Başarılı Girişimcilerin 20 Üretkenlik Sırrı

Finished

Birbirine benzeyen eski motivasyon sırlarını neredeyse bir onuncu kez daha okumak artık sizi motive etmiyor, değil mi? Aşağıda listelediğimiz çok başarılı girişimcilerin 20 üretkenlik sırrı, işinize ve hayatınıza olan yaklaşımınızı tamamen değiştirecek.

 

1.Kahvenizi Beethoven gibi için.

Evet, belki güne bir fincan kahve ile başlamak pek de bir sır sayılmaz fakat Beethoven’ın nasıl kahve içtiğini biliyor muydunuz? Beethoven her bir fincan kahve için tam altmış adet kahve çekirdeği kullanırmış. Belki de altmış kahve çekirdeği bizim için yeterli kafein oranıdır?

 

2. Belirli bazı günleri boş bırakın.

Bazı şirketler “Toplantısız Çarşamba” günleri ayarlıyorlar. Bu, o çarşamba günü kimsenin toplantı yapamayacağı anlamına geliyor. “Toplantısız Çarşamba” sistemi çalışanlara işyerinde üzerinde çalıştıkları şeyde başka hiçbir ek iş ya da anlamsız toplantıdan etkilenmeden çalışmaları için tam bir çalışma günü sağlıyor. Siz de benzer sistemi kişisel hayatınızda uygulayabilirsiniz. Örneğin Facebook’da geçireceğiniz zamanı kısıtlayabilir ya da telefon aramalarınızı o gün için limitlendirebilirsiniz.

 

3. Yapacağınız işleri önem sıralarına göre sıralayın.

Yapacağınız her iş eşit derecede önemli değildir. Yapmanız gereken bazı işler diğerlerinden daha önemliyken bazıları daha önemsizdir ya da bazılarını yapması daha çok veya az zaman alır. Bu nedenle her gün yapacağınız işleri sıralandırın ve hangilerini hızlıca ve verimli bir şekilde halledebilirsiniz bakın. İlk olarak kolay ve hızlı şekilde halledebileceğiniz işlerinizi yapıp bitirin ki önemli işlerinize ayıracak bol vaktiniz ve zihinsel enerjiniz kalsın.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Önceliklendirmenin Önemi

Mutlaka okuyun: “Her Şey Önemli” Gözüktüğünde Önceliklendirme Nasıl Yapılır?

 

4. Çalışmaktan en çok zevk aldığınız yerde çalışın.

Agatha Christie kitaplarını asla masasında oturup yazmaz, oturabileceği başka yerlerde oturup yazarmış. Ernest Hemingway ise ayakta dikilerek yazarmış. Boyu 1 metre 98 santimetre olan Thomas Wolf buzdolabının üstünü masa olarak kullanırmış. Richard Wright ise hava yağmurlu ya da güneşli nasıl olursa olsun parktaki banklardan birine oturur öyle yazarmış.

 

5. Zamanınızı parçalara bölün.

Birçok başarılı girişimci zamanlarını on beş dakikalık sürelere böldüklerini söylerler. Bu da demek oluyor ki bir iş üzerinde bir saatin yalnızca dörtte biri kadar çalışıyorlar ve on beş dakikalık toplantılar düzenliyorlar. Bu çalışma sistemi her bir saati dört kat daha uzunmuş gibi hissettiriyor ve sonuç olarak daha fazla üretkenlik sağlıyor.

Mutlaka okuyun: Pomodoro Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

6. Düşünme pozisyonunuz olsun.

Truman Capote, uzanır vaziyette olmadığı sürece enine boyuna birşeyi düşünemediğini iddia etmiştir. Proust da aynı şekilde uzanarak düşünürken Stravinsky başının üzerine amuda kalkarak düşünürmüş.

 

7. Zihninizi boşaltın.

Zihin boşaltmak yanlış bir şeymiş gibi geliyor kulağa değil mi? Hatırlamanız gereken çok fazla şey varsa zihninizi boşaltmak zaten bildiğiniz şeyleri de unutmak gibi geliyor insana. Ama aslında zihninizi boşaltarak temiz bir sayfa açıyor ve daha geçtiğimiz hafta yaptığınız işleri düşünmüyorsunuz.

Zihninizi temizleyin ve sonra da hemen o gün ne yapmalısınız onu düşünün ve yapmaya başlayın. Haftanın diğer günlerinde halledebileceğiniz, acelesi olmayan işler bekleyebilir.

 

8. Uçaktaymışsınız gibi davranın.

Daha huzurlu ve sessiz bir ortam olması için ofiste çalışan herkesi ofisten dışarı atamazsınız fakat bazı dikkat dağıtıcı etkenleri en aza indirebilirsiniz. Uçaktaymışsınız gibi davranarak internet erişiminizi kısıtlayabilir ve telefonunuzdan uzaklaşabilirsiniz. Bu dikkat dağıtıcı etkenleri en aza indirgemek sizin için en önemli olan işe odaklanmanızı sağlar ve dikkatiniz dağılmadan işinizi halledebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilere, Odaklanma Konusunda 8 Etkili Tavsiye

 

9. Farklı metodlar deneyin.

Vladimir Nabokov romanlarının ilk taslaklarını fişlerin üzerine yazarmış. Bu sayede fişlerin yerlerini değiştirerek kelimelerin, paragrafların ve bölümlerin yerlerini de kolayca değiştirirmiş. Bu yöntem kulağa Word dosyasında kopyala yapıştır yapmaktan daha eğlenceli geliyor. Nabokov sıralamayı beğendiğinde ise eşi o taslakları tek bir kağıda geçirirmiş.

 

10. Günlük Yapılacaklar Listesi Oluşturun.

Kendinizi yapılacaklar listesi ile sınırlandırmayın! Her sabah 10 dakikanızı o gün yapmanız gereken şeylerin bir planını çıkarmaya ayırın. Yalnızca o gün yapmanız gereken şeyleri yazmak yerine size göre sonucu en önemli işi ve yapması en uzun sürecek işi belirleyin. Aklınızdan geçen herşeyi yazabilmek için kendinize bir karalama köşesi ayırın.

 

11. Asla durmak yok.

Her ikisi de yazar olan Anthony Trollope ve Henry James üzerinde çalıştıkları kitap biter bitmez diğer kitaplarını yazmaya başlarlarmış. Fakat burada hiç ara vermeden çalışmak ile mola vermeden bir iş üzerinde devamlı olarak çalışmak arasında fark var.

 

12. Önce yapılması en zor gelen işi yapın.

Size en zor gelen işi yapmak demek günün geri kalanını zihniniz rahat bir şekilde istediğinizi yaparak geçirmek demek. Aynı zamanda üzerinde çalıştığınız diğer projelerde de daha iyi performans göstererek daha sonrasında o zorlayıcı işi yapmayacağınız için işlerinizi devamlı olarak ertelemeyeceksiniz demek.

Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”

 

13. Sürekli çalıştığınız bir çalışma alanı edinin.

Eğer bir ofiste çalışıyorsanız çalışma masasında çalıştığınızı söylemek çok da tuhaf olmaz. Fakat eğer evden çalışan birisiyseniz çalışmaya ayrılmış bir alanınız olduğundan emin olun. Kimse yemek masasının üzerinde etrafa dağılmış dosyalar görmek istemez çünkü koltukta uzanırken o dosyaları görmek çalışmadığınız için suçlu hissetmenize sebep olur. Bu nedenle kendinize o alana gittiğinizde çalışacağınıza şartlandırdığınız bir yer edinin.

Mutlaka okuyun: Çalışma Masası ve Ortamını Düzenleyerek Üretkenliğinizi Artırın!

 

14. O gün yapmanız gereken üç ya da beş şey belirleyin.

Yapılacaklar listesi kısa süre içerisinde insanı sıkmaya başlayabilir. Her şeyi yazdığınız sonu olmayan yapılacaklar listesi yapıp sonrasında da yapılması gereken şeyleri sürekli size düşündürecek bir liste yapmak hiç verimli değil. Onun yerine sadece üç beş şey yazdığınız günlük yapılacak şeyler listesi çıkarın. Listeye yazdığınız şeylerin yalnızca o gün yapılması gereken şeyler olduğundan emin olun, böylece işlerinizi sürekli ertelemek gibi bir derdiniz de olmaz.

 

15. Her gün çalışın.

Stephen King yılın her günü yazıyor ve kendisine günlük 2.000 kelime sınır belirliyor. Mark Twain de her gün yazı yazarmış ve o gün yazdığı şeyleri ailesine yüksek sesle okur onlardan geri bildirim istermiş.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

16. Çok fazla işi bir güne sıkıştırmayın.

Yukarıda size her gün çalışmanızı söyledim şimdi ise çok fazla çalışmamanızı söylüyorum, farkındayım. Kulağa kendi içinde çatışan bir tavsiye gibi gelebilir fakat burada çok fazla şey yapmamak demek çiğneyebileceğinizden büyük lokma yutmayın demek. Her projeye ya da arkadaş buluşmasına evet diyip daha sonra kendi kafanızın etini yemeyin.

Mutlaka okuyun: Girişimciler İçin Hayır Demenin 8 Yolu

 

17. “İki Dakika Kuralı”nı uygulayın.

“İki Dakika Kuralı” ünlü danışman David Allen tarafından ortaya atılmış oldukça basit bir kural. Eğer iki dakika ya da daha kısa bir sürede tamamlayabileceğiniz bir iş varsa onu hemen yapın. Çünkü o işi ertelemek yapılacaklar listenize fazladan bir iş daha eklemenize sebep olmasının yanı sıra işlerinizin de gözünüzde küçülmesine sebep olacaktır.

Mutlaka okuyun: Neden Erteliyoruz?

 

18. En verimli çalıştığınız saatleri belirleyin.

En verimli çalıştığınız saatler sizin zirvede olduğunuz zamandır. Bu süre zarfını bulduğunuzda daha uyanık, üretken olmaya hazır ve yapılacaklar listenizdeki şeyleri bitirmeye daha meyilli olursunuz. En verimli çalıştığınız zaman zarfını bulduğunuzda hep o saatlerde çalışmaya özen gösterin.

 

19. Ajandanızı düzenleyin.

“Tipik” sabah 9 akşam 6 düzenine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Roman yazarı Anne Rice gündüzleri uyurmuş ve dikkatini dağıtacak şeyler daha az olduğu için de geceleri yazarmış. Yazar Jerzy Kosinski de günde sekiz saat uyur ama bu sekiz saati parçalara bölermiş. Sabah uyanır çalışır sonra öğlen dört saat uyur sonra yine uyanır akşama kadar çalışır ve akşam yine uyurmuş.

 

20. Vücudunuzu dinleyin.

Zihniniz ve bedeniniz bir iş üzerinde doksan dakika ile iki saat süre boyunca odaklandığınızda yorulmaya başlar. Gün içinde yapılacak projeleri belirlerken bunu aklınızın bir köşesinde bulundurun ve yapılması uzun sürecek projelerde verimli olabilmek için molalar vermeye dikkat edin.

 

İlginizi çekebilir

80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
Girişimcilerin Üretkenliğini Artıran Alışkanlıklar
Tuğçe

Yazar : Tuğçe

Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir