İnternet Girişimciliği Nedir?

Girişimcilik, kar elde etmek amacıyla yeni bir kurmak ve bu süreçte söz konusu riskleri göze alabilmek demektir en temel tanımıyla. Bu noktada başarılı bir girişimci olmanın kolay bir şey olmadığını pekala söyleyebiliriz.

“Başarılı girişimcilerle başarısız girişimciler birbirinden ayıran en temel konu, salt azimdir.” (Steve Jobs)

Bunlara ek olarak inovasyon ve risk yönetimi (risk almak) de girişimciliğin özünde yer alan konulardır. Büyük bir hızla değişen ve rekabetin yüksek olduğu piyasa koşullarında başarılı olmak için bu temel özellikleri bir girişimcide mutlaka bulunması gerekir. Pek çok büyük ekonomi, girişimcilerin kurduğu küçük ve orta ölçekli işletmeler sayesinde ayakta kalmakta, bunu da belirtmemiz gerek. Yani girişimcilerin yarattığı katma değer ve istihdamı gözden kaçırmak mümkün değildir.

 

İnternet Girişimcisi Kimdir?

Vikipedi’de internet girişimcisi, “internet bazlı bir şirket kuran, internet bazlı bu şirket üzerinden hizmet/ürün sunup para kazanan ve risk alan kişi” olarak tanımlanıyor. Yani internet girişimcisi, adı üstünde internet üzerinden iş kurar, klasik manada bildiğimiz girişimci ise internetin nimetlerinden yararlansa bile kurduğu şirket web tabanlı değildir.

 

İnternet Girişimciliğinin Faydaları

İnternet artık hayatımızın çok büyük bir kısmını kaplıyor. Dolayısıyla internet üzerinden dilediğiniz tür bir iş kurabilirsiniz. Yani eskisi gibi ikinci el eşya alım satımıyla kısıtlı değil internet. Ayrıca internet girişimcisi olmak için Google ya da Facebook gibi devasa şirketler kurmanız da gerekmiyor. İnternet üzerinden para kazanmanın sayısız yolu bulunuyor. Önemli olan spesifik bir alan belirlemek ve bu alana yönelik iş planı hazırlayarak çalışmaya başlamak.

İnternet üzerinden sevdiğiniz konularla ilgili iş yapabilirsiniz. Yani şöyle: Bir şirkette 9-5 mesaili bir personel olarak çalışırken patronun amaçlarına hizmet edersiniz. Ancak internet girişimcisi olduğunuz zaman kendi patronunuz olursunuz. Sevdiğiniz işi yaparak para kazanır, zamanınızı dilediğiniz gibi yönetirsiniz. Laptop ve internet bağlantısı olan herhangi bir yerde çalışabilirsiniz. Bu yatağınız da olabilir, Barcelona’da bir Starbucks da olabilir.

Bir yerde maaşlı olarak çalışırken maaşınız bellidir. Ancak internet girişimcisi olarak kendi işinizi yaptığınızda ne kadar çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız. Kazancınız iş modelinize ve çalışkanlığınıza bağlıdır.

İşiniz internet bazlı olduğu için çalışma saatlerinizi siz belirlersiniz. Ancak mesela ABD’li müşterileriniz varsa saat farkı nedeniyle geceleri çalışmanız gerekebilir.

Müşterilerinizle internet üzerinden iletişim sağladığınız için müşteri hizmetleri alanında klasik şirketlerden çok daha esnek ve etkili olabilirsiniz. Yani sosyal medya, e-mail, Skype ya da telefon üzerinden müşterilerinizle iletişim kurabilirsiniz.

Normal bir şirket kurduğunuzda ofis kirası, elektrik, benzin gibi sabit masraflarınız olur. Ancak işinizi internette kurduğunuz için müşterilerinizle internet üzerinden görüşürsünüz. Bu mesela benzin harcamanızı önler. Ofis, sizin dilediğiniz herhangi bir yerdir. Dolayısıyla sabit bir ofisin masraflarından da kurtulursunuz. Ayrıca iş modeliniz personel çalıştırmanızı gerektiriyorsa, çalışanlarınız da tıpkı sizin gibi uzaktan çalışabilir.

 

İnternet Girişimcisi Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Tabii internet girişimcisi olmanın sağladığı faydaları hakikaten gözardı edemeyiz. Ancak bu faydalara erişebilmek için her şeyden önce başarılı, para kazanan bir internet girişimcisi olmak gerekiyor. Öyle bir web sitesi açtıktan sonra kendine web girişimcisi diyen pek çok insan var, ancak “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.”

Bir defa internet girişimciliğinde pes etmek çok kolaydır. Kısa yoldan kalkınma, zenginleşme, başarı istiyorsanız internet girişimciliği size göre olmayabilir. Azim, çalışkanlık ve özveri bu iş için olmazsa olmazdır. Steve Jobs’ın da dediği gibi başarılı ve başarısız iki girişimciyi birbirinden ayıran en temel konu azimdir.

Girişiminizi bir uçağa benzetirsek iş modeliniz bu uçağın nasıl bir rota izleyeceğini belirler. Uçak, kalkış öncesi planladığınız rotayı takip edebilir, etmeyebilir de. Fakat yine de belirli bir iş modeline sahip olmanız sizin, mürettebatın ve yolcuların varılacak noktaya ulaşana dek ne kadar yakıt harcaması gerektiğini gösterir. Eğer önceden belirli bir planınız ve iş modeliniz yoksa, o uçak büyük ihtimalle düşer. İnternet tabanlı bir iş kurarken de bu konsepti aklınızdan çıkarmayın. İşinizin neden var olduğunu, hangi amaca sahip olduğunu, misyonunu ve vizyonunu, iş modelini belirlemeden hayallerinize ulaşmanız çok zordur.

Tüm bunlara ek olarak ise süreç boyunca esnek olmalı, büyük bir hızla değişen internet dünyasında iş modelinizin gelişip değişmesine müsaade etmelisiniz. Müşteri ilgi ve ihtiyaçları değişim gösterebilir. Bu nedenle siz de kendi işinizi düzenli olarak gözden geçirmeli ve müşteri ihtiyaçlarına cevap verir hale getirmelisiniz. Diğer bir ifadeyle hedef müşteri kitlenizin ihtiyaçları doğrultusunda gereken adaptasyonları yapmanız ayakta kalabilmeniz ve başarılı olabilmeniz için hayati öneme sahiptir.

 

İlginizi çekebilir

Dünyanın En Zengin İnternet Girişimcileri
İnternet Girişimcilerine Özel 40 Mobil Uygulama Fikri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir