Eve Teslimat Sektöründeki 7 Yenilik

Coronavirus salgınının, birçoğumuzu evde kalmaya zorladığı bir dönemde, işte sizler için derlediğimiz eve teslim hizmetlerini geliştirmeye odaklanan 7 farklı yenilik.

Muhtaç ve yaşlı insanların hayati önem taşıyan ihtiyaçları ile eve teslimatın önemi, son aylarda hiç olmadığı kadar belirgin hale geldi.

Yeni İş Fikirleri olarak COVID-19 salgınından birkaç ay öncesinde yenilikçi ev teslimatı çözümlerini takip etmeye başlamıştık. İşte sizler için derlediğimiz eve teslimat sektöründeki en iyi fikirleri:

 

1 – Eve teslim edilen ürünleri koruyan akıllı teknoloji sistemi

Bu güvenlik sistemi, teslimat alanı içerisindeki paket hırsızlıklarına akıllı bir çözüm sunuyor. eDOR, kendisini akıllı bir kapıya teslimat ve güvenlik sistemi olarak tanımlıyor. Sistem üç parça şeklinde çalışıyor: eDOR, eBOX ve eTETHR.

eDOR, sıradan bir kapı görünüşüne sahip. Basit tasarımı, akıllı güvenlik sistemi sayesinde 7/24 otomatik teslim hizmeti sunuyor. İki yönlü kamerası ve anahtarsız giriş sistemi, kargo çalışanlarının ev sahibi olmadan da paketleri teslim edebilmesine olanak sağlıyor.

İkinci ürün olan eBOX, daha büyük kolilerin teslim edilmesini ve olası hırsızlıkların engellenmesini sağlayan geliştirici parçalar ile sistemi bir adım ileri taşıyor.

Üçüncü ürün, eTETHR, ise geçici konaklama yerlerinde veya daha küçük konutlarda kullanılmak için ideal olan, ilk iki ürünün dijital bir versiyonu. eTETHR’deki sensörler ve alarmlar, paketleri algılayıp ev sahibi dönene kadar konumlarını görüntülüyor.

Mutlaka okuyun: İyi Akıllı Kapı Zilleri

 

2 – Dikey kalkış ve iniş yapabilen teslimat droneları

Geçtiğimiz yıl, Amerikan lojistik lideri UPS, Federal Havacılık İdaresi tarafından verilen sınırsız uçuş hakkını elde edince eve teslimatlarda drone kullanımına geçmek için ilk adımı atmış oldu. Bugünlerde UPS, dikey kalkış ve iniş yapabilen drone filosu oluşturmak için Alman drone üreticisi Wingcopter ile iş birliği yapıyor. Bu ortaklık, dronelar tarafından yapılan düzenli teslimatlar için bir örnek oluşturma kapasitesine sahip.

Wingcopter’in elektronik droneları, pervanelerinin yön değiştirebildiği bir mekanizma kullanarak dikey bir şekilde kalkış ve iniş yapabiliyor. Bu mekanizma aynı zamanda çoklu pervane modu ile sabit kanat modu arasında kesintisiz bir geçiş sağlayabilirken bu iki mod arasında geçiş yapmak aracın daha istikrarlı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. UPS ve Wincopter iş birliğinde üretilen dronelar 150mph’ye (240km/s) kadar otonom uçuş kapasitesine, 75mil (120km) menzile ve saatte 70km hızla esen rüzgarlara karşı koyabilecek güce sahipler.

Mutlaka okuyun: Drone Sektöründeki İş Fikirleri

 

3 – Depolama kapsülü eve teslimatları devralıyor

Yapılan araştırmalara göre ortalama bir market alışverişi yolculuğuna harcanan süre 41 dakikadır. İki haftada toplam 3 kere market alışverişi yaptığımızı düşünürsek bir yılımızın 53 saatini sadece market alışverişine harcadığımızı görürürüz. İnternet üzerindeki market alışverişi süratle büyürken aynı zamanda eve teslimatlarda gelen ürünleri kabul etmesi için de evde birinin olması gerekiyor. Perakende çözüm şirketi olan Cleveron, bu soruna odaklanarak ev kullanımı için tasarlanmış olan robotik tabanlı bir paket teslim noktası olan CleverPod’u geliştirdi.

CleverPod, mobil uygulama aracılığıyla çalışan ve şahsi evlerin önlerine kurulan kişisel bir kargo dolabı. Kargo paketleri, postalar ve market alışverişi teslimatlarını barındırabilen CleverPod, bu gibi teslimatlar için evde birinin olması gereksinimini ortadan kaldırıyor.

 

4 – Akıllı ölçek kahve severler için siparişleri otomatikleştiriyor

Seattle’daki kahve girişimi Bottemless müşterilerine en taze çekirdekleri tedarik etmek için şarj edilebilir akıllı ölçekler kullanıyor. Ölçek, Bottemless’a bağlandıktan sonra adım adım kullanılan kahvenin ağırlığını takip ediyor.

Akıllı mekanizma, çekirdek torbası hafifleştikçe müşteriler ve kahve kavurucuları ile iletişime geçip kahve siparişi veriyor. Müşteriler, Seattle civarındaki bir düzine kahve kavurucusu arasından seçim yapabiliyor ve kahve, kavurucudan doğruca müşteriye gönderiliyor.

Mutlaka okuyun: Nesnelerin İnterneti ve Örnek Uygulamaları

 

5 – Rusya merkezli bir şirket bavul boyutunda teslimat robotları geliştiriyor

Rusya merkezli bir şirket olan Yandex, gelecekte insansız teslimatlar için kullanılacak olan otonom aracını tanıttı. Bavul büyüklüğündeki robot şu anda Moskova’da, Yandex’in idari merkezinde ve yardımcı ofislerinde test ediliyor.

Yandex Rover ismindeki robot otonom olarak çalışırken şu anda içerisinde bulunduğu test döneminde uzaktan gözlem altında tutuluyor. Yandex Rover, nesneleri algılayabiliyor, rotasını kendi planlayıp yayalar da dahil olmak üzere yolundaki engeller için durabiliyor.

Mutlaka okuyun: Hayatımızı Değiştirecek Robotlar

 

6 – Çevrimiçi ve kişiselleştirilmiş market alışverişi sunan İtalyan uygulaması

İtalyan alışveriş uygulaması, Supermercato24, kişiselleştirilmiş, elden teslim hizmetler sunarak market alışverişinizi kolayca yapmanızı hedefliyor. Tek yapmanız gereken alınacaklar listesini belirleyip bildirmek… Ürünlerinizin nerelerden alınmasını istediğinizi de belirtebiliyorsunuz.

EWhile çevrimiçi market alışverişi yeni bir gelişme değil ancak Supermercato24 iki büyük zorluğu gidermek için tasarlanan bir platform sunuyor. Bunlardan ilki, müşterileri satın alacakları ürünleri internet üzerinden seçme yükünden kurtarıp onlara büyük bir kolaylık sağlayan, bireye özgü alışveriş yapan çalışanların satın alımlar ile ilgilenmesi. İkincisi ise, müşterilerin çevrimiçi alışverişin fırsatlarından yararlanmasını sağlayan, perakendeler ile olan iş birliği.

 

7 – Sürdürebilir akıllı teslimat kutusu 1000 tane kargonun üstesinden gelebiliyor

Sürdürülebilir akıllı ambalaj şirketi LivingPackets, en az 1000 defa kargo taşıyabilecek, tescilli malzemelerden yapılmış olan teslimat kutusu, THE BOX’ı tanıttı. Kutunun parçaları, gerektiği halde ikinci bir 1000 kargo için yenilenebilme özelliğine sahip. Kağıt kullanılmadan yapılan etiketleme, kargoların hızlı ve kolay bir şekilde adreslenmesini sağlarken işletmelerin teslimat yerlerinde yaptıkları son dakika değişikliklerine imkan sunuyor.

LivingPackets tarafından üretilen, tescilli, geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılan THE BOX’ın tasarımı; sıcaklık, ağırlık ve nem sensörleriyle beraber kamera ve alarm sistemi barındırıyor. Şirket, kargoları takip etmek için blok zincir sistemi kullanıyor. Ayrıca THE BOX hem kişisel hem de ticari kullanım için uygun. THE BOX’ın tasarımının iki farklı boyuttaki ambalajı bir araya getirmesi sayesinde ürünleri güvende tutmak için kabarcık koruması ya da kağıt gibi ek malzemeler gerekmiyor.

 

İlginizi çekebilir

Yeni İş Fİkirleri
Geleceğin Teknolojileri: Dünyayı Değiştirecek 45 Fikir
Avatar

Yazar : songirisimci

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir