Google şirket kültürünün özünü “etkin çalışan katılımı” oluşturur. Teknoloji devi şirket, oluşturduğu benzersiz kültür sayesinde her daim yeniliklere açık olup yeni deneyimlere kucak açar ve insanların hayatına dokunacak güçlü bir etki yaratabilir.
Şirketin altı yıldır “Çalışılacak En İyi Şirketler” listesinin zirvesinde yer alması da çalışanların yüzde 86’sının her fırsatta işlerinden memnun olduklarını belirtmesi de alınan sayısız ödül de asla tesadüf değildir.
Google’ın eğlenceli şirket kültürü filmlere dahi konu olmuştur. (2013 yapımı “Genç Çıraklar” filmini izlemenizi tavsiye ederiz.) Ancak, Google’ın çalışan katılımına yönelik bu yaklaşımı, bedava yemek hizmetleri ya da evcil hayvanınızı ofise getirme imkanından çok daha ötesinde bir şeyi ifade eder. Şirketin eski çalışanlarından-İnsan Kaynaklarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı-Laszlo Bock’a göre “Tüm bunları çalışanların elinden alsanız dahi yine aynı şirkete sahip olur, aynı yaratıcılık ve yenilikçi bakış açısıyla çalışma hayatınızı sürdürürsünüz.”
Yazımızda Google şirketinin kuruluş sürecine ve misyonuna kısaca değinecek,en çok da başarısında kilit rol oynayan benzersiz şirket kültürüne ilişkin ayrıntılara yer vereceğiz.
Gelin Google’ı çalışanların gözünde bu denli cazip kılan sebeplere hep birlikte bakalım.
Kuruluş Hikayesi
Stanford Üniversitesi’nden iki öğrenci Sergey Brin ve Larry Page 1995 yılında internetteki her sayfanın önemini ölçüp değerlendirecek “Backrub” adını verdikleri bir arama motoru geliştirdiler. Üç yıl sonra yani 1998’de Sun şirketi kurucu ortağı Andy Bechtolsheim bu arama motoruna yatırım yaptı. Backrub, bu yatırımın ardından matematiksel bir terimden esinlenerek belirlenen yeni adını aldı: “Googol” (10100 /Googol, 1’in yanına 100 tane 0’ın gelmesiyle oluşan sayıyı ifade eder. Page ve Brin’in bu ismi seçmelerinin nedeni ise şirketin “internetteki sınırsız bilginin düzenlenmesine ” yönelik vizyonudur.
Günümüzde ise Google’ın ana şirketi Alphabet, dünyanın en değerli şirketlerinden biri kabul edilmektedir. YouTube’dan Google Search’e kadar pek çok Google ürünü dünya genelinde milyarlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.
Misyon
Google’ın gayrı resmi sloganı “Don’t be evil!” (Kötü olma!)hem işletme kültürü ile direkt olarak ilişkilendirilebilir hem de ulaşılması görece olarak kolay bir hedef gibi dursa da şirketin resmi misyonu olan “internetteki bilgileri düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek” çok daha zor gerçekleştirilebilir bir hedeftir. Ancak, işin can alıcı kısmı da bu zorluktur. Çoğu çalışan onları hem meşgul edip hem de motive eden şeyin işletmenin sağladığı ekstra avantajlar değil bu misyon olduğunu söyler: “Herkesin şirket misyonunu gerçekten bildiği bir yer nadir bulunur. Google çalışanları şirket misyonuna yürekten inanırlar. Ulvi ve ilham verici bir amaçları olduğunu düşünür ve bu amaca ulaşma düşüncesiyle yanıp tutuşurlar.”
Bock, Google’ı bugün olduğu şirket haline getiren itici gücün verilere odaklanma ve yeni şeyler deneme konusundaki isteklilik, kullanıcı merkezli yaklaşım ve sahip olduğu yetenek havuzu olduğunu vurgulamaktadır: “Tüm bunlar bir araya geldiğinde insanların sürekli olarak kendileriyle yarıştığı ve ilginç şeyler bulmak adına uğraş verdikleri bir iş ortamı yaratılmış olur.”
Temel Şirket Değerleri
İşletme olarak net bir temel değerler kümesine sahip olmanız, sıradışı ve sağlıklı bir şirket kültürü oluşturmanın temelini oluşturur. Google’ın temel değerleri henüz şirketin ilk yıllarında ana hatlarıyla belirlenmiş olup o zamandan beri bu değerlerin çok azı değişmiştir.
Google’ın benimsediği temel değerler şunlardır:
- Kullanıcıya odaklanın, gerisi gelecektir.
- Bir şeyi gerçek anlamda iyi yapmak en iyisidir.
- Hız yavaşlıktan iyidir.
- İnternette de demokrasi kuralları geçerlidir.
- Cevap talep etmek için masanızın başında oturmanız gerekmez.
- Kötü işlere kalkışmadan da para kazanabilirsiniz.
- Dışarıda keşfedilmeye bekleyen sayısız bilgi mevcuttur.
- Takım elbise olmadan da ciddi olabilirsiniz.
- Mükemmel olan dahi yeterince iyi değildir.
- Bilgiye duyulan açlık tüm sınırları zorlamaya yeter.
Bu temel değerler, kafanızda bir Google çalışanının neye benzeyebileceğine dair net bir resim oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Evet, kullanıcı odaklı, yaptıkları işte uzman, demokratik, işini ciddiye alan ve hırslı çalışanlardan bahsediyoruz. Google örneğinde açıkça görüleceği gibi, kurumsal değerler şirketlerin kültürlerine en uyumlu ve en önemli davranışları pekiştirecek kişileri istihdam etmesini sağlar ve şirketi başarıya götürür.
Google Şirket Kültürü
Google esnek bir şirket kültürüne sahiptir- çalışanlara istedikleri zaman ve istedikleri şekilde çalışabilme imkanı sunulur. Eğlenceli (ofislerde şekerleme yapmanız için özel alanlar yer alır, video oyunları ve masa tenisi bulunur) ve güvene dayalı bir iş ortamı hakimdir. İşbirliği çok önemlidir. Öyle ki, çalışanlar “Googler to Googler” programı üzerinden birbirlerine koçluk yapmaya dahi teşvik edilirler. Bu koçluk hizmeti, topluluk önünde konuşma, yönetim ve oryantasyon/uyum sağlama gibi temel iş becerilerinin yanı sıra kickboks gibi müfredat dışı etkinlikleri de kapsar.
“Topluluk” duygusu oluşturmak olumlu bir şirket kültürü yaratmanın ilk adımlarından biridir. Google kampüsünün çeşitli yerlerine konumlandırılmış çok sayıda mikro mutfak dahi şirketin insanları bir araya gelmesine yardımcı olması amacıyla kurulmuştur. Mola alanları, insanlara öğle yemeği yiyebilecekleri kişisel ortamı sağlar. Bu imkanlar, yalnızca topluluk duygusu yaratmakla kalmaz, aynı zamanda çalışan verimliliğini de artırırlar- çalışanlar binayı terk etmek zorunda kalmaz veya hangi kafeye gideceklerine karar vermek için saatlerini harcamazlar. Bu sayede zamanlarının büyük kısmını yenilikçi düşüncelere ayırırlar. Bock’a göre mola alanlarındaki konuşmalar dahi çoğu zaman işle ilgilidir – ürünler, kullanıcılar ya da yeni fikirler üzerine konuşulur.
Google ayrıca yaratıcılığı ödüllendiren ve çalışanları yenilik yapmaya aktif bir şekilde teşvik eden bir şirkettir. Çalışanlar “Google X” laboratuvarına sahip olup burada hedeflerini yüksek tutmaları konusunda yüreklendirilirler, hatta başarısız olsalar dahi ödüllendirilirler. Başarısızlık bir öğrenme aracı olarak görülür ve çalışanların çok daha büyük işlere imza atmasını sağlar. Başarısızlık yüzünden cezalandırılma veya alay konusu olma korkusunun ortadan kalktığı iş ortamlarında çalışanlar kendilerini daha güvende hissederler. Ayrıca, çalışanların dış uyaranlara İnsan Kaynakları ekiplerince düzenlenen ve katılımın zorunlu olduğu eğitimlerden çok birbirlerinden destek aldıklarını hissettikleri ortamlarda daha iyi yanıt verdikleri gözlemlenmiştir.
“Google için önemli olan tek şey insanların temelde iyi olduğuna dair bir inanç geliştirmek ve çalışanlarınıza kurulu makineler olarak değil, birer patron gibi davranmaya yetecek cesarete sahip olmaktır. Makineler yalnızca paylarına düşeni yapar; patronlar ise şirketlerini ve ekiplerini başarılı kılmak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmezler.”
Google’ın şirket kültürünün bu denli başarılı olmasının temelinde bahsi geçen bu karşılıklı güven duygusu yatar. Olumlu bir kültür yaratmanın en büyük zorluklarından biri de insanları doğaları gereği güvenilmez olarak gören hiyerarşik düzenden kopmaktır. Ancak Google bu noktada da farkını ortaya koyabilmiştir.
Hem hiyerarşik düzene takılıp kalmak yerine çalışanlarınıza özerklik tanıyıp onlara harekete geçmeleri için ihtiyaç duyacakları kaynakları ve özgürlüğü sunmanın nesi yanlış olabilir ki?
Halen daha şüphesi olanlar için Google’ın şirket kültüründeki bu başarının nedenini inceleyelim.
Google Şirket Kültürü Nasıl Bu Denli Başarılı Oldu?
Harika bir çalışma ortamından bahsedildiği vakit konu mutlak surette Google’ın oluşturduğu bu güçlü ve başarılı şirket kültürüne de dayanır. Zaten çoğu kişinin Google’da çalışmak istemesinin en önemli nedenlerinden biri de Google’ın parmak ısırtan kurum kültürüdür. Nihayetinde çalışan verimliliği, yaratıcılık ve çalışan sadakatinin perde arkasındaki güç de bu değil midir?Tabi Google’ın dünyanın en büyük ve en prestijli şirketlerinden biri olduğu gerçeği de yadsınamaz.
Peki, Google’ı bu denli benzersiz kılan şey nedir?
Birinci sınıf şirket kültürü yıllardan beri Google’ın ayrılmaz bir parçası olarak anılmaktadır. Öyle ki Google yalnızca 2019 yılı için tek bir marka değerlendirme kuruluşundan En İyi Şirket Kültürü, En İyi CEO ve Kadınlar için En İyi Şirket de dahil olmak üzere tam 15 ödül kazanmıştır-dergilerden, üniversitelerden ve çeşitli kuruluşlarından aldıklarından bahsetmiyoruz bile!
Artık Google’da yer alan mikro mutfak, son teknoloji uyku alanları, video oyunları vb. eğlenceli ayrıntılardan da haberdarsınız.Şirketin bu başarı tesadüf olamaz, öyle değil mi? Zaten Google’ın Kaliforniya’da bulunan kampüsünü daha önce gördüyseniz – veya sanal tur attıysanız- burayı bir iş yeri olmaktan çok yetişkinler için bir oyun alanı olarak düşünebileceğinizi de anlarsınız.
Tüm bunlar ne denli benzersiz bir şirketle karşı karşıya olduğunuzu gözler önüne sermeye yetmez mi? Her biri Google’ın şirket kültürüyle vermeye çalıştığı genel mesajın yalnızca küçük bir parçasını oluşturan bu eğlence unsurlarının yanı sıra şirket kültürünün bu denli başarılı olmasında büyük rol oynayan teknolojik, felsefi ve örgütsel değerler de mevcuttur.
Google şirket kültürü bir gecede ortaya çıkmamıştır. Yıllar süren bir iyileştirme sürecinin ardından bugünkü halini almış, yani mevcut konumuna hem şirketin hem de çalışanların çabaları sayesinde gelmiştir.
Neden bahsettiğimizi daha iyi anlamak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Google’ın şirket kültürü tam da şu 10 etken sayesinde bu denli işlevseldir:
- Veri Odaklılık
- Eğlenceli Çalışma Ortamı
- Yaratıcılık
- Karakter ve Beceri Temelli İşe Alım
- Çalışan Analitiği: Mutluluk Bir Bilimdir
- Açık İletişim Politikası
- Temel Değerler
- İnovasyon
- Finansal Destek Hizmeti
- Şirket İçi Hareketlilik
1) Veri Odaklılık
Şirket, kuruluşundan bu yana kararlarını verilere dayandırmayı tercih etmiştir. İster büyük ister küçük olsun, yapılan her seçimde nitel ve nicel verilerden yararlanılır.
İş yeri kurallarını belirlemek gibi ufak meselelerde dahi her bir kuralı ve işlemi olabildiğince kolaylaştırmak adına verilere başvurulur.
Örneğin, öğle yemeği için ne kadar sıra beklemeyi tercih edersiniz? Google bunu bilir ve yemek saatini bu doğrultuda optimize eder. Şirket, insanların öğle yemeğini beklerken sırada bekleyecekleri en uygun sürenin yaklaşık üç ila dört dakika olduğu sonucuna varmak için kapsamlı bir veri taraması yapmıştır. Böylece, sıra bekleyenlerin değerli zamanını boşa harcaması ya da bekleme süresinin daha kısa olmasından kaynaklı anlamlı diyaloglar kuramama vb. sorunlar bertaraf edilmiştir.
Google ayrıca yeni anne olmuş çalışanların ne kadar ücretli izin almaya ihtiyacı olduğuna ya da çalışan bağlılığı stratejisi başlatmanın en ekili yoluna ilişkin veri taramaları da gerçekleştirmiştir- bunların hepsini nasıl daha iyi bir şirket kültürü oluşturulacağını anlamak adına yapmıştır.
2) Eğlenceli Çalışma Ortamı
Google, yarattığı benzersiz iş ortamları ile ünlü bir şirkettir. Göz kadar odalara sıkıştırılmış binlerce insanın veya sıkıcı ofis çalışma ortamlarının yaygın olduğu bir dünyada bu bir iş yeri için zor kazanılmış bir avantajdır.
Öyle ki Google çalışanları çok daha uzun saatler, hatta ve hatta hafta sonları çalışsalar dahi işe gitmekten keyif aldıklarını söyleyebiliyorlar.
Günümüzde ofis ve çalışma anlayışı her geçen gün değişiyor. Google, veri odaklılık ve yenilikçi yaklaşımdaki öncülüğü sayesinde bu değişimin liderlerinden biri olacak gibi gözüküyor.
Google çalışanları öğle yemeği, eğlence ve dinlenme için başka bir yere gitmek zorunda kalmayıp ihtiyaç duydukları her şeyi iş yerinde bulabilirler. Aşağıda listeleyeceklerimiz Google’ın çalışanlarına ücretsiz olarak sunduğu avantajlardan yalnızca birkaçıdır:
- Çalışanlar kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve atıştırmalık alabilir.
- Şirket, kurum içinde temel düzeyde sağlık ve diş muayeneleri imkanı sunar.
- Ayrıca profesyonel kuaförlerde saç kesimi de yaptırabilirsiniz.
- Sınırsız kuru temizleme imkanı mevcuttur.
- Profesyonel masörlere masaj yaptırabilirsiniz.
- Birinci sınıf spor salonlarına veya yüzme havuzlarına erişim imkanınız olur.
- Şekerleme alanları sayesinde uyku ihtiyacınızı karşılarsınız.
- Video oyun alanları mevcuttur.
- Langırt ve masa tenisi gibi masa sporları da vardır.
Bunların yanında sunulan pek çok başka avantajdan da söz etmek mümkündür. İmkanlar hangi Google ofisinde çalıştığınıza bağlı olarak değişir. Elbetteki bu iş bir hayli külfetlidir, ancak bu düzenlemeler sayesinde çalışan sirkülasyonunun en aza indirgendiği unutulmamalıdır-çalışan sirkülasyonun azalması ile tasarruf edilen para ile karşılaştırıldığında edilen masrafın kıymeti yoktur.
3) Yaratıcılık
Google, mutlu çalışanların çok daha üretken ve yaratıcı olacakları fikrine sıkı sıkıya bağlı bir şirkettir. Bu nedenle, çalışanların yaratıcılıklarını özgürce ifade edebilecekleri bir iş ortamı yaratmak için uğraşır- bu yaratıcılık kimi zaman mevcut soruna yönelik farklı çözümler kimi zaman ise çalışma stilindeki benzersizlik şeklinde tezahür edebilir.
Google özerkliği de teşvik eder. Bir Googler – Google çalışanları için kullanılan terminoloji- istediği her ortamda çalışma özgürlüğüne sahiptir, yani gri duvarlı ve loş ışıklı bir ofise tıkılıp çalışmak zorunda kalmazlar.
Salonlardan, kafeteryadan, puf koltuklardan veya şirketin herhangi bir noktasından da çalışabilirler. Google, çalışanların işe en iyi odaklandıkları yerde çalışmasını ister.
Yaratıcı yetenekleri işe almaya çalışan Google, bu konuda diğer şirketlerden pek de farklı değildir. Ancak, bir adayı yalnızca mesleki donanımına göre değerlendirmek yerine doğuştan meraklı olup öğrenme tutkusuna sahip kişileri işe almaya çalışırlar.
Mülakat süreci dahi işe alım uzmanlarının bir adayın eğlenceli, öz denetimli ya da açık sözlü olup olmadığını anlamak veya ekip çalışmasına yatkınlığını ölçmek üzere tasarlanmıştır. İşe alınan yaratıcı yetenek sayısı arttıkça ofisin kalitesi de yükselir ve şirket kültürü her geçen gün daha da gelişir.
4) Karakter ve Beceri Temelli İşe Alım
Google yılda ortalama 2 milyon iş başvurusu almaktadır. Bu sayının fazlalığı da Google’ın başarılı şirket kültürünün eseridir.
Ancak şirket, bu başvuruların yüzde birinden daha azını – yaklaşık 7.000 kişiyi işe alır. Başvuruların ve öz geçmişlerin çoğu işe alım görevlilerinin bir şeyden etkilenip etkilenmediklerini görmek adına öz geçmişleri taradıkları saniyelere ithafen adlandırılmış “ altı saniye testine” yenik düşer ve değerlendirilmez.
Google’ın işe alım süreci titizlikle yürütülmekle birlikte yalnızca yetenek avcılığına odaklanmaz. Aynı zamanda, harika bir karaktere ve güce sahip kişileri bulmak amaçlanır.
Şirket kültürüyle uyumlu ve yeterli beceriye sahip kişileri işe almak öncelikli tercih olsa da Google’da bir adayın karakterine de önem verilir- şirket, eğlenceli, alçakgönüllü, yenilikçi, ekip odaklı ve girişimci ruha sahip kişilerin peşindedir. Tasarım veya kodlama gibi becerilerin öğrenilebileceği ancak karakter ya da diğer sosyal becerilerin doğuştan geldiği, bu nedenle de sonradan öğrenilemeyeceği görüşü savunulur.
Mutlaka okuyun: Google’ın Sorduğu Tuhaf Mülakat Soruları ve Cevapları
5) Çalışan Analitiği: Mutluluk Bir Bilimdir.
Tıpkı diğer büyük şirketler gibi Google’ın da muazzam bir insan kaynakları (İK) departmanı vardır, ancak onlar bu bölümü “Çalışan Analitiği” olarak adlandırmayı tercih eder. Çalışan analitiği, bilimin ve İK’nın kesiştiği noktayı ifade eder. Bugün Google’ı en iyi performans gösteren şirket haline getiren şey de bu güçlü departmandır.
Çoğu İK departmanı reaktif bir yaklaşım sergilerken Google’da proaktif bir yaklaşım söz konusudur. Bu departmanda diğer tüm departmanlar gibi araştırmalara ve verilere bağlı olarak hareket eder.
Örneğin, Google birkaç yıl önce kadın iş hacminin giderek düştüğünü fark etti. Bu sorunun nedenlerini anlamak için yapılan araştırmalarda bu düşüşün kadınların genelini kapsamadığı, yalnızca yeni annelerle ilgili olduğu bulgusuna ulaşıldı. Çözüm olarak ise kadınlara 18 haftalık bir ücretli doğum izni verilmesine karar verildi.
Mutlaka okuyun: Netflix İnsan Kaynakları Politikasından Neler Öğrenebiliriz?
6) Açık İletişim Politikası
Google’ın hiyerarşiden uzak bir organizasyon yapısı vardır, bu nedenle tüm çalışanlar kendi seslerini rahatlıkla duyurabilir. Bu düz organizasyon yapısı, her seviyeden çalışanın birbirleriyle rahatça iletişim kurmasına izin veren bir işletme yapısını ifade eder. Yani, alt düzey bir çalışan dahi fikirlerini veya endişelerini doğrudan CEO ile paylaşabilir – kendi yöneticisinden bu yönde bir geri bildirim almamış olsa da.
Bu açık iletişim politikasının belirli tehlikeleri beraberinde getirebileceği gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır-sesini duyurma fikri her daim oradadır ancak fikrin nasıl yansıyacağı kısmı çalışanlarda korku uyandırabilir, geri bildirim sağlama konusunda hiçbir teşvik olmayabilir veya bir sorunun çözümü için harekete geçmeye hazır herhangi bir sistem mevcut olmayabilir. Açık iletişim çoğu şirketin gözünde etkin bir çalışan bağlılığı stratejisi olsa da kimi zaman çalışanların şevkini kırıp fikirlerini dile getirme yeteneklerini sınırlayabilmektedir.
Google şirket kültürünün temelini işte tam da bu yüzden fikirleri paylaşmaya ve ortak çalışmaya istekli çalışanları işe almak üzerine kurmuştur. Çalışanlar fikirlerini paylaşmak konusunda özgürdür, hatta çoğu zaman buna teşvik edilirler. Dahası, yönetici pozisyonunda çalışanlara da aynı değerleri benimsemeleri adına liderlik eğitimleri verilir.
Mutlaka okuyun: İş Yerinde Bilgi Paylaşımı Kültürü Oluşturmanın 6 Yolu
7) Temel Değerler
Google’ın teknoloji sektörünün en yenilikçi ismi olup liderliği asla elden bırakmamasının nedenlerinden biri de değerleri ve hedeflerini net bir biçimde ifade edebilmesidir. Daha önce de bahsettiğimiz üzere şirketin “Doğru olduğunu düşündüğümüz on şey” adı altında temel değerlerini listelediği bir web sitesi dahi var.
Temel değerlerine ilişkin net bir anlayış geliştirmeyi başarmış olan Google, kendisiyle aynı değerleri paylaşan veya bu değerleri öğrenmek için istekli olan kişileri işe almak ve şirkette yalnızca benzer kafa yapısına sahip kişilerin çalışmasını sağlamak konusunda bir hayli isteklidir.
Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir ve Nasıl Değiştirilebilir?
8) İnovasyon
İnovasyon birincil önceliktir ve şirket kültürü ile yenilik birbirinden ayrılamaz. Google’da çalışmak için yenilik odaklı şirket kültürünü benimsemeniz şarttır. Çünkü Google’da rekabet gücünü korumak isteyen her şirketin yenilik yapması gerektiğine inanılır.
Google’da yenilik/inovasyon şu şekillerde teşvik edilir:
- Google’ın kapsamlı ve detaycı işe alım süreci sektörün en yenilikçi beyinlerini bulmalarını sağlar.
- Şirkette sıklıkla çalışanları alışılmışın dışında düşünmek, yaratıcılıklarını sergilemek ve yenilikçi fikirler sunmak konusunda yüreklendirecek oturumlar ya da moral konuşmaları düzenlenir.
- Yeni fikirler ve çözümler üretmek için gereken kaynağın bulunup kullanılması sağlanır.
Ayrıca şirket, yenilikçi fikir ve çözümler sunan çalışanlarını ödüllendirir. Yaratıcı düşüncenin itici gücünün teşvikler olduğu gayet iyi bilinir – esas olan yeni fikirlerden ve sürekli beyin fırtınasından oluşan yeniliğe açık bir ortam yaratmaktır.
Mutlaka okuyun: Nasıl Yenilikçi Olunur?
9) Çalışanlara Yönelik Finansal Destek Hizmeti
Google yalnızca çalışanlarına tatmin edici bir ödeme yapmakla kalmaz, aynı zamanda onlara istedikleri ve ihtiyaç duydukları şeyleri alma sürecinde finansal destek de sağlar.
Şirket, herkesin finans konusunda güçlü bir kavrayışa sahip olmadığını ve finansal eğitim eksikliğinin borçlara ya da içinden çıkılması güç finansal darboğazlara yol açabileceğinin farkındadır.
Bu nedenle, Google çalışanları diğer pek çok imkanın yanı sıra borç, yatırım ve vergiyle ilgili konularda kendilerine yardımcı olacak mali danışmanlara ve planlayıcılara da sahiptir.
Bunların yanı sıra bir Google çalışanı ölürse ailesine 10 yıllık maaşı toptan olarak verilir. Ayrıyetten çalışanın çocukları varsa her birine 19 yaşına kadar 1000 dolar aylık bağlanır.
Mutlaka okuyun: Çalışanlarınıza Ne Kadar Maaş Vermelisiniz?
10) Şirket İçi Hareketlilik
Birçok insan kariyer değişikliklerini çalıştığı esnada yapar. Profesyonel kariyer hareketliliği, çoğu şirketin sağlamaktan kaçındığı bir şeydir, çünkü bu durum ek eğitim ya da personel alımı gerektirebilir. Daha da kötüsü iş sürecinde bir dizi aksamaya yol açabilir..
Ancak Google, çalışanların güçlü ve zayıf yönleri üzerinde çalışabilmeleri adına şirket içindeki bu hareketliliği destekler. Burada temel amaç, çalışanları hayal ettikleri işe kavuşturmak, geçiş sürecinde onlara yardımcı olmak ve nihayetinde çalışan mutluluğu ile verimliliğini artırmaktır.
Çoğu şirketin çalışanına böyle bir imkan sunmadığı düşünülürse bu çalışanları elde tutmanın da harika bir yoludur. Ayrıca, işletmenin işe alım maliyetlerinden tasarruf etmesini de sağlar.
Google Şirket Kültüründen Neler Öğrenebiliriz?
- “Daha iyi yanıtlara ulaşma arzumuz tüm işlerimizin merkezinde yer almaya devam ediyor.” Google, bugünkü başarısını süreklilik arz eden bu yenilik anlayışına borçludur. Sizler de şirketinizin hedeflerini net bir biçimde yansıtan misyon ifadenizi bulmalı veya mevcut ifadeyi yeniden değerlendirmelisiniz-hem sizi hem de çalışanlarınızı mücadeleye zorlayacak hedefler belirleyin.
- İkram hizmeti sunacak bütçeniz olmasa dahi Google’ın “Mountain View” adı verilen mikro mutfakları taklit edilebilir. Ortama, çalışanların öğle yemekleri eşliğinde sohbet edebilecekleri bir yemek masası da eklemeniz durumu kurtaracaktır. Bu, çalışanlarınızı iletişim kurmaya ve bir topluluk oluşturmaya teşvik etmenin en basit ve en etkili yoludur.
- Google, yetenekli ve akıllı çalışanlarının tüm potansiyellerinden yararlanmak adına onları birbirlerinden öğrenmeye teşvik eder. Bilgi paylaşımına dayalı bir şirket kültürü geliştirmek ve çalışan işbirliğini artırmak için haftalık beceri paylaşım etkinlikleri düzenlemelisiniz.
- Google, sahip olduğu tüm yenilikçi fikirleri çalışanların deneme yanılma yöntemini başarısızlık korkusundan uzak bir biçimde hayata geçirebilmesine borçludur. Başarısızlıklar için güvenli bir alan yaratmalısınız – çalışanları yalnızca kendi yaptıkları hatalardan değil, aynı zamanda birbirlerinin hatalarından da ders çıkarmaları konusunda cesaretlendirin.
- Google’ın haftalık olarak düzenlediği Soru-Cevap oturumları, personele yaklaşmakta olan projelerin ana hatlarını sunmak ve akıllarındaki soruları üst yönetim kademesine yöneltmek için uygun alanlardır. Bu tarz etkinliklerde takınacağınız şeffaf tavır – yani çalışanlara karşı dürüst olmanız- işletme geneline sirayet edecek ciddi bir güven kültürü yaratır. Herkes döngünün içinde olduğunu hissederse uyumu sağlama konusunda çok daha özenli davranırlar.
Son Söz
Google şirket kültürünün neden bu denli beğenildiğini ve saygı gördüğünü tek bir makalede anlatmak zor. Nihayetinde Google, çalışanları marka elçileri haline getirmenin sırrına ermiş bir şirket.
Ancak, bunun arkasında gizli bir formül veya karmaşık bir strateji yok. Aslında her şey çalışanlara emeklerinin karşılığını vermek, onlara elinizden geldiğince özen göstermek ve her birine şirketinizi sevmeleri için ayrı bir sebep sunmaktan ibaret.
Siz de başarılı bir şirket kültürü oluşturmak istiyorsanız, ilk adımı ekipleriniz arasında sağlam ilişkiler geliştirerek atmalısınız. Bu ahengi yakaladığınız an şirket kültürünüzü oluşturmaya devam edebilirsiniz.
Bu yolculuğa başlamanıza yardımcı olması için “takım oluşturma etkinliklerine” yer verdiğimiz yazılarımıza da göz atabilirsiniz.