Paragöz elitlerin ve zengin olma hırsıyla yanıp tutuşanların neler yaptıklarını öğrenin, ağzınız açık alacak hatta iğreneceksiniz. Bu filmlerdeki gerçek hikayeler sizi şok edecek. Aynı zamanda Hollywood filmleri sizi eğlendirecek.
Listemizde Wall Street hakkında 11 film, borsa krizi hakkında 4 film ve 6 tane de gerilimi yüksek film bulunuyor.
İlk bölüm belgesellere ve gerçek hikayelere odaklanıyor, en şaşırtıcı ve bilgilendirici filmler bu kısımda.
İkinci bölümde ise kurmaca finans ve borsa hikayelerinden oluşan Hollywood filmlerine yer vereceğiz. Bu filmler borsayla ilgilenmeyen arkadaşlarınızın veya eşinizin de ilgisini çekecektir.
1. Inside Job (2011) — Finans Belgeseli
En İyi Belgesel dalında 1 akademi ödülü ve 8 ödül daha kazandı, 26 ödüle aday gösterildi
Wall Street Hakkında Yapılmış En İyi Film
Oscar ödüllü bu belgesel 2008 krizi üzerine yapılmış en iyi belgeseldir. Yüksek profilli kişilerle yapılan röportajlar ve Matt Damon’ın hızlı ve akıcı anlatımıyla izlerken asla sıkılmayacağınız bu film 2008 yılındaki finans krizine neyin yol açtığını, korku ve açgözlülüğü anlatıyor. Önemli kişilerle yapılan röportajlar ve harika ve sinematografiyle desteklenen bu heyecan verici gerçek hikayeyi kesinlikle izlemelisiniz.
Sıkıcı bir belgesel değil heyecan verici ve gayet iyi çekilmiş olan Inside Job kesinlikle izlenmesi gereken ve bu kendisine bu listenin en başında yer bulan bir film.
2. The Corporation (2003) — Finans Belgeseli
Belgesel kategorisinde 11 ödül kazandı
Corporation’ın yani ‘Şirket’in kişi olarak yükselişini anlatan harika bir belgesel. Şirketlerin yükselişi yasalarca kişilerle aynı statüye sahip olmalarıyla hız kazandı. Yani şirketlerin de kişiler gibi hakları bulunuyor, mülk satın alabiliyor, yasal sahipliği oluyor.
Peki şirketlere kişi olarak davranılıyorsa bu kişinin psikolojik durumu nedir? Bu kişi topluma yararlı mıdır?
Bu soruların cevapları pek de iç açıcı değil. Şirketlerin sadece karlarını önemsiyor ve ürünlerinin yarattığı sonuçları, çevreye yada topluma verdikleri zararları düşünmüyorlar. Bu film kesinlikle ayıracağınız zamanı hak ediyor, aynı zamanda yeni şeyler öğrenmek için de harika bir fırsat.
3. The China Hustle (2018) — Finans Belgeseli
2 adaylığı bulunuyor
“Kapitalizm çok çalışanları ödüllendirir, ama aynı zamanda insanları kullananları da ödüllendirir”
Rahatsız edici bu film yukarıdaki cümleyle açılışını yapıyor.
Bu filmi izlemeniz için birçok sebep var. Birincisi 2018 yılında ABD’de borsada dönen gerçek bir dolandırıcılığı konu ediniyor. Büyük finans krizinden sonra Çin borsasına yapılan yatırımların nasıl popülerleştiğini inceliyor. Herkes Çin Hikayesinin bir parçası olmak ve kendi payını almak istiyor.
Ancak doğrudan Çin’e yatırım yapmak çok zor. ABD’li yatırım firmalarıyla işbirliği yapan Çinli şirketler ABD borsasına erişmek için açıklardan faydalanıyor, Initial Public Offering (ilk hakla arz) ile ilişkili olan güçler ayrılığından da kaçınmış oluyorlar.
Ne yazık ki bu Çinli şirketler gerçek şirketler değiller, hepsi dolandırıcı. Ne satışla ne de başka bir işle meşguller. 25 yıldır görülmemiş ölçekte, 200 milyar dolarlık bir dolandırıcılık hikayesinden bahsediyoruz. Film sizi aynı zamanda açığa satış yapan aktivistlerin dünyasıyla da tanıştırıyor. Birinci kalite bir film olan The China Hustle’ı kesinlikle izlemelisiniz.
“Wall Street’deki en büyük yalan, Bu sefer farklı olacak yalanıdır.”
4. Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)
1 Oscar adaylığı ve diğer 3 adaylığı daha bulunuyor.
Açgözlülük, kibir, yolsuzluk bu filmde ne ararsanız var, daha doğrusu Enron’un yönetim kurulunda ne ararsanız vardı.
21. yüzyılın en büyük dolandırıcılığının nasıl ortaya çıktığını ve patladığını seyredin. Eğer yüksek fiyatlı avukatlara müfettişleri ve düzenleyici kurumları engellemeleri için bir servet harcarsanız işlediğiniz çoğu finans suçu yanınıza kar kalabilir.
Bu kaliteli filmde 21. yüzyılın en büyük skandalının gizli kalmış yönlerini izleyecek, her şeye tüm çıplaklığıyla tanık oalcaksınız.
5. Capitalism: A Love Story (2009) — Finans Belgeseli
4 ödül kazandı, 12 adaylığı bulunuyor
Michael Moore bir amaç uğruna mücadele eden, statükoya meydan okumaktan çekinmeyen bir yönetmen.
Bu filmle geri dönen Michael Moore eleştirel oklarını bu sefer kapitalizmin kendisine yöneltiyor. Eğlenceli ve düşündürücü olan bu filmi şiddetle tavsiye ediyoruz.
Filmin tarihi yönleri ve anlattıklarından yaptığı çıkarımlar oldukça güçlü.
Örnek bir alıntı: Milletvekili Dennis Kucinich: “Burası Amerika Birleşik Devletleri kongresi mi yoksa Goldman Sachs’un yönetim kurulu mu?”
6. The Big Short (2015) — Gerçek Bir Finans Hikayesi
1 Oscar ve 37 başka ödül kazandı, 79 ödüle aday gösterildi
Michael Lewis’in aynı adı taşıyan romanından uyarlanan film bir grup adamın 2007 finans krizini yaşayacak olan yatırım bankalarına karşı iddiaya girmesinin gerçek hikayesini anlatıyor.
Lewis’in yazımı harika bir hikaye anlatımıyla kredi çöküşünün öncesi ve sonrasına dair verilere dayalı bir arkaplanı birleştiriyor.
Bu başarılı film kar elde etmek için kendi yarattıkları ürünlerin bile nasıl işlediğini anlamaktan aciz olan yatırım bankalarının ve kurumlarının başarısızlıklarını gözler önüne seriyor.
Göz kamaştıran oyuncu kadrosu ve heyecan verici hikayesiyle kesinlikle zamanınızı ayırıp izlemeniz gereken bir film.
7. Barbarians at the Gate (1993) — Gerçek Hikaye
2 Altın Küre ödülü ve 6 başka ödül kazandı, 16 adaylığı bulunuyor
Bu film bir ABD holdingi olan R.J.R. Nabisco’nun kaldıraçlı devralımının gerçek hikayesini anlatıyor.
Holdingi devralmak için çetin bir savaş çıkıyor. CEO Ross Johnson şirketi hissedarlardan değerinin altında satın alarak vurgun yapak istiyor, ancak işe aldığı Wall Street yatırım profesyonelleri onunla rekabete girmeye başlıyor.
Bu klasik film Wall Street firmalarının zenginliğine zenginlik katan bu devralma anlaşmalarının ve şirket birleşmelerinin perde arkasını gösteriyor.
8. The Ascent of Money (2008) — Finans Belgeseli
1 Uluslararası Emmy ödülü kazandı
Niall Ferguson paranın tarihinin izini sürüyor ve paranın mal ve hizmet ticaretini kolaylaştıran bir araçtan toplumdaki baskın unsurlardan birine nasıl dönüştüğünü anlatıyor.
Para içinde yaşadığımız dünyayı nasıl değiştirdi? İçinde sindirmesi zor olacak çok fazla bilgi barındıran bu belgeseli izleyeceğinizde kahvenizi, çayınızı hazırlamayı unutmayın.
Kesinlikle izlenmesini tavsiye ettiğimiz bu yapım modern toplumların yapısı ve davranış biçimleri üzerine size derin bir perspektif kazandıracak.
9. Chasing Madoff (2010) Gerçek Hikaye
Harry Markopolos’un “No One Would Listen” isimli kitabından uyarlanan bu film Bernie Madoff’un yükselişi ve düşüşü ile Markopolos’un ABD Sermaye Piyasası Kurumu’nu harekete geçirme çabalarını anlatıyor.
Filmde bir kenarda bekleyen verimsiz birikimlerden faydalanan şirketleri denetlemenin ne kadar zor olduğu anlatılıyor. Filmi heyecanla izlerken Markopolos’un karşılaştığı zorluklar sizi çileden çıkaracak.
Markopolos’un ses getiren kitabından uyarlanan, sağlam bir oyuncu kadrosu ve başarılı performanslara sahip bu filmi kesinlikle izlemelisiniz.
10. The Wolf of Wall Street (2013) — Borsa üzerine gerçek bir hikaye
38 Ödül kazandı, 5 Oscar adaylığı bulunuyor
Aynı adlı kitaptan uyarlanan bu eğlenceli filmin yönetmen koltuğunda Martin Scorsese bulunuyor. Film, Leonardo Dicaprio’nun canlandırdığı ana karakterin aşırılıklarına odaklanıyor ama anlattıkları sadece bununla sınırlı değil.
Jordan Belfort’un sıradan bir adamken özel jetler ve malikane sahibi, bomboş bir hayat süren bir Wall Street zenginine yükselişi sırasında yaşadığı psikolojik sorunlarını, uyuşturucu ve alkol tüketiminin yarattığı problemleri anlatan bu filmi izlemenizi tavsiye ediyoruz. Kitabı ise Belfort’un yaşadığı sıkıntıları daha da derinlemesine işliyor.
Mutlaka okuyun: Jordan Belfort Kimdir?
11. Rogue Trader (1999) — Borsa Simsarlığı hakkında gerçek bir hikaye
Nick Leeson’un aynı adlı kitabından uyarlanan film Leeson’ın firma için simsarlık yaparken aldığı büyük risklerden dolayı Barings bankasını batırmasını konu ediniyor.
Film piyasanın en iyi bankalarında hatta çoğu bankada risk yönetiminin ve denetimin ne kadar eksik olduğunu gösteriyor.
Bir borsa simsarının zorlayıcı ama bir o kadar ilgi çekici zihnine yolculuk edeceğiniz bu film neden güçlü bir denetim ve kontrol mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu açıkça ortaya koyuyor.
12. Too Big to Fail (2011) — Finans Belgeseli
5 ödül kazandı, 3 Altın Küre adaylığı bulunuyor
Yine kitaptan uyarlanan bir filmden bahsedeceğiz. Wall Street’i ve onu denetlemesi gereken hükümetleri eleştiren bu belgesel ABD finans sisteminin diken üstünde olduğunu gözler önüne seriyor.
Finans krizinden beri ‘batmak için çok büyük’ olan kurumların sayısının azaltılması için hiçbir büyük değişiklik yapılmadı. Bu film size içeride neler döndüğünü gösteriyor, şok olmaya hazır olun.
13. Freakonomics (2010) — Finans Belgeseli
Festival 1 Varşova Uluslararası Film Festivali ödülü
İnsan doğasını ve dünyayı açıklama şeklimizin gerçek sebebiyle nadiren alakalı olduğunu anlatan bir belgesel.
Kitapları da bulunan bu belgesel bazen tatsız olsa da ekonomiye farklı bir açıdan bakıyor ve farklı bir düşünce sürecinden geçirerek ekonomiyi kavrama biçimimizi değiştirmeyi amaçlıyor.
14. Floored (2009) — Borsa Simsarlığı Belgeseli
Yönetmen James Allen Smith’in elinden çıkan bu klasik belgesel Chicago Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu’ndaki her şeyi olduğu gibi söyleyen alfa borsacıları konu ediniyor.
Teknolojinin ilerlemesiyle artık borsa simsarlığı için binalarda özel bir kat bulunmaması ve çoğu işlemin elektronik ortamda yapılmasıyla bu tarz bir borsa simsarlığı ortadan kalkmış durumda.
Ancak hala kişiler kendi adlarına borsa da menkul değer alıp satmaya ve büyük paralar kazanmaya devam ediyorlar.
15. Wall Street Warriors (2006) — Wall Street Belgeseli
Wall Street’teki farklı pozisyonlar hakkında engin bilgiler edinebileceğiniz bu belgesel, Wall Street’te çalışanların çok büyük paralar kazansalar da ne kadar ciddi bir zihinsel stres altında olduklarını ve yaptıkları işin zorluklarının bir insanı nasıl paramparça edebileceğini anlatıyor.
Bu filmde paranızı, portföyünüzü ve finansal geleceğinizi emanet ettiğiniz insanların zihinlerine göz atıyoruz.
Bu belgeseli izledikten sonra kendinizden başka hiç kimseye güvenmemeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.
16. Banking On Bitcoin (2017) — Finans Belgeseli
Banking on Bitcoin belgeseli Bitcoin’in doğuşunu ve Blockchain teknolojisini konu alıyor.
Bu yeni para birimi ve altındaki teknolojiyi merak edenler ve daha fazla şey öğrenmek isteyenler için bu belgesel iyi bir başlangıç olacaktır.
Belgeselde Blockchain ve Bitcoin meraklılarıyla yapılmış sağlam röportajlar bulunuyor. Bitcoin ve diğer rakip dijital para birimleri borsa simsarlarının göz bebekleri. Ancak 2018 yılında Bitcoin’e ve diğer dijital para birimlerine yatırım yapanlar büyük kayıplar yaşadı.
Yatırım balonu 2018 yılında patlamış gibi görünüyor. Bu belgeseli izleyerek daha fazla şey öğrenebilirsiniz.
17. Margin Call (2011) — Borsa Filmi
8 ödül kazandı, 1 Oscar adaylığı bulunuyor
Borçları aşırı büyümüş finansal yatırım bankaları teminat tamamlama çağrısı alırsa ne olur? Bu film finansal sistemin ne kadar kırılgan olduğunu ve piyasayı korku sardığında yıkıma ne kadar yaklaşabileceğimizi gösteriyor.
Film 2008 finans krizinin başlangıcı sırasındaki 24 saati konu alıyor ve sizi yatırım bankalarında anahtar pozisyonlarda bulunan kişilerin gözünden heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
18. Boiler Room (2000) — Borsa Filmi
1 ödül kazandı, 9 adaylığı bulunuyor
Borsada para kazanmak için yapılan en rezil sahtekarlıklardan birine odaklanan bu film günümüzde hala devam eden bu tarz faaliyetlere de ışık tutuyor.
Zengin olma vaadinin nasıl zehirli bir etki yarattığını, insanları nasıl yolsuzluğa sürüklediğini ve bu sahtekarlıklara yakalanan yatırımcıları nasıl mahvettiğini görmek isteyen herkesin kesinlikle izlemesi gereken bir film.
19. Wall Street (1987) — Borsa Filmi
1 Oscar ve 9 başka ödül daha kazandı
Bunu herhalde çoktan izlemişsinizdir ama yine de listemizde yer vermek istedik.
Oliver Stone’un Akademi ödüllü bu film seksenli yılların borsasındaki şirket avcılarını konu ediniyor, ayrıca her borsacının bildiği ‘Gordon Gekko’ ikonunu yaratan da yine bu film.
‘Açgözlülük iyidir’ diyen hırslı ve ahlaksız borsa simsarı Gordon Gekko zirveye ulaşmak ve zengin olmak için her şeyi yapıyor.
20. Glengarry Glen Ross (1992) — Finans Filmi
5 ödül kazandı, 1 Oscar adaylığı bulunuyor
Doğrudan satış konusunda bir klasik olan bir film telefonla satış yapmanın yarattığı stresi gözler önüne seriyor. Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin ve Kevin Spacey filmin yıldız kadrosunu oluşturuyor.
Ayakları yere basan bu film sert ve depresif bir havaya sahip olsa da kesinlikle izlenmesi gereken zamansız klasiklerden biri.
21. Wall Street – Money Never Sleeps (2011) — Borsa Filmi
1 ödül kazandı, 1 Altın Küre adaylığı bulunuyor
Hapishaneden çıkan Gekko yeni bir kitap yazarak doğru yoldaymış gibi dursa da her şey göründüğü gibi değildir.
Gekko eski huylarından vazgeçemez, egosunu beslemek, kendini herkesten üstün hissetmek istemektedir. Yine zirveye ulaşmak için planlar yapmaya başlar.
Peki istediğini alabilmek için ailesiyle ilişkisini feda edebilecek midir?
22. Arbitrage (2012) — Finans Filmi
4 ödül kazandı, 1 Altın Küre adaylığı bulunuyor
Başrolünde Richard Gere’in olduğu bu film işlediği kabahatleri gizlemeye çalışan bir serbest yatırım fonu yöneticisini konu alıyor.
Filmin odak noktası yatırım fonu yönetimi değil, şeref yoksunu zengin bir adamın işlediği suçları örtbas etme çabasına odaklanıyor.
Listedeki hangi filmleri izlediniz ya da izlemeyi düşünüyorsunuz? Favori filminiz hangisi? Yorumlarda yazın!