Her Gün Daha Fazla Şükretmenizi Sağlayacak 8 Yöntem

Minnettarlık en çok ihmal edilen duygulardan biri, üstelik ne acıdır ki bazen erdemlerin en az değer verileni de o olabiliyor.

Dünya üzerinde yaşanan tüm olaylar, çoğumuzun gayet farkında olduğu istikrarsızlık veya hissettiğimiz onca korku göz önüne alındığında dahi iyi olan her şey için durup şöyle bir minnet duymanız sizce de rahatlatıcı olmaz mıydı? Cevabınız evetse bilinç akışınıza şükran duygusunu da eklemenin önemini kendinize sürekli olarak hatırlatmanız gerekiyor. Hatırlamanız gereken bir şey daha var, o da dibe vurmuş bile olsanız düze çıkabileceğinize dair her daim bir umudun olduğu gerçeği.

Zor bir dönemden geçiyorsanız veya kısa bir süre önce ağır bir kayıp yaşadıysanız, minnettarlık duyacak çok da bir şeyiniz olmadığını düşünebilirsiniz. Kendinizi bir başına, hatta yapayalnız hissedebilirsiniz. Ancak, psikolojik olarak kendinizi nasıl hissettiğinize bakılmaksızın minnettar olduğunuz birine ona minnettar olduğunuzu anlatmak sizi bu duygulardan bir nebze de olsa arındıracaktır. Yapılan çalışmalar, yalnızca birine teşekkür etmenin dahi sağlığınız için iyi olabileceğini göstermiştir. Üç haftalık bir süre zarfı boyunca şükran mektuplarının yazıldığı bir bilimsel araştırma sonucunda bu insanların çok daha mutlu oldukları, hayatlarından daha çok zevk aldıkları ve çok daha az depresif belirtiler gösterdikleri gözlemlenmiştir.

Her şeyi bir kenara bırakın ve şöyle bir durun. Hayat tıpkı bir su misali akıp gidiyor değil mi? O halde dikkatli olmanız gerek, yoksa hayatı kaçırabilirsiniz. Üstelik hayatını uçlarda yaşayan biri iseniz anın heyecanına kapılıp gidivermeniz ve şöyle bir durup sahip olduklarınıza şükretmeyi unutmanız son derece kolaydır. Hâlbuki hakkıyla yaşanmış bir hayat büyük bir şükran sebebi değil midir? Şükran yolculuğunuzda size yardımcı olması adına her gün daha fazla şükretmenizi sağlayacak 8 yöntemi sizler için listeledik.

Buyurun başlayalım:

 

1. Seçici olmayın: Her şeyi takdir edin.

Şükretmek için illa ki büyük bir şeylerin olmasını beklemenize gerek yok. Minnettar olma alışkanlığı, hayattaki her iyi ve güzel şeyi takdir etmekle ve şükretmeye değmeyecek gibi görünen küçük şeyler için dahi teşekkürlerini sunabilmekle başlar.

Minnettarlığınızı bildirirken en ufak bir detayı dahi atlamamalısınız. Ne kadar basit veya önemsiz görünürse görünsün, masmavi gökyüzünü gördüğünüzde şükredebilmek ya da postacınızın postalarınızı ne kadar çabuk teslim ettiğine dair duyacağınız sevinçle karışık minnet dahi size çok şey katacaktır.

 

2. Yaşadığınız zorluklarda dahi şükredilecek bir yan bulun.

Minnettarlık sadece yaşadığınız olumlu deneyimler için şükretmekle ilgili bir şey değildir. Hatta bazen olumsuz ya da zor durumları düşünmeniz de hangi konularda müteşekkir olmanız gerektiğine dair bir iç görü sağlayabilir.

Örneğin, oğlu ve damadı uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ederken torununa bakmak zorunda olan yaşlı bir babayı düşünün. Böyle bir mücadelenin içindeyken bile sahip olduğunuz merhametten ve başka hayatlar üzerindeki olumlu etkinizden ötürü halen daha şükretmeyi başarabilir miydiniz?

Geçmiş deneyimlerinizi düşünün ve sizi nasıl olup da bugün olduğunuz kişi haline getirebildiklerini anlamaya çalışın.

 

3. Farkındalık geliştirin.

Her gün oturun ve minnettar olduğunuz beş ila on kadar şey düşünün. İşin sırrı, minnettar olduğunuz şeyleri hayalinizde canlandırıp bu şükran duygusunu içselleştirerek bir müddet oturmanızda saklıdır. Bunu her gün yapmak beyninizi her geçen gün daha çok şükredeceğiniz bir biçimde yapılandıracak ve böylelikle her seanstan sonra çok daha mutlu hissedeceksiniz.

Üstelik daha fazla empati ve mutluluğa yol açacak denli değişmiş beyin modelleri sergilemeye başlamanız için yalnızca sekiz haftalık bir minnettarlık seansı uygulamanız yeterli olacaktır.

Unutmayın, beyniniz güçlü bir araçtır ve onu minnettarlık konusunda eğitmeniz yani minnettarlığın hissedildikçe artan bir duygu olduğu konusunda beyninizi programlamanız bu duyguya çok daha kolay erişebileceğinizin göstergesidir. E o zaman ne bekliyorsunuz ki, çalışmalara hemen başlayın.

 

4. Bir şükran günlüğü tutun.

Farkındalık seansından sonra olumlu düşüncelerinizi kağıda dökün! Müteşekkir olduğunuz her şeyin bir kaydını tutmak hayatınızın pozitif noktalarına odaklanmanıza ve en ufak dağılmada bu düşüncelere sığınıp yeniden toparlanabilmenize yardımcı olacaktır.

Neler yazabilirim diye kara kara düşünenleriniz varsa örnek olması açısından sizlere minnettar olduğum şeylerin (kısmi) bir listesini sunayım:

  • Sağlığım
  • Ailem
  • Arkadaşlarım
  • Meslektaşlarım
  • Öğretmenlerim
  • Doktorlarım
  • Meditasyon rutinim
  • Günlüğüm
  • Kitaplarım
  • Dört ayaklı arkadaşlarım
  • Evim
  • Bilgisayarım
  • Soluduğum hava
  • Güneş
  • Deniz
  • Arabam
  • Hayatta olmam

Dikkatinizi olumlu durumlara daha fazla odaklamak için bu durumlara ilişkin düşüncelerinizi mutlaka yazmalısınız. Çünkü kaleminizi kağıda değdirdiğiniz an dikkat dağıtıcı başka hiçbir şey ya da hiçbir kötü düşünce olmaksızın yazdığınız sözcükleri bilinçli olarak düşünmeye başlarsınız.

Her gün uyguladığınız minnettarlık seansınızın ardından bir günlük tutabilir veya minnettarlığınızı günlük ya da aylık olarak kayıt altına alma yoluna gidebilirsiniz.

 

5. Hayır işleri yapın.

Çoğu insan için daha fazla şükran duymanın kilit noktasında topluma hizmet etmek vardır. Gönüllük temelli işler yapmakla gözünüzden kaçan pek çok noktanın farkına varıp şükretmekle kalmayacak, aynı zamanda başkalarına yardım etmenin beraberinde getirdiği huzurla her geçen gün daha minnet dolu hissedebileceksiniz.

Yapılan araştırmalar da bu teoriyi destekler nitelikte. Sağlık ve refah düzeyimizi geliştirmeye yardımcı olan her türlü değişkenin test edilmesinin ardından gönüllülüğün refah ve iç huzuru anında artırmanın en güvenilir yolu olduğunu kanısına varılmıştır.

Uzun lafın kısası, başkalarına yardım etmekle aslında en çok kendinize yardım etmiş oluyorsunuz.

 

6. Minnettarlığınızı ifade edin.

Bazen duyduğunuz minnettarlığı yalnızca kendinize saklamak yeterli gelmez. Minnettarlığınızı etrafınızdaki insanlarla paylaşmanız da şükran duygularınızı arttıracaktır.

“Mutluluk bilimi” ni keşfetmeye çalışan araştırmacı bir grup, insanları minnettar oldukları bir kişiye mektup yazma konusunda teşvik ettikleri bir deney gerçekleştirdi. Yalnızca bu egzersiz dahi mutluluk seviyelerini% 2’den% 4’e çıkarmayı başardı. Aynı kişilerden minnettarlık duygularını telefonla ifade etmeleri istendiğindeyse mutluluk seviyelerinin % 4’ten % 19’a kadar yükseldiği gözlemlendi.

Herhangi birine karşı minnettarlığınızı ifade etmeniz yalnızca günlerinizi aydınlatmakla kalmaz, aynı zamanda minnettarlık seviyenizi ve mutluluğunuzu arttırma yolunda da mucizeler yaratabilir.

 

7. Sevdiklerinizle vakit geçirin.

Yaşadığınız her ana şükretme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, arkadaşlarınız veya ailenizle vakit geçirin. Bu durum elbette onlara daha yakın hissetmenize sebep olacak ve ilişkinizi güçlendirecektir. Üstelik aynı zamanda şükran duygularınızı bu duyguların kaynağı olan insanlara bizzat gösterme şansına da sahip olabileceksiniz.

Arkadaşlarınızı ve ailenizi desteklemenin yollarını bulmakta zorlanıyorsanız küçük adımlarla işe başlayın. Mesela biriyle konuşmak için fırsat kollamak yerine neden o an sizinle paylaşılan hikayeyi pür dikkat dinlediğinizi göstermeye çalışmıyorsunuz ki? Peki ya ailenin en zor üyelerinden biriyle aldığı yeni bir ayakkabı veya saç kesimine ilişkin konuşmaya başlamaya ne dersiniz?

 

8. Hayatınızın diğer alanlarında da mutluluğunuzu geliştirin.

Minnettar olmak sizi mutlu edebilir, tabi mutlu olmak da minnettar olmanızı sağlayacaktır. Modunuzu yükseltmenin egzersiz yapmak veya zevk aldığınız bir hobi edinmenin de dahil olduğu pek çok farklı yolu var.

Endorfin akışını hissettiğinizde minnettarlık göstermeniz çok daha kolay olacak ve hayatınızdaki tüm iyi şeylerin listesini hazırlamaya başlayacaksınız. Sizin de dolu dolu bir minnettarlık listene sahip olmanız an meselesi.

 

İlginizi çekebilir

Hayatımı Değiştirmek İstiyorum Diyenlere
Kişisel Gelişim Yazıları
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir