İşinizi Ölçeklendirmenin ve Büyütmenin 5 Yolu

İşinizi ölçeklendirmeye ve büyütmeye hazır mısınız?

Kaliforniya’da düzenlenen Stratejik Gelişim Forumu’na her yıl katılan biri olarak elimde, girişimcilik yönünüzü geliştirmeniz ve işinizi başarılı bir şekilde ölçeklendirebilmeniz için gereken oldukça değerli bilgiler var.

Özellikle, Chobani yoğurt ile Amerikan yoğurt sektörünü fetheden Erzincanlı girişimci Hamdi Ulukaya ile beraber vakit geçirdikten sonra, sizlerle paylaşacak birçok sırrım oldu. Bilindiği üzere Chobani yoğurt 2007’de kurulmuş olup 2013 yılında 2,6 milyar dolarlık pazar payına ulaşmıştır. Diğer tüm yoğurt markalarının pazar payı ise 4,4 milyar dolar civarındadır. Bu göz alıcı büyümeyi, dışarıdan yatırımcı almadan yakalayan Hamdi Ulukaya, ölçeklendirme hakkında üniversitelerde ders olarak okutulacak bir başarıya imza atmıştır.

Gelin şimdi birlikte işletmenizi ölçeklendirmenizi sağlacayacak 5 yönteme bakalım. Fakat başlamadan önce önemli bir uyarıda bulunmam gerek. Şayet kâr eden ikinci derece bir işletme sahibi değilseniz işletmenizi ölçeklendirmeye girişmeyin.

Birçok girişimci işletmelerini başarıya ulaştırmak için “daha çok farkındalık” yaratması gerektiğini düşünüyor. Fakat sorun aslında ellerinde piyasaya getirecek yeni bir şey olmaması.

Eğer işletmeniz berbat bir haldeyse yapmak isteyeceğiniz son şey onu insanlara yaymaya çalışmak olacaktır.

Yani, işletmenize önce ispatlanmış metotlar ve stratejilerle başlayın, daha sonra da bu beş adımı izleyerek işletmenizi ölçeklendirin:


İşinizi Ölçeklendirmenin Yolları

1. Adım: Büyük düşünün, cesurca hareket edin.

Bunu söylerken olmayacak hayallere dalın demiyorum. Kendinizi 100 milyar dolarlık bir servetle Bill Gates’in yanında otururken hayal etmeniz elbette hiç gerçekçi değil. Fakat niye 5 milyon liralık işletmenizin değeri 50 milyon liraya yükselmesin? Ya da daha iyisi, 50 milyon liralık bir şirketin değeri nasıl 500 milyon liraya çıkarılabilir? İşte büyük düşünmek böyle bir şey.

Elbette öylece oturup “düşünmek” hiçbir işe yaramayacaktır. Cesur adımlar atmalısınız. Etrafınızı doğru bir ekiple, danışmanlarla ve bağlantılarla çevreleyin; “büyük fikirlerinize” ulaşmanızı sağlayacak stratejiler oluşturun ve daha sonra tetiği çekin.

“Ya tozu dumana katarsınız ya da tozu dumanı yutarsınız”.

Hamdi Ulukaya işe ilk başladığında elinde terk edilmiş bir fabrika, birkaç eski ekipman ve bir hayali vardı. Sekiz yıl sonra tabiri caizse Amerikan yoğurt sektörünü ele geçirdi ve 1 milyar dolarlık bir yoğurt işletmesinin sahibi oldu.

Mutlaka okuyun: Yoğurtçular Kralı Hamdi Ulukaya’nın Başarı Hikayesi


2. Adım: Genel profil oluşturun.

Hangisinin zihninizde daha büyük bir yeri var, Steve Jobs mı yoksa Apple mı? Cevabınız Apple’sa bile eminim ki arada çok küçük bir fark vardır. Jobs genel profil oluşturma uzmanıydı. Sizin de aynısını yapmanız gerekiyor. Artık “İşletmeden İşletmeye” veya “İşletmeden Tüketiciye” dünyasında yaşamıyoruz. Yaşadığımız dünya “İnsandan İnsana” dünyası. Dolayısıyla müşteriler, yatırımcılar, danışmanlar ve stratejik ortaklar patron olarak sizin hakkınızda bilgi sahibi olmak istiyor. Kurucusu ile ilgili hiçbir bilgi bulunmayan kaç işletme sitesine denk geldim sayamadım. Eğer sizin internet sitenizde de hakkınızda hiçbir bilgi yoksa yanlış yoldasınız demektir.

Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir ve Nasıl Oluşturulur?


3. Adım: Yanlış şeyler üzerine yoğunlaşmayın.

Bu alanda başarısız olan çoğu girişimci, yanlış şeyler üzerine yoğunlaşıyor. Elbette işletmemizi geliştirmemiz için halletmeniz gereken şeyler var, fakat bir yandan da ayrıntılara odaklanmalısınız. Neticesinde, sizi Everest Dağı’nın tepesine çıkaracak olan şey küçük adımlar. Eğer işletmenizi ilerletecek kilit etkinliklere odaklanmazsanız asla gelişme kaydedemeyeceksiniz. Sonsuza dek yerinizde sayacaksınız.

Bunun önemi anlayın ve bir lider olarak yapılması gereken temel şeyleri yerine getirin. Yaptığınız şeye yoğunlaşın ve hiçbir şeyin odağınızı bozmasına izin vermeyin. Bir başka deyişle, ancak eviniz alev aldıysa işi bırakmalısınız.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatınızdaki Sihirli Değnek: 80/20 Kuralı


4. Adım: Önemli ilişkiler ve bağlantılar oluşturun.

Önemli ilişkiler oluşturarak şirketinizin gelişimini hızlandırabilirsiniz. Başka bir deyişle, kimi tanıdığınız çok ama çok önemli.

Elbette işinizde iyi olmanız gerektiği su götürmez bir gerçek. Çalıştığınız alanda yetkinliğe sahip olmalı ve müşterilerinize değer vermelisiniz. Fakat iş eninde sonunda yine sahip olduğunuz bağlantılarınıza geliyor. Bu yüzden çevrenizi başarılı ve varlıklı kişilerle donatmaya büyük özen göstermelisiniz.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları


5. Adım: Büyüme sağlamak için mali seçenekleri gözden geçirin.

50 milyon liralık bir işletmenin değerini nasıl 500 milyon liraya yükseltebilirsiniz? Muhtemelen biraz sermayeye ihtiyacınız olacak ve bunu size zengin amcanız sağlamayacak.

Kendi kendine fon oluşturan çok az büyük işletme var. Çalışan sayınızı artırırken, yeni bir tesis açarken veya yeni bir ürün geliştirirken şirketinizi ileriye taşıyacak temel unsur büyümenizi sağlayacak bir sermaye desteği bulmaktır.

Peki ne yapmalısınız? Kendinize mali konularda uzman yüksek seviyede bir çalışan bulun. Bu kişi sermaye bulmanız ve büyümeniz konusunda size tahmin edemeyeceğinizden çok daha fazla yardımcı olabilir.

İşte hepsi bu kadar. Şirketinizi ölçeklendirmek ve büyütmek için uygulayabileceğiniz beş değerli adım. Fakat kendinize bir iyilik yapın ve makaleyi şöyle bir gözden geçirip “iyi bir yazıymış” demeyin. Eğer bunu yapıyorsanız demek ki vaktimi boşa harcamışım. Bunun yerine, harekete geçmek için bir şeyler yapın. Sizlerle milyarderlerin zihinlerinden gelen altın değerinde beş ipucu paylaştım. Bunları mutlaka uygulayın. Haydi girişimciler BÜYÜME zamanı…

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir