Oyun sektöründe en merak edilen soruların başında “Oyun Test Ederek Nasıl Para Kazanılır?” soru gelir…
Oyun oynayarak para kazanma fikri bu sorunun yaygın olmasında birinci öneme sahiptir tabii ki. Oyun oynayarak, oyun test ederek tam zamanlı bir işe sahip olmak ya da ek gelir elde etmek de yine cazip bir düşüncedir.
Oyun test etmek ile Twitch üzerinde oyun oynamak farklı iki şeydir ancak yine de bu sektöre girmek isteyen kişiler için oyun test etmek iyi bir seçenek olarak gözükmektedir.
Eğer siz de bilgisayar oyunu ya da mobil oyun test ederek para kazanmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. yazımızda bu meseleyi detaylı bir şekilde ele aldık… Buyrun başlayalım.
Oyun Deneyerek Nasıl Para Kazanılır?
1. Oyun Test Etmek Nasıl Bir Şeydir?
Oyun test eden kişi (game tester) oyunu geliştiren ekibe yardım eder. Geliştirme sürecindeki oyunu oynar ve oyunda gördüğü sorunları, bugları ekibe bildirir.
Süreç şöyle işler genelde:
- Oyunu oynarsınız; hata, bug ve sorun ararsınız.
- Bug ve problem bulunca bunun nasıl olması gerektiğini, oyunun nasıl oynanması gerektiğini düşünürsünüz.
- Bir rapor hazırlayıp bunu şirketin kullandığı hata arama yazılımıyla şirkete bildirirsiniz.
- Şirket sizin raporunuzu okur ve daha ayrıntılı bir biçimde konuşmak üzere size e-mail atar.
Toplantılara katılmak, yazılımcılarla ve oyun geliştiricileriyle buluşmak, diğer testçilerle görüşmek de yine bu işe dahildir. Ancak temel olarak oyunda hata bulmaya, oyunun kusursuz hale getirilmesine katkı sağlarsınız.
2. Ne Tür Becerilere Gerek Var?
Beceri olarak tanımlanamaz belki ama bu iş için en az 18 yaşında, yani reşit olmanız gerekir.
Oyun testçisi olarak işe alınmak istiyorsanız bug tespit edebilmeli, bu bug’a yönelik rapor hazırlayabilmeli, iyi iletişim becerilerine sahip olmalısınız. Detaylara önem vermeli, kendi kendinizi motive edebilmelisiniz.
Bu iş için belli bir bölümden mezun olmanız ya da üniversite okumanız gerekli değildir. Ancak belirttiğimiz gibi bazı insani becerilere sahip olmak şarttır. Bunlar nelerdir?
Konsantrasyon: Bir oyunu uzun süredir test ediyor olsanız bile dikkatli olmanız gerekir. Bazı oyunların geliştirilmesi yıllarca sürebilir. Bu nedenle söz gelimi 2 yıl boyunca hep aynı oyunu test edebilirsiniz.
Detaycılık: Sizin göreviniz hata tespit etmek ve bug bulmak. Bunun için bug olabilecek detaylara odaklanmalı, bulduğunuz zaman da oyunu geliştiren şirkete rapor etmelisiniz. Bug’larda detaylarda ve çok ayrıntılı süreçlerde saklıdır. Bu nedenle oyunu en ince ayrıntısına kadar bilmeli ve oynamalısınız.
Yazı: Oyunu geliştiren ekiple ve şirketle e-mail üzerinden ya da bug tespit yazılımı üzerinden iletişim kurarsınız. Bu nedenle bulduğunuz hataları detaylı ve açık bir şekilde yazmalısınız.
Tavır: Şirketler iyi anlaşabilecekleri, işini ciddiye alan kişilerle çalışmayı tercih eder. Bu nedenle aşırı agresif, sarkastik ve sinirli olmamanız gerekir. Eğer en ufak bir anlaşmazlıkta hemen “kavga çıkaran” bir kişiyseniz bu iş size göre olmayabilir. Ne kadar deneyimli ve başarılı olursanız olun, ekibe uyum sağlamazsanız oyun test kariyeriniz kısa sürer…
3. Bu İşten Ne Kadar Para Kazanılır?
Oyun test eden kişiler ya saatlik çalışma ücreti alır ya da aylık bir maaş alır. İki seçenekte de alacağınız ücret büyük bir esneklik gösterebilir.
Hangi şirket için çalıştığınız, stüdyonun iş hacmi ve satış oranı, bu işte kaç yıllık deneyime sahip olduğunuz gibi unsurlar alacağınız paraya direkt etki eder.
Ancak ortalama bir şey söylemek gerekirse ABD’de bu işi yapan bir kişi saatlik 8 ila 14 dolar civarında para kazanır. Yıllık kazanç söz konusu olunca da bu meblağ 16.000 – 50.000 dolar arasındadır.
4. Üniversite Diploması Şart Mı?
Oyun test etmek, oyun sektöründe giriş düzeyinde bir iştir. Bu nedenle oyun test etmek için üniversite mezunu olmak şart değildir. Ancak üniversite mezunu olmak, bu sektörde kariyer basamaklarını çıkmak için size avantaj sağlar. Yazılım, tasarım, sanat yönetmenliği gibi departmanlara geçiş yapabilirsiniz yani.
Ayrıca bu işi yaparken aynı zamanda üniversite okuyan pek çok kişi mevcut. Hem okul hem de oyun test etmek aynı anda götürülebilir. Ayrıca yine ikinci öğretimde okuyup gündüzleri serbest olan kişiler için de ideal bir iştir bu.
Özetle üniversite mezunu olmak şart değildir, ancak sektörde kariyer yapmak adına yazılım, grafik tasarım, mühendislik gibi bölümler okumak son derece yararlı olur.
5. İş Başvurusu İçin Nasıl CV Hazırlamak Gerekir?
Oyun test işine başvuru yapmak için iyi bir CV ve niyet mektubu hazırlamanız gerekir ancak sırf bu alana yönelik spesifik bir CV formatı yoktur. İyi bir CV her yerde iş yapar.
CV hazırlarken başvurduğunuz pozisyona uygun becerilerinizi ön plana çıkarın. İş ilanında vurgulanan noktalardaki deneyimlerini ve yeteneklerinizi aktarın. CV’yi tamamlamadan önce başka kişilere okutup yazım ve imla hatası olmadığından emin olun. CV’sini bile kusursuz hazırlayamayan bir kişinin oyunda bug tespit etmesi pek mümkün olmaz. En azından CV’nizi okuyan stüdyo yöneticisi böyle düşünür…
6. Şehir veya Ülke Değiştirmek Gerekir mi?
Oyun test işleri özellikle ABD’de oyun şirketinin bulunduğu şehirlerde yaygındır. Zira test eden kişilerle birebir görüşmeler yapmak isteyebilir şirket. Ancak küçük şehirlerde de oyun test işi bulabilirsiniz.
Ülkemizde oyun test etme işi için farklı şehirlere yerleşmek nadir görülen bir durum olsa da yine de böyle bir fırsat bulduğunuzda şehir ve hatta ülke değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Bu işi yaparken fazla seyahat etmezsiniz. Tabii bu durum çalıştığınız şirkete bağlıdır. Farklı bir şehirdeki bir projeye dahil olmak için seyahat etme imkanınız olabilir yine de. Bu tür seyahatlere tüm masrafların şirket tarafından karşılandığını da belirtelim.
Part-time, full-time ya da geçici personel olarak oyun test ettiğinizde ücretli izin, ücretsiz izin gibi durumlar da söz konusu olur. Eğer tam zamanlı bir işe girerseniz elbette izin döneminizde izin alırsınız. Ancak bu işi part-time ya da geçici olarak yaptığınızda ancak çalıştığınız süre kadar ücret alırsınız.
7. Bu İşi Evden Yapabilir Misiniz?
Oyun test işini evde, freelance olarak yapabilirsiniz. Sadece oyun değil, yazılım ve mobil uygulama deneme işlerini de evden yapabilirsiniz. uTest adında popüler bir site üzerinden bu tür işler bulabilirsiniz.
Fakat ciddi bir kariyer düşünüyorsanız, yani bu işi tam zamanlı yapmak istiyorsanız şirketin personeli olmak durumundasınız. Yani evden çalışma ihtimaliniz sandığınız kadar yüksek değildir.
Evden çalışma fikri cazip gelse de pek çok insan bu işi ofiste yapmak istemektedir. Çünkü ofis ortamında diğer insanlardan daha çok şey öğrenebilirsiniz. Ayrıca çevre yapmak, yeni insanlarla tanışmak da bu meslekte ilerlemek için çok önemlidir. Evde çalışmak rahattır ancak evde çalışarak kariyerinizde ilerleme ihtimaliniz düşüktür.
8. Ne Tür Şirketlere Başvurmak Gerekir?
Ne tür bir çalışma ortamı istersiniz? Ne tür oyunları seversiniz?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar çalışmak istediğiniz şirketi de belli edecektir. Ancak başvuru yapmadan önce şirketin geçmişini, projelerini incelemenizi; o şirkette çalışan kişilerin yazılarını okumanızı tavsiye ederiz.
Her türlü iş başvurusunda olduğu gibi burada da şu hususlara önem vermenizi öneririz:
İlgilendiğiniz oyunları geliştiren bir şirkette çalışın. Oyun test ederek çok uzun süreler harcayacaksınız. Ancak sevdiğiniz türdeki oyunları test ederek süreci daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hayatta her zaman tutkuyla sevdiğiniz konularda çalışamayabilirsiniz, ancak fırsatını bulduğunuzda sevdiğiniz şeyler üzerinde çalışmak size çok iyi gelecektir.
Farklı kariyer opsiyonları sunan bir şirkette çalışın. 40 yıl boyunca aynı işi yapmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle farklı departmanları olan, farklı şeyler geliştiren bir şirkette çalışmak, kariyerinizin gelişimi açısından yararlı olur. Şehir olarak da oyun sektöründe kalmak istiyorsanız ülkemiz için İstanbul idealdir.
Keyifli bir çalışma ortamına sahip şirkette çalışın. İş hayatı insan ömründe çok büyük bir yere sahiptir. O nedenle eğlenceli ve kendinizi iyi hissettiğiniz bir çalışma ortamı çok önemli. Oyuna son şekli verilmeden önce uzun saatler mesai yapma ihtimali %100 olduğu için çalıştığınız ortamı ve iş arkadaşlarınızı sevmeniz son derece mühim.
9. Prim veya Bonus Gibi Şeyler Söz Konusu mu?
Çalıştığınız stüdyoya göre prim, bonus gibi şeyler söz konusu olabilir. Eğer sizin de test ettiğiniz bir oyun, büyük başarı yakalarsa şirket bu kazançtan size de pay verebilir. Bu oran genelde yıllık maaşınızın %5’i oranındadır. Bonus ise garanti değildir. Şirketine göre değişir. Yani prim ve bonus gibi şeyleri “çantada keklik” olarak görmemeniz sizin için daha iyi olur.
10. Ne Tür Ekipmana İhtiyaç Var?
Oyun test işini tam zamanlı ve ofis ortamında yapacaksanız sizin hiçbir şey satın almanıza gerek kalmaz, şirket size kullanacağınız bilgisayarı ve gerekli yazılım-donanımı temin eder. Bu iş için genelde bug tespitine imkan sağlayan moda sahip bir yazılım ve donanım kullanırsınız.
Oyun test işiyle alakalı bazı dolandırıcılık vakalarında size ekipman aldırmaya kalkabilirler. Bu tür şirketlerin dolandırıcı ve sahte olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Kısaca, bilgisayar aldırmaya kalkan şirketlere hiçbir şekilde prim vermeyin. Ayrıca bu tür işlere başvuru yapmak için de hiçbir şekilde kimseye ödeme yapmayı. Eğer bir iş başvuru sitesi, başvuru yapmanız için sizden para talep ederse kesinlikle ödeme yapmayın.
Oyun denetlemekte çok iyiyim