken bulabilirsiniz. Aynı zamanda, sıradan bir günün telaşında çok önemli bir işi yapmayı unutmak çok kolay olabilir.

Kendinize büyük şirketlerin  önemli işler için hazırlanmış kontrol listesinden bir tane hazırlayın. Böylelikle, kendi kendinize her gün yapılması gereken en önemli işleri hatırlatabilir, başarı yolunda rehberlik yapabilirsiniz.

 

4. Şirket alımlarına odaklanın.

satis-yapmak

Birçok büyük şirketin büyüyebilmesinin arkasındaki en temel neden şirket alımlarıdır. Girişim şirketleri için de böyle bir şeyi önerdiğim için aklımın başımda olmadığını düşünebilirsiniz ama önce açıklamama izin verin.

Öncelikle, şirket alımları zorlu bir süreçtir. Tek bir kötü satın alma bile şirket kasanızı tamamen boşaltmaya yetebilir. Bununla beraber, birkaç anahtar hamle sayesinde yeni bir şirket alımı çok büyük bir kar kaynağı yaratabilir ve büyüme yolunda araç işlevi görebilir.

Sektörünüzde iyi bir şirket alımının ne olduğunu biliyorsunuzdur. Üç numaralı tavsiyeyi takip edin ve aradığınız özellikler için bir liste hazırlayın ve bu listeye sadık kalın. Fakat büyük bir şirket satın almadan önce, işin içine duygularınızı ve egonuzu karıştırmadığınızdan da emin olmalısınız.

İkinci olarak,  satın alacağınız şirketleri  geliştirebileceğinizden emin olun. Sırf küçük bir işletmesiniz diye fırsat olarak karşınıza çıkan şirket alımlarını kaçırmayın.

 

5. Sektörünüzde lider olun.

lider

Büyük şirketler, pazardaki marka gücünü sektöründe lider oluşuna borçludur. Diğerleri kenarda öylece dururken bu şirketler büyük hamleler yapar.

Sektörünüzde lider olmak istiyorsanız sizin dışınızdaki herkesin kaçındığı zorlu problemleri çözmekten korkmayın. Bir şeyleri düzeltmek yolunda ilk hamleyi yapan siz olursanız sonuçta çok büyük paralar kazanma şansına da erişebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde Lider Olmanın Yolları

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir