Maaşlı Bir İşte Çalışırken İş Kurmak İsteyenlere

Sayısız iş potansiyelinin olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Son yıllara kadar kendi işini kurup çalışan genç girişimci sayısında hiç bu kadar hızlı bir artış olmamıştı. Uygulama geliştiricilerinden tutun da freelance yazarlara, işletme danışmanlarına, yaratıcı içerik üreticilerine ve girişimcilere kadar, birçok insan artık hayallerindeki kariyeri elde edebilmek için kendi işlerini kurmak adına büyük riskler almaktan çekinmiyor. Peki neden?

Her geçen gün bu “tek başına çalışan girişimlcier” in birçoğu ufak yatırımlarını milyon dolarlık yatırımlara dönüştürüyor. Fakat bütün bu optimistik örneklere rağmen hala birçok insan kendi işini kurmaktan endişeleri yüzünden vazgeçiyor ve kariyer hayallerini gerçeğe dönüştüremiyor. Bentley Üniversitesinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre 18-34 yaş arası insanların ortalama olarak %66’ı kendi işlerini kurmayı arzuluyor. 2013 yılından şu ana dek kurulan girişimcilerin ise yalnızca %3.6’lık bir kısmı 30 yaş altı kişilere ait.

Ve bunun eğitim imkansızlığı ya da yetenekli olup olmamayla hiçbir alakası yok. Oldukça ucuz ve hatta bazen ücretsiz olarak Udemy, CreativeLive, Skillshare, General Assembly gibi online eğitim platformlarına erişim, geleneksel eğitim yöntemlerini ciddi bir şekilde değiştirdi ve herhangi bir endüstriye girerken sahip olunması gereken bilgileri insanlara online olarak sundukları için ortada engeller kalmadı. Kullanıldığında oldukça değerli olabilecek bu eğitim imkanları sadece birkaç tık uzağınızda.

Kendimden örnek vermek gerekirse ben de geçtiğimiz yıllarda kendi işimi kurdum ve batırdım, sonra da freelance olarak çalışmaya başladım ve kendime ait 4 ayrı başarılı iş kurdum ve bunların hepsini tam zamanlı bir işte çalışırken yaptım. Çalıştığım işler ve deneyimlerimden yola çıkarak neden insanların kendi işlerini kurmaktan çekindiğinin üç temel nedenini buldum:

  1. Kendine güvenmeme
  2. Gerekli kaynakların olmayışı ve bunun farkında olmak
  3. Belki de en önemlisi, motivasyon eksikliği

Tam zamanlı bir işte çalışırken bir yandan da kendi işinizi kurmak oldukça zor. Fakat bu zorluğu almak çalıştığınız tam zamanlı işten ayrıldığınızda kaybedeceğiniz birçok olanak ve imkanı kaybetmemenizi sağlamanın yanı sıra kendinize olan güveninizin de artmasını sağlayacak. Düzenli bir gelirden kendi işinizi kurmanıza kadar atacağınız hangi adımların daha etkili olacağına karar vermek üzerinizdeki baskıyı azaltır. Bu nedenle bir işe başlamadan önce mantıklı temelleri olan bir plana ihtiyacınız var.

Şimdi size tam zamanlı işinizde çalışırken ek bir işe başlamanızı kolaylaştıracak 10 adımdan bahsedeceğim:

 

1- İtiraf edin

Aynı anda birkaç işe odaklanmak oldukça zor olacak. Bu yoğunluk ailenizle, arkadaşlarınızla ve çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizi etkileyecek ve sürekli zor kararlar almak durumunda kalacaksınız. Bu nedenle bütün bir hafta boyunca yapacağınız ve yapmanız gereken şeylerin bir listesini yapın ve neye ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin. Katılmanızın çok önemli olmadığı buluşmalara katılmak için kendinizi zorlamayın ve etrafınızdaki insanlara sizin için çok önemli olan yeni bir proje üzerinde çalıştığınızı açıkça söyleyin.

Sonra da üzerini çizmenizin kolay olduğu şeyleri ortadan kaldırın: Mesela televizyon izlemeye, video oyunu oynamaya, Facebook ve Instagramda gezinmeye harcadığınızın zamanı azaltın. Bunlara harcadığınız vakti kendinize ayırdığınızda yeni projenizin sonuçlarını da hızlıca görebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

 

2- Yeni ilgi alanları ve yetenekler edinin

Kurmak istediğiniz iş ne gibi bilgi ve yetenek birikimi gerektiriyor?

İşinizi başarıyla kurabilmek için en azından gerekli temel bilgilere ve yeteneklere sahip olmanız gerekiyor. Eğer işinizi kurmadan önce kendinizi geliştirmeye zaman ayırmazsanız ileride zor günler sizi bekliyor demektir. Bu nedenle kuracağınız iş alanıyla ilgili bilgi birikimi edinmek için kendinize zaman ayırın ya da sizin eksiğinizi kapatabilecek, o konuda bilgili ve deneyimli başka birinden/birilerinden yardım alın.

Eğer bir girişimci olarak kendi gücünüzü keşfetmek istiyorsanız kuracağınız işte size avantaj sağlayacak bu tavsiyemi bir deneyin. Ve unutmayın, fikirlerinizin ve yeteneklerinizin örtüşmesi önemli değil. Önemli olan doğru yere odaklanmak ve sizle çalışabilecek alanında yetenekli freelance çalışanlardan yardım almak.

Mutlaka okuyun: Önemli Girişimcilik Yeteneklerine Sahip Olmanın Yolları

 

3- İş fikrinizi mantıklı temellere dayandırın

En eski iş dergilerinden biri olan Fortune dergisi, iş kurarken başarısız olmuş girişimcilere yaptıkları hatanın ne olduğunu sorduğunda verilen cevaplar aşağı yukarı aynı; satışını yapacakları ürün için pazar ihtiyacının olmayışı (başarısız olmuş girişimcilerin neredeyse yarısından fazlası bu yüzden başarısız olduklarını söylemiş).

Bu nedenle plan yapmadan önce iş fikrinizi mantıklı temellere dayandırmalısınız. Bu da gerçek müşterilerden geri bildirim almak demek. Başarılı bir girişimci olan Jason Fried’ın dediğini göre: “Önemli olan cevaplar harcanan paralarda gizli. İnsanlar birşeylere para harcadığı zaman size cevap vermiş oluyor. Önemli olan tek cevap bu.”

İnsan doğası gereği her zaman haklı olduğumuzu ve düşüncelerimizin de her zaman harika olduğunu sanıyoruz. Fakat ne yazık ki aklımızdaki iş fikirleri ve konseptleri çoğu zaman detaylıca düşünülmüş, araştırılmış, yararlı fikirler ve konseptler değiller. İş kurma evresine girmeden önce iş konseptinizi hedef müşteri kitlenizden alacağınız geri bildirimler ile temellendirerek zamanla müşterilerinizin ihtiyaçlarına uyacak çözümler üretebilirsiniz. Böylece işinizi istediğiniz gibi büyütebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Harika Bir İş Kurmak için 10x Kuralı

 

4- Kendinize avantaj sağlayacak rekabetçi noktalar yaratın

Size iş dünyasında avantaj sağlayacak bu noktalar rakiplerinizinkinden farklı olmalı ki size avantaj sağlasın. Bu avantajları elde etmiş olmanız size daha fazla satış yapmanızı sağlayarak piyasadaki rakiplerinize oranla daha fazla müşteriyi kendinize çekmenizi sağlar. Ancak bu şekilde işinizi gerçek bir işe dönüştürebilirsiniz.

Bu “avantaj” lar harcama oranlarınız, sunduğunuz ürün, dağıtım ağınız, stratejik ilişkiler, müşteri desteği ya da başka şeyler olabilir. Bu nedenle kendinize karşı dürüst olun. Çünkü yalnızca piyasanın ihtiyacına cevap vermeniz yeterli değil. Aynı zamanda piyasadaki benzerlerinizden de bir yönden ayrılmanız, farklı olmanız gerekiyor.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde Rekabet Üstünlüğü Sağlamanın Yolları

 

5- Kendinize detaylı, ölçülü ve gerçekçi hedefler belirleyin

İşinizi kurarken atacağınız o ilk adımların sonucunun ileride nasıl sonuçlar doğuracağını düşünerek hareket edin. Kendinize gerçekleştirebileceğiniz realistik hedefler belirlemezseniz vaktinizi boşa harcamış olursunuz. Benim kendi deneyimlerime göre, hedef belirlemenin en güzel yolu kendinize günlük, haftalık ve aylık olarak hedefler koymak. Kendinize belirlediğiniz bu sabit sorumluluklar sizin hem kısa hem de uzun dönem hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

Başta kendinize belirlediğiniz bu günlük hedefler gerçekleştirmesi oldukça basit şeyler ya da “yapılacaklar listesi” tarzında birşeylerden oluşsun. Daha sonra ise işinizi gerçek anlamıyla kurmaya başladığınız zaman kendinize belirlediğiniz bu kilometre taşlarını zaman içerisinde gerçekleştirmeye başlayacaksınız.

 

6- İşinizi kuracağınız güne ve daha ilerisine dair bir yol haritası çizin

Hedeflerinizi belirledikten sonra yapmanız gereken şey ise B, C, D hedefine ve sonraki hedeflerinize ulaşmanız için neler yapmanız gerektiğine dair kendinize bir yol haritası çizmek.

Bu yol haritasını sürekli olarak aktif tutmalısınız çünkü zamanla belirlediğiniz şeyler değişebilir ve bu yüzden farklı yollar izlemeniz gerekebilir. Bu nedenle yol haritanızın her daim aynı kalmayacağının bilincinde olmalısınız. Sizden başka hiçkimse sizin için iş kuramaz ama her şeyi tek başınıza da başaramazsınız.

Sizin problemleri görerek o problemleri çözme ve karşınıza çıkan engeller karşısında pes etmek yerine o engellerin etrafından dolanarak birşeyler başarabilme kabiliyetiniz, iş dünyasında ne kadar başarılı olacağınızı belirler. Ve eğer bu yolda ilhama ihtiyaç duyacak olursanız sürekli olarak başarıdan başarıya koşan lider iş adamlarına ve şirketlere bakmayı deneyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü

 

7- Zayıf olduğunuz konular için destek alın

Her şey odaklanmakla alakalı. İşiniz ile alakalı üreteceğiniz her bir şey için farklı yerlerden alabileceğiniz destekler için fırsat kollayın. Tabii ki de başka birisinin sizin için hedefler belirlemesini ve ne zaman ne yapacağınızı söylemesini ya da hangi ürünün nasıl olacağını ve nasıl hizmet vereceğinizi söylemesini istemezsiniz.

Burada asıl nokta şu ki, tek yapmanız gereken şey en iyi yapabildiğiniz şeyi yapmak. Bu durum eğer siz kendi online websitenizi kodlayabiliyorsanız ya da kodlamayla alakalı bir fikriniz varsa harika ama eğer işinizi geliştirmek için gerekli olan bilgiye sahip değilseniz birkaç ayınızı dışarıdan destek alarak temel şeyleri anlayabilecek kadar bilgi edinmeye, öğrenmeye ayırmalısınız.

Çalışanlarınızı seçerken de yapılması gereken işlerde sizi tamamlayacak farklı yetenek ve özelliklere sahip kişiler üzerine yoğunlaşmalısınız.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

8- Her daim objektif geri bildirimler almaya çalışın

Sizin amacınız ve hedefiniz müşterilerinize onlara bir değer katacak ürün ya da hizmet sunmak. Bu yüzden müşterilerinize bir değer katacak bir ürün ya da hizmet sunduğunuzdan emin olabilmek için müşterilerinizden devamlı olarak objektif geri bildirimler almanız önemli.

Bunu yalnızca işinizi kurarken değil işinizi kurduktan sonra da yapın ve sürekli olarak yapmaya devam edin.

Ürününüzü ya da hizmetinizi piyasaya sunmadan önce insanlardan geri bildirim alabilmek için etrafınızda size dürüst bir şekilde fikrini söyleyebilen insanları hedef alın. Örneğin ben kendi işimi kurmadan önce bana faydalı olduklarını düşündüğüm yakın girişimci arkadaşlarımdan ve düzenli olarak iletişim içinde bulunduğum bana akıl hocalığı yapan bazı insanlardan geri bildirimler aldım.

Siz de geri bildirim toplayabileceğiniz kendi çevrenizi oluşturmak için Facebook, LinkedIn grupları ve Reddit, HackerNews, ProductHunt, GrowthHackers gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Herhangi bir iş fikrini test etmenin 4 adımı

 

9- Tam zamanlı olarak çalıştığınız iş ile kendi işinizin sınırlarını bulanıklaştırmayın

Çalıştığınız yerin daha iyi bir versiyonunu kurma fikri kulağınıza cazip gelebilir. Fakat işvereniniz, iş yönetiminde bazı temel noktaları gözden kaçırmadığı sürece iş sözleşmenizde bu tarz bir girişimde bulunamayacağınız açıkça belirtilmiştir. Ayrıca bu iş ahlakı bakımından da pek etik olmayacaktır.

Ve dahası, ileride bir gün sizin için faydalı olabilecek birçok iş bağlantınızı da yok edebilir. Bu nedenle en iyi iş fikirleri, sizin işteki performansınızı artırabilecek ve kendinizi ofis dışında güçlendirme fırsatı sunan fikirlerdir.

Zaten biliyor olabilirsiniz fakat tam zamanlı işinizde çalıştığınız saatler içerisindeyken kendi ek işinizle ilgili işlerle uğraşmayın. Ve kulağa ne kadar cazip gelirse gelsin çalıştığınız firmanın kaynaklarını kendi işiniz için kullanmaktan kaçının. İş yerindeki bilgisayarınızı, online toolları, yazılımları, defterleri kullanmamalı ve iş arkadaşlarınızın fikirlerine başvurmamalısınız.

 

10- Tam zamanlı olarak çalıştığınız işten ayrılmadan önce kendi kurduğunuz işte belirli bir seviyeye ulaşın

Beni yanlış anlamayın fakat ben yalnızca ilgi duyduğum şeylere destek veriyor ve ilgi duyduğum bu şeyleri de %100 enerjimi vererek yapıyorum. Örneğin aklımdaki fikri detaylıca araştırıyor, satış yapacağım veya hizmet sunacağım hedef pazarı keşfediyorum ve bir şeye “harika bir fikir” demeden önce aklımdaki fikirleri ve araştırmaların sonuçlarını insanlarla paylaşıyor, fikirlerimi test ediyorum.

Herşeyi detaylıca düşünmeye yetecek zamanı ve tavsiyelerine güvenebileceğiniz insanları bulmak size kuracağınız yeni işinizde çok faydası olacak. Daha da önemlisi, gerçekçi olmak gerekirse kuracağınız bu iş kendi kendisini döndürebilecek ve size bir kazanç sağlayacak duruma gelene dek güvenebileceğiniz bir birikim ve gelire ihtiyacınız olacak. Bu yüzden yeni işinizi belli bir noktaya ulaştırmadan maaşlı işinizden istifa etmeyin.

Mutlaka okuyun: Köprüleri yakmadan nasıl istifa edebilirsiniz?

Tam zamanlı bir işte çalışırken kendi işinizi kurmak hiç şüphesiz ki zor bir iş, ama yapılamayacak bir iş değil. Dünya üzerindeki girişimci sayısı kadar girişimcilik yolu var. Bu nedenle yukarıda maddelediğim bu adımları dikkate alın ve kendi işinizin patronu olun.

Tuğçe

Yazar : Tuğçe

Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.