Cuma, Eylül 20, 2024

Keçi Çiftliği Kurmak

Besleyicilik yönünden anne sütüne en yakın süt olarak bilinen keçi sütü, artan tüketimi ve fiyatı ile keçi çiftliği kurmayı çok cazip hale getirmştir. Kilosu 1 TL üzerinde satılan keçi sütü diğer sütler ile karşılaştırıldığında en sağlıklı süt olarak biliniyor.

Keçi yetiştirmek en eğlenceli çiftçilik deneyimlerinden biridir. Keçi çiftliği kurmanın farklı pek çok yolu vardır. Doğru şekilde bir keçi çiftliği kurmak son derece ödüllendirici ve kazançlı bir iştir. Keçi çiftliğinin nasıl kurulacağını aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Keçi çiftliği nasıl kurulur?

1- Hangi ırk veya ırkları yetiştireceğinizi seçin. Et keçisi, süt keçisi, kıl keçisi veya farklı çeşitleri bir arada yetiştirebilirsiniz.

2- İyi hazırlanmış bir keçi kitabı alın. Sağlık kontrolleri, keçi hastalıkları, her çeşit keçi ırkı, her hayvan için tavsiye edilen alan ve bazı işe yarar ilk yardım uygulamaları gibi keçi bakımıyla ilgili temel bilgileri bu kitap sayesinde önceden öğrenebilirsiniz. Bazıları kitapları paha biçilemez bir kaynak olarak görür.

3- Malzemeler alın. En uygun fiyatlı olan yem ve su kovalarını almak için çarşı pazar dolaşın ve keçilerinizi beslemeyi düşünüyorsanız tahılları karşılaştırın. Keçilerinizin gıda ihtiyacını karşılamak için iyi dengelenmiş minarelerden satın alın. Keçiler küçük veya büyük şekilde yaralanabilir ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle keçiler için kendi ilkyardım çantanızı hazırlayın. Veterineriniz ilk yardım çantanıza neler koymanız gerektiği ile ilgili size tavsiyeler verebilir.

4- Otlak inşa edin. Online olarak veya çiftçilik malzemeleri satan yerel bir dükkândan çit malzemeleri alın. Daha önceden otlak kuran birisinden yardım alın. Çitlerinizi düzgün şekilde ayarlamazsanız keçiler atlayabilir ve hatta güçlü çitleri sürünerek aşabilirler. En ufak alanlardan bile zorla çıkmayı denerler. Ayrı, içlerinde hapsolabilecekleri güçlü çitlerin olduğu, sağlam ve oldukça yüksek bir alan yaptığınızdan emin olun. Ayrıca bu çitler kızışma dönemindeki dişi keçilerle erkek keçilerin ayrı tutulmasına da yardımcı olacaktır.

5- Barınak inşa edin. Keçiler kış aylarında kar veya yağmur yağdığında girebilecekleri bir yere ihtiyaç duyarlar. Küçük ahşap bir ahır işinizi görür. Ahırın duvarının güneye baktığından emin olun. Keçiler belli derecedeki soğuklara karşı dayanıklıdırlar ancak soğuk yağmurlara ve kara dayanamazlar. Cereyansız bir alan onları korur ve sıcak tutar.  Yapılarınızın genişlemeye müsait olduğundan emin olun çünkü ileride sürünüze eklemeler yapmak isteyebilirsiniz.

6- Planladığınız sayıda keçi alın. Bu noktada diğer keçi sahiplerinden yardım alın. İyi kalite keçi aldığınızdan ve başkasının elden çıkartmaya çalıştığı keçilerden almadığınızdan emin olun. Keçi kitapları bu konuda size yardımcı olacaktır. Satıcıya ne aradığınızı söyleyin. Dürüst hayvan yetiştiricileri ve sahipleri sizin için uygun olanları size söyleyecektir. Akıllı olun.

7- Dişi keçileri çiftleştirin. Dişi keçilerinizi dikkatlice inceleyin. Çiftleşme dönemleri geldiğinde onları birkaç gün erkek keçiyle bir arada bırakın. Erkek keçiyle ne kadar uzun kalırlarsa o kadar iyi olur. Kuşkusuz bu durum bazıları için geçerli bazıları için geçerli değildir. Normal gebelik dönemi 145 gün ve 155 gün arasıdır, ortalama 150 gündür. Unutmayın yavrulayan ve süt veren keçilerin fazladan bakıma ihtiyacı vardır.

8- Ürünlerinizi satacağınız yeri seçin. Et, süt, peynir hatta keçi kılı bile satabilirsiniz. Bunları satmak adına anlaşabileceğiniz birçok firma vardır.

9- Ürünlerinizi satın. Çevrenizdeki rakiplerinizin neler sattığını öğrenin. Ücretlerinizi yüksek tutarak müşteri kaybetmek veya ücretlerinizi düşük tutarak para kaybetmek istemezsiniz.

10- Çiftliğinizi büyütün. Müşterilerinizin sayısı arttıkça talepte artacaktır. Yeni eklemeler yapmak ve daha fazla keçi çiftleştirmek için otlağınızın ve binalarınızın alanını genişletin. İyi şanslar!

 

İpuçları

Çukurlara karşı sık sık çitlerinizi kontrol edin. Keçiler özellikle bebek olanlar küçük çukurlar açarak kaçmaya çalışırlar. Önlemlerinizi almayı unutmayın.

Keçilerinizi ne ile beslediğinize dikkat edin. Bazı besleme şekilleri sütün ve etin tadını etkiler.

Süt sağım ekipmanlarınızın hepsini sterilize edin ve süt sağma alanınızı temiz tutun. Bu sütünüzün lezzeti için oldukça önemlidir.

Et keçileriniz hariç damızlık dişi keçilerinizi bir arada ve bağlı tutun. Keçilerinizde aranızda duygusal bir bağ oluştuğunda onları kesmek sizin için oldukça zor olacaktır.

 

Uyarılar

Erkek keçiler konusunda dikkatli olun. Güçlü hayvanlardır ve patron olmak isterler. Onların alanındayken her zaman arkanızı kollayın çünkü üzerinize atlayabilirler. Erkek keçi sahibi olmak istemiyorsanız damızlık erkek keçisi olan hayvan yetiştiricilerini araştırın. Bu sayede kullanabileceğiniz daha farklı seçenekleriniz olur.

Çitleri kurarken tel örgülerden ve dikenli tellerden uzak durun. Zincir bağlantısı daha sağlam ve daha güvenlidir.

Tatile gitmek istediğiniz zaman keçi yetiştiriciliği sizi eve bağlayacaktır. Bütün riskleri hesaplayın.

 

İhtiyacınız olanlar

  • Keçiler
  • Çitler
  • Erkek ve dişi keçiler için ayrı ahır binaları
  • Olası müşteriler
  • Para
  • Veteriner
  • Yem kovaları

 

En yüksek verimli keçi ırkları nelerdir?

Et verimi yüksek keçiler arasında en çok tercih edilen boer keçisidir ve döl verimi de yüksek olup genelde ikiz doğurmaktadır.

Süt verimi yönünden en verimli ırk ise saanen keçisidir. 1 saanen keçisi yılda 1 tona kadar süt verebilmektedir. Genellikle ikiz ve üçüz doğurmaktadır.

 

Hibe krediyle keçi çiftliği kurmak

Yeni keçi çiftliği kurmak isteyenlere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu  destek olmakta. Kuracağınız keçi çiftliğinin ortalama olarak yarı maliyeti bu kurum tarafından karşılanmakta.

Eğer organik keçi çiftliği kurmak istyorsanız da, devlet tarafından keçi başına 10 TL ve üzeri destek verilmekte. Bunlardan ayrı olarak kredi almak için devlet bankalarına başvurabilir, düşük faizli kredilerden faydalanabilirsiniz.

Yeni bir çiftlik kurmak isteyenlere özel iş fikirlerini ve çiftlik kurma önerilerini paylaşmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar