Dans Stüdyosu Açmak İçin Neler Gerekir ?

Ballet dancers feet and legs. Intentionally shot at high ISO to give a grainy, old time feel - with selective noise reduction applied. Black and white

Dans ederek büyüdünüz; artık içinizdeki öğretme arzusunu bastıramıyorsunuz;  kendi stüdyonuzu açmak için gizliden gizliye ve şevkle planlar yapıyorsunuz. Dansa olan tutkunuz bir stüdyo işletmede size dayanak olacaktır, fakat bu başarıya ulaşmak için kesinlikle yeterli değildir. Bir stüdyo sahibi olmak; sermaye, işletme bilgisi ve detaylara neredeyse saplantı derecesinde dikkat etmeyi gerektiren ticari bir girişimdir. Stüdyo açarken dikkatli hareket etmeyi sağlayan ve riskleri azaltan 5 stratejiyi aşağıda sizler için sıraladık:

 

1- Çıraklık yaparak başlayın

Bir stüdyonun nasıl işletileceğini öğrenmenin en iyi yolu, stüdyolarda tercihen 1-2 yıl boyunca farklı görevlerde veya işlerde çalışmaktır. Böylece farklı müşteri ve pazar profillerine sahip değişik işverenlerden dersler çıkarabilirsiniz. (Yine de siz stüdyonuzu, profesyonel nezaket icabı başka bir bölgede açmalısınız.) Ayrıca, bu iş türünün inişlerini ve çıkışlarını yakından inceleme fırsatı yakalamış olursunuz: tipik sorunları ve nasıl çözüldüklerini, nakit para girişinin ve çıkışının nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.

 

2- İsminizi duyurun

Kendi stüdyonuzu açmadan çok önce, belli bir öğrenci kitlesi kazanırsanız stüdyoyu açtığınızda hali hazırda bir müşteri topluluğuna sahip olursunuz. Yerel okul sonrası programlarda, spor salonlarında ve halk eğitim merkezlerinde dans dersi vererek adınızı duyurabilir ve belli bir öğrenci kitlesi oluşturabilirsiniz.

 

3- Bir iş planı yapın

Resmi bir iş planı yapmak, iş fikrine olan tutkunuzu dengelemeye yönelik çok önemli bir gerçeklik testidir.

Potansiyel müşterilerinize dair pazar araştırması yapın, değişken derslere göre farklı ücretlendirmeleri ve potansiyel kayıtları test edin. Tüm masrafları hesaplayın: pazarlama, websitesi tasarımı ve bakım masrafları, tabela, ekipman ve sigorta masrafları vb. Açılışı yaptığınız zaman iş planını sık sık yeni durumlara adapte etmeniz gerekecek ama bu ilk plan nasıl para kazanacağınıza dair yol rehberiniz olacaktır.

 

4- Mekansal anlamda yaratıcı olun

Karşınıza çıkan en büyük masraf büyük ihtimalle stüdyo alanı olacaktır. Kendi stüdyonuzu satın da alsanız kiralasanız da her ay kredi veya kira ödemeniz gerekecek, ayrıca ihtiyaca göre stüdyonun içine tadilat yapmanız gerekebilir.

Eğer varsa bodrum katını da stüdyoya çevirmeyi düşünebilirsiniz.

 

5- İşbirliği yapmayı deneyin

Hizmete karşılık hizmet (barter) yöntemi ticaretin kendisi kadar eskidir ve sistematik bir biçimde yapılırsa maliyetleri düşürür. Belirli ofis işlerini üstlenmek üzere istekli ve nitelikli olan velileri görevlendirebilir, bunun karşılığında onların çocuklarına indirimli veya ücretsiz ders verebilirsiniz. Örneğin muhasebe ve yasal hizmetler kaşılığında ücretsiz dans dersleri vermeyi teklif edebilirsiniz.

Barter yöntemini profesyonelce idare etmenin yolu tercihen yazılı olarak açık bir iletişim kurmaktan geçer. Tam olarak ne istediğinizi ve bunun karşılığında kaç ders veya ne kadar para vereceğinizi ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerekir. Ve eğer hizmetin stüdyonun iyileştirilmesi adına gerekli olduğu fikrini iletebilirseniz bu bir alışveriş olmaktan daha fazla anlam ifade edecektir.

Bir stüdyo sahibi olmak kesinlikle ucuz ya da kolay bir girişim değildir, ama riskleri ve masrafları azaltabilirseniz sevdiğiniz işi yaparak sürdürülebilir bir iş kurma şansınızı artırabilirsiniz.

 

Ne kadar kazanabilirim?

Bir dans stüdyosunun başarısını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Ne tür dans dersleri verdiğinize, stüdyonuzun büyüklüğüne ve müşteri tabanınıza bağlı olarak kazancınız değişecektir. Ortalama bir dans stüdyosunun aylık kazancı 10 bin – 15 bin TL arasında değişmektedir.

 

İlginizi çekebilir

Kar Marjı Yüksek İş Fikirleri
Yatırımcısına Köşeyi Döndüren İş Fikirleri
Irmak Sueri CORA

Yazar : Irmak Sueri CORA

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir