Sevmediğiniz Biriyle Aynı İşte Çalışmanın Yolları

Olumlu iş ortamı, farklılıkları kabul edebilen ve şirketin ortak çıkarı için uğraşan çalışanların eseridir. İş yerleri her biri ayrı telden çalan insanlarla dolu olduğundan karakterleri bambaşka olan bu insanlar arasında bam telinize basacak birilerine rastlamanız oldukça yüksek bir olasılık. Bu olumsuz duygu tüm enerjinizi alarak sizi tüketebilir ve çalışma veriminizi düşürebilir. Başlangıçta gayet masum görünen bu hisler, kısa zamanda düşmanlığa döner ve hiç de hoş olmayan bir iş ortamı yaratır. Doğru stratejileri kullanarak sevmediğiniz biriyle hem profesyonel hem de verimli bir ilişki geliştirebilirsiniz. Nasıl  mı?

 

1.İş arkadaşınızı sevmemeniz için geçerli sebepleriniz olup olmadığına karar verin.

Sürekli şikayet eden insanlar, her şeye kusur bulanlar, münasebetsiz veya rahatsız edici insanlar, aksi veya sinirliler çalışılması zor insan gruplarını oluşturuyor. İş arkadaşınız bu özelliklerden hangisini taşıyor? Kıskanılacak bir şeyin olup olmadığına dair kafa yorduğunuz gibi, anlaşamadığınız kişiyle alakalı da bir durum değerlendirmesi yapın. Bahsedilen kişiyi sevmemek için makul bir sebebiniz yoksa belki de problem sizinle ilgilidir, onunla değil. Söz konusu kişi geçmişinizden çok da hoşlanmadığınız bir insanı hatırlatıyor olabilir örneğin.

 

2.Bazı şeyleri görmezden gelin.

İş arkadaşlarınızdan biri sürekli zenginlikten bahsedip böbürleniyor mu? O halde, bunu her yaptığında onu görmezden gelin. Umursamayın. Sergilediği tavır son derece yakışıksız ya da itici olabilir; ama sizin fiziksel, akli veya ruhsal sağlığınıza zarar verme ihtimali olmadığına göre çok da dikkate almamakta fayda var.

 

3.Ciddi önem arz eden konularda derhal harekete geçin.

İş ortamında kabul edilemeyecek davranışlar arasında taciz, aleni veya örtülü saldırı, fırsat kollayıcı ya da yıpratıcı nitelikte dedikodu yaymak, tehdit, bağırıp çağırma, aşağılama, önemli bir bilgiyi saklama veya diğer zorbalık türleri sayılabilir. Bu tarz davranışlardan herhangi birine maruz kalıyorsanız, müdürünüz veya insan kaynakları bölümünüzle konuşup durumu bildirmelisiniz. Unutmayın, sevmediğiniz birinden göreceğiniz profesyonellik dışı bir tavra katlanmak zorunda değilsiniz. Bu tarz davranışların sonucu yazılı veya sözlü bir uyarı, uzaklaştırılma veya iş sözleşmesinin feshi ile sonuçlanabilir.

 

4.Tepkilerinizi kontrol edin.

Karşınızdaki kişinin tavırlarından çok, o kişiye verdiğiniz tepkiye odaklanın. Sorun yaşadığınız kişiyi değiştiremezsiniz, ancak onun davranışlarına gösterdiğiniz tepkiyi değiştirebilirsiniz. Örneğin, sürekli tartışma peşinde olan bir kişiyle iletişim kurarken kendisiyle çatışmak yerine bulunduğu ortamdan kibarca uzaklaşmak, mantıklı bir tavır olacaktır.

 

5.Anlaşamadığınız iş arkadaşıyla daha fazla vakit geçirerek ilişkinizi düzeltmeye çalışın.

Diyelim ki, patronunuz bu kişiyle beraber bir proje üzerinde çalışmanızı istiyor. Panik yapmayın. Çalışma arkadaşınızla daha fazla vakit geçirmeniz onu çok daha iyi tanımanızı sağlar. Ayrıca, tavırlarının altında yatan başka bir sebep varsa keşfedebilme şansınız elde edersiniz. Üstelik bu şekilde hakkınızda ne düşündüğünü anlama fırsatı da yakalamış olursunuz. Beraber geçireceğiniz bu zaman dilimi, birbirinizi daha iyi anlamanızı ve beraber verimli bir takım olarak çalışmanızı sağlayabilir.

 

6.Gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bu kişiyle ilişkinizi tamamen kesin, böylece yaptıklarından etkilenmezsiniz.

Özellikle de umursamaz bir tavır takınarak sizi incitme oranını en aza indirmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer beraber çalışmak zorundaysanız, önünüzdeki işe odaklanmakla yetinin ve söz konusu kişiyle yalnızca işinizin gerektirdiği durumlarda iletişime geçin. Zor karakteri projenin ilerlemesini engelliyorsa, durumu vakit kaybetmeden üstlerinize bildirmelisiniz.

Unutmayın, iş yerindeki duruşunuz ve performansınız, terfi veya maaş artış süreçlerini olduğu kadar  işinizde kalıcılığı sağlayıp sağlayamayacağınızı da belirler. Eğer iş yerindeki herhangi biriyle olan sorununuz fiziksel, akıl veya duygusal sağlığınızı tehlikeye atıyorsa, konuyla başa çıkabilmenizi sağlamada size yardım edecek kişilerden danışmanlık desteği alın.

Umarız verdiğimiz tavsiyeler sağlıklı bir iş ortamı yaratmanız veya bu tarz bir ortamda çalışabilmenize olanak tanır.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir