Muz İthalatı Nasıl Yapılır? 

“Ne ithal edebilirim, hangi ürün daha kazançlıdır” diye düşünüyorsanız muz ithalatı sizin için doğru bir tercih olabilir. İster inanın ister inanmayın muz dünyadaki en popüler meyvedir. Kabukları dahi pek bilinmese de, doğal ayakkabı boyasından böcek ısırıklarının acısının rahatlatılmasına kadar farklı birçok amaç için kullanılmaktadır.

Türkiye’de sadece Antalya ve çevresinde yetiştirilebilen muz yurtiçi talebi karşılamakta güçlük çekmektedir. Türkiye’de yılda 250.000 tona yakın muz üretilse de bu rakam 550.000 tonluk talebin çok çok altında. Yüksek olan talebi karşılamak için Türkiye’de yılda 300.000 ton muz ithal edilmekte ve bu rakam her geçen yıl daha da artmakta. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.

 

Muz nereden ithal edilir?

Muz gemisine binmeye ikna olduysanız sıra geldi çalışmaya ve tedarikçi bulmaya. İstatistiklere göre Türkiye’de muzların yaklaşık %82’si Ekvator’dan ithal edilmektedir. Bunun yanında Guatamala, Kostarika, Kolombiya ve Filipinler dünyadaki muz ihracatçısı ülkerin başında gelir. Dünyada 150’den fazla ülkede muz yetiştirilir. Tedarikçinizi seçerken muzları nereden ithal edeceğinizin farkında olun. İlgili resmi kurumların ithalatla ilgili yayınladığı yönetmelikleri dikkatlice gözden geçirin.

İthalat işine yeni başladıysanız ImportGenius.com gibi internet siteleri her türlü ürün tedarikçisi bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca diğer ithalat firmalarını ve çalıştıkları tedarikçileri de bulabilirsiniz. İthalatçılar bu tür siteleri genellikle rakiplerini kontrol etmek için kullanır.  Bütün firmaların tedarik zincirlerini görebilirsiniz. Tabi ki hangi ürünlerin revaçta olduğunu görmek için ithal edilen ürünleri de takip etmelisiniz. Bu güvenilir iş ortakları bulmanıza yardımcı olacak harika bir araçtır. Tedarikçilerle kolayca temas kurabilir ve hemen pazarlıklara başlayabilirsiniz.

Import Genius’ın veritabanına göre 2012 yılının ağustos ve kasım ayları arasında muz ithalatı doruğa çıkmıştır. Genel olarak bakıldığında veritabanında muz ithalatıyla ilgili 43,000’den fazla sonuç vardır ve yaklaşık olarak 8500 sevkiyat yapıldığı görülmektedir. Popüler marka DOLE’nin yaptığı araştırmaya göre ‘CASTLE COOKE WORLDWIDE LIMITED’ ve ‘ZHEJIANG CHUNAN FOREIGN TRADE’ popüler muz markalarının yabancı tedarikçileridir.

Sektör tedarikçileri düzenli olarak ticari fuarlara katılır. Tedarikçilerle tanışmak istiyorsanız siz de bu fuarlara katılabilirsiniz.

Tedarikçinizle görüştükten sonra siparişlerinizi verin ve ödeme şartlarını düzenleyin. Güvenilir bir tedarikçi seçtiyseniz kapora vermekten çekinmeyin çünkü bu oldukça yaygın bir ödeme yöntemidir. %20-30’lik bir ön ödeme yapın ve muzlar gemiye yüklendiğinde kalan bakiyeyi ödeyin. Ayrıca bankanızla birlikte çalışabilir ve tedarikçiye akreditif mektubu gönderebilirsiniz. Bu süreçte bir sürü evrak işiyle ilgilenmeniz gerekir. Bu nedenle bu sürece vakit ayırabileceğinizden emin olun.

Bir sonraki adımda malların limandan alınmasının planlanmasıdır. Gümrük muayenesinde bir sürü belge istenir. Bir gümrük müşaviri size bu konuda yardımcı olabilir. Gümrük müşaviri navlun ve taşıma firmalarını ayarlamanıza da yardımcı olur. İthalat işinde paranızı ve zamanınızı harcarken dikkatli olmanız gerekir. Tedarikçiniz ve gümrük müşaviriniz konusunda doğru kararlar verirseniz yatırımınıza değecektir.

 

Muz ithalatı yapmak için hangi belgeler gerekli?

  • Kıymet Bildirim Formu
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uygunluk Yazısı
  • TAREKS Referans Numarası
  • Denetimine Tabi Ürünlerin İthalatı for Uygunluk Yazısı
  • Fatura

 

Muz ithalatı gümrük vergisi ne kadar?

Yerli üreticiyi koruma amaçlı agresif bir politika izlenmektedir. Bu sebeple vergi oranı %145,8 seviyesindedir. Buna ek olarak %8 de KDV alınmaktadır.

 

Muz ithalatında kar marjı ne kadar?

Muzlar genelde 19 kg’lık koliler halinde ithal edilmekte olup koli fiyatı ülkelere göre farklılık gösterebilir. Yine de ortalama 6 dolar civarındadır. Buna gümrük vergisi ve KDV eklendiğinde 19 kg’lık kolinin fiyatı 15,2 dolara gelmektedir. Türk lirası bazında hesaplayacak olursak kilogram fiyatı ortalama 2,1 TL’ye gelmektedir. İthal muzun müşteriyle buluştuğu raftaki satış fiyatı ise 6 – 7 TL arasında değişmektedir.

Muz ithalatı hakkında derinlemesine bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlarımız size bu konuda yardımcı olacaklardır.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir