Yatırım Efsanesi Warren Buffet’tan Başarı Sırları

Uzun bir süre dünyanın en zengin 2. kişisi olan Warren Buffett, karmaşık fikirleri basit cümlelere dönüştürme kabiliyeti olan gerçek bir dehadır. Warren Buffett hayatını kendisini dinleyenlere tavsiyeler vererek sürdürdüğü için kahin deniliyordu. 1960’lı yıllarda bu tavsiyeler yatırımcılara yılda iki kez mektuplar aracılığıyla ulaşıyordu. Sonraki yıllarda Warren Buffett televizyon ve dergi röportajlarının aranan ismi haline geldi.

Warren Buffett’ın hayata ve yatırıma dair en iyi sözlerini ve en iyi 5 iç görüsünü öğrenmek için okumaya devam edin.

 

Hayata dair

1 – “Hayatınız boyunca çok fazla yanlış yapmadığınız sürece sadece birkaç şeyi doğru yapmanız yeterlidir.”

2 – “Kronik olarak su alan bir teknede, gemiyi değiştirmeye tahsis edilen enerji, delikleri kapatmaya adanan enerjiden daha verimlidir.”

3 – “Olağanüstü sonuçlar elde etmek için olağanüstü şeyler yapmaya gerek yoktur.”

4 – “Tarihten öğrendiğimiz şey şu ki insanlar tarihten hiçbir şey öğrenmiyorlar.”

5 – “Alışkanlığın zincirleri kırılmayacak kadar ağırlaşana dek, hissedilmeyecek kadar hafiftir.”

6 – “İşleri zorlaştırmaktan hoşlanan bazı huysuz insanlar var gibi görünüyor.”

7 – “Çaba gösterilmeden kazanılan para rasyonelliği yatıştırır.”

8 – “İtibar kazanmak 20 yıl sürer, itibarı kaybetmek 5 dakika. Bu konu hakkında düşünürseniz, bir şeyleri daha farklı yaparsanız.”

9 – “Sizden daha iyi olan insanlarla zaman geçirmek daha iyidir. Davranışları sizden daha iyi olan insanları seçerseniz sizin davranışlarınız da o yöne doğru ilerleyecektir.”

10 – “Uzun zaman önce Ben Graham bana şunu öğretti: Fiyat ödediğin, değer ise elde ettiğindir. Çorap da olsa, hisse senedi de olsa kaliteli malı fiyatı düştüğünde almaktan hoşlanırım.”

 

Yatırıma dair

1 – “Bir yatırımcının en önemli niteliği aklı değil, mizacıdır.”

2 – “Başarılı yatırım zaman, disiplin ve sabır gerektirir. Ne kadar yetenekli olursanız olun, ne kadar çaba harcarsanız harcayın, bazı şeyler zaman alır: Dokuz hamile kadını bir araya getirerek 1 ayda bir bebek sahibi olamazsınız.”

3 – “Üzerinden atlayabileceğim 2 metrelik engeller aramıyorum; üzerine basıp geçebileceğim 25 santimlik engeller arıyorum”

4 – “Kısa vadede piyasa popülerlik yarışmasıdır. Uzun vadede piyasa tartı aletidir.”

5 – “Fırsatlar nadiren karşımıza çıkarlar. Gökten altın yağdığında kovaya uzanın, yüksüğe değil.”

6 – “Çeşitlendirme cehalete karşı bir korumadır. Ne yaptığını bilenler için pek bir anlamı yoktur.”

7 – “Bir hisse senedini on yıl elinde tutamayacaksan, on dakika da tutma. Toplam kazançları sürekli olarak artan şirketlerin portföylerini bir araya getir.”

8 – “Yatırımın anahtarı endüstrinin toplumu nasıl etkileyeceğini veya endüstrinin ne kadar büyüyeceğini değerlendirmek değildir. Yatırımın anahtarı herhangi bir şirketin rekabet avantajını ve daha da önemlisi bu avantajın devamlılığını belirlemektir.”

9 – “Şahane bir şirketi makul bir fiyattan almak, makul bir şirketi şahane bir fiyattan almaktan çok daha iyidir.”

 

En iyi 5 içgörü

Warren Buffett’ın en iyi 5 içgörüsünün her biri, hayatla veya yatırım yapmakla ilgili gerçekleri en basit şekilde özetliyor.

1 – “Size nasıl zengin olacağınızı söyleyeceğim. Kapıları kapatın. Diğerleri hırslıyken siz çekimser olun. Diğerleri çekimserken siz hırslı olun.”

Warren Buffet’ın en başarılı yatırımlarının ve son birkaç pürüzü nasıl engellediğinin temeli budur. Yatırımın sırrı düşük fiyata almak ve yüksek fiyata satmak değildir. Bu olayı fazla basite indirgemek olur.

2 – “Benim yaşıma geldiğinizde başarıyı, kaç insanın sizi sevdiğiyle ölçeceksiniz ve bu dönem sizin hayatı nasıl yaşadığınızın nihai testi olacak.”

Warren Buffett hayatını başarılı insanlarla çalışarak geçiriyor. Günün sonunda paranın hayattaki en önemli şey olmadığını duymak önemlidir.

3 – “Başarılı insanlar ve gerçekten başarılı insanlar arasındaki fark, gerçekten başarılı insanların hemen hemen her şeye hayır demeleridir.”

Steve Jobs, Bill Gates ve Warren Buffett’da dahil olmak üzere başarılı insanların birçoğu başarılarını odaklanmaya borçludur. Bu tür insanların uzun yapılacaklar listeleri vardır ve her zaman daha üretken olmaya çalışırlar.

4 – “İçki ve kaldıraç yüzünden başarısız olan bir sürü var  – kaldıraç ödünç alınan paradır. Bu dünyada gerçekten kaldıraca ihtiyacınız yok. Zekiyseniz borç almadan da bir sürü para kazanabilirsiniz.”

İnsanlar hayatta sayısız farklı yolla başarılı olurlar ancak başarısızlıkların sadece birkaç nedeni vardır. Bu nedenle insanların başarılarına göre insanların başarısızlıklarından daha çok şey öğreniriz.

5 – “Bir yatırımcının ihtiyacı olan şey seçilen işletmeleri doğru bir biçimde değerlendirme becerisidir. “Seçilen” kelimesine dikkat edin: her şirketi veya birçoğunu bilmek zorunda değilsiniz. Sadece yeterlilik çemberinizdeki şirketleri değerlendirmelisiniz. Bu çemberin büyüklüğü çok önemli değildir, önemli olan sınırlarını bilmektir.”

Peter Lynch’in yatırımla ilgili söylediği “bildiğiniz şeyi alın” sözü yatırım yapmayı fazla basite indirger. Yukarıda yer alan cümleye benzese de yukarıdaki cümle şirketleri değerlendirmemiz ve bilmediğiniz şirketlerden uzak durmanız gerektiğini vurguluyor. Bu kadar basit.

Warren Buffett’ın sözleri her zaman öğüt niteliğinde olmuştur. Peki, bunun sırrı ne?

 

Warren Buffett’ın başarısının sırrı

Warren Buffett’ın başarısının sırrı öğrenmeye devam etmesidir. Warren Buffett bugün 50 sene önceye göre daha başarılı bir yatırımcı.

Warren Buffett’a dünya üzerindeki en iyi yatırımcı desek yanılmış olmayız. Oyunun kuralı, öğrenmeye devam etmektir ve bunun için de öğrenme sürecinden hoşlanmak gerekir.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı girişimcilerin sırları
Bill Gates’ten girişimcilere liderlik dersleri
Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir