İşletmeler İçin Instagram Kullanma Rehberi

2019 itibarıyla dünya genelinde 35 milyona yakın işletmenin Instagram hesabı bulunuyor. Bu işletmelerin büyük bir çoğunluğu ise küçük ve orta ölçekli. Yani KOBİ’lerden söz ediyoruz.

Mevcut ve potansiyel müşterilerinizle daha etkili bir iletişim kurmak için sizin de mutlaka aktif bir Instagram hesabınız olmalı. 1 milyara yakın Instagram kullanıcısı bulunduğunu da belirtelim. Yani dünya üzerinde kabaca 8 kişiden 1’i Instagram kullanıyor ki bu müthiş bir rakam.

Instagram, pazarlama alanında etkili bir platform olduğunu halihazırda kanıtlamış durumda. Siz de hedef müşteri kitlenize ulaşmak için diğer pek çok reklam-pazarlama yöntemine nazaran daha ekonomik olan Instagram pazarlamayı denemelisiniz.

Marka bilinirliği konusunda da Instagram şahane bir mecra. Araştırmalara göre Instagram kullanıcılarının %70’i Instagram üzerinde işletme-şirket-marka hesaplarını inceliyor.

Bu bağlamda işletmeniz için Instagram kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli hususlara bakalım şimdi.

 

1. Faydalı İçerikler Üretin

Her şeyden önce, Instagram görsel bir platform. İnsanların dikkatini çekmek için kaliteli, yaratıcı içerikler üretmek zorundasınız.

Instagram, Facebook ve Twitter’a göre etkileşim oranı en yüksek mecra. Instagram’da başarılı olabilmek insanların dikkatini çekecek, hoşuna gidecek içerikler üretmeniz gerekiyor. Bu açıdan markanızın kimliğinden taviz vermeden insanların dikkatini nasıl çekebileceğinizi düşünün.

Yani marka bilinirliğini ya da satışları artırmak için illa ürünlerinizin görsellerini paylaşmak zorunda değilsiniz. Hatta çoğu zaman öyle yapmamanız daha iyi bile olur. Hot Pockets firmasını ele alalım. Mikrodalga fırında pratik bir şekilde ısıtılabilecek sandviçler üreten Hot Pockets firması Instagram’da yaratıcı bir strateji izliyor.

Sandviç fotoğraf yükle, yükle; bir yere kadar. Hot Pockets farklı bir yol izliyor. Takipçilerine komik görseller, sözler, karikatürler, videolar sunuyor.

Yani işletmeniz için en ideal içerik stratejisini deneme yanılma yoluyla siz de bulabilirsiniz.

Hot Pockets, mizah unsuruna yaslanıyor. Fakat North Face gibi outdoor markaları ise etkileyici doğa manzaraları gibi fotoğraflara ağırlık veriyor.

Buradan çıkarılması gereken ders şu: İşletmeler, markalar Instagram’daki takipçilerine bir şekilde bir değer sunmalı. Bu mizah olur, doğa fotoğrafı olur, yararlı ve pratik bilgiler olur, özlü sözler olur. Kendi üslubunuzu bulmalısınız kısaca.

 

2. Tutarlı Bir Üslubunuz Olsun

Instagram’daki her gönderiyi, web sitenizin bir sayfası olarak düşünün. Yani her gönderi kendi başına kaliteli olmalı. Bunu yaparken de tutarlı bir tema ve üslup kullanmalısınız.

Tema kavramını geniş anlamda kullanıyoruz burada tabii. Yani hashtag’ler, açıklamalar belli bir estetiğe ve tutarlılığa sahip olmalı. İçerikleriniz ne kadar tutarlı ve spesifik olursa, insanların dikkatini çekmesi de o kadar kolay olur.

Farklı temalar deneyerek daha çok insana erişebileceğinizi düşünüyorsunuzdur, ancak spesifik bir temaya sahip olduğunuzda daha kalıcı ve etkili bir etkileşim elde edersiniz.

Aksesuar firması MVMT’nin hesabına baktığımızda fotoğrafların tarzı, renklendirmesi gibi unsurların belli bir temaya uygun olduğunu görüyoruz. Yani koyu renklerin daha hakim olduğu fotoğraflar söz konusu.

MVMT’nin fotoğraflara yazdığı açıklamalarda da yine markanın sloganlarına vurgu yapılıyor ve hep aynı hashtag kullanılıyor: #jointhemvmt

Şüphesiz MVMT’nin takipçileri de bu tarz bir içeriği beğeniyor ve tercih ediyor. Mevcut ve potansiyel takipçilerini memnun etmek için de MVMT spesifik bir temaya sadık kalıyor.

 

3. Takipçilerinizle Etkileşime Girin

Takipçilerinizle etkileşime girmeniz, onların mesajlarına cevap vermeniz, fotoğraflarını beğenmeniz, bu kişilerin kendilerini değerli hissetmesini sağlar ve sonuç olarak bu kişiler markanıza, işletmenize daha sadık olurlar.

Çekiliş düzenlemek, anket düzenlemek, takipçilerinizin içeriklerini paylaşmak gibi yöntemlerle etkileşime girmeniz gayet mümkün.

Halo Top Creamery adlı dondurma firması, bu konuda çok başarılı. Düzenli olarak kaliteli ve eğlenceli dondurma fotoğrafları paylaşıp altına da “Dondurma arkadaşlarla daha güzeldir.” yazıyorlar. “Bu dondurmayı birlikte yemek istediğiniz arkadaşlarınızı etikeyin.” de yazıyor tabii bu gönderilerde. Sonuç olarak insanlar arkadaşlarını yorumda etiketliyor; ve etkileşim oranı ile takipçi kitlesi gittikçe artıyor.

Yine düzenli olarak dondurma hediye etmek üzere çekiliş düzenleyen Halo Top Creamery, takipçilerini ödüllendiriyor. Bu kişilerin kısa vadede bu markadan çeşitli alışverişler yapması da daha muhtemel oluyor. Kısaca win-win diyebiliriz.

 

4. Fenomenlerden Yararlanın

Tüketici olarak, son yıllarda internet fenomenlerinin pazarlama ve reklam kampanyalarında sıkça kullanıldığını siz de görüyorsunuzdur. Instagram üzerinde fenomen pazarlama da oldukça sık bir biçimde kullanılıyor. Fenomenin sahip olduğu etkisinden ve büyük takipçi kitlesinden istifade ederek siz de markanızı tanıtabilirsiniz. Zira fenomenlerin halihazırda sağlam ve sadık bir kitlesi vardır. Bu kişinin tanıtacağı bir ürünü, takipçilerin satın alma oranı çok daha yüksek olur.

Araştırmalara göre tüketicilerin %82’si takip ettiği bir fenomenin önerdiği sayfaları takip ediyor. Yani bir fenomenin tavsiyesi çoğu zaman bir arkadaşın tavsiyesinden çok daha etkili oluyor.

Fenomen pazarlama yönteminde fiyat tarifesini bizzat fenomen belirler. Yani bir gönderi için sizden 10.000 lira talep eden fenomenler olabilir mesela. Bütçenizi klasik reklama da harcayabilirsiniz fakat fenomen üzerinden pazarlama yaptığınız zaman daha spesifik bir kitleye hitap edersiniz. Doğru fenomenleri seçerek hem takipçi kitlenizi kısa sürede artırabilir, hem de ürünlerinizi satın almaya daha yakın kişilere ulaşabilirsiniz.

Diyelim ki led aydınlatma üzerine çalışan bir firmasınız. Örneğin 150.000 takipçisi olan “gamer” bir fenomene ulaştığınız zaman bu kişinin takipçileri oyun masasını led ışıklarla aydınlatmaya daha hevesli kişiler olur. Gamer bir fenomene, salça reklamı yaptırmak ise pek doğru olmaz tabii.

 

5. Reklam Verin

Instagram reklamı vermenin iki temel nedeni vardır: Marka bilinirliğini artırmak ya da satışları artırmak.

Etkili bir Instagram reklam kampanyası için hedefinizi netleştirmeniz gerekir. Satış amaçlı bir reklam, takipçi kazanmak için hazırlanacak bir reklamdan oldukça farklı olacaktır çünkü.

Örneğin adrese teslim vegan yemek şirketi Greenchef, 40 dolar indirimli ibaresi olan bir gönderi paylaştı. Muhtemelen bu reklam gönderisi şirkete epey sipariş kazandırıyor. Burada Greenchef’in temel amacının satış yapmak olduğu çok açık.

Buna karşın Youtube’un Instagram üzerinde reklam yapma amacı ise daha farklı. Youtube Music’in ünlü şarkıcı Camila Cabello’nun yer aldığı bir gönderiyi reklam olarak yayınlamasındaki temel amaç insanları Youtube’un yeni projesi Youtube Music hakkında bilgilendirmek.

Yani etkili bir reklam kampanyası için ne istediğinizi netleştirmeniz lazım. Satış mı takipçi mi?

Hedef belirledikten sonra  kaliteli bir görsel hazırlayarak ilgi çekici bir reklam görseli paylaşmalısınız. Instagram’daki başarılı hesapların reklam gönderilerini inceleyerek ilham alabilirsiniz.

Buna ek olarak bir reklamın A/B testini yapabilirsiniz. Yani bir reklamı iki farklı metin, fotoğraf ve hedef kitle kullanarak yayına sokabilirsiniz. Size en çok fayda sağlayan reklam formatını böylece görebilirsiniz.

 

Instagram İşletme Profiline Nasıl Geçilir?

Instagram’da işletme profiline geçmek sizin tüzel bir kurum olduğunuzu gösterir. Buna ek olarak telefon numarası, adres, çalışma saatleri gibi bilgileri Instagram biyografinize girmenizi sağlar.

Ayrıca işletme hesabına geçtiğiniz zaman hikayelerinizi ve gönderilerinizi kaç kişinin gördüğünü, en çok hangi saatlerde hesabınızın ziyaret edildiğini ve buna benzer pek çok istatistiği de görürsünüz.

Instagram’da reklam oluşturmak için de işletme hesabına sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

Şimdi işletme hesabına nasıl geçebileceğinizi gösterelim.

1. Ayarlar kısmına girin.

2. “İşletme profiline geç” kısmına girin.

3. Bu aşamada hesabınızı Facebook sayfanıza bağlamanız gerekir. Instagram’da işletme profiline geçmek için mutlaka Facebook işletme sayfanızın olması gerekir.

4. Facebook sayfanızı seçtikten sonra sağ üstteki “Sonra” kısmına tıklayın. Eğer Facebook hesabınız yoksa yeni bir sayfa yaratmak için bir yazı belirir zaten.

5. İşletme profilini hazırlarken iş yeri telefonunu, e-mail adresinizi ve iş yeri adresinizi girin. Son olarak hesabınızın kapalı olmamasına dikkat edin. Sağ üstten “Tamam” dediğiniz anda olay bitmiştir. Artık sizin de bir Instagram işletme profiliniz var.

 

İlginizi çekebilir

Instagram Pazarlama Stratejileri
Reklam ve Pazarlama Yöntemleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir