8 Adımda İlk Müşteri Nasıl Bulunur?

ilk-musterinizi-kapin

Kurumsal işinizden istifa edip kendi şirketinizi kurmak mücadelenin yarısı. Asıl mesele, ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi kullanan müşterileri bulabilmektir.

1999 yılında kendi işimi kurduğumda diğer girişimciler gibi ben de şirketimin potansiyelinden umutluydum. Eğer ürünlerim ya da hizmetlerim gerçekten kaliteli olursa müşterilerin kendiliğinden beni bulacağını düşünmüştüm. Maalesef bu gerçekleşmedi. Satış ve pazarlamadan zerre kadar anlamıyordum, onun için de tam zamanlı çalışanları işe aldım ama birçoğuyla yolumu ayırmak zorunda kaldım.

O zamandan beri pek çok kez baştan başlama şansını yakaladım, tıpkı Hong Kong’a açılmamı sağlayan son girişimimde olduğu gibi. Yolculuğumda en önemli şeyin ilk müşteriyi bulmak olduğunu öğrendim. Bu öğrendiklerimden yola çıkarak sizler için ilk müşterinizi kapmanın yollarını sizler için sıraladım.

 

İlk Müşteri Nasıl Bulunur?

1- Kendinize yeterli zaman tanıyacak kaynağa sahip olun.

Gelecek vaat eden pek çok şirketin başarısız olma sebebi işleri yürütebilmek için yeterli sayıda kaynağa sahip olmamalarıdır. Hiçbir müşteriniz ya da geliriniz olmadan nasıl ayakta kalabilirsiniz? Bankada ne kadar çok nakit paranız parsa riskler o kadar azalır ve başarı şansınız da artar. Bu konuda 6-12 aylık işletme masrafını gözden çıkarmanızı tavsiye ederim.

 

2- Tanıdığınız herkesle konuşun.

Yeni işinizi duyurmak için tanıdığınız herkese mail gönderebilirsiniz ama size gerçekten yardımcı olabilecek birkaç kişiyle yüz yüze konuşmanız sizin işinize daha çok yarayacaktır. İnsanlarla konuşurken onların işinden bahsetmeyin. Bunun yerine onların ya da sizi yönlendirebilecekleri insanların işini nasıl alabileceğini sorun.

Mutlaka okuyun: 7 Uygulanabilir Ağızdan Ağıza Pazarlama Stratejisi

 

3- Etrafınızdaki insanlarla daha yakın ilişki kurun.

İnsanlar genellikle beğendikleri ve güvendikleri insanlarla iş yaparlar. Anlaşmalar çoğu zaman çocukların futbol maçı sırasında veya gönüllü olunan kurumlarda kurulan ilişkiler sayesinde yapılır. Elbette sadece kendi çıkarları için herkesle iyi geçinmeye çalışan insanlardan olmak istemezsiniz. Eğer çevrenizdeki insanlarla iyi ilişkiler kurmaya çalışırsanız zaten iş fırsatları kapınızı çalacaktır.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

 

4- Diğer iş sahipleriyle de irtibatta olun.

Hong Kong’a ilk geldiğimde mümkün olduğu kadar fazla işletme ziyaret ettim. Hong Kong’un girişim potansiyelini iyileştirmek için her şeyi yapan işletmeleri belirledim ve elimden geldiğince onlara destek oldum. Bu çabalarımın karşılığını da aldım.

 

5- Rakiplerinizle işbirliği yapın.

Her rakibi yenmeniz gereken bir düşman olarak görürseniz çok önemli fırsatları kaçırabilirsiniz. Hong Kong’a taşındığımda yaptığım ilk şeylerden birisi rakiplerimi tespit etmek ve onlarla iletişime geçmek oldu. Yarısından fazlası ilk görüşmemizde ellerinde pek çok projenin olduğunu ama yoğunluktan ilgilenemediklerini söylediler ve bu projeleri bana teklif ettiler. Geçen hafta bir rakibimle bir araya geldim. Bu görüşmenin sonunda üst düzey yöneticilerin online pazarlama konusunda kendilerini yetiştirmeleri için eğitimler düzenleme kararı aldık. Birlikte tek başımıza ulaşacağımızdan çok daha fazla insana ulaşacağız.

Mutlaka okuyun: Rakiplerinizle İşbirliği ve Ortaklık Yaparak Kazançlı Çıkın!

Mutlaka okuyun: Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

 

6- Sosyal medyayı kullanın.

Twitter, Facebook, İnstagram ve LinkedIn sizin hizmetlerinizden yararlanmak isteyebilecek pek çok toplulukla iletişime geçmenize yardımcı olabilir. Ancak sosyal medya zamanınızı alabilir, o yüzden dikkatli olun.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyada Organik Olarak Takipçi Artırma Yöntemleri

 

7- İnternet sitenizi optimize edin.

Şirketimin müşterilerine satış yapmaya başlamadan önce arama motoru optimizasyonunu yapmanın aylar alacağını söylüyorum. Genelde böyledir ama bazen daha kısa sürede de halledilebilir. Örneğin, Hong Kong’daki şirketimizin internet sitesini oluşturduktan birkaç hafta içinde satış yapmaya başlayabilmiştik.

 

8- Sesinizi kullanın.

Ticaret odaları gibi pek çok kurum kendi üyeleriyle paylaşacak bir şeyi olan konuşmacıları davet etmeyi sever. Bu kurumlar genelde sunum yapacak birini bulmakta zorlanırlar. Siz de bu boşluklardan yararlanmak için onlarla iletişime geçebilir ve bilgilerinizi paylaşmayı teklif edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde Lider Olmanın Yolları

 

İlginizi çekebilir

Yeni Müşteriler Bulmak İçin Kullanabileceğiniz 18 Pazarlama Yöntemi

Mağazanıza Daha Çok Müşteri Çekmek İçin 10 Tavsiye

Avatar

Yazar : Sinem AYAN

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir