Girişimcilerin Babalarından Öğrendikleri Dersler

Bugün 18 Haziran 2023… Dünya Babalar Günü…

Babalarımızdan hayata dair pek çok şey öğreniriz. İyi ile kötü arasında seçim yapmayı, başkalarına nasıl davranmamız gerektiğini, zor zamanlarda nasıl ayakta kalmak gerektiğini çoğunlukla babalarımızdan öğreniriz.

Tabii, iş hayatında nasıl hareket etmek gerektiği konusunda da babalarımızdan öğrendiğimiz ve öğrenebileceğimiz pek çok şey var.

Bu yazıda bazı girişimcilerin babalarından öğrendikleri dersleri paylaşıyoruz.


1. Beğenmiyorsan,  değiştir.

Babam bana kendi kendimi eğitmeyi öğretti. Yani bir şey öğrenmek için başkalarından bir şey beklemeye gerek olmadığını, kitapların insanın en iyi dostu olduğunu öğretti. Bu yüzden dinmek bilmeyen bir öğrenme merakı oluştu bende. “Beğenmiyorsan, git değiştir.” anlayışı bana babamdan yadigar.


2. İki düşün, bir konuş.

“İki düşün, bir konuş.” lafını babam çok kullanırdı. Bu da karar vermeden evvel çok iyi düşünmem gerektiğini öğretti bana. Özellikle heyecanlı ve tutkulu bir kişiliğim olması nedeniyle bu durumdan çok istifade ettim.


3. İşinde bir numara olmaya çalış.

Babam boyacıydı ve serbest çalışıyordu. İşlerini büyütemedi ve hiç zengin olmadı. Ancak bana işini kusursuz yapmanın önemini öğretti. İnsanlar onu ince işçiliğiyle bildiler hep. Kusursuzluk imkansızdır, ancak kusursuz olmaya çalışarak bile muhteşem işler ortaya koyabilirsiniz.

Ünlü girişimci Steve Jobs’un mükkemmeliyetçi olmasında babasının payı da çok büyük. Jobs henüz daha çocukken bahçede çit inşa eden babasına yardım etmek istedi. Babası Jobs’a, çitlerin arkasına da ön yüzünde gösterdikleri özeni göstermesini söyledi. Jobs babasına: “Kimse bilmeyecek ki” dedi. Babası ise: “Ama sen bileceksin” diye cevap verdi.

Babası Jobs’a gerçek bir zanaatkarın yapmış olduğu dolabın duvara gelecek tarafında dahi iyi bir tahta parçası kullanması gerektiğini ve bu sebeple onların da çitin arkasını benzer şekilde yapmaları gerektiğini açıkladı.

Tüm bu felsefeyi Apple’da uygulayan Jobs bir keresinde mühendislerine bilgisayarın içindeki parçaların düzgün gözükmediğini ve tekrar yerleştirilmesini söyledi. Mühendisler de bu durumu biraz tuhaf karşılayarak “kimse içini görmeyecek ki” şeklinde cevap verdiler. Ancak Jobs da onlara babasından öğrendiği şekilde karşılık verdi ve parçaları tekrar yerleştirdiler. Son durumda parçaları oldukça nizami şekilde görünüyordu ve son olarak Jobs: “Gerçek sanatçılar eserlerini imzalarlar” diyerek mühendislerden parçalara imzalarını atmalarını istedi.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’tan Gerçek Liderlik Dersleri


4. Kendin olmaktan korkma.

Babam bana kendim olmayı ve bundan korkmamayı öğretti. Yani bilmediğim bir şey olduğunda bunu doğrudan söylemeyi babamdan öğrendim. Çalıştığım kişilere gerçek duygu ve düşüncelerimi gösterebiliyorum ve bunun çok güçlü bir durum olduğunun farkındayım. İş hayatında “zayıf” görünmek istenmeyen bir şeydir; ancak her insanın bazı konularda zayıf olabileceğini bilmek, sanılanın aksine sizi daha güçlü bir lider yapar.


5. Dürüstlükten şaşma.

Babamın bana olan derin ve sarsılmaz sevgisi, büyük hedefler peşinde koşmak ve risk almak için bana özgüven verdi. Girişimci olarak babamın bana verdiği en büyük tavsiye, ilişkilerde dürüst ve şeffaf olmak gerektiğiydi. Dürüstlük ve şeffaflık iş hayatı da olmak üzere hayatın pek çok alanında sizi diğer insanlardan bir adım öne çıkarır.

Mutlaka okuyun: Dürüst ve güvenilir insanların özellikleri


6. Tutkunun peşinden git.

Babam mühendis olmasına rağmen daha sonra tıp fakültesine girdi ve kalp doktoru oldu. Her zaman girişimci bir ruhu vardı. Ben çocukken evimizin çatı katında sürekli ek iş projeleriyle uğraşırdı. Mühendislikten doktorluğa geçiş yapabilecek kadar tutkulu ve azimli olması beni çok etkilemiştir ve benim de giriştiğim işlere tutkuyla ve sıkı çalışmayla asılmamı sağlamıştır.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?


7. Planlamaya önem ver.

Çocuk yaşta babamdan öğrendiğim en iyi derslerden biri girişimciliğin “plan yapmak ve bu planı hayata geçirmek” ile ilgili bir şey olduğunu öğrenmekti. Hatta öyle ki bu sözü çalışma masama yazdı ve tüm gençliğim bu sözü görerek ve düşünerek geçti. Şimdi bir girişimci olarak planlamanın önemini kavradığımı düşünüyorum.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek


8. Ailene önem ver.

Babamdan öğrendiğim en faydalı derslerden biri, aileye önem vermek oldu. Bugün insanlar en büyük hayalim sorduklarında çocuklarımın benden daha başarlı olduklarını görmek olduğunu söylüyorum. Babamın da en büyük hayali benim kendisinden başarılı olduğumu görmekti. Yani diğer bir söyleyişle, her şeyden önce aileye önem vermek gerekir. Aile bir yana, diğer her şey bir yana.

Mutlaka okuyun: Girişimciler İçin Aileyle Vakit Geçirmeye Zaman Ayırmanın Yolları


9. Esnek ve pozitif ol.

Babamdan öğrendiğim en büyük derslerden biri esnek ve pozitif olmaktır. Bir iş sahibi olarak sık sık zorluklarla karşılaşırsınız.  Eğer esnek olursanız ve pozitif kalmayı başarırsanız zor zamanlarda bile bir çıkış yolu bulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimciler, Değişimlere Karşı Nasıl Esnek Olabilir?


10. Başkalarına örnek ol.

Başkalarının da istifade edebileceği bir iş ahlakına sahip olmayı babamdan öğrendim. Ne iş yaparsanız yapın, çevrenizdekilere örnek olmak çok mühimdir. Babam bana işyerine ilk gelen ve işyerini en son terk eden kişi olmayı öğretti.

Mutlaka okuyun: Örnek Davranışlarla Liderlik Etmek


11. Doğru olanı yap.

Ne pahasına olursa olsun, doğru olanı yapmalısınız. Diğer türlü milyoner olsanız bile sefaletten ve kötü bir yaşamdan kurtulamayabilirsiniz.


12. Sıkı çalış.

Babam bir girişimciydi. Kendi şirketini sıfırdan kurdu ve bana sıkı çalışmanın önemini iyi bir biçimde öğretti. Ancak sıkı bir çalışmayla değerli bir şeyler elde edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim


13. Dinlenmeyi öğren.

Benim babam bana şirketi de ailenin bir parçası olarak görmek gerektiğini öğretti. Yani bir iş kurduysanız o işin tüm yönlerini en iyi şekilde bilmeniz gerekir. Ancak yeri geldiğinde bir adım geri çekilmeyi ve kafayı boşaltmak gerektiğini de babamdan öğrendim. Eğer uzun vadeli bir iş kuruyorsanız bazen kafanızı boşaltmak son derece yararlı olur.

Mutlaka okuyun: Başarının Gizli Anahtarı: Dinlenmek ve Rahatlamak


14. Risk almayı bil.

“Eğer yapacağın her şeyi önceden biliyorsan, hayatta yükselemezsin.” Bu sözler babama ait. Yani babam bana hayatta bazı anlarda risk almanın önemini öğretti diyebilirim. Bir girişimci bir ay içinde neler yapacağını madde madde biliyorsa orada bir yanlışlık vardır, zira girişimcilik yeniliklere açık olmayı, gerektiğinde risk almayı ve farklı şeyler denemeyi gerektirir.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler


15. Yaptığın işin hakkını ver.

Babamdan öğrendiğim en önemli şeylerin başında işine saygı duymak geliyor. Eğer bir gün içinde tutkuyla bağlı olduğunuz şeyleri yaptıysanız o gece rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz. Babam lise öğretmeni olmasına rağmen master ve doktora yaptı. Ben çocukken onun gece gündüz çalıştığını görmek de beni yaptığım işlerin hakkını vermem gerektiği konusunda eğitti.

Mutlaka okuyun: Sektörünüzde En İyisi Olmanın Yolları

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir