Salı, Eylül 10, 2024
Ana SayfaReklam ve Pazarlama2022'nin En İyi Pazarlama Trendleri

2022’nin En İyi Pazarlama Trendleri

Yıl sonuna hızla yaklaşırken gittiğimiz yöne bir bakmak ve 2022’de göreceğimiz pazarlama trendlerine şöyle bir göz atmak için uygun bir zamandayız. Bu makalede 2022 yılında görmeyi beklediğimiz pazarlama trendlerinin detaylarına bakacağız.

2022 yılının büyük trendleri yapay zeka ve veriye dayalı pazarlama teknolojileri olsa da trendlerin odak noktası teknoloji değil insan olacak.

  • Önümüzdeki 12 ay boyunca ağır basacak pazarlama trendlerinden bazıları Müşteri Deneyimi, Çalışan Etkileşimi ve İçerik Görselleştirmesi olacak.
  • “Pazarlama” olarak tabir ettiğimiz şeyin tanımı sürekli değişiyor ve genişliyor.
  • Pazarlama, markalaştırma ve reklamın ötesine geçti; pazarlamacılar diğer departmanlarla beraber çalışarak müşteri deneyimini iyileştirmeye ve müşterilerle uzun dönemli ilişkiler kurmaya odaklanmalılar.

 

1. Müşteri Deneyimi

2022 müşterilerin yılı olacak. Pazarlamaya dair inançlarda büyük bir değişim göreceğiz. Pazarlamanın tanımı artık sadece insanları sizden alışveriş yapmaya ya da sizinle çalışmaya ikna etmekten ibaret olmayacak. Bunun yerine müşterilerin daha fazlası için geri gelmesini sağlayacak harika bir müşteri deneyimi sunmaya öncelik verilecek. Bir anlamda pozitif bir iş kültürü yaratmaya ve harika bir hizmet sunmaya odaklandığınızda pazarlama işi neredeyse kendiliğinden hallolacak. Online içeriğin artması müşterilere daha fazla güç verdi. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmak söz konusu olduğunda artık pasif taraf konumunda değiller. Ürünlerinizin ne kadar iyi olduğunu duymak için beklemiyorlar. Bunun yerine gidip kendi başlarına araştırma yapıyorlar. Bu yüzden müşterilere bilgiden biraz daha fazlasını sunmalısınız.

Müşteri deneyimi pazarlama çevrelerinde şimdiden en moda sözcük haline geldi ama gelip geçici bir trend de değil. ABD’de de yapılan bir araştırmaya göre insanların yüzde 73’ü müşteri deneyiminin satın alım kararlarını etkileyen önemli bir faktör olduğunu söylüyor ama mevcut durumda ABD tüketicilerinin sadece yüzde 49’u günümüz şirketlerinin iyi bir müşteri deneyimi sunduğunu düşünüyor.

Müşteri deneyimini harika yapan nedir? Verimlilik, rahatlık, bilgili ve güler yüzlü hizmet ve kolay ödeme seçenekleri müşteri deneyiminde en çok önemsenen özellikler. Ancak geleneksel olarak pazarlamaya dahil olan alanlardan da bahsedilmiş: güncel teknoloji, kişiselleştirme, rahat bir mobil deneyim, marka imajı ve tasarım genel olarak müşteri deneyimini etkileyen unsurlar.

Başka bir deyişle, pazarlama stratejinizin her adımında müşteri deneyimini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu sayede mevcut müşterilerinizi elinizde tutacak ve yenilerini de kendinize çekecek kalitede bir hizmet sunabilirsiniz. Aslında bu listeyi okumaya devam ettikçe her trendin müşteri deneyiminin bir parçası olduğunu göreceksiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Deneyimi Nedir? İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?

 

2. Çalışan Katılımı

(Soru: Aşağıdakilerden hangisi bir şirketle çalışmaktan vazgeçmenize sebep olur? PwC Anketi kaynak: https://www.pwc.com/us/en/advisory-services/publications/consumer-intelligence-series/pwc-consumer-intelligence-series-customer-experience.pdf)

Eğer harika bir müşteri deneyiminin en önemli aşaması etkili ve güler yüzlü hizmet ise bunu sağladığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Cevap, elbette, çalışanlarınızda yatıyor. Yukarıda bahsettiğimiz araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 46’sı eğer çalışanlar bilgili değilse markayı bıraktıklarını ve bir şirketle iş yapmaktan vazgeçmelerine sebep olan bir numaralı faktörün çalışanların kötü tavırları olduğu söylemiştir.

Çalışanlarınız markanızın yüzüdür, bu yüzden pazarlamanın stratejinizin en önemli aşamalarından biri çalışanlarınız ve müşterileriniz arasındaki ilişkiye odaklanmaktır. Harika bir müşteri deneyimini sunma sorumluluğunu çalışanlarınıza veriyorsanız onların da en az sizin kadar şirketin başarısına önem verdiğinden emin olmalısınız.

Bu işin sırrı çalışanların işe katılımı için sağlam bir temel oluşturmak ve her bir çalışanınızın markanın görevini ve değerlerini anlaması ve sahiplenmesi için adımlar atmaktır. Eğer işlerinde mutlu değillerse ve yaptığınız işe inanmıyorlarsa çalışanlarınızın müşterilerinize önem vermesini bekleyemezsiniz. Yani müşteri deneyimini iyileştirmenin ilk ve en önemli adımı çalışan katılımını artırmaktır.

Mutlaka okuyun: Çalışanları Motive Etmenin Yolları

 

3. Görselleştirme

Akıllı hoparlörlerin ve sesli aramanın son yıllarda patlamasıyla okunabilir içeriğin görsellik ve tasarımdan daha önemli olduğunu düşünebilirsiniz. Ama durum böyle değil. Sesli arama teknolojisindeki gelişmeler içerik üretme biçimimizi değiştirse de görsel içerikleri de yabana atmamalısınız.

Araştırmalara göre insanlar düz bir metin yerine görsel içerikleri tercih ediyor. Buna kanıt olarak Pinterest ve Instagram gibi görsel odaklı platformların yükseleşine bakmanız yeterli. Google, Pinterest ve diğer şirketler de görsel arama teknolojisine yatırım yapmakta. Görsel aramalar şimdiden Google aramalarının yüzde 19’unu oluştururken Y jenerasyonunun yüzde 62’si diğer teknolojik gelişmelerle kıyaslandığında görsel arama teknolojisiyle daha fazla ilgileniyor.

Ayrıca görselleri hatırlamak yazılı içeriği hatırlamaktan daha kolaydır. Yazınızın yanında görselleştirilmiş veriler, infografikler, fotoğraflar ve videolar sunmak içeriğinizi daha ilgi çekici yapmakla kalmaz aynı zamanda mesajınızın karşı tarafa ulaşmasını kolaylaştırır.

Görselleştirme hakkında 6 bilgi:

  • İnsanların yüzde 65’i görerek öğrenir
  • Renkli görsel kullanımı insanların içeriği okuma isteğini yüzde 80 oranında artırır.
  • İnsanların ürününüzü satın alma oranı video izledikten sonra yüzde 85’e çıkıyor.
  • İletişimin yüzde 93’ü görseldir. Bu yüzden görseller dikkatimizi çeker ve yaklaşımımızı etkiler.
  • Görseli olan gönderiler yüzde 180 daha fazla etkileşim yaratır.
  • Beynimiz görselleri yazıya göre 60 bin kat daha hızlı işler.

Mutlaka okuyun: Görselleştirmenin Önemi ve Faydaları

 

4. Kişiselleştirme

Veri toplamanın giderek yaygınlaşması ve teknolojideki gelişmeler mümkün olan kişiselleştirme seviyesini ve tüketicilerin markalarla etkileşimlerinden beklentilerini büyük ölçüde etkilemiştir. Günümüzde tüketiciler çeşitli kanallardan sürekli olarak pazarlama mesajlarının bombadırmanına maruz kalıyor ve bıkıyorlar. Geleneksel reklamcılık etkisini kaybediyor. Peki çözüm ne? Marka ile hedef pazar arasında gerçek bir ilişki kuran kişiselleştirilmiş pazarlama mesajları.

ABD’de pazarlama hizmeti sunan Epsilon’un yaptığı bir ankete göre tüketicilerin yüzde 80’i kişisel bir deneyim sunan bir markayla çalışmak konusunda daha istekli olduğunu belirtmiş.

2002 tarihli Azınlık Raporu filminde Tom Cruise’un hayat verdiği John Anderton karakteri şehirde dolaşırken doğrudan ona ismiyle hitap eden bir sürü reklama maruz kalıyor. Filmin çıktığı sırada böyle bir pazarlama şekli tamamen bilim kurgu olarak görülüyordu, ancak yirmi yıl sonra gerçeklik Stephen Spielberg’ün hayal gücüyle örtüşmeye başladı.

Pazarlama stratejilerinin kişiselleşmesi artık sadece e-posta bültenlerinde alıcının adını kullanmaktan ibaret değil. Yapay zeka gibi teknolojilerin gelişmesi ile sosyal medya ve diğer kaynaklardan veri ve iç görü toplanmasının giderek artması içerikten tasarıma ve ürün önerilerine kadar her şeyin kolayca kişiselleştirilebilmesini mümkün kılıyor.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Markanıza Aşık Etme Yolları

 

5. Stratejik Pazarlama Dönüşümü

Bunun gibi yaklaşan trendlerle ilgili haberleri okuduğunuzda pazarlama alanında başarı, en iyi pratikleri uygulamak ve en yenilikçi teknikleri kullanmaktan ibaretmiş gibi görünebilir. Pazarlama işi giderek daha karmaşık bir hale geliyor. 2022 yılında şirketlerin başarılı olması için yaptıkları şeyin ötesinde düşünüp bütün bir işi neden sorusuna bağlayabilmeleri gerekiyor. Pazarlama hedefleriniz ve amaçlarınız şirketinizin genel hedefleriyle uyumlu olmalı.

Stratejik pazarlama dönüşümü, stratejik bir pazarlama planı olmadan yönetilen bir şirketin temel iş süreçlerini ve prosedürlerini değiştirerek dönüşüm geçirmesini tanımlamak için kullanılır. Bu dönüşümü geçirmek şirketlerin müşteri hizmetlerini ve deneyimini iyileştirmesini, marka bilinirliğini ve itibarını güçlendirmesini ve bunun sonuncunda gelir ve karlarını artırmalarını sağlayabilir. Şirketler bu avantajlara modern teknolojiyi kullanarak, veri toplayarak, müşteri ilişkileri kurarak ve müşterilerle online olarak da etkileşime girerek, kaliteli içerik üreterek ve online varlıklarını iyileştirerek sahip olabilir. Tüm bunlar yalnızca pazarlamacıları değil şirketteki tüm çalışanları ve departmanları etkileyen temel stratejinin parçalarıdır.

Stratejik pazarlama planınız hedeflerini belirler ve içerik pazarlaması dahil olmak üzere hangi pazarlama taktiklerini (SEO, email pazarlaması, sosyal medya, reklamcılık ve offline pazarlama) kullanarak müşterilere ulaşılacağına karar verir. Daha sonra şirketin hangi kısımlarının hangi taktiklerden sorumlu olduğuna dair bir plan ortaya koyar.

Basitçe söylemek gerekirse pazarlama stratejiniz artık sadece pazarlama kurulu başkanının görevi değildir. Stratejik pazarlama bu gerçekliği tanır ve markanın, şirket itibarının, müşteri ilişkilerinin ve müşteri deneyiminin bir bütün olarak işle ilgili her harekette dikkate alınmasını gerekli kılar.

 

6. SERP Position Zero & Featured (Aramada Öne Çıkan) Snippets

SERP’in türkçe karşılığı arama motoru sonuç listeleme sayfasıdır. Position Zero ise arama yapıldığında sonuç listelerinde en başta çıkmaktır. Featured Snippets ise arama yapan kullanıcıya tam olarak cevap verebilecek sayfaların sonuçların listelendiği sayfada ilk sıranın da üzerinde ayrı bir kutucuk olarak çıkmasıdır.

SEO (yani arama motoru optimizasyonu) 2022’ye girdiğimiz şu günlerde dijital pazarlamanın en önemli taraflarından biri, ama bu yıl içerisinde SEO sektöründe son on yılda gördüğümüz en büyük değişikliklerden biriyle karşı karşıyayız. Mobil ve sesli aramanın giderek popülerleşmesiyle insanların Google gibi arama motorlarını kullanım şekli değişiyor. Artık şirketinizin birincil hedefi arama motorunda en üstte çıkmaktan ibaret değil.

Büyük ihtimalle Google’daki değişimle beraber arama ve göz atma davranışlarınızın son birkaç yılda değiştiğini siz de fark etmişsinizdir. Artık hareket halindeyken bilgiye en hızlı şekilde ulaşmak istiyoruz. Featured snippets sayesinde ise artık aradığınız bilgiye ulaşmak için linke tıklayıp siteye bakmak zorunda değilsiniz, aradığınız bilgi doğruda Google arama sonuçları sayfasında çıkıyor.

Bu tarz bir SERP bilgisi farklı yerlerde karşınıza çıkabiliyor ama en çok istenilen pozisyon arama yapıldığında sayfanın en başında, organik listelemelerin de üstünde çıkmak. Bu pozisyona da işte ‘position zero’ deniyor. Arama yapan kullanıcının göreceği tek bilgi olduğundan bu pozisyonun şirketler için önemini anlatmaya gerek bile yok. Google’da yapılan aramaların yüzde 60’ı ‘position zero’ arama sonuçlarından oluşuyor.

Normal listelemeden farklı SEO tekniklerine ihtiyaç duyulduğundan markalar ‘position zero’ya ulaşmanın hala yollarını arıyor. Sektörünüzde ‘position zero’ya ulaşan ilk şirket olursanız rakipleriniz karşısında önemli bir avantaja sahip olacaksınız. Önümüzdeki yıllarda daha fazla SEO şirketinin bu hizmeti sunduğunu göreceksiniz. Bu yüzden içeriğinizi optimize etmek için en yeni pratiklere dikkat kesilmeyi unutmayın.

 

7. Sesli Arama

Bu yazıda daha şimdiden birkaç kere sesli arama teknolojisinden bahsettik, o yüzden listede olmasına şaşırmamalısınız. Sesli arama popülerliğini kaybedecek gibi görünmüyor ve markaların online içerik yaratma ve pazarlama süreçlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Sıklıkla dile getirilen 2022 yılında sesli aramaların oranının yüzde 50’ye ulaşacağı öngörüsüne katılmıyoruz (Google’a göre aramaların yüzde 20’si sesli aramalardan oluşuyor), ama bu istatistiğin daha uzak bir gelecekte gerçeğe dönüşeceğine eminiz. Akıllı hoparlör pazarı giderek büyüyor, ABD’deki evlerin çeyreğinde Google Home, Amazon Echo ya da başka bir akıllı hoparlör bulunuyor. Tüketiciler de sesli aramayı daha fazla kullanmayı bekliyor. PwC’nin araştırmasına göre sesli arama kullanan 25-64 yaş arasındakilerin yüzde 64’ü gelecekte de sesli aramayı daha fazla kullanmaya niyetli.

Sesli arama yeni zorlukları ve heyecanlı fırsatları da beraberinde getiriyor. Akıllı hoparlör teknolojisinin geçen yıl yarattığı reklam fırsatlarından biri de bu teknolojiyle beraber kullanılabilecek markalara özgü özellikler sunan ‘branded skills’ oldu. Bir içecek markası olan Patròn bu teknolojiyi kullanarak büyük başarı yakalamış markalardan bir tanesi. Akıllı hoparlör kullanıcıları dijital asistanlarına ‘Patròn’dan içecek tarifi iste’ gibi komutlar verebiliyor. Bu sadece marka bilinirliği ve görünürlüğünü artırmakla kalmıyor aynı zamanda kullanıcıların doğrudan tarif sonuçlarından ürünü satın alabilmelerini sağlıyor.

Markanız henüz akıllı hoparlör teknolojisine hazır olmasa da içeriğinizi sesli arama için optimize etmeniz önemli. Sesli arama kullanıcıları farklı şekillerde arama yapıyor. Daha uzun, konuşmaya dayalı aramalar yapıyorlar, bu yüzden içeriğinizi bu aramalara hizmet edecek şekilde oluşturmanız ve soruları doğrudan yanıtlamanız sesli arama sonuçlarında öne çıkmanızı sağlayacaktır. Bunun bir diğer artısı da içeriğinizin bir önceki maddede de anlattığımız gibi bir ‘öne çıkan snippet’e dönüşmesi ya da ‘position zero’ şeklinde aramalarda çıkması olacaktır.

 

8. Yapay Zeka Temelli Otomasyon

2022 yılı robotların yükseldiği yıl mı olacak? Belki ama umarız ki Terminatör benzeri bir distopik bilim kurgu filmine benzemez.

Son birkaç yılda yapay zeka teknolojisinde büyük gelişmeler yaşandığını gördük. Yapay zeka teknolojisi ve otomasyonu kullanarak yönetilen ve pazarlama stratejilerini de bu teknolojiyle destekleyen işletmelerin sayısı geçtiğimiz birkaç yılda oldukça arttı.

Sesli arama ve akıllı asistanların arkasındaki büyük teknolojilerden biri de yapay zeka. Yapay zeka aynı zamanda hiç olmadığı kadar çok karşımıza çıkan sohbet robotlarını da hayatımıza sokmuş oldu. Yapay zeka teknolojisi ve otomasyon pazarlama alanındaki bazı angarya işlerin yükünü alarak markaların stratejilerine ve harika bir müşteri deneyimine odaklanmasını sağlıyor.

Unutmayın, pazarlamada insan unsuru hala çok önemli (belki de hiç olmadığı kadar önemli), bu yüzden hedefiniz bu teknolojiyi kullanarak pazarlama çabalarınızı desteklemek olmalı, pazarlama stratejinizin arkasındaki insanları yapay zekayla değiştirmek değil.

Yapay zeka ve öngörü analizleriyle desteklenmiş büyük veri de markalara kitleleri ve müşterileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları için yardım ediyor. Müşteri deneyiminin ve pazarlama mesajlarının hiper-kişiselleştirilmesini mümkün kılıyor.

Mutlaka okuyun: Sohbet Robotu Nedir ve İşletmeniz İçin Nasıl Faydalar Sağlar?

 

9. Müşterileri Elde Tutmaya, Müşteri Sadakatine ve Marka Sözcülüğüne Odaklanın

Harika bir müşteri deneyimini sunmanın en önemli yolu müşteri deneyiminin sürekli olması ve sadece yenilerini çekmeye değil olanları da elde tutmaya odaklanmasıdır.

Tekrar tekrar gelen müşteriler yenilerden daha değerlidir. Araştırmalara göre yeni bir müşteri çekmek var olanı elde tutmaktan 5 kat pahalıya mal olmaktadır. Bu yüzden müşterilerinizi mutlu etmek hayati derecede önemli.

Sadık müşteriler aileleri ve arkadaşlarına sizden bahsederken markanızın itibarını ve bilinirliğini artıracaktır. Mutlu müşteriler ise (ücret beklemeden) marka sözcüleri olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz teknolojiler var olan müşterileri elde tutmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin kişiselleştirme mevcut müşterilerinizin kesinlikle beklediği bir şey olacaktır ve kişi markanızla ne kadar fazla etkileşime girerse iletişiminizi kişiselleştirmek o derece kolaylaşacaktır.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Sağlanır?

 

10. Canlı Video

Canlı video sektörünün net değerinin 2022 yılında 70 milyar dolar olması bekleniyor. Canlı video tüketiciler arasında oldukça yaygın ve önceden kaydedilmiş videolara kıyasla üç kat daha fazla canlı video izliyorlar. Video ayrıca tüketicilerin ürünler hakkında bilgi sahibi olmak için kullandığı en popüler yol. Videonun canlı olması, tüketiciler kendilerini deneyimin bir parçası ve içeriği etkileyebilecek konumda hissettiklerinden, pasif bir şekilde izlemeye göre etkileşimi artıran bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Canlı video Facebook ya da Instagram’daki kitlenizin dikkatini çekmek için harika bir yoldur. Bu tarz videolar izleyenlere çok çekici gelir çünkü bir şey kaçıracaklarından korkarlar. Eğer canlı videonun başka hiçbir yerde bulamayacağınız küçücük bir bilgiye sahip olduğunu ya da yeni ve heyecanlı haberlerden ilk sizin haberdar olacağınızı düşünüyorsanız, o videoyu izleyeceksiniz demektir.

Mutlaka okuyun: Video Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

 

2022’ ye Hazırlanın

Şimdi 2022 pazarlama stratejinizi planlamanın tam vakti. Yeni yıla net hedefler ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınıza dair net bir planla başladığınızdan emin olun. Buna trend diyemeyiz, ama içerik pazarlamasının 2022 yılındaki dijital pazarlama sektörünü domine etmeye devam edeceğini görüyoruz. Yukarıda sıraladığımız trendlerin bir çoğu içerik temelli. Bu trendlerde başarılı olmak için öncelikle tüm pazarlama kanallarınızda kaliteli bir içerik tabanına ihtiyacınız olacak.

Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar