Küçük bir çiftlik kurmak istiyorsanız öncelikli olarak hangi adımları atmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Henüz bir araziniz olmayabilir ancak harekete geçmek için düşünüyor ve planlama yapıyor olabilirsiniz. Arazi bulmak çiftçilikteki en önemli adımdır. Bu nedenle diğer faktörleri daha sonra düşünmek isteyebilirsiniz.
Çiftlik hakkında bilgi edinin
Bu adımla başlarsanız yanlış yapmamış olursunuz. Çiftçilikte yeniyseniz bu süreçte öğrenmeniz gereken her şeyi öğrenmelisiniz. Tabi ki mantıklı bir biçimde. Bazı şeyleri iş başında deneyerek öğrenmelisiniz. Hatalar zaman kaybetmenize ve bazen de para kaybetmenize neden olur. Sonuçta bu kaçınılmaz bir süreçtir. Bu nedenle bu süreci dikkatlice uygulamalısınız. Ancak daha fazlası var. Denge.
Her şeyi direk öğrenebileceğiniz bir akıl hocası bulmanız daha faydalı olacaktır. Tabi ki daha önceden bir çiftlikte çalışmadıysanız. Gönüllü olarak. İşe başlamadan önce deneyim kazanın.
Çiftliğinizi düzenleyin ve planlayın
Çiftlik kurmanın en önemli adımlarından biri neler yapacağınızı tanımlamaktır. Küçük ölçekli sebze tarımı mı yapmak istiyorsunuz? Bütün arazide ot mu yetiştirmek istiyorsunuz? Belki de arazinin bir kısmında hayvancılık bir kısmında da tarım yapmak istiyorsunuz. Ayrıca ekoturizme nasıl başlayacağınızı da merak ediyor olabilirsiniz. Ekoturizmde insanlar çiftliğinize gelerek çalışmalarınıza bakarlar ve hatta çiftlik işlerinde size yardımcı bile olabilirler.
İş planı hazırlayın
Bu işe başlarken iş planına ihtiyacınız olacaktır. İş planını yazarken pazarlama, arz, talep ve aynı zamanda çiftçilik faaliyetleri ile ilgili her şeyi yönetim yapısını, finansal analizleri, ürünleri ve fiyatlandırmaları hesaba katmanız gerekir. Bu adımı ve bir önceki adımı bir araya getirebilirsiniz çünkü birbirine bağlıdırlar. İş planı hayallerinizi gerçeğe dönüştüreceğiniz yerdir.
Teşvikler ve krediler bulun
İhtiyacınız olan başlangıç sermayesini toparlayamamış olabilirsiniz. Küçük başlayın ve mikro ölçekli olarak çiftçilikten keyif alıp almadığınıza bakın. Daha sonra işleri büyütebilirsiniz. Genç olanlar ve tarım işine yeni başlayanlar için bir sürü teşvik ve krediler vardır. Aynı şekilde uzman çiftçiler için de.
İşletme ruhsatı ve izinleri alın
İlgili resmi kurumlara başvurarak neler yapmanız gerektiğini öğrenin. Ancak temelde işletme adınızı kayıt ettirmeniz, işletme ruhsatı ve izinler almanız ve sorumluluk sigortası yaptırmanız gerekir.
Mali durumu düzenleyin
İşletme yapınıza karar verin. Şahıs işletmesi, limitet şirket vb olabilir. Bir muhasebeci ile görüşerek sizin için uygun olan yapıya birlikte karar verin. Mali planlama iş planınızda yer almalıdır. Defter tutma ve muhasebe işlemleri için bir sistem kurmanız oldukça önemlidir.
Çiftlik işine girmek isteyenler için çiftlikle ilgili yazı serimize devam edeceğiz.