Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?

Herkesin neden daha çok para kazanamıyorsun sorusuna verdiği belli bahaneler vardır. Bilinçli veya değil, kendimizi bu bahanelerle oyalayarak hep elimizden geleni yaptığımızı savunuruz. En yaygın bahaneyse şudur: “Daha çok para kazanmak için paraya ihtiyacım var”.

Her ne kadar bu ifadenin yanlışlığı gün kadar ortada olsa da gerçekten böyle olduğuna inanan insanların sayısı oldukça fazla.

Birçok insan yeni bir iş kurmak için on binlerce liraya ihtiyaçları olduğunu düşünür: mekân kiralamak başlı başına bir masraftır, pazarlama ve diğer giderlere de bütçe ayırdıkça gider kalemleri büyür…

Gerçekçi olmak gerekirse, bir tomar paranız olmadan yapabileceğiniz birçok iş vardır. İlk adım her problemin birden fazla çözümü olduğunu fark etmektir, bu problem ister daha çok para kazanma gerekliliğiniz olsun, ister emekliliğiniz için birikim yapmak olsun, ister daha sağlıklı beslenmek olsun.

Çok masrafa girmeden yeni bir iş kurabilmek için olmazsa olan şeyler var elbette. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Fırsatlara açık bir mentaliteye sahip olmak: Bir şeyi nasıl bedavaya bulabilir veya yapabilirsiniz? İmkânsız mı? Peki ya çok ucuza desek? Beyin fırtınaları yaparak yapmanız gerekenleri nasıl en az masrafla yapabileceğinizi belirlemek bu konuda atmanız gereken ilk adım. Bu konuda daha derin araştırmalar yaparak konuya hakimiyetinizi artırabilir, kendinize birden fazla açıdan bakmayı ve başkalarının göremediği fırsatları görmeyi öğretebilirsiniz.

Küçük adımlar ve deneme yapma isteği:  Bu en bilinen girişim tekniklerinden biridir, hatalarından ders alarak kendini geliştirme esasına dayanır. Küçük adımlarla başlar, yanılır, neyi yanlış yaptığınızı öğrenir ve kendinizi geliştirerek küçük ama hızlı adımlarla işinizi büyütürsünüz. Evet, çocuklar için kullanılan düşe kalka öğrenme tekniğini girişimler de kullanıyor. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz yaklaşımı araştırabilir, gerçek hayat örnekleri hakkında bir şeyler okuyabilirsiniz. Bu yaklaşımı uygulayarak hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilir, girişimlerin sebep olduğu stresten ve gerginlikten kaçınabilirsiniz.

Piyasada onaylanmak: Bir iş kurmanın en temel kuralı sunduğunuz ürünün talep edilmesinin gerekliliğidir. Eğer pazarladığınız ürün/hizmet kimsenin işine yaramıyorsa o zaman üretmenin ne anlamı kalır ki? Müşterilerinize sunduğunuz şeyin hedef kitleniz tarafından gerçekten istendiğine emin olun. İnsanlar gerçekten de bunun için para harcarlar mı diye sorun. Verdiğiniz hizmet şey köpek pisliği temizlemek olsa bile toplumun ihtiyaç duyduğu bir şey olmalı. Hedef kitlenizi nasıl belirleyeceğiniz ve müşterilere nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız konu üzerine araştırma yapabilir, kendinizi geliştirerek pazarlama cephenizi güçlendirebilirsiniz.

Bütün bunlardan bahsettiğimize göre, söz edilmesi gereken bir diğer konuya geçebiliriz. Girişimci olmak istiyorsanız bu yola girmeden önce sınırlarınızı belirlemeli ve tanımalısınız. İnsanların neden daha çok para kazanamıyorum sorusuna verdikleri 4 popüler cevap var:

1- Zamanım yok

2- Param yok

3- Uzmanlığım yok

4- Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum

Neden daha çok para kazanmayı denemediğinizi düşündüğünüzde aklınıza gelen bahaneler muhtemelen yukarda listelediğimiz dört bariyerden birine çıkıyordur.

  • Yeni bir işe başlamak çok mu karmaşık? Hayır. Bu sadece uzmanlığım yok demenin bir diğer yolu.
  • Zaten çok uzun saatler boyunca çalışıyorum, bir sürü çocuğum var ve günümün yarısı da yolda geçiyor. Tamam, evet, eminim ki zamanınız kısıtlıdır ama sizin için gerçekten önemli olan şeylere ayıracak zamanı her zaman bulabilirsiniz. Her gün 20-30 dakika ayırmak o kadar da zor bir şey değil, hele hele o dakikalar hayatınızı değiştirecekse.
  • Yeni bir işe başlamak için ayırabileceğim on dolarım bile yok. Öyle mi? Bu yazının başına dönün ve yeniden okumaya başlayın. Tamam mıdır? Hadi tekrarlayalım: “100 dolardan daha az parayla bile yeni bir iş kurabilirim.” Bunu tekrar söyleyin. Tekrar, tekrar. Buna gerçekten inanana kadar. Bir işi yapmanın birden çok yolu olduğunu bilin ve genelde ilk aklımıza gelenin en pratik olanı olsa da en pahalısı olacağını da hatırlayın. Beyin fırtınası yapın, uzun uzun düşünün, sonuca odaklanın ve sizi bu sonuca ulaştırabilecek her bir ihtimali düşünün. Size söz veriyorum, ilk aklınızda gelenden çok daha az masraflı yöntemler bulacaksınız.
  • Yeni bir iş kurmak için aklımda hiçbir şey yok, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum ki. Tamam, şunu deneyin. Kendinizi çevrenizdeki problemleri görmeye odaklayın: evet, her gün günlük hayatınızda karşınıza çıkan problemlerin neler olduğunu bulmaya çalışın. Elinizde bir not defteri olsun, hepsini bir kenara not edin. Unutmayın ki hayatınızı zorlaştıran her bir problem aslında girişimciler için bir fırsattır. Başarılı ve sürdürülebilir işler aslında bir problemi çözen işlerdir. Yemek yapmak istemiyor musunuz? Bir restorana gidersiniz. Ütü yapmaktan nefret mi ediyorsunuz? Kuru temizlemeciler var ya! Arkadaşlarınıza ulaşamıyor, onlarla bağlantı halinde kalmak mı istiyorsunuz? Facebook bunun için burada! Hepsi size problemleriniz için bir çözüm sunuyor.

 

Çok çalışmanız gerekecek ama buna değecek

Başarılı bir iş kurmak ve büyütmek zor bir süreç elbette, çok çalışmanız gerekecek. Ama bu yazıyı okuyorsanız demek ki bu yola baş koymak konusunda heveslisiniz. Eğer ofiste geçen günlerinizi işinizden istifa ettiğiniz günlerin hayalini kurarak geçiriyorsanız, toplu taşımada geçen her dakika içinizden lanet okuyor ve işi bırakma isteğiyle yanıp tutuşuyorsanız, sevmediğiniz bir işte takılıp kaldığınızı düşünüyorsanız doğru yerdesiniz.

Yeni bir işe başlamak bütün problemlerinizi çözmeyecek tabii, o konuda bir anlaşalım. Size yeni bir bakış açısı kazandırabilir, sizi güçlendirebilir ve yeni fırsatlara daha açık hale getirebilir, ama bütün problemlerinizin mucizevi bir şekilde çözüleceğini düşünmek biraz hayalperestlik olur. Benim zihnimdeki bariyerleri aşarak bahanelerimden kurtulmam ve kendi işimi kurmam uzun bir zaman aldı, ama yaptığımda bir şeylerin iyiye doğru değiştiğini gördüm. Şimdi birkaç yıl geçti ve eskisinden çok daha fazla para kazanıyorum, kendimi finansal olarak çok daha güvende hissediyorum, daha esnek bir hayatım var ve işimi gerçekten seviyorum, artık yakınmamı gerektirecek bir şey yok. Bütün bunlar hayat kalitemi arttırdı, kendime yeni bir hayat kurdum desem yeridir.

İşe başladığımdan beri nasıl bir şeyleri daha ucuza yapabileceğim konusunda birkaç şey öğrendim tabii, ama işe başlarken de çok masraf yapmamıştım zaten, siz de aynı yollardan geçebilir, minimum masrafla bir iş kurabilirsiniz! Bu günlerde çok para harcamadan bir iş kurmak için çok daha fazla kaynak ve araç var! Ama bunların arasından sizin için en önemlileri: Fırsatlara açık bir mentaliteye sahip olmak, küçük adımlar atarak deneme yapma isteği ve piyasada onaylanmayı bilmek.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?

Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir