Kendi İşimi Kurmak İçin Maaşlı İşimden Çıkmalı mıyım?

işten ayrılmak

Her girişimcinin kendisine sorması gerektiği ilk ve en önemli sorudur; kendi işimi kurmak için işimden çıkmalı mıyım? Bu makalemizde, artık bir sıçrama yapıp yapmamanız gerektiğini anlayabilmeniz için üç uzmanımızın bu soruyu soran okuyucumuza verdiği yanıtları paylaşacağız.

İşinizden nefret ettiğinizde, gemiyi artık terk edip kendi işinizi kurma fikri çok mantıklı gelmeye başlayabilir.

Ancak size iyi kazandıran bir işiniz varsa ve işinizi seviyorsanız bu sorunun yanıtı biraz daha karmaşık bir hal alır. Yazımızın devamında, 3 farklı uzmanımız bir ziyaretçimizin sorusunu yanıtlıyor olacak. Değerli ziyaretçimizin sorusu şöyle:

28 yaşındayım ve kariyerimin geleceği de çok açık görünüyor. Harika bir ekibin yönetici konumundayım ve işimle rahat bir yaşam sürebiliyorum. Ancak son zamanlarda kendi işimi kurmak için bir yan girişime girişme fikri aklımı kurcalamaya başladı. Üzerine düşününce, her iki işi aynı anda yürütmek için bir çözüm bulamadım ancak ne yapmam gerektiği konusunda da kararsızım; mevcut kariyerime devam mı etmeliyim yoksa buna bir son verip, tamamen kendi işimi kurmak için tüm çabamı bu yöne mi yönlendirmeliyim?

Sanırım benim sorunum tek seferde birden fazla şeyi aynı anda yürütmeye çalışmak ancak eğer tüm çabamı da tek bir şeye odaklarsam, başarılı olabileceğimi de düşünüyorum.

Bu konu hakkında her türlü yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Mehmet

 

1. Uzmanımızın Yanıtı

Merhaba Mehmet Bey,

Ne tür bir girişimde bulunacağın hakkında fazla bilgiye sahip olmadan, bu özel durumun için sana en iyi ve ideal çözümü sunma konusunda yardımcı olabilmem biraz zor ancak genel olarak yeni bir iş kurmak için kendisine iyi para kazandıran mevcut işinden çıkmayı düşünen bir insanı düşündüğümüzde, benim cevabım kısaca hayır olacaktır.

Bir iş danışmanı olarak, müşterilerime her zaman yeni işleri başarıya ulaşmadan ve onlara kazandırmaya başlamadan mevcut işlerinden ayrılmamalarını tavsiye ediyorum. Aksi durumda tüm hayatınız tepetaklak olabilir. Eğer doğru bir şekilde kontrol edebilirsen ve dengeyi koruyabilirsen mevcut işini yeni kuracağın iş için bir sıçrama tahtası olarak kullanabileceğini düşünüyorum.

Bunu yapabilmek için yapabileceğin en iyi şey ise tam anlamıyla kendine özgürlük tanıyabileceğin bir planlama yapmaktır. Başlamak için gerçekleştirmen gereken bazı temel ve önemli şeyleri hemen aşağıda bulabilirsin;

Doğru soruları sor.

Doğru iş kararları ile ilgili soruları kendine sorduğundan ve yaratmak istediğin şey hakkında ilgili konuları belirlediğinden emin ol.

  • Niçin yeni bir iş kuruyorum?
  • Ne tür bir iş kurmak istiyorum?
  • İdeal müşterilerim kimler?
  • İşim ne tür ürün veya hizmetler sağlayacak?
  • İşimi kurmak için gerekli olan zaman ve parayı harcamaya hazır mıyım?
  • İşim, pazardaki diğer firmalara kıyasla ürün veya hizmetlerinde ne gibi farklılıklar ortaya koyabilecek?
  • İşimi nerede kuracağım?
  • Ne kadar işçiye ihtiyacım olacak?
  • Ne tür tedarikçilere ihtiyacım olacak?
  • İşimi kurmam için ne kadar bir paraya ihtiyacım olacak?
  • Kredi almak zorunda kalacak mıyım?
  • Ne kadar süre içerisinde ürün veya hizmetlerim satışa hazır olacak?
  • Kar elde etmeye başlayana kadar ne kadar süre beklemem gerekecek?
  • Rakiplerim kimler olacak?
  • Rakiplerime kıyasla ürünlerimi nasıl fiyatlandıracağım?
  • İşimin yasal yapısını nasıl oluşturacağım?
  • Hangi vergileri ödemem gerekecek?
  • Ne gibi teminatlara ihtiyacım olacak?
  • İşimi nasıl yöneteceğim?
  • İşimin reklamını nasıl yapacağım?

 

İş planı hazırla: Her başarılı girişimin bir iş planı vardır. Bu plan, işletmenin geleceğini tanımlayan yazılı bir belgedir. Yapmayı planladığın şeyleri ve bunları nasıl yapmayı planladığını içeren bir belge her işletme için gereklidir. İnternette birçok başarılı iş planı şablonu ve örneği bulabilirsin.

Tek seferde iki kişi ol: Mevcut işinin iyi kazandırdığını söylemiştin. Kendi işini takip ederken, halihazırda olduğun konumda kalmaya devam et. Aynı anda iki kişi ol, bunlardan biri halihazırda harika insanlarla, harika bir işte çalışan başarılı sen olsun, diğer ise yeni işini başarıya ulaştırmak (özgürlük planı) için amaçlar ve tarihler doğrultusunda çok katı bir planı takip eden ikinci sen olsun.

Zamanını kendine göre ayarla: Zaman, sahip olabileceğin en önemli kaynaktır. Yeni işinde başarılı bir ivme kazanmak için AKILLI amaçlarla zamanını değerli bir biçimde kullanmayı öğren:

Spesifik Amaçlar: Tam olarak neyi başarmak istediğini bil.

Ölçülebilir Amaçlar: Hangi hedefleri gerçekleştirdiğini ölçebileceğin ve değerlendirebileceğin yöntemler benimse.

Erişebilir Amaçlar: Kendini zorlama, belirli bir zaman aralığında kendi yeteneklerin doğrultusunda başarabileceğin amaçlar belirle.

İlgili Amaçlar: Öncelikli sorumlulukların ve amaçların ile ilgili hedeflere bağlı kal.

Zamansal Amaçlar: Amaçların ve amaçlarına ulaşmana yardımcı olacak alt amaçları gerçekleştirmek için süreler belirle.

Çok çalış: Kendi işini kurmak o kadar da kolay değildir ancak her gün çok çalışmak ve cesur adımlar atmak, bunu gerçekleştirmen için seni adım adım hedefine yaklaştıracaktır.

Yardım al: Şu an bulunduğun yerden, olmak istediğin yere ulaşmanın yollarını zaten bulmuş birinden yardım al. Mevcut işinden elde ettiğin maaşın, sana zaman yönetimi, iş planı ve girişimcilerin başarı yolunda karşılaşabileceği inişler ve çıkışlar konusunda yardımcı olabilecek birine ödeme yapman için yardımcı olabilir.

Kendini güvene al: Ek işinden belirli ve kayda değer bir miktar para kazanmaya başlayabilene kadar, işinden gerçekten de çıkmak istemezsin. Önündeki birkaç aylık masrafını banka hesabında bulundurabildiğinde daha özgür ve gelecek ile ilgili adım atmak için daha korkusuz hissedeceksin. İşler yolunda gitmese bile, hayatını idame ettireceğini bilirsin. Kendini güvene almış bir biçimde karar verirken daha cesur olabilir ve daha fazla risk alabilirsin. Banka hesabında özgürlüğün ile ilgili birikim yapmaya başladığında daha bir şevkle çalışır hale geleceksin.

Sabırlı ol: Değerli olan her şey zaman gerektirir ve sabır, tutku, azim bir girişimci için en önemli temel unsurlardandır. Sabırlı olmayı öğrendiğinde işini geliştirmek, kurmak ve yeni firmanı hayata geçirmek için her gün yeni birşeyler yapıyor olacaksın.

Tarih belirle: Ek işini tam zamanlı bir uğraşa dönüştürmek için bir plan yap ve takvimde, mevcut işinden çıkmak için belirlediğin günün altını çiz. Kendine yeni işine geçeceğiniz gün için teşvik edici bir ödül koy ve seçtiğin günde de kendini ödüllendir.

Eninde sonunda mevcut işinden risksiz bir biçimde çıkıyor olacaksın. Ancak akıllı hedefler ve yardım ve sabırla birlikte cesur uygulamalar sayesinde oluşturacağın harika bir plan, işleri senin için hızlandıracaktır.

 

2. Uzmanımızın Yanıtı

Merhaba Mehmet Bey,

Geceleri gözüne uyku girmediği vakitlerde, düşüncelere boğulurken veya günlük işinde kendi işinin patronun olmayı düşünürken niçin bu kaygılarını geleceğe yönelik bir adım atmak için kullanmıyorsun? Bu düşünceleri bir saniyeliğine unut ve şu açıdan düşünmeye çalış.

Tutku: Kendi şirketini kurmak için gerekli azim ve isteğin var mı? Bir girişimci olmanın birçok götürüsü olacaktır. Kendi gündemini oluşturmak ve buna bağlı kalmak için gerekli enerjiyi sağlayabileceğinden emin olman çok önemlidir. İşini kurduğun ilk gün dev bir şirket olacaksın (ve büyümeye devam edeceksin) ancak bu atman gereken adımların sadece ilki. Karşılacağın şeyler karşısında özel yaşamın da etkileniyor olacak. Başarın, liderliğinle başlıyor olacak.

Ödemeler: İşletmenin giderlerini, faturalarını ve ev alışverişini karşılamak için yeterli nakit akışın var mı? Her ne kadar kuracağın iş için yatırımcılar sıraya girmiş bile olsa veya ailenden yeterli kaynağı bulacak kadar şanslı da olsan, bir sıçrama yapmadan önce bütçeni oluştur. Şirketini kurmak ile ilgili giderlerin neler olacak? Kişisel ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı unutma. Geride bir maaş bırakıyor olacaksın ve bu miktarı kendi başına karşılaman gerekecek. Maddi durumun ve nakit akışın hem iş hem de kişisel hayatının en stresli kısmı olabilir. Bu yüzden derinlemesine düşünmelisin.

Hazır Mısın? : Gelecekteki müşterilerine hizmet verecek işini kurman için doğru zaman mı? Zamanlama her şeydir ve yeni bir teknoloji, ürün veya hizmet almak için müşterilerin durumu da bunu etkiler. En sıradışı ve yararlı fikre ve de gerekli finansmana sahip olabilirsin ancak kuracağın iş insanları tatmin edebilecek mi? Bu soruların yanıtı, ilk iki kısımdakilerin yanıtları gibi siyah ve beyaz değil. Müşteri eğilimlerini, rakebeti, ekonominin genel durumunu ve içinde bulunacağın sektörü anlayabilmek çok önemlidir.

 

3. Uzmanımızın Yanıtı

Merhaba Mehmet Bey,

Ben kendi işini kurmak için okulu bırakanlardan biriyim. Bu süreçte öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

Tarzan Yöntemi: En az risk ile işinden çıkmayı tanımlayan en iyi tasvirlerden biri kesinlikle “Tarzan Yöntemi” dir:

“Ormanda Tarzan’ın sarmaşıklar arasında nasıl gezindiğini hatırlıyor musunuz? Bir önceki sarmaşığı, bir sonraki sarmaşığı tutup, kendi ağırlığını taşıdığından emin olmadan bırakmıyordu.

Bu yüzden size tavsiyem: Kariyerinizi “Tarzan” gibi değiştirin. Yeni işiniz sizi desteklemeden, eski işinizi asla bırakmayın. Ve aynı zamanda hızınızında kesilmediğinden emin olun.”

Kimi zamanlar: “Eğer ek işime odaklanırsam, kesinlikle başarılı olurum.” yanılmasını yaşarız. Gerçek şu ki, en azından benim deneyimlerime göre, para ve zaman açısından bir sınırlamanızın olması, aslında işiniz açısından size fayda sağlayan bir olgudur. Bu durum, kararlarınız üzerinde daha sistemli ve daha azimli olmanızda size yardımcı olur.

İşin özüne detaylıca baktığımız zaman, önemli olan bazı etkenlerin de olduğunu görüyorum.

Diğer meşgalelerini azaltın: İnsanlar, “hayallerindeki iş fikrini gerçeğe dönüştürmek için işten çıkmayı” düşündüğünde, her zaman ilk düşündüğüm şey kendini veya aileni desteklemek için mevcut işin kadar önemli olmayan meşgalelerini bırakmak veya azaltmak oluyor.

Hayatlarımıza baktığımızda genellikle faturalarımızı ödemek ile ilgisi olmayan birçok başka şey ile uğraştığımızın farkına varabiliriz. İşinizi baltalamak yerine ilk olarak bunların bazılarını azaltmak çok daha iyi bir tercih olacaktır. Eğer sürekli olarak ilgilendiğiniz beş farklı hobiniz var ise, bunlardan bazılarını yan işinize odaklanmak için bırakmak mantıklı olacaktır.

Bir hafta içerisinde yaptığınız şeylerin bir listesini yapın ve bunların herbiri için bunlara devam edip etmeme konusunda düşünün. Bunlar bazılarından vazgeçerek kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Tarzan gibi kariyer değiştirme örnekleri: Peki eğer yeni sarmaşık sizi henüz yeterince desteklemiyorken eskisini bırakıp bırakmayacağınızı nasıl anlayacaksınız? Bu konuda da size yardımcı olabilecek bazı fikirler mevcut:

Akşamüstleri yerine sabah erken saatlerde çalışın:

“Sonunda beni başarıya ulaştırabilecek ve bana çok katkısı olan harika bir iş fikri bulduğumda, genellikle tüm gün diğer insanlar için çalıştıktan sonra akşamüstleri kendi işim üzerinde çalışmaya başlamıştım. Fakat genellikle yorgun olup yeteri kadar üretken olamıyordum. Bu yüzden işleri tersine çevirdim. Çok daha erken kalkmaya başladım (sabah 6 civarında) ve taze bir zihinle 90 dakika boyunca çalıştım.”

Bu çok basit bir değişiklikti ve kolaylıkla uygulayabiliyordum. Kimi zaman kendi başarımız için akşamüstleri birkaç saat fazladan çalışmayı düşünürüz ancak çoğumuz yorgun argın olduğumuz için isteksizce çalışırız ve yeterli verimi alamadığımızdan dem vururuz. Rutininizi sabahları gerçekleştirin ve farkı görün.

Ücretli bir izin alın veya yıllık izninizi kullanın:

İş fikriniz için çok daha fazla zaman ayırmaya ihtiyaç duyuyorsanız birkaç aylık ücretli veya ücretsiz bir izin çok işe yarayabilir. Eğer mevcut işinizde bu mümkün değil ise tüm biriken yıllık izinlerinizi tek seferde kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu kendi fikriniz üzerinde çalışabilmeniz için size yeterli zamanı sağlayacaktır.

Tarzan gibi bir sarmaşıktan, diğer sarmaşığa hayallerinizin peşinden koşun.

 

İlginizi çekebilir

“İstifa Etmeli miyim?” Diyenlere
Tutkunuzu Kara Dönüştürmenin 5 Yolu

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir