Şirketinize İsim Verirken Kaçınmanız Gereken Hatalar

Şirketinizin ismi, onun imajını belirleyen en temel unsurların başında gelir. Yani şirketin kaderini belirleyen şeylerin başında şirket ismi gelir. Bu nedenle şirketinize isim verirken dikkatli ve özenli davranmanız gerekir.

Örneğin Google’in ilk ismi BackRub idi.

Yahoo’nun ilk ismi ise “Jerry’s Guide to the World Wide Web” idi. Bu isim şirketin kurucusu Jerry Yang’dan geliyor.

Bu feci isimleri bir kenara bırakıp günümüze baktığımızda ise şirketlere Oscar, Lola, Casper gibi insan isimleri verildiğini görüyoruz.

İnsanların kulak aşinalığı olan bu tür insan isimleri koymak, yatırımcıların ve müşterilerin ilgisini çekebilir, ancak şirkete insan ismi koymanın bazı riskleri de var.

Bu yazıda şirkete insan ismi koymanın taşıdığı bazı muhtemel riskleri ve şirketinize isim koyarken dikkat etmeniz gereken konuları ele alıyoruz.

 

1. Başka Dillerde Müstehcen Anlama Sahip Olabilir

Size normal gelen bir ismin, başka bir dilde küfür çağrışımı yaratabileceğini biliyorsunuz. Örneğin Apple’ın asistanı Siri, sesli okunduğunda Japoncada “popo” anlamına geliyor.

Fransız lüks giyim markası Chloe, masumane gözükse de bu isim Almancada “tuvalet” anlamına gelen “klo” sözcüğüne çok benziyor. Bu nedenle markanızı uluslararası alanda genişletmek istiyorsanız yabancı dillerde bu ismin ne anlama geldiğini iyi araştırmalısınız.

 

2. Şirkete İnsan İsmi Koymak Hukuki Sorunlara Yol Açabilir

Şirketinize insan ismi koymak istiyorsanız bunun bazı hukuki sonuçları olabileceğini unutmayın. Örneğin bir kitapta ya da filmde geçen karakterin ismi, yayıncı ya da yapımcı şirket tarafından tescil edilmiş olabilir. Bu nedenle şirketinize roman ya da film-dizi karakterlerinin isimlerini koyarken ihtiyatlı davranmakta fayda var. Örneğin Star Wars’ın yapımcısı olan Lucasfilm, Sabacc adında bir mobil uygulama geliştiren şirkete dava açtı. Lucasfilm, ismin Star Wars’taki bir karakterin ismi olduğunu ileri sürdü.  Bu tür olaylar nadir olsa da sizin başınıza gelmemesi için hiçbir sebep yok.

 

3. Güncel Gelişmeleri Takip Edin

2013 yılında Belçikalı çikolata üreticisi “Italio Suisse” marka imajını tazeleme kararı aldı. 1923’ten beri beri bu isimle bilinen şirketin yeni adı “ISIS Chocolates” oldu. Dünyanın baş belası terör örgütü IŞİD’in uluslararası olarak ISIS şeklinde bilindiğini düşünürsek, bu çikolatanın imajında ne kadar büyük bir çöküş yaşandığını tahmin edebiliriz.

 

4. İsme Demokratik Bir Şekilde Karar Vermek Zorunda Değilsiniz

Şirketinize isim verirken aileniz, arkadaşlarınız, çalışanlarınız, müşterileriniz, ortaklarınız bu sürece dahil olmak isteyebililerler. Ancak kolektif bir karar mekanizmasının taşıdığı bazı sorunlar vardır. Öncelikle şirkete tek bir isim verileceği için grup halinde isim düşündüğünüzde başkalarının fikirlerini önemsememe gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ayrıca grupça karar verildiğinde ortalama veya vasat bir isimde karar kılınabilir. Bunun yerine şirketin vizyonunu ve misyonunu bilen birkaç kişiyle birlikte isim bulma sürecine girmek daha mantıklı olur. Zevklerine ve kararlarına güvendiğiniz, pazarlama ve PR’dan anlayan kişilerle karar verirseniz çok daha iyi olur.

 

5. Zorlama Ya da Jenerik İsimler Koymayın

Yaratıcı ve akılda kalıcı bir isim bulurken genelde tamlamalara yönelmek daha kolay gelir. İki farklı kelimeden tek bir kelime uydurmak, çoğu zaman iyi bir fikir değildir. Bir kelimenin sonuna -Türk ifadesi eklemek de yine zorlama bir görünüm arz eder.

General Motors, General Electric şirketler “genel” anlamına gelen “general” ifadesini ilk kullanan şirketler. Dolayısıyla büyük şirketlerin isimlerini taklit etmeye gerek yok. Örneğin soyisminiz Sarıoğlu olmasına karşın şirket isminde -SA ifadesini kullanmamaya çalışın. LasSA, EnerjiSA gibi ifadeleri Sabancı Holding kullanıyor.

Yani hem büyük şirketleri taklit etmenin hem de zorlama isimler türetmenin bir anlamı yok. Önemli olan sektörünüzü, hedeflediğiniz kitleyi bilmek; buna uygun bir isim bulmak…

 

6. Şehir Adlarından Kaçının

Faaliyet gösterdiğiniz şehrin adını şirket adında kullanmanın da bazı tehlikeleri vardır. Örneğin şirketiniz büyüse bile yerel ve küçük bir işletme havasından kurtulamayabilirsiniz. Ayrıca şirket adında şehir belirtildiğinde siz şehirlerarası çalışıyor olsanız bile sadece o şehirde faaliyet gösterdiğiniz izlemini edinir insanlar. İstanbul Emlak adıyla Türkiye geneli emlak danışmanlık şirketi kurduğunuz zaman sizi İzmir’deki insanlar aramayacaktır, zira sizi sadece İstanbul’da çalışan bir şirket olarak görecektir.

Kentucky Fried Chicken, ABD’nin Kentucky eyaletinden olsa bile dünya çapında bir şirket olduğunu göstermek için KFC ismini vurgulamaktadır.

 

7. Anlaşılmaz İsimler Koymayın

Şirketin kendine özgü bir isminin olması iyidir. Şirketin hikayesini taşıyan isimler, genelde müşterilere bir  mesaj verir. Ancak anlaşılması zor, faaliyet gösterdiği sektörle alakasız bir isme sahip olmak pek de istemeyeceğiniz bir şeydir.

Örneğin Cogito Ergo Sum Hyundai Teknik Servisi adında bir oto tamircisi, Instagram için şahane ve mizahi bir post olabilir; ancak size egzoz tamir ettirmeye gelen kişiler için pek de anlaşılır bir isim olmayabilir bu.

 

8. Hatanızdan Dönmeyi Bilin

Şirketinize bir isim koydunuz, ancak zaman içinde bu ismin sizi yansıtmadığını, kulağa hoş gelmediğini gördünüz. Bu noktada insanların isme alışmasını beklemek yerine hatanızdan dönmeye çalışmanız daha doğru olacaktır.

Kentucky Fried Chicken örneğinde olduğu gibi gereken düzenlemeleri ve yenilemeleri yapmayı bilmeniz çok doğru olur. Yani bir hata yaptığınız zaman hatanın kendiliğinden düzeleceğini umut ederek vakit kaybetmeyin, bizzat harekete geçin.

 

İlginizi çekebilir

Şirket İsmi Nasıl Bulunur?
Dünyaca Ünlü Markaların İsimleri Nereden Geliyor?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir