Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana SayfaİnovasyonGiyim Sektöründe 2018 Yılının En İyi İnovasyonları

Giyim Sektöründe 2018 Yılının En İyi İnovasyonları

Bilinçli şekilde ilgilensin ya da ilgilenmesin, moda herkesin hayatının bir parçası. Dünyada moda endüstrisi, 3 trilyon dolarla tüm dünya ülkelerinin gelirlerinin yüzde ikisini oluşturuyor. Bu kadar büyük ve önem arz eden bir endüstrinin oyuncuları da modern dünyada güncel kalabilmek adına her yolu deniyor. Bu yüzden moda sektöründeki yenilikler giderek daha heyecan verici hale geliyor. Giyenin sağlık durumunu denetleyen kıyafetlerden, müşteri sadakati sağlayan fikirlere, moda alanında yenilikler saymakla bitmiyor. Moda dünyasının çeşitliliği giyilebilir teknolojiden sürdürülebilir malzemeye birçok alanda gelişimi beraberinde getiriyor.

Seçtiğimiz bu inovasyonlar bu yılın en parlak fikirlerini sergilerken, kendi içlerindeki çeşitlilikleri gelecek yıllarda göreceğimiz yenilikler için de heyecanlandırıyor.

 

İnovasyon 1) Giyenin Nabzını Ölçen Akıllı Kıyafet

Tüketiciler artık ürünlerin kendi kullanım amaçlarını aşarak yeni fonksiyonlarla gelmesini bekliyor. Bu akıllı kıyafetler de tam da bu ihtiyaca yönelik yapılmış. Henüz yalnızca atlet ve sütyen formatında üretilen bu ürün cep telefonunuza indireceğiniz bir uygulamayla çalışıyor. Kalp ritminizi ölçerek hem egzersizlerinizin analizini yapmasına yardımcı oluyor hem de beklenmedik bir durumda arkadaşlarınızı veya doktorunuzu uyararak güvenlik sağlıyor.

 

İnovasyon 2) El Yapımı “Deri” Ayakkabılar: Hem Vegan Hem De Organik

Moda endüstrisinin çevre ve doğal hayata etkisi müşteri tercihlerini etkileyen bir faktör halini aldı. Bu ürün gibi sürdürülebilir malzemeler kullanan tasarımlar geleceğin modasını belirleyecek gibi duruyor. Bu ayakkabılarda ana malzeme olarak deri benzeri özelliklere sahip bir mantar kullanılıyor. Geri dönüştürülmüş pet şişelerden eko-pamuk denilen bir malzemeye kadar çeşitli materyaller kullanılan bu ayakkabılar her yönleriyle çevre dostu. El yapımı olduğundan ve çok özel işlemler gerektirdiğinden yapımı birkaç yıl süren bu ürün aynı zamanda anti-bakteriyel ve uzun yıllar kullanıma dayanıklı.

 

İnovasyon 3) Ne Giyeceğinize Karar Vermeye Yardım Eden Akıllı Askılık

Kendi evinizden çıkmadan kişiselleştirilmiş moda tavsiyesi almanıza olanak sağlayan bu ürün moda endüstrisinde yeniliğin bir yan ürünü. Saat, hava durumu ve sıcaklık gibi bilgileri analiz ederek size şapkanızdan ayakkabınıza kadar giyim önerilerinde bulunan akıllı askılık, hareketi algılayarak önüne geldiğinizde açılıyor ve bir asistan gibi size yardımcı oluyor. Günlük programınızı da kaydedebileceğiniz The Take Off Hanger isimli buluş, bu bilgileri de göz önünde bulundurarak tavsiyelerini çeşitlendirebiliyor. Bir diğer özelliğiyse bir telefon uygulaması aracılığıyla uzaktan da erişilebilir olması.

Mutlaka okuyun: Yenilikçi Akıllı Ürünler

 

İnovasyon 4) Müşterilerini Ürünlerini Kullandıkça Ödüllendiren Giyim Markası

 

Moda dünyasında yenilik yalnızca kıyafetlerin tasarımlarıyla sınırlı kalmıyor. Tommy Hilfiger’ın başlattığı bu proje kıyafetlere yerleştirilen akıllı etiketlerle sağlanıyor. Böylece firma hem müşterilerini memnun tutuyor hem de ürünlerinin başarısını takip ederek gelecek rotasını belirliyor.

 

İnovasyon 5) AR Hologram Uygulaması Müşterilerin Ürünleri 3D İncelemesini Sağlıyor

Üç boyutlu teknolojiler genelde eğlence sektörüyle ilişkilendirilen bir alan ancak moda dünyasında da kendisine bir yer bulmuş durumda. Müşterilerin almak istedikleri ürünleri daha detaylı inceleyebilmeleri için artırılmış gerçeklik ve hologram teknolojisinden faydalanan bu inovasyon, mankenleri ve ürünleri ayağınıza getiriyor. Satın almak istediğin ürünü mağazaya gitmeden 3 boyutlu olarak dilediğiniz zaman görebiliyorsunuz.

Bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda kullanabileceğiniz bu uygulama internetten alışverişte yepyeni bir çağ açacağa benziyor.

Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

 

İnovasyon 6) Uzay Teknolojisi Spor Sütyeni

Bir başka marka akıllı teknolojileri bir başka boyuta taşıyarak giyenin hareketlerini sadece izlemekle kalmayıp bunlara tepki de veren bir ürün geliştirdi. NASA’nın uzay kıyafetleri için kullandığı teknolojiden esinlenerek üretilen spor sütyenleri modada fütürizmin şahane bir örneği. Kullanıcının spor sırasında ve dinlenme durumundaki ihtiyaçlarına tepki vermek için bir bakteriden faydalanan ürün giyilebilir bir antrenör olma iddiasında.

 

İnovasyon 7) Sürdürülebilir Hammaddeden Terlikler

Giyim markalarının daha sürdürülebilir ürünler ortaya koyma çabası bir kez daha karşımıza çıkıyor. Normalde ayakkabı tabanları ve terliklerde kullanılan en temel ham maddelerden biri EVA. Bu madde petrol bazlı bir köpük ve bu yüzden yenilenebilir bir kaynak değil. Ayakkabı firması Allbirds’ün çıkardığı bu rengârenk parmak arası terliklerde ise bitki bazlı bir ham madde kullanıyor. Böylece hepimiz için daha küçük birer karbon ayak izi bırakmayı amaçlayan firma rakip şirketleri de aynısını yapmaya davet ediyor.

 

İnovasyon 8) Bisiklet Kıyafetleri İçin Lazerle Ölçüm

Üst düzey teknolojinin moda alanında kullanımında bir diğer güzel örnek lazerle mükemmel ölçüde kıyafetleri belirlemeye yarayan bu yöntem. Avustralyalı bisikletçi Nathaniel Peek’in geliştirdiği bu sistem bisiklet gibi kullanılan ekipmanın öneminin çok yüksek olduğu sporlarda oldukça faydalı olacak. Sistem önce bir lazer taraması yaparak sporcunun ölçülerini çok yüksek hassasiyetle ölçüyor, ardından da kişiye özel kıyafetler üretiliyor. Spor giyiminin moda sektörü içinde hızla büyüyen bir yeri olduğu da göz önünde bulundurulursa bu teknolojinin başka sporlarda da kullanılması an meselesi.

 

İnovasyon 9) Erkekler İçin Makyaj Malzemesi

İnovasyon çoğu zaman toplumsal algı değişikliğini de beraberinde getiriyor. Bu firma de güzellik ürünlerine bakış açısını değiştirmeyi amaçlıyor. Erkeklere yönelik makyaj malzemelerinin yanı sıra; çöpe atılacak meyvelerden yapılan kozmetik ürünleri ve kişinin kendi organik malzemelerini belirleyebileceği kişiye özel, çevre dostu ürünler de mevcut.

Mutlaka okuyun: Erkeklere Özel Makyaj Seti

 

İnovasyon 10) Dünyanın En İnce Giyilebilir Ekranı

Giyilebilir teknolojinin geldiği son nokta Royole isimli Çinli firmanın ürettiği Royal Flexible+ Wearables. Sadece 0.01 milimetre kalınlığındaki AMOLED ekran oldukça da esnek. Bu sayede ağırlık yapmadan ve kullanıcının hareketini kısıtlamadan giyilebiliyor. Giyilebilir bir ekranla yaratılabilecek tasarımlar ise neredeyse sınırsız gözüküyor. Firma bu ürünle kullanıcının çevreyle etkileşimini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

 

İlginizi çekebilir

Yiyecek ve içecek sektöründe dikkat çeken iş fikirleri
Seyahat ve turizm sektöründe dikkat çeken iş fikirleri
Teknoloji sektörü trend iş fikirleri
Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar