Pazartesi, Eylül 9, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİş Hayatındaki Zorluklara Karşı Daha Dirençli Olmanın 4 Yolu

İş Hayatındaki Zorluklara Karşı Daha Dirençli Olmanın 4 Yolu

Dirençli olma genel olarak pek çoğumuz için oldukça güç bir durumdan toparlanarak çıkma anlamına gelir. Yönetim teorisyenleri ise dirençlilik haline ilişkin daha titiz bir tanımlama yapıyor, onlara göre direnmek karmaşık bir değişime uyum sağlama yeteneği. Liderlerin her gün biraz daha şiddetli şekilde karşı karşıya kaldığı problemler ve kurumsal hayatta değişmeyen tek şey olan değişimler düşünüldüğünde, liderler dirençli olma haline, sadece ağır zorlukların ya da büyük değişimlerin getirdiği koşullarda gösterilebilecek bir tavır olarak değil, aynı zamanda günlük yaşantılarında devreye alabilecekleri bir yetkinlik gözüyle bakabilmeli.

Özellikle de değişimlerin ortasında yaşayan deneyimli liderlerin dirençli olabilmeleri için kullanabilecekleri dört strateji bulunmaktadır. Bu tavsiyeler 167 lider ile yapılan ve daha dirençli liderlerin kendini, güçlü yanlarını, dürtülerini ve inançlarını daha iyi tanıdığını ortaya çıkaran önemli bir çalışma sonucunda oluşturulmuştur. İşte, kendinizi daha iyi tanıyarak nasıl daha dirençli olabileceğinize ilişkin tavsiyeler:

 

1- Yeteneklerinizi detaylıca analiz edin.

Sonuçları güçlü olan değişimlerin karşısında, liderler sık sık kendilerini acımasız şekilde sorgularlar. Uzun zamandır tedarik zinciri yöneticisi olarak çalışmakta olan birinin şirketin üretim alanını iyileştirmek için üretim yerlerinden birinin kapatılacağını duyurması gerekti. Şirketin buna reaksiyonunun ne olacağına dair ihtimaller karşısında fazlasıyla paniklemişti, bu nedenle duyuruyu haftalarca erteledi. Duyduğu korkunun temelinde, on yıllardır diğer kişilerle ortak bağlılığını koruduğu iş birimini sona erdirme kararını açıklayacak itibarı ya da diğer çalışanların yaşayacağı kırgınlık ile yüzleşme becerisi olmadığına dair sıkıntı verici inanç bulunmaktadır. Fakat gerçekte, ona bu kararı açıklama itibarını veren, departmanı ile kurduğu uzun süreli bağlılık, bu kararın sonucu olarak karşılaşacağı herhangi bir olumsuz tepkiyi sönümlendirebilmesini sağlayacak olan ise titiz planlama yeteneği idi. Değişimin hissettirdiği endişe güçlü yönlerine objektif olarak bakabilme kabiliyetini engellemişti.

Dirençli liderler ise yeteneklerinin ve deneyimlerinin nerelerde onları karşılaştıkları zorluklar karşısında hazır kıldığını detaylıca analiz ederler. Kendi eksiklerini başkalarının yetenekleri ile doldurmaya çalışıp, kendilerini olabilecek en iyi şekilde değişimlere hazırlamaya çalışırlar. En önemlisi de eksiklerini, onları saklamak için çabalamak yerine samimi şekilde göstermekten çekinmezler.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler İşin Sadece %5’ini Üstlenirler!

 

2- Gereksiz duyarlılıklarınızı engelleyin.

Zorlu değişimlerin ya da acımasız rekabetin ortasında yoğun stres ile karşı karşıya kalan liderler aşırı duyarlı hale gelebilirler. Davranışlarının nasıl etkilendiğine ilişkin yeterli anlayışa sahip olmayan liderler sinirlerini önlerine çıkan ilk kişilerden alma eğilimi gösterirler. Yönetici asistanları, aile üyeleri ya da yardımcı olmaya çabalayan çalışanlar sık sık bu eğilimin mağdurları olabilirler. Sürmekte olan büyük bir değişim boyunca yaşanan aşırı duyarlılıkların kaynağı; regulasyon değişiklikleri ya da daralmakta olan bir sektör gibi kimsenin kontrol edemediği koşullar olmaktadır. Bu zorlu koşullar karşısında agresif reaksiyonlarını sınırlayamayan liderler ise çoğu zaman şirketlerinin direnme yetkinliğini azaltmaktadır.

Kendi farkındalığı güçlü olan liderler birilerini rencide etmeden önce yersiz şekilde sert tepkiler vermemeyi başarırlar. Bu kişiler aynı zamanda kontrol edemedikleri yerine daha çok kontrol edebildikleri şeylere odaklanırlar.

Mutlaka okuyun: Hayattaki Zorluklarla Başa Çıkabilmek İçin 5 Bilimsel Tavsiye

 

3- Gerçekçi olmayan beklentiler ile zaman harcamayın.

Büyük değişimlerin ortak ama talihsiz sonuçlarından biri de gerçekçi olmayan hedefler yaratmaktır. Birçok lider için bu beklentiler üst yönetimden gelir. Kendilerine yeteri kadar güveni olmayan liderler bu beklentileri, karşısında hissettikleri kurban kızgınlığı ile karışık şekilde altında çalışan kişilere aktarırlar. Şimdiye dek, değişim ile ilgili duyurularını şu cümlelerle yapan birçok başarısız yöneticiyi dinlemişsinizdir: “Biliyorum bu hiç adil değil ve kulağa başarısız olmak kaçınılmaz gibi geliyor da olabilir ama bu beklentilerle yaşamak zorundayız.”

Kendi farkındalığı güçlü olan liderler bu tür beklentilerle zaman harcamayı reddetmekten ve gerçekçi olmayan iş çizelgelerini ya da hedefleri yeniden müzakere etmekten korkmazlar. Açık ve anlaşılır gerekçeler ve destekleyici verilerle, bu kişiler bu beklentilerin neden gerçekçi olmadığını, riskler taşıdığını açıklayabilir, şirketlerine daha büyük bir başarı şansı kazandıracak alternatif öneriler sunabilir.

Başarılı girişimciler, değişimlerle yüz yüze kaldıklarında hem kendi hem de takımının direncini destekleyen ve bu değişimi gerçekçi şekilde yönetebilen kişilerdir.

Mutlaka okuyun: Beklentiler ve Gerçekler Arasındaki Fark

 

4- Kararsızlığa düştüğünüz anları tespit edin ve ilk prensiplerinize dönün.

Uzun süreli güçlükler ve bitmeyen değişimler en kararlı girişimcilerin bile cesaretini kırabilir. Birçok lider bu durumlarla başa çıkabilmek için bilinçsizce “oto-pilot” yaklaşımını sahiplenebilir. En büyük problemlerinden biri de güç durumlarla başa çıkabileceklerine ve değişimin sonuçları ile mücadele edebileceklerine ilişkin duydukları kararsızlıktır, bu durum nedeniyle umutları kırılmakta ve sarf edebilecekleri çabadan kaçınmaktadırlar.

Kararlı girişimciler bulundukları yerden ilerlemek adına daha derin ve ısrarlı şekilde çaba gösterirler, bunu yaparken de çevrelerindeki insanların da aynı şekilde çabalaması için onlara örnek olurlar.

Kurumsal yaşamdaki güçlükler, ki bazen bu güçlükler büyük bir değişimin sonucu da olabilir, günümüzde yaşama biçimlerinden biridir. Bu noktada liderlerin güçlükler ile mücadelede daha dirençli olmaları gerekmektedir. Kendilerine ilişkin farkındalıkları yüksek olan, yeteneklerini, eksik yanlarını, hayal kırıklıklarını ve ana prensiplerini iyi bilen liderler güçlüklerin ve değişimlerin yaşandığı bir dünyada gerekli olan dirençli hali sürdürmek için çok daha donanımlıdırlar.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim

 

İlginizi çekebilir

Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Dayanıklı Olabilir?
Yaşadığınız Zorluklara Karşı Direncinizi Artırmanın Yolları
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar