Dijital Detoks Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknoloji ve internet bugün herkesin hayatının önemli bir parçasını teşkil ediyor.

Tabii her şeyde olduğu gibi teknolojinin de artıları ve eksileri mevcut. Burada teknolojiyi nasıl kullandığımız büyük önem taşıyor.

Teknoloji ve internet bağımlılığı bugün ergenlik ve ilk gençlik dönemini yaşayan kişiler için değil, akıllı telefona sahip herkes için bir tehlike arz ediyor.

Ortalama bir insanın günde 150 kez telefonunu kontrol ettiğini düşünürsek durumun vahameti daha da iyi anlaşılacaktır.

Bu şu anlama geliyor: 8 saatlik uykuyu çıkardığımız zaman geriye kalan 16 saatin çok büyük bir bölümünü bir ekrana bakarak geçiriyoruz.

Tabii multi-tasking’in, yani aynı anda birden fazla iş yapmanın norm olarak görüldüğü bir dönemde akıllı telefonu olmayan kişilere “uzaylı” gözüyle bakılıyor amiyane tabirle.

Peki bu gerçekten böyle mi?

Araştırmalar aynı anda birden fazla işle uğraşmanın verimliliği düşürdüğünü gösteriyor.

Gün içinde sürekli bir ekrana bakar halde olmak, zihinsel ve bedensel sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Gençler üzerinde yapılan araştırmalar ise internet bağımlısı gençlerin beyin yapılarının alkol ve kokain bağımlısı kişilerin beyin yapılarına benzediğini ortaya koymuş durumda.

 

Dijital Detoks Nedir?

Detoks kelimesi kısaca bedeni zararlı maddelerden arındırmak demektir. Dijital detoks ise zararlı etkilerinden korunmak için internet, sosyal medya ve kısaca teknoloji kullanımını sınırlandırmak demektir. Bugün interneti ve teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak doğru bir hareket olmaz. Ancak norm olarak gördüğümüz alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, dijital detoks yaparak internet ve teknolojiyi daha doğru ve verimli bir şekilde kullanabiliriz.

Dijital detoks yapmaya karar vermeden önce aşağıdaki yazımızı okuyarak dijital detoks yapmanın yollarını ve potansiyel faydalarını öğrenebilirsiniz.

 

Dijital Detoks Yapmak İçin Sebepler

Çoğu kişi için internete bağlı olmak ve dijital dünyanın içinde kaybolmak günlük hayatın bir parçası. Nielsen Company’nin yaptığı bir araştırmaya göre ortalama bir yetişkin günün 11 saatini medyayı dinleyerek, izleyerek, okuyarak ya da medyayla etkileşime girerek geçiriyor.

Cep telefonunuzdan ve diğer elektronik cihazlarınızdan bir süreliğine uzak kalmak için birçok sebep vardır. Telefonunuzun ve diğer cihazların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeden kendinize vakit ayırmak isteyebilirsiniz. Başka durumlarda ise elektronik cihaz kullanımınızın çok arttığını ve bunun hayatınızda fazladan stres yarattığını hissedebilirsiniz.

Bazı durumlarda ise elektronik cihazlara bağımlı olduğunuzu hissedebilirsiniz. Teknoloji bağımlılığı henüz resmiyette psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul görmese de, çoğu uzman aşırı teknoloji ve cihaz kullanımının fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlar yaratabilecek davranışsal bir bağımlılığa dönüşebileceğine inanıyor.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Common Sense Media’nın yaptığı bir ankete göre 13-19 yaş arası gençlerin yüzde 50’si cep telefonlarına bağımlı olduklarını söylüyor. Bu gençlerin yüzde 78’i ise elektronik cihazlarını saatte bir kontrol ettiğini belirtiyor.

 

Araştırmalar Neler Söylüyor?

Teknoloji Stres Yaratabilir

Amerikan Psikoloji Derneği’nin anketine göre yetişkinlerin beşte biri (yaklaşık yüzde 18) teknoloji kullanımının günlük hayatlarındaki önemli stres kaynaklarından biri olduğunu söylüyor. Birçokları için sürekli internete bağlı olmak ve e-posta, mesaj ve sosyal medyayı durmaksızın kontrol etmek teknolojinin yarattığı stresin en büyük sebebi.

İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre genç yetişkinler arasındaki ağır teknoloji kullanımının uyku sorunları, depresyon belirtileri ve yüksek stres seviyeleriyle ilişkisi olduğu sonucuna varılmış.

 

Elektronik Cihazlar Uykunuzu Bölebilir

Uykudan önce elektronik cihaz kullanımının uyku kalitesini ve süresini azalttığı görülmüş. Bir araştırmaya göre uyku saatinde elektronik cihaz kullanan çocuklar daha az ve daha kalitesiz bir uyku çekiyor. Aynı araştırma geceleri elektronik cihaz kullanımıyla vücut kitle endeksinin artışı arasında bir ilişki olduğunu da vurguluyor.

Araştırmacılar aynı zamanda yatakta sosyal medya kullanımının uyku ve duygu durum üzerinde olumsuz etki bıraktığını keşfetmiş. Bir araştırmaya katılan yetişkinlerin yüzde 70’i yatağa girdikten sonra sosyal medya hesaplarına göz atıyor, bu yetişkinlerin yüzde 15’i ise yataktayken sosyal medyada vakit geçirmeye bir saatten fazla zaman harcıyor. Uykuya dalmadan önce sosyal medyada vakit geçirmenin kaygı ve uykusuzluğu artırdığı, uyku süresini kısalttığı görülmüş.

 

Çok Fazla Elektronik Cihaz Kullanımı Psikolojik Rahatsızlıklara Sebep Olabilir

Child Development dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçları günlük olarak fazla teknoloji kullanmanın ergenler arasında psikolojik rahatsızlık riskini artırdığını gösteriyor. Teknoloji kullanımına ayrılan sürenin artması dikkat ve davranış bozukluklarına sebep oluyor, otokontrolü zayıflatıyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacılar yakın zamanda Facebook, Tiktok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanımı ile azalan mutluluk seviyelerinin ilişkili olduğunu gösteren bir araştırma yayınladı. Araştırmanın sonuçları sosyal medya kullanımının sınırlandırılmasının depresyon ve yalnızlık semptomlarını azalttığını gösterdi.

 

Sürekli ‘Bağlantıda’ Olmak İş / Hayat Dengesini Etkiliyor

Sürekli bağlantıda olmak iş hayatınız ile özel hayatınız arasına sınır çekmeyi zorlaştırabilir. Evde hatta tatilde olsanız bile e-postalarınızı kontrol etmeye, iş arkadaşınızdan gelen bir mesaja cevap vermeye ya da sosyal medya hesaplarınıza bakmaya karşı koymak çok zor gelebilir.

Applied Research in Quality of Life dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre teknoloji kullanımı kişinin iş-hayat dengesini belirlemede önemli bir rol oynuyor. Araştırma internet ve mobil cihaz kullanımının genel olarak iş memnuniyetini, iş stresini ve çok çalıştırılma hissini etkilediğini belirtiyor.

Dijital detoks yapmak işiniz ve özel hayatınız arasında daha sağlıklı, daha az stresli bir denge kurmanıza yardımcı olabilir.

 

Sosyal Karşılaştırma Tatmini Azaltıyor

Eğer sosyal medyada vakit geçiriyorsanız kendinizi, hayatınızı; arkadaşlarınızla, ailenizle, ünlülerle hatta size tamamen yabancı olan kişilerle karşılaştırırken bulabilirsiniz. Özenle seçilmiş Instagram ve Facebook gönderilerine bakarak herkesin sizinkinden daha heyecanlı, daha zengin, dolu dolu bir hayat yaşadığını düşünebilirsiniz.

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak kendi mutluluğunuzdan çalmaktır. Sosyal medya detoksu yapmak kendinizi başkalarıyla karşılaştırmadan hayatınızda neyin önemli olduğuna odaklanmak için iyi bir yol olacaktır.

 

Sürekli İnternete Bağlı Olmak Bir Şeyleri Kaçırıyormuşsunuz Hissi Yaratabilir

FOMO (Fear of Missing Out) yani yenilikleri kaçırıyor olma korkusu diğer herkesin deneyimlediği şeyleri deneyimleme fırsatını kaçırma korkusudur. Sürekli sosyal medyaya bakmak bu korkuyu besleyebilir. Bir başkasının hayatıyla ilgili özenle seçilmiş bir fotoğraf ya da gönderi gördüğünüzde hayatınızın diğerlerine göre daha sıkıcı olduğu hissine kapılabilirsiniz. Kendinizi sadece geride kalma korkusuyla etkinlikten etkiliğe koşar halde bulabilirsiniz.

Bu korku aynı zamanda önemli bir mesajı ya da gönderiyi kaçırma korkusuyla sürekli cihazlarınızı kontrol etmenize de sebep olur.

Dijital detoks yapmak kaçırma korkusunu sınırlandırmanın ve azaltmanın yollarından biridir. Dijital dünyada olanlardan kopuk hissetmeyeceğiniz bir şekilde dijital detoks yapabilirsiniz.

 

Dijital Detoksa İhtiyacınız Duyduğunuzun Göstergeleri

  • Telefonunuzu bulamadığınızda kaygılı ya da stresli hissediyorsunuz
  • Bir kaç dakikada bir telefonunuza bakmaya mecbur hissediyorsunuz
  • Sosyal medyada vakit geçirdikten sonra kendinizi mutsuz, kaygılı ya da öfkeli hissediyorsunuz
  • Gönderilerinizin aldığı beğeni, yorum ve paylaşım sayılarına kafayı takıyorsunuz
  • Sürekli cihazınızı kontrol etmezseniz bir şeyleri kaçıracağınızı hissediyorsunuz
  • Telefonunuzla oynamak için geç yatıyor ya da erken kalkıyorsunuz
  • Telefonunuzu kontrol etmeden bir şeye odaklanmakta zorluk çekiyorsunuz

Dijital Detoks Nasıl Yapılır?

Bazıları gerçek bir dijital detoksun bütün elektronik cihazlardan ve sosyal medya bağlantılarından tamamıyla uzak kalmak olduğunu söyleyebilir ancak cihaz kullanımınızı kendi hayatınıza ve isteklerinize uygun hale getirmek önemlidir.

Elektronik cihazlarınızdan uzaklaşmak zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir ancak dijital detoks yapmak telefonunuzdan ve diğer teknolojilerden tamamen uzak kalmanızı gerektirmez. Dijital detoks süreci, cihazlarınızı duygusal ve fiziksel sağlığınıza zarar vermek yerine fayda getirecek şekilde kullanmak anlamına gelmektedir.

Mutlaka okuyun: Telefonu Daha Az Kullanmak İstiyorsanız Önce Sebebini Anlayın

Bu yazımızda dijital detoks yapmak için 11 farklı yöntem sunacağız. Böylece sürekli telefona bakmanızı önlemek, “Ya ben internette değilken olağanüstü bir şey gerçekleşirse, ya Instagram’dan 10 kişi dm atmışsa?” endişesini dindirmek için daha sağlıklı alışkanlıklara kavuşmanızı temenni ediyoruz.

 

1. Güne Doğru Bir Şekilde Başlayın

Güne iyi ve sağlıklı bir kahvaltı ve ılık bir duş ile başlamak şahanedir. Peki ama neden zihnimizi de beslemeyelim bu esnada?

Uyanır uyanmaz yatakta telefonunuzu aramak yerine kendinize odaklanın. Size iyi gelen bir şeyle uğraşın. Örneğin her sabah Twitter’da yarım saat gezinmek yerine bu süreyi 30 sayfa kitap okumak için harcayın. Güzel bir albüm dinleyin. Meditasyon yapın, spor ve egzersiz yapın.

 

2. Akıllı Telefona Ara Verin

Akıllı telefonunuzu bir süreliğine kullanmayı bırakın ve 2000’li yılların başında kullandığınız Nokia 3310 gibi telefonlardan birine dönün.

Nokia 3310’un şarjı, iPhone X’in şarjından en az 10 kat daha uzun giderdi. Böylece şarjsızlık fobisinden kurtulmuş olursunuz.

Böylece her boş kaldığınızda Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ve Whatsapp’ta zamanınızı beyhude harcamamış olursunuz.

Whatsapp olmadan asla, diye düşünebilirsiniz ancak SMS de Whatsapp ile aynı işlevi görüyor. Üstelik eski günlerde olduğu gibi 1 SMS = 1 Kontör diye bir şey de yok.

 

3. Daha Çok Çalışın

Eğer her bulduğu fırsatta internete giren biriyseniz, günlerinizi doldurmanız, başınızı kaşıyacak zaman bulmanıza engel olabilecek bir program yapın.

Gün içindeki işleriniz bittikten sonra akşam yemeği ve uyku arasındaki boş sayılabilecek zamanı başka şeylerle doldurun.

Bu alışkanlığı haftanın birkaç gününde dahi uygulayabilirseniz, internet bağımlılığınız konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. Söz gelimi haftanın bir günü, cumartesi, hiç telefon kullanmamaya çalışın ve yapacağınız görüşmeleri sabit bir telefon üzerinden yapın.

 

4. Yanınızda Kitap Taşıyın

Metroda işe giderken Twitter’a bakmak, mailleri kontrol etmek sık yapılan bir şeydir. Ancak zihninizi sonu olmayan bir kuyuya yönelttiğiniz zaman tüm konsantrasyonunuz yok olur.

Bunun yerine yanınızda her zaman bir kitap taşıyın ve kitap okurken telefonunuza dokunmayın.

Telefonunuzdan “ekranın açık kalma süresi”ni tespit edin. Her gün ortalama 5 saat telefonla uğraşıyorsanız bu 5 saatten 1 saati okumaya ayırın.

 

5. İnternet Diyeti Yapın

Nasıl günlük attığınız adım ya da yaktığınız kalori miktarını hesaplıyorsanız günlük internet kullanımınızı da analiz edin.

Gün içinde kaç kere e-mail hesabınıza girdiğinizi, günde kaç adet Youtube videosu izlediğinizi tespit edin. Ortaya çıkan miktarı %20 oranında azaltmaya çalışın.

Size kalan bu süreyi ise yaratıcı bir şey yapmak için harcayın. Kitap okumak, film izlemek, güzel bir albümü baştan sona dinlemek, ev işlerini halletmek, gardrobunuzu düzenlemek gibi şeyler olabilir mesela…

Eğer ciddi br internet bağımlılığı yaşıyorsanız en azından bir gün telefonunuzu evde bırakın. Evet, o gün sizin için zor geçecektir ancak Facebook’ta olup biteni bir günlüğüne öğrenmezseniz de kişiliğinizden ve mevcudiyetinizden hiçbir şey kaybetmezsiniz.

 

6. Teknolojiyi Doğru Kullanın

Kabul, işiniz gereği akıllı telefondan tamamen kopmanız mümkün olmayabilir.

Ancak en azından yapabileceğiniz bazı şeyler var: İnsanlar size her an her yerde ulaşabilir olmamalı.

İş hayatında başarılı olmanın tek yolu sürekli ulaşılabilir ve online olmak olarak görülür fakat ulaşılabilirliğinizin limitli olması çok daha iyidir.

Örneğin insanlara size sadece tek bir mecradan ulaşmalarını rica edin. Örneğin sizi direkt telefonla aramalarını, sadece e-mail atmalarını (ya da tersi) söyleyebilirsiniz.

Facebook, Whatsapp, Instagram, telefon, e-mail, Skype derken pek çok mecra söz konusu. Ancak siz bunlardan bir tanesini seçerek iletişiminizi sadece bu kanal üzerinden yapmaya çalışın. Diğer bir deyişle iletişim kanalınızı tek bir mecraya indirin.

Hatta pek kullanmadığınız ancak zaman zaman bildirim gelen mesajlaşma uygulamalarını da telefonunuzdan kaldırın. Ne kadar minimal ve sade bir iletişim yönteminiz olursa dikkatiniz o kadar az dağılır ve internet bağımlılığınız o denli azalır.

 

7. Amacınızı İyi Bilin

İşe giderken tüm sosyal medyada olup bitenleri görmek ve öğrenmek zorunda hissedebilirsiniz. Ancak kendinize bazı konularda sınır koyarsanız internet bağımlılığınız hafifler.

Örneğin haftalık toplantıya telefonunuzu getirmeyin. Markete giderken telefonunuzu evde bırakın. İş ve ev arası 3 km ise bu mesafeyi yürüyerek gidin. Toplu taşımayla gittiğinizde telefona gömüleceğinizi siz de biliyorsunuz.

Yani aciliyet gerektirmeyen hallerde elinizi telefonunuza götürmeyin.

Yani günlük 5 saat internete giriyorsanız bu sürenin sadece 1 saati önemli bir bilgiyi araştırmak içindir. Geri kalan 4 saat boyunca sosyal medyada gezinmek hayatınıza neredeyse hiçbir fayda katmaz.

Örneğin kod yazarken bir noktada tıkanırsanız Youtube’da bir eğitim videosu izlemek son derece faydalı bir internet kullanımı olur. Ancak bu videodan sonra bir de 18 dakikalık “Ankaralılara İsveç’in başkentini sorduk. Bakalım kaç kişi doğru cevap verdi.” tarzı bir video izlerseniz hayatınızdan 18 dakikayı kendi ellerinizle katletmiş olursunuz.

Yani niyetinizi iyi bilmeli, interneti araçsal olarak kullanmalısınız.

 

8. Eve İş Getirmeyin

Ofisten çıktığınız zaman işi ofiste bırakın. Eve iş getirmeyin. Akşam yemeğinde iş için kullandığınız e-mail adresine gelen e-maillere cevap vermeyin, bu işi sabaha bırakın.

Eğer dışişleri bakanı değilseniz mesai saatleri dışındaki bir meseleyi ertesi sabah da halledebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Ofis Dışı Saatlerde İşinizden Uzaklaşmak

 

9. Arkadaşlarınıza Söz Verin

Bazı alışkanlıkları kazanmak için “mahcubiyet korkusu”ndan yararlanın.

Örneğin iş arkadaşlarınıza “Bundan sonra ofiste Youtube’a girersem herkesi akşam yemeğine götüreceğim.” gibi bir söz verin.

Ofisteki 20 kişiyi akşam yemeğine götürmenin maliyeti size en az 1000 lira olacaktır.

Youtube’da saçma sapan bir video izlemek mi yoksa 1000 lira kaybetmek mi yoksa arkadaşlarınız tarafından iradesiz olarak adlandırılmak mı?

Karar sizin.

 

10. Uyku Öncesi Telefondan Uzak Durun

Dijital ekranlardan yayılan mavi ışığın uyku düzenini mahvettiğini biliyoruz. Ancak bu yazıyı okuyan hemen herkesin gece yatağa telefonla girdiğini, bir şeyler izlerken uyuyakaldığını biliyoruz.

Bu nedenle uyku öncesi teknoloji alışkanlığınızı yeniden düşünmelisiniz. Uzmanlar yatağa girmeden en az 2 saat önce teknolojiyle alakayı kesmek gerektiğini, bunun uyku kalitesini artırdığını ifade ediyor.

Ya da çekirdek bir aile iseniz akşam yemeğinden uyku saatine kadar internetsizlik anlaşması yapabilirsiniz. Bunun yerine birlikte oyun oynayabilir, sohbet edebilir, ufak bir yürüyüşe çıkabilir, ailece kitap okuyabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İyi Uyumanızı ve Başarılı Olmanızı Sağlayacak 10 Uyku Ritüeli

 

11. Anı Yaşayın

İnternet bağımlılığının modern toplumun başına açtığı en büyük bela, anı yaşayamamak olmuştur diyebiliriz.

Yaşadığımız her şeyi internette paylaşmak zorunda değiliz. İlginç bir an yaşarken bunu videoya çekmek zorunda değiliz. Arkadaşla yemek yerken selfie çekmek zorunda değiliz.

 

Dijital Detoks Tüyoları

Bazıları için cihazlarından vazgeçmek çok kolaydır. Diğerleri çok zorlanabilir hatta zaman zaman kaygılarının arttığını hissedebilir.

Dijital detoksunuzun başarılı geçmesi için aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz:

  • Arkadaşlarınıza ve ailenize dijital detoks yaptığınızı söyleyin, yardım ve destek isteyin.
  • Dikkatinizi dağıtmak için yollar bulun ve elinizin altında yapabileceğiniz başka aktiviteler olsun
  • Cezbediciliğini ve kolayca erişimi azaltmak için sosyal medya uygulamarını telefonunuzdan kaldırın.
  • Evden çıkın; cihanızını kullanmak istediğinizde arkadaşlarınızla yemek yiyin ya da yürüyüşe çıkın.
  • İlerlemenizi kaydettiğiniz bir günlük tutun ve düşüncelerinizi yazın.

Elektronik cihazlardan uzak kalmak rahatsız edici hatta stresli bir deneyim olabilir. Cep telefonunuz ve diğer elektronik cihazlarınız yanınızda olmadığında kendinizi kaygılı, rahatsız hatta sıkılmış hissedebilirsiniz. Dijital detoks tüm zorluklarına rağmen cihazlarınızla olan ilişkinizi anlamanıza yardımcı olacak,  zihinsel sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

 

Gerçekçi Olun

Eğer belirli bir süre boyunca tam bir dijital detoks yapabileceksiniz bunu deneyebilirsiniz. Elektronik cihazlardan ve sosyal medyadan tamamıyla uzaklaşmak bazıları için özgürleştirici ve tazeleyici bir deneyim olacaktır. Ancak birçok kişi için tüm dijital bağlantılardan vazgeçmek mümkün olmayabilir, özellikle de iş, okul veya başka sorumluluklar için interneti kullanmak bir zorunluluksa.

Bu durum dijital detokstan faydalanamayacağınız anlamına gelmez; burada amaç elektronik cihazlardan günlük rutininize ve hayatınıza uygun olacak şekilde uzak kalmaktır.

Eğer gündüzleri iş için elektronik cihazlarınızı kullanmak zorundaysanız iş gününün sonunda mini bir detoks yapabilirsiniz. Cihazlarınızı tamamen kapatacağınız bir zaman seçin ve sosyal medya, mesajlaşma, online videolar ve her türlü elektronik dikkat dağıtıcıdan uzak bir akşam geçirin.

 

Sınırlar Koyun

Elektronik cihazlardan tamamen uzak kalmak her zaman mümkün ya da tercih edilir olmasa da bunlara ne zaman vakit ayıracağınıza dair sınırlar koymak zihinsel sağlığınız için faydalı olacaktır.

Örneğin spor yaparken Spotify ya da Apple Music şarkı listenizi kullanmak isteyebilirsiniz. Telefonunuzu uçak moduna olarak aramalar, mesajlar ya da uygulama bildirimlerinin spor sırasında dikkatinizi dağıtmasının önüne geçebilirsiniz.

Dikkatinizi vereceğiniz bağlantıların zamanını ve türünü sınırlandırmak gerçek dünyada yapacağınız aktivitelerden dikkatiniz dağılmadan zevk almanızı sağlayacaktır.

Dijital cihaz kullanımızı sınırlandırmak isteyebileceğiniz diğer durumlar ise şöyle:

  • Yemek yerken, özellikle başkalarıyla birlikteyseniz
  • Uyanınca ve uykudan önce
  • Bir proje ya da hobi ile ilgileniyorsanız
  • Arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirirken
  • Her gece uykudan önce

Araştırmalar sosyal medya kullanımızı her gün 30 dakika azaltmanın mutluluğunuzu artıracağını, yalnızlık ve depresyon semptomlarını azaltacağını gösteriyor.

Uykuya dalmadan önce mobil cihaz kullanımızı sınırlandırmak iyi olacaktır. Araştırmalar elektronik cihaz kullanımının uyku kalitesini düşürdüğünü, yetersiz uyku çekmenize ve gündüzleri uykusuz hissetmenize sebep olduğunu gösteriyor. Uykuya dalmadan önce telefonunuzla oynamak yerine kitap ya da dergi okuyun.

Mutlaka okuyun: Odaklanma ve Sakinlik Reçetesi Olarak İyi Bir Gece Uykusu

 

Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Ortadan Kaldırın

Dijital detoksunuza başlamanın bir diğer yolu da telefonunuzdaki bildirimleri kapatmaktır. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest ve haber siteleri gibi birçok uygulama her mesaj aldığınızda ya da yeni bir gönderi olduğunda size bildirim yollar.

Belirli uygulamaları ve siteleri her bildirim geldiğinde kontrol etmek yerine günün sadece belli bir saatini size gelen mesajlara ya da gönderilere bakmaya ayırın. Daha sonra cevap vermek için de yirmi ya da otuz dakika gibi bir süre belirleyin ve buna bağlı kalın.

Belli bir süreliğine telefonu yanınıza almamak da işe yarayabilir. Araştırmalar kullanmasanız bile cep telefonunun varlığının empati seviyesini ve sohbet kalitesini düşürdüğünü bulmuş. Buna ‘iPhone etkisi’ de deniyor. Bu yüzden arkadaşlarınızla akşam yemeği yiyeceğinizde cep telefonunuzu evde bırakmayı deneyin.

Mutlaka okuyun: Etkili Odaklanma Yöntemleri

 

Size Uygun Olanı Seçin

Dijital detoksun birçok çeşidi vardır, nasıl bir detoks istiyorsanız onu yapabilirsiniz. Televizyon, telefon ve sosyal medya dahil tüm elektronik cihazlardan bir süreliğine uzak durabilirsiniz. Başka durumlarda kullanımızı sınırlandırabilir ya da telefon, oyun konsolu vs. gibi sadece tek tip bir elektronik cihaz kullanabilirsiniz.

Denemeyi isteyebileceğiniz bazı fikirler:

  • Dijital Oruç: Bir gün ya da bir hafta gibi kısa bir süre için tüm elektronik cihazlardan uzak durun.
  • Tekrarlayan dijital perhiz: Haftanın bir gününü seçin ve tüm elektronik cihazlardan durun
  • Spesifik detoks: Eğer sadece bir uygulama, site, oyun ya da elektronik cihaz tüm vaktinizi alıyorsa bunun kullanımını sınırlandırın
  • Sosyal medya detoksu: Belirli bir süre için sosyal medya kullanımızı sınırlandırın hatta sosyal medyadan tamamen uzak durun

 

Dijital Detoksa Hazır Mısınız?

Bazen internet ve teknoloji kullanımında aşırıya kaçtığımız olur. Böyle anlarda çevremizdeki kişilerden şikayet ve serzeniş duyarız.

İşte bu anlar, bu çılgınlığa ara verip gerçek hayata, insan içine karışmak için önemli anlardır.

Siz de akıllı telefon, internet, sosyal medya alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirip size direkt fayda ve hayat enerjisi vermeyen şeyleri hayatınızdan çıkarmalısınız.

Bu demek değil ki akıllı telefon kullanmayın. Elbette internetin ve akıllı telefonların sayısız faydası var. Ancak interneti hayatımızın amacı değil, bir aracı olarak kullanın.

 

İlginizi çekebilir

Teknoloji Bağımlığından Kurtulmanın Yolları
Telefon Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir