Dünyanın kaptansız ilk yük gemisi 2018’de taşımacılığa başlıyor!

Dünyanın kaptansız ve sıfır emisyonlu ilk konteyner gemisi olan “Yara Birkeland” 2018 yılında ilk seferine çıkarak Norveç’in birkaç şehri arasında mal götürüp getirecek. Söz konusu gemi hâlihazırda Yara International şirketindeki kimya uzmanları ve uzay teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Kongsberg firması tarafından geliştiriliyor.

Kongsberg, mayıs ayında kendi internet sitesinde yayınladığı bir blog yazısında kaptansız ve tayfasız çalışan bu geminin 2018 yılının ikinci yarısında faaliyetlerine başlayacağını, ilk olarak Yara şirketinin Porsgrunn şehrindeki fabrikasından teslim alacağı gübreleri Brevik ve Larvik şehirlerindeki limanlara taşıyacağını açıklamıştı.

Ancak hemen belirtelim, ilk seferinde güvenlik amaçlı olarak gemide kaptan ve mürettebat bulunacak. Her şey planlandığı gibi giderse 2019’da uzaktan kontrolle operasyonlarına devam edecek, 2020’de ise seferlerini tamamen kendi başına yapacak yani hiçbir şekilde insan desteğine ve yönlendirmesine ihtiyaç kalmayacak.

Yara da Kongsberg de yapımını üstlendiklerini bu elektrikli geminin Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik hedeflerine tamamen uygun olduğunu ve bu yönüyle nakliye sektöründe adeta bir çığır açacağını düşünüyor.

Yara’nın yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Svein Tore Holsether tasarladıkları gemiyi şöyle özetliyor: “Her gün Yara’nın Porsgrunn’daki fabrikasından tam 100 adet mazotlu tır kullanarak Brevik ve Larvik limanlarına mal gönderiyoruz. Daha sonra bu malları da dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Artık bu yepyeni kaptansız ve elektrikli yük gemimiz sayesinde kara yolu taşımacılığını bırakacağız, böylelikle de hem gürültü hem de hava kirliliğini azaltacağız. Üstelik tır kullanmayacağımız için yollarımız daha güvenli hale gelecek, bunun yanı sıra nitrik oksit ve karbondioksit gibi zararlı gazların atmosfere salınımını da engelleyeceğiz.”

Kongsberg Başkanı Geir Håøy da Yara Birkeland isimli bu muazzam geminin diğer şirketlere de örnek teşkil ederek kara yolu yerine deniz yolu taşımacılığının tercih edilmesini sağlayacağını düşünüyor.

Håøy, bu düşüncesini şöyle ifade ediyor: “Yara Birkeland sayesinde konteyner taşımacılığını kara değil de deniz yoluyla halledeceğiz, bu şekilde de çevremizi koruma konusundaki ulusal ve uluslararası hedeflere ulaşmak adına büyük bir adım atmış olacağız. Ayrıca yarattığımız bu yeni konsept ile deniz yolu taşımacılığında da büyük bir devrim yapacağız.”

Kendi kendine giden diğer araçlar gibi Yara Birkeland da GPS, radar, kameralar ve sensörlerden faydalanarak hareket edecek ve dışarıdan yardım almadan limanlara yanaşabilecek. Wall Street Journal’in konuyla ilgili haberine göre geminin yapımı toplamda 25 milyon dolar civarına mal olacak ki bu da aynı ebatlara sahip standart bir konteyner gemisinin neredeyse üç katı maliyete tekabül ediyor. Fakat operasyonel maliyetlere baktığımızda geminin uzun vadede ciddi anlamda tasarruf sağlayacağını görüyoruz zira Yara Birkeland ne tayfaya ne de yakıta ihtiyaç duyacak. Haliyle sıradan bir yük gemisine kıyasla %90 daha az masraf yaparak faaliyet gösterecek.

Yara ve Kongsberg şirketleri geminin “dünyada bir ilk” olduğunu iddia etse de hepinizin bildiği dünyaca ünlü Rolls-Royce firmasının insansız gemi konsepti konusunda çalışmalara başlayan ilk şirket olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Rolls-Royce’nin deniz taşımacılığı biriminden sorumlu yönetici Mikael Makinen, şirketin gemi tasarımlarını açıklarken “İnsansız gemiler, denizcilik sektörünün geleceği olacak.” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Tıpkı akıllı telefonlar gibi akıllı gemiler de teknolojide çığır açarak gemi tasarımlarını ve operasyonlarını radikal bir şekilde değiştirecek.” Acaba gelecekte Yara Birkeland ve benzeri türde akıllı gemiler hayatımızı nasıl etkileyecek? Hep birlikte bekleyip göreceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Geleceğin Teknolojileri: Dünyayı değiştirecek 22 fikir
Nakliye sektöründe çığır açan yenilik: Elektrikle çalışan sürücüsüz kamyon!
Berkay BABAOĞLU

Yazar : Berkay BABAOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir