Başarılı Girişimcilerden 16 Acımasız Başarısızlık Hikayesi

Bazı insanlar girişimciliğin anne karnından geldiğini, insanların girişimci doğduğunu söylerler… Bu insanlara göre kendinizi bir girişimci olmak için eğitemezsiniz, bu içinizde olan bir şeydir. Milyar dolarlık bir şirket kurmak için ihtiyacınız olan yetenek ya sizde vardır, ya da yoktur. Halbuki tarihe şöyle bir dönüp bakmak bunun ne kadar hatalı olduğunu gösterecektir, zira bugünlerde çok ünlü (ve çok da zengin) olan birçok girişimci oldukları noktaya gelmek için zorlu bir yoldan geçtiler.

Bunun en bilinen örneklerinden birisi, ünlü yazar J.K. Rowling’dir. Rowling geçim sıkıntısı çektiği günlerde yazdığı Harry Potter’ı baskıya dökecek bir yayın evi bulmakta o kadar zorlanmıştı ki, pes etmek üzereydi. Tim Ferriss ünlü bir yazar olmadan önce 25 farklı kurumdan red mektubu almıştı. Bill Gates ve Jeff Bezos gibi dahi girişimciler bile bu kadar başarılı olmadan önce defalarca başarısız olmuşlar, yeniden ayağa kalkıp çabalamaya devam etmişlerdi.

Bu yazımızda size gereken cesareti verecek 18 muhteşem örnekten bahsetmek istiyoruz. Girişimcilik hayalinizi kovalarken karşınıza çıkan engelleri aşmanızda size ihtiyacınız olan gücü bu örneklerde bulabilirsiniz belki. İster reddedilmiş olun, ister başarısızlıklarla sınanıyor olun ya da problemlerle dolu günlerden geçiyor olun, bu liste size neden yola devam etmeniz gerektiğini hatırlatacak.

Elbette Jeff Bezos’un dünyanın en zengin adamı olduğunu okuduğunuzda imreniyorsunuz. Bilmediğiniz şeyse, geçmişte Bezos’un da zor günlerden geçtiği. Bu listede bahsedeceğimiz 18 girişimcinin her biri hayatın sillesini yedi ve kendi savaşını farklı şekillerde verdi. Kimisi depresyonla boğuşurken bazıları battı, birkaç tanesi borç batağına saplandı ve neredeyse hepsi bir gün başarılı olacağına dair umutlarını kaybetmeye çok yaklaştı. Ama sonuçta bugün, bu girişimcilerin her biri kendilerini haksız çıkarıyorlar.

Kendinizi üzgün, umutsuz, cesareti kırılmış veya stresli hissedebilirsiniz. Girişimcilik kolay bir yolculuk değil, elbette kötü günleriniz olacak. Ne zaman kendinizi kötü hissetseniz bu yazıyı baştan açıp okuyun, kendinize başarısızlığın ve negatif duyguların da girişimci olmanın bir parçası olduğunu hatırlatın.

 

1-Bill Gates

Microsoft Bill Gates’in ilk ve tek girişimi değil. Belki de bilmiyorsunuz ama, Gates bir zamanlar Traf-o-Data isimli bir girişimle meşguldü. Kurduğu şirketin ana amacı trafik istatistikleri sağlamaktı. Gates o kadar başarısız oldu ki, bugün bu şirketin adını duyan bir kişi bile bulamazsınız. Diğer bir yandan Gates milyar dolarlık servetiyle bugün dünyanın en zengin insanlarından bir tanesi.

Mutlaka okuyun: Bill Gates’in Muhteşem Hayatı

 

2- Evan Williams

Evan Williams şu küçük mavi kuş, yani Twitter’ın kurucusudur. Ünlü girişimci bugünlerde girişimciler arasında en imrenilen isimlerinden birisi ama bu hep böyle değildi. Twitter şüphesiz onların ilk girişimi değildi. Twitter’dan önce adı Odeo olan bir yayın platformu kurmaya çalışan Williams, büyük bir başarısızlık yaşadı. Platform daha piyasaya sürüldüğü ilk günlerde batmıştı. Tabii bu başarısızlıkta Apple iTunes’un aşağı yukarı aynı zamanda piyasaya çıkmasının da payı büyük.

Mutlaka okuyun: Twitter’ın Kuruluş Hikayesi

 

3- Jeff Bezos

Bezos, Amazon’la efsanevi başarı yolculuğuna başlamadan çok önce girişimcilik sektörüne adım atmıştı. Sektördeki ilk zamanlarında birden çok fikrin büyüsüne kapılan Bezos, ancak ilk denemelerinde başarısız olduktan sonra Amazon’u kurdu. Konu hakkında ilginç bir detay da verelim: Bezos’un batan şirketleri arasında zShops isimli bir alışveriş sitesi de vardı. Bugün, Amazon’un işlevleri arasında zShops’un fonksiyonları da yer alıyor.

Mutlaka okuyun: Jeff Bezos’un Hayat Hikayesi

 

4- Fred Smith

Büyük bir müşteri kitlesine sahip olan FedEx’in kurucusu Fred Smith de başarısızlıklardan payına düşeni almıştı elbette. FedEx’in kuruluşu Smith için oldukça sancılı bir süreç olmuştu. Üniversite yıllarında aklına gelen bu fikri bir dersinin ödevi olarak kullanan Smith’i profesörü ödevinin çok kötü olduğu gerekçesiyle dersten bırakmıştı. Mezun olduktan sonra fikrine bir şans vermek isteyen Smith milyar dolarlık bir şirket kurduğunu bilmiyordu tabii.

 

5- Ariana Huffington

Huffington Post’u duymuş olanlarınız vardır elbette. Amerikan medya devi baskıya geçmeden önce 36 farklı yayıncı Huffington’ı reddetmişti. Evet, yanlış duymadınız. Huffington Post bu kadar başarılı olduktan sonra pişmanlık bir fayda etmezdi tabii.

 

6- Sir James Dyson

2018 yılının en hızlı büyüyen şirketlerinden birisi Dyson elektrikli süpürgeleriydi. Ama şirketi buraya getiren şey şans değildi tabii. Sir James Dyson şirketini bugün olduğu yere getirmek için gerçekten çok çalıştı. İçine sinen, başarılı bir modele ulaşmadan önce 5000’den fazla prototip üzerinde çalışmıştı. Üstelik bütün bu süreç boyunca işsizdi ve karı koca sadece eşinin maaşıyla geçinmeye çalışıyorlardı!

 

7- Steve Jobs

Jobs hayata gözlerini yumduğunda Apple çoktan bir teknoloji devi haline gelmişti, ama başlangıçta her şey toz pembe değildi. Şirketin ilk yıllarında, henüz bu kadar meşhur değilken ürettiği ürünleri (Apple I, Apple Lisa vb) şirkete büyük zarar vermiş ve hayal kırıklığı yaratmıştı. Dahası, 1980’lerin ortasında Jobs başarısızlığı yüzünden kovulmuştu da! 1997’de yeniden işe alınana kadar Apple hiç de kolay günlerden geçmedi.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın Hayatı Hakkında 52 Şaşırtıcı Gerçek

 

8- Walt Disney

Bugün izlediğimiz filmlerin neredeyse yarısında Disney’in bir katkısı var. Dünyanın en büyük ve en başarılı şirketleri arasında yer alan Disney’in buraya gelmesi de oldukça zor olmuştu. Şirketin kurucusu Walt Disney şirketin ilk yıllarında neredeyse yokluk içerisinde yaşıyordu. Şirketin ilk karakterleri çalınır, gösterimleri problem üzerine problemle karşılaşırken ortama resmen bir kaos hakimdi. Bugünse Disney hala işleyen en büyük medya şirketlerinden birisi.

Mutlaka okuyun: Girişimciler İçin Walt Disney’den Alınabilecek 6 Önemli Ders

 

9- JK Rowling

Bugünlerde dünyaca ünlü roman serisi Harry Potter’ın ona getirdiği tahtta oturan meşhur yazar J.K. Rowling, buralara gelebileceğini hayal bile etmemişti. Şu an filmleri, video oyunları, kıyafet ve hediyelik eşyalarla dolu dükkanları, hatta hatta Disney Park’ta kendine ait bir bölümü bile olan Harry Potter serisi, yazıldığı ilk yıllarda bu kadar popüler değildi. Serinin ilk kitabını yazdığı günlerde Rowling maddi olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyordu, kapısını çaldığı her yayın evi onu reddediyordu ve basım onayını aldığında neredeyse umutları tükenmek üzereydi.

 

10- Tim Ferris

New York Times çok satanlar yazarı Tim Ferris ilk kitabını bastırmaya çalışırken büyük sıkıntılarla karşılaşmıştı. 25 farklı yayınevinden red mektubu alan Ferris, ancak 26. yayıneviyle anlaşabilmişti. Sonrasıysa çorap söküğü gibi geldi.

 

11- Warren Buffett

Buffett’ın bahtsız günlerinin başlangıcı daha bir lise son sınıf öğrencisiyken Harvard’dan reddedildiği güne kadar dayanıyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra kurduğu yatırım şirketi Berkshire Hathaway bugünlerde 65 milyar doların üzerinde bir değere sahip olsa da şirketin ilk kurulduğu günlerde kulaktan kulağa gezen söylenti şirketin çok uzun sürmeden batacağı yönündeymiş. Her ne kadar o zamanlarda kötü bir fikirmiş gibi dursa da uzun dönemde meyvelerini veren şirket Buffett’ı dünyanın en zengin adamlarından biri haline getirdi.

Mutlaka okuyun: Warren Buffet’ın Muhteşem Hayatı

 

12- Peter Thiel

Peter Thiel’in ilk girişimlerinden birisi olan Clarium Capital sahip olduğu 7 milyar doların üzerindeki varlığın neredeyse %90’ını borsada yapılan yanlış bir hamlede kaybetmişti. Thiel bu korkunç hatanın onu yıldırmasına izin vermedi ve doğru hamleler yaparak oyuna geri döndü. Facebook’a ve Paypal’a yaptığı yatırımlar Thiel’i eskiden olduğu yerlere getirmeye yetmişti.

 

13- Lawrence Ellison

Lawrence Ellison ismini daha önce hiç duymadıysanız biz kim olduğunu söyleyelim: Kendisi 2000’li yılların en başarılı şirketlerinden Oracle’ın sahibi. Oracle ilk piyasaya çıktığı günlerde büyük sorunlarla karşılaşmıştı. Ellison bu sorunların altından kalkabilmek için evini ipotek ettirmek zorunda kalmış, eline geçen parayı şirketin işler halde kalabilmesi için kullanmıştı.

Mutlaka okuyun: Oracle Kurucusu Larry Ellison Kimdir?

 

14- Thomas Edison

Tarih Thomas Edison’u bilinen en büyük mucitlerden birisi olarak yazsa da gerçekten çalışan bir ampule ulaşmak için 10 binin üzerinde deneme yapan Edison her seferinde başarısız olmuş ve sonuca ulaşana kadar tekrar tekrar denemeye devam etmişti. Daha bir öğrenciyken öğretmenlerinden salak yaftası yiyen Edison birçok işten kovulmuş olmasına rağmen pes etmemiş, insanlık tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı.

 

15- Steven Spielberg

Spielberg sinema tutkunlarının en sevdiği yönetmenlerden biri olabilir! Daha ilk yayınlandığı günlerde büyük bir sükse yaratan filmleri Jurassic Park ve Jaws’la tanınan Spielberg hep bu kadar ünlü değildi elbette. Yönetmenlikte ustalığını kanıtlamadan önce Spielberg üç film yapımcısı tarafından geri çevrilmişti.

 

16- Colonel Sanders

Colonel Sanders’ın kim olduğunu söylememize gerek yok gerçi ama, bilmeyenleriniz varsa diye not düşmüş olalım, kendisi ünlü tavuk zinciri KFC’nin kurucusu! Restaurant zincirini kurmadan önce şu an kullandıkları gizli tarifi 1000 den fazla farklı markaya satmaya çalışan Sanders hepsinden red cevabı almıştı. Sonrasında kendi markasını kurmaya karar verdi ve bir anda dünyanın en ünlü fast-food markalarından birisi haline geldi!

Mutlaka okuyun: KFC’nin Kurucusu Harland Sanders’in İlham Veren Başarı Hikayesi

Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir