İşinizi Büyütmeye Yarayacak 7 ipucu

Hangi sektörde olursanız olun, bu öğretileri uyguladığınız takdirde çok başarılı olabilirsiniz.

Birçok iş adamı gibi, ben de bir girişimci olarak doğmadım. Hiçbir zaman bir iş yürütmeyi planlamadım, hatta bir iş büyütecek tecrübem hiç yoktu. Fakat 21 yıllık iş hayatım boyunca birçok dalgalanmalar yaşadım ve her birinde soğukkanlılığımı koruyarak her yıl çift haneli büyüme oranları yakaladım. Hangi sektörde iş yapıyorsanız yapın, bu öğretileri benimsediğiniz takdirde başarılı olmamanız için hiçbir neden kalmayacaktır.

1- Yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bilin. Bana ders olan en önemli şeylerden biri şuydu; herkese her şeyi vermeye çalışmayın yani her şeyde iyi olamazsınız. Sırf biraz daha fazla kazanmak için sonuçları yüklü olacak hizmetler önermeyin ya da alanınızın dışına çıkmamaya çalışın. Rahatça üretip geliştirebileceğiniz ürünlerden vazgeçip pazarınızı genişletmeye çalışmak işinizi tehlikeye atmak olur ve en önemlisi odak noktanızı kaybedebilirsiniz. Böylece başarınızın önüne engel koyar ve şirketinize baskı yüklersiniz. İyi olduğunuz işe odaklanıp sadece onu yapmaya çalışın

2- Sonuç odaklı çalışın. Biz, iş dünyasında her zaman büyümeye odaklı 3 yıllık stratejik planlar kurduk ve buna sadık kaldık. Gerektiği yerde değişiklikler yapıp ilerledik. Her zaman belirli bir hedefiniz olsun ve bunu gerçekleştirmeye yönelik çalışın. Böylece şirketinizin ve kendinizin başarısını ölçmek için bir kriteriniz olur. Eğer çalışanlarınız, hedefinizi net bir şekilde anlar ve benimserse, bunun için daha çok çalışıp daha başarılı sonuçlar elde edebilir.

3- Unutmayın, bir işin başarılı ve yetenekli insanlar olmadan büyümesi neredeyse imkansızdır. Bugün birçok şirket gerçek sadakatin nereden geldiğini unuttu. Çalışanlarınız, sizin ve şirketin onlara hem kişisel olarak, hem profesyonel olarak bir değer kattığına inanırsa, gerçekten sadakatlerini kazanmış olursunuz ve uzun yıllar sizinle çalışan bu insanlar, şirketinizin başarıya giden yolunda doğrudan bir etkiye sahip olacaklardır.

4- Ticarette ya da yaptığınız işte iyi olmakla, iş yürütmek aynı şey değildir. Bir kişinin insan ilişkilerinde iyi olması, halkla ilişkiler şirketi yürütmesinde iyi olacağı anlamına gelmez. Bu neredeyse tüm meslekler için doğrudur. Bir şirket kurup büyütmek, iyi bir iş fikrine sahibi olmak ve bu fikri yontacak derecede kabiliyetli olmakla alakalıdır. Bir şirket yönetmek için asıl gerekenler; insan yönetimi, hesapların ve çalışmaların nasıl işlediğini kavramak ve tüm bunlara bir bütün olarak bakmaktır. Birçok zeki insan işletmenin başarısı yerine, işlerinde ne kadar iyi olduklarına odaklandığı için başarısızlığa uğramaktadır.

5- Hırs bulaşıcıdır. Yaptığınız işi severek yaptığınızı çevrenizdeki insanlara gösterin. Heyecanınızı ve hevesinizi göstermeniz, sizi ve takımınızı daha sıkı çalışmaya ve daha çok odaklanmaya iter. Böylelikle daha iyi ürünler ve hizmetler ortaya koyabilirsiniz. Bunun tam tersi olarak da, yaptığı işte mutsuz olan insan, etrafa negatif enerji yayar ve motivasyonun düşmesine neden olur. Böylece ortaya iyi olmayan zorlayıcı ve agresif bir çalışma ortamı çıkar ki bu da işinizin geleceği açısından iyi değildir.

6- Kendinizi geliştirmek için her zaman zorlayın.  Teknoloji günümüz dünyasını sürekli değiştirmekte ve buna adapte olabilmek için hangi sektörde çalışıyorsanız çalışın daha iyi olabilmek için kendinizi yenilemeniz şart. Bu bazen yeni programlarla, yeni düşünüş şekilleriyle farklı bir sürece yol almak olabilir. Bence ya ileriye gidersiniz ya da geride kalıp kullanılmaz hale gelirsiniz. Biz her zaman önümüze bakıp ürettiğimiz ürünleri geliştirmeye çalıştık. Bu süreçte müşterilerimizle ilişkilerimizi de yenileyip geliştirdik. Böylece yaptığımız işte daha iyi hale geldik ve bu da normal olarak bize daha çok kazanç sağladı.

7- Üretip ve beklemekten vazgeçin. Ekonomi artık eskisinden daha zorlayıcı bir durumda ve birçok marka, pazarlamaya gereksiz gider gözüyle bakıyor. Dolayısıyla bütçelerinden reklam ve pazarlama için pay ayırmıyorlar. Genellikle tüketiciler ürünleri alırken ya örneklerine bakarak ya da onlara tavsiye edildiği için alıyorlar. Bugün pazarda birçok parlak fikir var ve hepsi daha çok nasıl müşteri çekerim üzerine kurulmuş, yani piyasada var olmak ve tutunmak istiyorsanız ürününüzü piyasaya sürmeden önce onu nasıl pazarlayacağınız üzerine kafa yormanız gerekiyor.

Ne yazık ki, başarılı olacağınızın garantisi yok, başarı beyninizin stratejik düşünen sağ yanıyla, yaratıcı düşünen sol yanının ortak çalışması sonucu geliyor. Fakat yukarıda verdiğim tavsiyeler birçok işletmenin müşteri kazanmak adına karşılaştığı sorunlardan sizleri kurtaracaktır.

 

İlginizi çekebilir

İşimi nasıl büyütebilirim?
Kar marjınızı yükseltmenin 10 yolu
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir