Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaGirişimcilikÇalışanlara Ortalamanın Üstünde Maaş Vermek İçin 7 Sebep

Çalışanlara Ortalamanın Üstünde Maaş Vermek İçin 7 Sebep

Çok param olduğu için iyi maaş vermiyorum, iyi maaş verdiğim için çok param var. – Robert Bosch

Para insanı iyi çalışması yolunda motive eden tek etken değil fakat en önemlilerinden biri olduğu kesin.

Çalışanlara ödenecek maaşların belirlenmesi işiniz açısından kritik bir öneme sahiptir. Dikkate alınacak çok sayıda şey vardır: Şirketin mevcut ve gelecekteki tahmini geliri, maliyetler, çalışanların kalifiye olup olmamaları vs.

Maaşlar konusunda verilecek karar büyük bir öneme sahiptir çünkü nitelikli elemanlar iyi maaş isterler. Aldıkları maaşla belirli bir yaşam standardını sürdürmek isterler. Maaş insanların çalışacakları yerleri seçmelerinde anahtar rol oynar.

Aldıkları maaş çalışanlarınıza yettiği müddetçe verimlilikleri düşmez ve işler yolunda gider. Kısaca maaş, bir şirketin başarısını doğrudan etkilemektedir.

Tüm bunlara dayanarak söyleyebiliriz ki çalışanlarınıza sektör ortalamasının üzerinde maaş verdiğinizde üretim artarken maliyetler de belirgin oranda azalır.

Bu yazımızda çalışanlarınıza ortalamanın üstünde maaş vermenin sağlayacağı 7 avantajdan bahsedeceğiz:

 

1. Yetenekli kişileri işe alma şansınız olur.

Günümüzün sürekli değişime uğrayan iş dünyasında aradığınız pozisyonlar için değerli yetilere sahip kalifiye elemanlara ihtiyaç duyarsınız. Bu tip özelliklere sahip elemanların en yeteneklilerini seçerek ekibinize katmak için gereken her şeyi yapmalısınız. En iyi mühendisler, tasarımcılar, pazarlamacılar vb.

Böyle kişileri şirketinizde çalışmaya ikna etmek için de maaşları yüksek tutmalısınız. Ortalamanın üzerinde maaş vermek üst düzey çalışanları bünyenizde toplamanızı, dolaylısıyla karlılığınızı artırmanızı sağlar.

Mutlaka okuyun: Harika Elemanları İşe Alma ve Elde Tutma Yolları

 

2. Çalışanların verimliliği artar.

Çalışanlarınıza ortalamanın üzerinde maaş verdiğinizde onlara bir mesaj vermiş oluyorsunuz. Bu mesaj da ortalamanın üzerinde iş çıkarmalarıdır. Bu belki biraz adaletsiz bir durum gibi görünebilir fakat iş dünyası böyle yürümektedir. Maaşlar ve ek haklar çalışanlar için her zaman için en büyük motivasyon kaynağı olmasa da önemi büyüktür. İşin gerçeği maaşların yüksek oluşu verimliliğin kalıcı olarak yüksek seyretmesini sağlar. Yüksek verim bir anlamda şirket kültürü haline gelir. Çalışanlarınız diğer şirketlerde alınandan yüksek maaşlara sahip olduklarını öğrendiklerinde fazladan bir çabayla işlerine asılırlar. Bir anlamda aldıkları parayı hak ettiklerini gösterebilmek için daha sıkı çalışırlar.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Verimliliği ve Üretkenliği Artırmanın Yolları

 

3. Herkes şirketinizde çalışmak için can atmaya başlar.

En iyi elemanları bünyenizde toplayıp iş yerinizde yüksek verimler elde etmeye başladığınızda çalışanlarınız işlerini de seviyorlarsa mutlu bir iş ortamı yaratmış olursunuz. Bu durum kulaktan kulağa iş çevrelerinde duyulduğunda başkaları da sizinle çalışmak için can atmaya başlar. En iyi şirketler çalışanlarını yalnızca verdikleri yüksek maaşlarla etkilemez. Onlara önem verdiklerini göstermek amacıyla bir şeyler yaparlar. Örneğin, başarılı çalışanlar için şirket içinde ödül törenleri düzenlemek ya da işe yeni biri alınacaksa eski çalışanların fikrini sormak gibi.

Bu sayede çalışanlarınız iş ağlarındaki nitelikli arkadaşlarını sizinle çalışmaya davet edebilir. Böylece şirketiniz piyasanın en yeteneklilerinden oluşan üst düzey çalışanlara sahip olur.

 

4. Çalışanlarınız sizinle uzun soluklu çalışmak isterler.

Başarılı ve güçlü bir şirket kültürü çalışanların şirketlerinde uzun vadeli çalışmak istemelerini sağlar. Bir çalışan sizinle ne denli uzun sürelerde çalışırsa sistemlere, normlara ve misyonunuza o derece hâkim olur. Ekip üyeleri arasındaki bağlar güçlenir dolayısıyla ekibiniz güçlenir ve verimlilik artar.  Sürekli yeni eleman arayışına girmezsiniz. Bu sayede (yeni elemanları işe almak için yapılan görüşmeler ve işlerin nasıl yürüdüğünü öğretmek vb.) zaman ve emek tasarrufu sağlanır. Ayrıca yeni eleman arayışına girmek gereksiz yere para sarfiyatı demektir. Bu nedenle çalışanlarınızı mümkün mertebe uzun süreler boyunca elinizde tutmaya çalışmakta yarar vardır.

 

5. Çalışanlar işlerine odaklanmada sorun yaşamazlar.

Çalışanlar para sıkıntısı çekmediklerinde işlerine daha iyi odaklanır. Geçim sıkıntısı ya da hakları olan ücreti alamama gibi dertleri olmadığında işlerine dört elle sarılarak daha sıkı çalışırlar ve verimlilikleri artar.

Mutlaka okuyun: Çalışan Verimliliğini Artırmanın Yolları

 

6. Mutlu çalışanlar mutlu müşteriler demektir.

Çalışanlarınız bir hayli emek harcayarak ortaya gerçekten değerli bir şeyler koyduklarında onlara hak ettiklerini vermek gerekir. İşinizi ileriye taşıyanlar onlardır. Siz onlara ne kadar iyi bakarsanız onlar da müşterilere iyi bakarlar. Bu yüzden karın büyük çoğunluğunu yöneticiler ve yatırımcılar arasında paylaşmak yerine şirketinize en büyük değeri katan isimsiz kahramanlara ayırmanız en mantıklısıdır. Bu hem iş ahlakı açısından gereklidir hem de çalışanların büyük çoğunluğunun inanacağı eşitlikçi bir kültürün temellerini atmanıza yardımcı olur.

Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin 10 Bilimsel Yolu

 

7. Aynı miktarda işi bitirmek için daha az sayıda çalışan yeter.

Kalifiye elemanlarla verimlilik belirgin bir şekilde artacağından normalde 3 çalışanın yapacağı işi 2 kalifiye eleman yapabilir. Bu sayede çalışan sayısından ve ödenecek maaşlardan tasarruf edilir. Bununla birlikte ekibinizi daha güvenilir insanlardan oluşturursunuz. Bu, büyümek isteyen ya da varlığını uzun süreler devam ettirmek isteyen küçük işletmeler açısından da oldukça doğru bir yaklaşımdır.

Maaşları ortalamanın üzerinde tutmanın getirileri götürülerinden çok daha fazladır.

Çalışanların maaşlarını artırmak ilk başta can sıkıcı bir şey gibi gelebilir. Hatta bu işiniz için kısa vadede daha az kar anlamına gelebilir fakat uzun vadede şirket kültürü gelişimine ve mutlu bir çalışma ortamı yaratmaya katkıda bulunmakla birlikte para tasarrufu yapmanıza da yardımcı olur. Her biri yılda 50 bin TL alan 8 kalifiye çalışana her biri yılda 35 bin TL alan 12 vasıfsız çalışandan daha az para ödersiniz. Üstelik çalışan sayısı azaldığında verimlilik düşüş yerine artışa geçer. Bir de çalışanlar şirketinize sadık olacağından sık sık eleman aramaktan ve ekstra masraftan kurtulursunuz. Çalışanların maaşlarını artırmak yalnızca onları mutlu etme amaçlı değildir. Bu daha verimli ve kaliteli işler üretmek adına geleceğe yapılan bir yatırımdır.

 

İlginizi çekebilir

Dünyanın En Çok Maaş Veren Şirketleri
Maaşlı Bir İşte Çalışırken İş Kurmak İsteyenlere
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar