Perşembe, Ekim 10, 2024
Ana SayfaGirişimcilikRekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

Başarılı girişimciler, baskı altında gelişirler ve rekabeti bir engel olarak görmek yerine fırsat olarak değerlendirirler.

İnsanın en büyük rakibi, yine kendisidir ve en büyük rekabet, açtığınız ofisin dört duvarı arasındadır.

Girişimlerin çoğu, rakiplerine yenilmeleri yüzünden değil savaşma isteklerini kaybetmeleri yüzünden batar.

Rekabet iyidir. Çekişme sırasında yaşanan zorluklar, elinizdeki kaynakları daha akıllıca kullanmanızı sağlar. Bunu başarmak amacıyla ekibinizin yeteneklerini geliştirmesine destek olun. Böylelikle rakipleriniz size çok fazla zorluk yaratamaz. Sektörünüzdeki şirketler fiyat kırıp müşterilerinizi çalışmaya yeltense bile girişiminizi büyütmeye yardımcı olacak yollar bulmaya çalışın ve her zaman pozitif olun.

 

1. Öz farkındalık geliştirin

Rakipler güçlü ve zayıf yanlarınızı belirlemek üzere sizi zorlar. Müşterilerinize daha değerli bir şeyler sunmak için süper güçlerinizi kullanın. Eksikliklerinizin farkına varın ve bunların üstesinden gelmek için yollar arayın.

Mutlaka okuyun: Öz Farkındalık Nedir? Nasıl Geliştirilir?

 

2. Farklılaşın

Rakipleriniz sürekli olarak daha kaliteli müşteri hizmeti sunmak, ürün geliştirmek ve pazarlama yapmak için sizinle kıyasıya rekabette olacaktır. Sağlıklı pazarlarda alıcılar, belirli ihtiyaçları için en iyi çözümleri talep ederler. Hizmet verdiğiniz kullanıcılar için muazzam değerler yaratma amacını güderek sunduklarınızı farklılaştırın.

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu

 

3. Sektörde trend yaratın

Rekabetin olduğu yerde güçlü tüketici talebi vardır. Bu, yaptığınız işte beğeni kazanmayı gerektirir. Bu bir anlamda, yeni pazarlarda alıcıların ve medyanın dikkatini çekecek yeni bir trend yaratma fırsatıdır.

 

4. Beklenmeyen şekilde ortaklıklar kurun

Sizinle aynı sektörde olan işletmelerle ittifak kurun. Onlarla teknoloji ve araç gereç alışverişi yapın. Birlikte pazarı genişletin, birbirinizin ürünlerini tanıtın ve tüketicilere bilgi vermek amaçlı pazar araştırması yapın. Belki de bir gün, en büyük rakibinizle birleşir ya da ortaklık kurarsınız.

Mutlaka okuyun: Stratejik Ortaklık Nedir? Nasıl Kurulur?

 

5. Rakiplerinizden öğrenin

Rakiplerinizi dikkatle izleyin. Tecrübe ve kaynakları sizden daha iyi ve farklı olabilir. Onların işletmelerini nasıl yönettiklerine ve büyüdüklerine bakarak bir şeyler öğrenmeye çalışın. Kısa sürede bu öğrendiklerinizi, kendi işinize aktarmanın yollarını keşfedeceksiniz.

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

6. Çapınızı niş seviyesine çekin

Müşteriler, bireysel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla en iyi ürün ve hizmeti hak ederler. Karlı bir iş kurmak istiyorsanız pazarın daha küçük bir kesimini mutlu etmeye odaklanın. Çapınızı daraltır ve niş seviyesine inerseniz rakiplerinizin sayısı da azalacaktır.

Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım

 

7. Planlarınızı uzun vadeli yapın.

Rakipler olmazsa çoğu firma zamanını, işlerini idare etme telaşında verimsiz olarak kullanır. Pazara yeni şirketler katıldıkça daha fazlasını başarmak için kendinizi zorlamaya başlarsınız. Ancak attığınız adımları uzun vadeli düşünerek atmazsanız yeni rakiplerle rekabet etmeniz ve işinizi geliştirmeniz zorlaşır.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek

 

8. Müşteri odaklı olun

Enerjinizi tamamıyla rekabete vermek yerine, müşteri odaklı olmaya yatırım yapın. Bu sayede, alıcıların sadakatini kazanır ve müşterilerinizi kapma yarışında olan saldırgan rakiplere karşı kendinizi kolaylıkla koruyabilirsiniz. Ne de olsa, işinizin yükselmesini ya da batmasını sağlayacak olan rakibiniz değil, sizle alışveriş yapan müşterilerdir.

Rekabetin hayatınızı zehir etmesine ve işinizi kötü yönde etkilemesine izin vermeyin. Aynı kitle ve alıcıyı hedef alan şirketlerin varlığında, rekabeti fırsata dönüştürerek rekabetin avantajlarından yararlanın.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Marka Elçisine Dönüştürmenin Yolları

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar