İş Hayatıyla İlgili İzlemeniz Gereken 38 Film

Yaşayarak öğrenmek iş hayatında tecrübe edinmek adına en etkili yol, ancak en verimlisi değil. İş dünyasında her şeyi yaşayarak öğrenmek size çok pahalıya patlayabilir. Kötü olaylardan ders çıkarmak için bunları yaşamış kişilerin hayatlarına bakmanız yeterli olacaktır. Bu sayede risk almadan büyük tecrübeler edinmiş olursunuz. Hollywood zaman zaman girişimcilerin durumlarını dramatize ediyor. Bunlardan faydalanmamanız için hiçbir sebep yok.

İş hayatının neresinde olursanız olun, aşağıdaki 18 filmden çok şey öğrenebilirsiniz. İşte sizlere en iyi iş hayatı filmleri:

 

1. Startup.com

startup-com

Startup.com 2001 yapımı bir belgesel. Hearst Interactive Media, KKR, New York  Investment Fund ve Sapient’ten toplamda 60 milyon dolar yatırım alan GovWork  adlı startup’ın hikayesini anlatıyor. İnternet çağının iniş çıkışlarını çok iyi anlatan belgesel aynı zamanda iş ortaklığının arkadaşlıkları nasıl tehdit edebileceğini  göstermesi bakımıyla iyi bir insanlık dersi veriyor. Büyüme, takım kurma,  yönetim ve sermaye bulma gibi konularda çok şey öğrenebileceğiniz oldukça faydalı bir film.

 

2. Catch Me If You Can ( Sıkıysa Yakala)

Catch Me If You Can

Gerçek bir olaya dayanan film, tam bir girişimcilik macerası. Filmde, pilot rolü yaparak tüm dünyayı dolandıran bir dolandırıcının macera dolu hikayesi anlatılıyor. Filmde; yaratıcı problem çözümü, zorluklardan ders almak gibi temalar işleniyor.

Mutlaka okuyun: Dünyanın En Ünlü Dolandırıcısı Frank Abagnale’nin Hayat Hikayesi

 

3. Lord of War ( Savaş Tanrısı )

lord-of-war

Şayet içinde biraz aksiyon olan kara komedi arıyorsanız bu film tam size göre. Ukraynalı bir göçmen olan Yuri Orlov (Nicolas Cage) paraya ulaşmak için yasadışı silah ticareti yapıyor. Ahlak kuralları bir yana, Yuri’nin tutkusu ve risk alma becerisi, tam anlamıyla başarmayı kafasına koymuş girişimcilerin özelliklerinden. Ayrıca ciddi anlamda büyüme ve atılım gösterme, yüksek müşteri sadakati ve müzakere taktikleri konusunda önemli bilgiler edinebileceğiniz bu filmden mutlaka kendi iş hayatınız için dersler çıkaracaksınız.

 

4. Wall Street

wall_street__1987_

Başarı ve güç için sınırlarınızı zorladınız mı hiç? Wall Street bu temayı Bud Fox’un (Charlie Sheen) gözünden işliyor. Fox, Wall Street çalkantılarında yolunu bulmaya çalışan bir broker rolünde ve “Açgözlülük her zaman” iyidir mottosuyla hareket ediyor. Bu film kurumsal finans, portfolyo yönetimi, yatırım hukuku ve sermaye piyasası dünyasına açılan bir film adeta. Genç ve duygusal bir insanın şahane bir hayat tarzı ve zenginlikle nasıl da sürüklenebileceğini anlatan film, ayrıca The Wolf of Wall Street’in biraz daha eleştirel versiyonu sayılabilir.

Birleşme ve satın alma, iş etiği, kurumsal finans, portfolyo yönetimi, yatırım hukuku ve sermaye piyasası filmde işlenen temalar arasında.

 

5. Rogue Trader

roguetrader

Gerçek bir olaya dayanan bu filmde tek başına İngiltere’nin en büyük bankası Barings Bank’ı alt üst eden bir banka çalışanının hikayesi anlatılıyor. Bu film para ve güç arzusunun insanları nasıl yoldan çıkarabileceğini gösteren bir uyarı niteliği de taşıyor.

Filmde işlenen temalardan bazıları: Değerlendirme, finansal rapor, sermaye piyasaları ve iş etiği.

 

6. Twelve Angry Men ( 12 Kızgın Adam )

12-angry-men

12 Kızgın Adam mahkeme salonunda geçen kült bir film. Liderlik, grup davranışı, çatışan değer sistemleri gibi temalar işleyen film, karar verme biçiminiz hakkında sizi tekrar düşünmeye sevk edecektir.

 

7. Office Space ( Ofis Çılgınlığı )

office-space

Bu komedi filmi, 90’lı yıllardaki bir yazılım şirketinin kurumsal kültürünü eleştiriyor. Ofis içindeki ilişkileri ve çıkar çatışmalarını işleyen film liderlik, ekip kurma ve kariyer yönetimi gibi konulara değiniyor.

 

8. The Godfather Üçlemesi

baba-filmi

The Godfather üçlemesi girişimciler için gelmiş geçmiş en iyi üçleme olabilir. Network kurmanın, rekabetin, insanlara yardım etmenin neden önemli olduğuna dair önemli şeyler sunuyor bu üç film. İzlemesi son derece keyifli ve heyecan dolu olan bu filmler ayrıca seyircileri düşünmeye de sevk ediyor. Bazı sahneler iş hayatındaki bir sonraki hamleniz için size antreman yaptırıyor adeta.

Filmde işlenen konulardan bazıları: Rekabet stratejileri, takıp kurma, kurumsal hesaplaşmalar, ortaklıklar, satın alma ve birleşme, kurumsal hiyerarşi ve uzun dönem iş çeşitliliği.

 

9. The Usual Suspects ( Olağan Şüpheliler )

olagan-supheliler

The Usual Suspects sonu büyük bir süprizle biten iyi bir psikolojik macera filmi. Bir grup profesyonel suçlunun kendilerini karakolda bulmaları üzerine grubun sergiledikleri uzun dönemli stratejiler, güç ve etki ilişkileri, liderlik gibi konular girişimciler için önemli dersler veriyor.

 

10. Enron: The Smartest Guys in the Room ( İş Dünyasının Açıkgözleri )

enron_2

2005 tarihli bu belgesel Bethany McLean ve Peter Elkind’in çok satılan aynı isimli kitabından uyarlama. Amerika tarihindeki en büyük skandallardan birini, yani Enron Holding’in çöküşünü anlatan belgesel iş hayatındaki yolsuzluklar ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler için biçilmiş kaftan.

 

11. How to Get Ahead In Advertising

how-go-get-ahead-inadvertisingg

Reklam tavsiyesi istemiyor olsanız bile bu film size yaratıcı sorun çözümü ile ilgili birkaç şey öğretecektir. Yayınlandığı zaman pek ilgi görmeyen bu filmin değeri sonradan anlaşıldı ve reklam sektörüne eleştirel yaklaşımı nedeniyle oldukça övüldü. Reklam dünyası ile size çok şey katacağından emin olabilirsiniz.

Filmde işlenen konulardan bazıları şöyle: Pazarlama stratejisi, pazar bölümleme, markalaşma.

 

12. The Devil Wears Prada ( Şeytan Marka Giyer )

guhh

Bu film sizi hayal ettiğiniz işin peşinde koşmaya sevk edecek. Uygunsuz durumlarda nasıl idare edeceğinizi, size yabancı dünyalarda nasıl hareket edeceğinizi ve sıkı çalışmanın karşılığını nasıl alabileceğinizi anlatan film ayrıca moda sektörüyle ilgili ilginç bilgiler de sunuyor. İş hayatında basamakları nasıl tırmanacağınıza dair iyi bir film.

Filmde işlenen konular: Markalaşma, satış teknikleri, medyanın önemi ve kariyer planlama.

 

13. Thank You For Smoking ( Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler )

thankyouforsmoking

Bu film pazarlama konusunda bilgili girişimciler ve herhangi bir ürünü nasıl satmak gerektiğini merak edenler için eşsiz bir film. Tütün endüstrisi lobicilerinden Nick Naylor’un hikayesini anlatan film, Naylor’un sigara endüstrisini savunmak için nasıl yaratıcı argümanlar öne sürdüğünü anlatıyor. Kriz yönetimi, kurumsal iletişim, halklar ilişkiler ve müzakare taktikleri açısından son derece doyurucu bir film.

 

14. Glengarry Glen Ross

glen

Bu film, telefonla emlakçılık yapan dört kişiden ikisinin işten atılacağını anlatan ödüllü tiyatro oyunundan uyarlama. Manipülasyon ve rekabet konularında ders niteliği taşıyan bu eğlenceli film yeni bir kurma aşamasında girişimcilere, başarıya giden yolun bazen son derece kaygan olduğunu gösteriyor.

Filmde işlenen bazı konula şöyle: Satış teknikleri, müşteri ilişkileri, müzakere ve anlaşma.

 

15. The Merchant of Venice (Venedik Taciri)

merchant_of_venice12

Shakespeare’nin aynı adlı oyunundan uyarlama olan bu film aynı zamanda Al Pacino’nun en iyi filmlerinden biri. Bassino adlı genç bir aristokratın, finansal yardım için Yahudi bir tefeciye dönüşmesini anlatan film iş ortaklığı, risk değerlendirme, ticaret hukuku gibi konularda önemli bilgiler veriyor.

 

16. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb ( Dr. Garipaşk )

maxresdefault

Bu film tam bir Soğuk Savaş eleştirisi. Başından sonuna kadar keyifle izlenebilen bu film liderlik ve sadakat konularında sizi düşüncelere sevk edecek. Gülmek de garanti.

Filmde işlenen bazı konular şöyle: Jeopolitik, uluslararası ilişkiler, liderlik ve etkileme.

 

17. Erin Brokovich

6126_1

Bu hukuki drama, tüm zorluklara rağmen doğrudan dava aracılığı ile şimdiye dek ödenen en büyük tazminatlardan birinin kazanılmasına yardım eden Erin Brokovich adlı kadının gerçek hikayesine dayanıyor. Film, kadınların gücünü ve en zor durumlarda bile doğru bildiğini yapmanın önemini vurguluyor. Sosyal sorumluluk, sürdürülebilir iş modelleri ve iş hayatında kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığı gibi temalara değiniyor.

 

18. The Rainmaker ( Yağmurcu )

rainmaker

The Rainmaker, lösemi hastası bir çocuğun hayatını kurtarmak için yolsuzluğa batmış bir sigorta şirketinin davasını üstlenen parasız bir avukatın hikayesini anlatıyor. Film, toplumda dezavantajlı olan kişilerin portresini çekerken kararlılık ve sosyal sorumluluğun önemini vurguluyor.

 

 19. Umudunu Kaybetme(The Pursuit of Happiness)

Umudunu Kaybetme, ünlü oyuncu Will Smith’in başrolünde yer aldığı Amerikan yapımı bir biyografik drama filmidir. Filmde Will Smith, satamayacağı bir ürüne kayıtsız şartsız güvenmekte direnen evsiz barksız bir satıcı olarak karşımıza çıkar. Film Christopher Gardner adında bir adamın gerçek hayat hikayesinden uyarlanmıştır. Kahramanımız varını yoğunu “Kemik yoğunluğu tarayıcısı” isimli bir cihaza yatırmış, tam iki yakayı bir araya getireceğim derken evini, karısını ve tüm parasını bu uğurda kaybetmiştir.  Bu olağanüstü film duygusal açıdan iniş çıkışlı pek çok sahne barındırsa da mutlu sonla biter. Evsiz ve fakir kahramanımız bir anda milyoner oluverir. Film girişimciliğin karakteristik özelliklerinden azim ve kararlılığa vurgu yapar ve bu özelliklere sahip kişilerin her türlü engeli aşıp başarıya ulaşacaklarını savunur.

Mutlaka okuyun: Umudunu Kaybetme Filmine Konu Olan Chris Gardner’ın Gerçek Hikayesi

 

20. Göklerin Hakimi(Aviator)

1993 yapımı bu film Howard Hughes’un hayatını konu alan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Film, Amerikan havacılık tarihinin kurucusu ve I.Dünya Savaşında savaşan uçakları konu alan film “Cehennem Melekleri’nin ünlü yönetmeni Howard Hughes’un hayatından bir kesit sunar. Hikaye 1920’lerin sonlarından 1940’ların ortasına kadar olan yılları yani Hughes’un gençliğini anlatır-ki bu kısacık zaman diliminde Hughes başarılı bir film yapımcısı ve Amerika’nın en ünlü pilotu haline gelmeyi başarmıştır. Obsesif kompulsif bozukluk(OKB) ile mücadele eden Hughes bu süreçte sayısız zorlukla mücadele eder, ancak yine de rakip şirketlerin tüm saldırılarına ve nefret dolu onca dedikoduya rağmen dimdik ayakta kalmayı başarır. Çünkü odaklanması gereken elde ettiği bu büyük servetin de ötesinde bir şey vardır. O dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tutkuya sahiptir: Uçmak. Kendisini rakiplerinden ayıran da budur. Bu süreçte çok çalışmış olan Hughes başarıya giden yolda pek çok engelle karşılaşsa da nihayetinde hiçbir şey onun olmak istediği kişi olmasını engelleyememiştir.Film girişimcilere tutkunu oldukları şeye ulaşmak söz konusu olduğunda asla ama asla pes etmemelerini öğütlemekte başarının dikenli bir yol olabileceği gerçeğini hatırlatmaktadır.

Mutlaka okuyun: Havacılık Sektöründe Çığır Açan Howard Hughes’ın Hayat Hikayesi

 

21. Henry Ford (American Experience Henry Ford)

Bu film dibe vuracağını düşünürken zirveye çıkmayı başarmış, 20. Yüzyıl Amerika’sının en nüfuzlu ve en yenilikçi adamına dönüşen Henry Ford adlı bir çocuğun olağanüstü hikayesini anlatır. Ford’un dünyayı sonsuza dek değiştirecek güçte bir hayali vardır. Otomobil kullanımının yalnızca zenginlerin tekelinde olduğu bir dönemde işçi sınıfının dahi satın alabileceği bir otomobilin üretilebileceği fikrine yürekten inandığından bu uğurda yatırımcılara karşı durmaktan çekinmemiştir. Film son derece ilham vericidir. Dahası filmde Ford marka arabaların yaratıcısı Henry Ford’un  girişim yolculuğu boyunca karşılaştığı bazı güçlüklere ve bunlarla nasıl başa çıktığına da yer verilmiştir.Filmin girişim yolculuğunuzda size rehberlik edeceğinden şüphemiz yok.

Mutlaka okuyun: Henry Ford Kimdir? Hayatı ve Başarı Hikayesi

 

22. Para Avcısı(The Wolf of Wall Street)

Para Avcısı filmi hırslı borsacı Jordan Belfort’un sıfırdan büyük bir adama dönüşme hikayesini anlatan ilham verici bir filmdir. İş dünyasının iplerini elinde tutan, hızla büyüyen şirketlerde şirket kültürünün yaratılış biçimini-ofis içi ilişkiler, çıkar çatışmaları ve rekabet bazında- tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu filmde Jordan Belfort’un ani yükselişine olduğu kadar sürpriz olmayan çöküşüne de şahit oluruz.Bu filmden para kazanma, kaybetme, hırs, risk ve kriz hakkında çok şey öğreneceksiniz.

Mutlaka okuyun: Para Avcısı Lakabıyla Bilinen Jordan Belfort Kimdir?

 

23. Sosyal Ağ(The Social Network)

Film, Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg’in yani dünyanın en genç milyarderinin hayat hikayesinden uyarlanmıştır. Zuckerberg genç, başarılı ve zeki bir adamdır. Film, Zuckerberg’in girişimcilik mücadelesini ve dünyanın en popüler sosyal sitesinin, yani Facebook’un keşfinin perde arkasındaki gerçekleri gün yüzüne çıkarır. Yüksek bir potansiyele ve aşırı miktarda kibre sahip bir öğrenci olarak Harvard’da başlayan girişim yolculuğu Zuckerberg’in dünyaca ünlü yeni bir sosyal ağ yaratması ile son bulur. Hikayenin bu kısmını hemen herkes biliyor. Peki, sonra ne oluyor?

Filmin mottosu olan “Birkaç düşman edinmeden 500 milyon arkadaş kazanamazsınız” cümlesi filmin sonrasına yani girişimcilik sürecinde sizi bekleyen sorunlara, çıkar çatışmalarına ve yalnızlığa vurgu yapıyor.

Mutlaka okuyun: Mark Zuckerberg’in Hayatı ve Başarı Hikayesi

 

24. Forrest Gump

Film I.Q. seviyesi düşük olan ancak kocaman bir yüreğe sahip sıradan bir adam hakkındadır. Forrest Gump, 1986 tarihli aynı adlı romandan uyarlanmış bir romantik komedi-drama filmidir. Film, ABD’de 20. Yüzyılda vuku bulmuş sayısız tarihi olaya tanıklık etmiş Forrest Gump’ın uzun hayatından kesitler sunar. O, yalnızca hayatını kendi bildiği gibi yaşamak suretiyle başarıya ulaşabilmiş biridir. Öyle ki Forrest Gump filmin ilerleyen dakikalarında büyük bir oyun şirketine sahip olmayı ve etrafındaki insanlar için bir ilham kaynağı haline gelmeyi dahi başarmıştır. Bununla da kalmayıp orduya katılır, hatta birkaç madalya dahi kazanır. Film, bir şeyler yapabilmek için zeki olmaya gerek olmadığının canlı kanıtı niteliğindedir. Başarıya giden yolda yapmanız gereken tek şey “denemektir”.Girişimciler de tıpkı Gump gibi her başarısızlığı birer başarı hikayesine dönüştürmeye gayret etmelidir.

 

25. Şirket(The Corporation)

Bu, modern işletmelerin gelişimine ışık tutan belgesel niteliğinde bir filmdir. Modern dönem işletmeleri ile bunların toplum ve dünya karşısındaki duruşlarını konu alır.Daha çok Kuzey Amerika Bölgesindeki şirketlere odaklanır. Bir şirketin nasıl ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olduğu gerçeğine bu denli yakından bakmanız ilginç bir deneyim olacaktır.

Film, şirket kavramını ve bu iş biçiminin doğasına aykırı olan yanlış uygulamaları açıklamayı ve keşfetmeyi amaçlamakta; liderlik,şirket kurma,ekip oluşturma ve kariyer yönetimi konularına değinmektedir.

 

26. Yeni Bir Başlangıç (Jerry Maguire)

Film, Jerry Maguire adında herkesçe sevilip sayılan bir adam hakkındadır. Güzel bir nişanlısı ve zirvesinde olduğu bir kariyeri vardır. Hayatındaki her şey yolunda gitse de bununla yetinemeyen Jerry son bir vuruş yapmaya karar verir. Çalıştığı şirkete ilişkin yeni fikirleri vardır. Ne yazık ki bu fikirleri hayata geçiremez ve sahip olduğu her şeyi kaybeder. Artık kimse onunla değildir, tamamen yalnız kalmıştır. Onu destekleyen tek kişi eski müşterilerinden biri olan Rod Tidwell’dir. Jerry bu destek sayesinde her şeyi yoluna koymak adına canını dişine takar ve hayatını sıfırdan yaratmaya uğraşır.Film girişimcilere her daim yeniden başlama umuduna sahip olmaları gerektiğini öğütler.Aynı zamanda girişimcilikte yenilikçi bir yaklaşım içinde olmanın ve etrafınızı görüşlerinize değer veren insanlarla kuşatmanın önemini vurgular.

 

27. Tucker ve Rüyası (Tucker: The Man and His Dream)

Tucker filmi gelmiş geçmiş en iyi arabaları üreten Preston Tucker’ın gerçek hayat hikayesini anlatır. Tucker’ın filme adını veren rüyası, benzersiz özelliklere sahip, son derece güvenli ve kullanışlı bir araba yaratmaktır. İlginç olan ise Tucker’ın söz konusu araç henüz üretilmemiş iken kıvrak zekası sayesinde büyük bir reklam kampanyası başlatarak ihtiyaç duyulan sermayeyi bulacak olmasıdır Ancak yenilikçi Tucker araçları büyük bir engelle karşı karşıyadır: Sektör devi araba üreticileri ve bürokrasi. Karatz’ın desteğiyle girişimi için fon sağlayan Tucker,nihayetinde mükemmel satıcılık becerisi sayesinde işletmesini sıfırdan yaratmayı başarır. Filmden iş kurma sürecinin zorluklarına, rekabete ve bürokratik engellerle başa çıkmaya ilişkin sağlam fikirler elde edebileceğinizden şüphemiz yok.

 

28. Jobs

Film, Apple şirketinin efsanevi CEO’su Steve Jobs’ın hayatının 1947 yılı Reed Koleji öğrencilik yılları ile iPod’u tanıttığı 2001 yılına kadar olan dönemini anlatır. Bilindiği üzere Steve Jobs 20. yüzyılın en saygın ve yaratıcı girişimcilerinden biri olarak adını tüm dünyaya duyurmayı başarmıştır.Filmde de bu hak edilmiş ünün perde arkasına ışık tutulmakta, yaratıcılık ve yenilikçi bakış açısının başarıya giden yoldaki önemine değinilmektedir.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’ın Hayatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

29. Kurucu(The Founder)

Film, McDonald’s fast food zincirinin kurucusu Ray Kroc’un hayat hikayesini anlatır. Hikaye, Güney Kaliforniya’da yer alan ve iki kardeşe ait yenilikçi bir hamburgerci ile  Ray Kroc adlı bir iş adamı etrafında döner. Ray filmde iki erkek kardeşin fast-food restoranını hırs, sebat ve acımasızlığın bir kombinasyonu ile dünyanın en büyük restoran zincirine dönüştüren bir satıcı olarak tasvir ediliyor. Roy Kroc her ne kadar girişimciliğin etik kurallarının dışında bir tavır sergilese de film girişimciliğin olmazsa olmazı olan risk alabilme kabiliyeti, inatçılık, hırs ve gözü kara olabilmenin önemine değiniyor.

Mutlaka okuyun: McDonalds Nasıl Kuruldu?

 

30. Something Ventured

20. yüzyılın kapitalist düzenini mercek altına alan film, Apple, Intel, Genentech, Cisco, Atari ve Tandem gibi şirketlerle çalışmakta olan yatırımcıların-şirketin ilk destekçileri- hikayelerini anlatıyor.Bunu yaparken de 20. yüzyılın en büyük şirketlerinden birçoğunun kurulma mücadelesini gözler önüne seriyor.

 

31. Silikon Vadisinin Korsanları(Pirates of Silicon Valley)

Film Microsoft, Apple vb. şirketlerin yükseliş sürecini konu alır. Steve Jobs Apple’ın, Bill Gates ise Microsoft’un kurucusudur. Onlar benzersiz ve kendilerine has bir şey yaratmak adına gecelerini gündüzlerine katarak çalışan girişimci ruha sahip iki gençtir. Bill ve Steve arasındaki amansız rekabetin kişisel bilgisayarlarının yaratılması üzerindeki etkisini açığa çıkaran film aynı zamanda rekabetin doğasını sorgulamanızı da sağlayacak.

 

32. Kazanma Sanatı (Money Ball)

Film Oakland Athletics beyzbol takımının menajerliğini yapan Billy Beane’nin gerçek yaşamından uyarlanmıştır. Filmde Billy’nin kısıtlı bir bütçeye sahip olan takımına yıldız oyuncu bulma konusundaki kayda değer çaba ve takımını bir arada tutma konusundaki başarılı girişimleri işlenmektedir. Beane, beyzbol istatistiklerini yorumlamada bir hayli başarılı olan Paul DePodesta’nın da yardımıyla “yetenekli oyuncu” bulma yöntemlerini analiz etmiş,sonunda takımını düştüğü dar boğazdan kurtaracak bir veri analizi ile sorunu kökten çözmeyi başarmıştır. Beane, spor ile teknolojiyi birleştiren bir öncü olarak kabul edilir. Film, bir sistemin kontrolünü onu daha da geliştirmek adına ele geçirmeyi hayal eden herkes içindir.Filmden azim, cesaret ve yenilikçi bakış açısı ve sıkı çalışmanın önemine ilişkin dersler çıkarmanız mümkündür.

Mutlaka okuyun: Kazanma Sanatı Filminin Ardındaki Girişimci Ruh: Billy Beane

 

33. Ctrl + Alt + Complete

Bu kısa ama ilham verici film, yeni kurulmakta olan işletmeler hakkındadır. Girişim sürecine beş kurucu ve ekiplerinin gözünden bakan filmde girişimin hayat damarlarını oluşturan tutku, dürüstlük, az biraz da çılgınlık görmeniz mümkündür. Film, yeni kurulmuş işletmelerde çalışanların verdiği amansız mücadeleye ilişkin saklı gerçekleri gün yüzüne çıkarır. Dahası bir fikrin hemen herkesin günlük yaşamlarında kullandığı sıradan ürünlerden biri haline gelmesinin ne denli zor olduğunun canlı kanıtı niteliğindedir.

 

34. Startup Kids

Film, ABD ve Avrupa’daki genç web girişimcileri hakkında bir belgeseldir. Ülkelerindeki ekonomik kriz sonrası kendi firmalarını kuran iki İzlandalı girişimci Vala Halldorsdottir ve Sesselja Vilhjalmsdottir tarafından çekilen 2012 yapımı belgeselde herkesin imkansız olduğunu söylediği Vimeo, Soundcloud, Dropbox gibi meşhur girişimlerin nasıl hayata geçirildiği, nasıl büyüdüğü bizzat kurucuları tarafından anlatılıyor. Filmde aynı zamanda Atlantik’in iki yakasındaki girişimcilerin sahip olduğu farklı ortamlar, kaynaklar ve tutumlar karşılaştırılır.

 

35. Çok Pişmiş(Burnt)

Adam Jones (Bradley Cooper), Paris’te 2 Michelin yıldızlı bir restoran yönetmiş çok usta bir şeftir. Ancak sorumsuz, kibirli tavrı ve uyuşturucu bağımlığı nedeniyle kariyerini mahveder. Çöküşünün ardından tedavi olmaya karar verir ve tedavisinin bitiminde Londra’ya geri döner. Bu film onun gerçek benliğine kavuşma mücadelesiyle ilgilidir. Artık çok daha güçlü ve hayatını geri alma konusunda son derece kararlıdır. Ve en nihayetinde üç Michelin yıldızlı bir restoranın kuruluşuna öncülük ederek hayatını geri almayı başarır.

Bu “yeni bir başlangıç” hikayesidir ve girişimcilere en kötü senaryoda dahi yeniden başlayabileceklerine tabir yerindeyse küllerinden doğup başarıya kavuşabileceklerine dair umut verir.

 

36. Büyük Açık (The Big Short)

Adam McKay’in yönettiği film gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır. Filmde ABD’deki konut krizinin tetiklediği 2007-2008 yıllarında yaşanan büyük ekonomik kriz işlenmiştir. Buna bağlı olarak da konut piyasasını küçültmenin perde arkasındaki gerçeklere, yani mortgage(yüksek faizli ev kredisi)krizine ve kredi borcu takas sözleşmelerine(kredi temerrüt swapı) açıklık getirilmektedir.

Filmde Dünya ekonomisi hakkında bilgili ancak bankacılıkla uzaktan yakından alakası olmayan 4 kişi herkesin görmezden geldiği bu olası krizi önceden sezer ve çıkarlarına uyacak tüm olasılıkları değerlendirmeye koyulurlar. Çünkü bu büyük açığı ancak ama ancak her şeyini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olup risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir.Sonunda ya kazanılacak ya da dibe vurulacaktır.Filmin risk almaya ilişkin bakış açınızı tamamıyla değiştireceğinden şüphemiz yok.

 

37. Oyunun Sonu (Margin Call)

J.C. Chandor’un yönetmenlik koltuğunda oturduğu film, 2008 yılı Finansal Krizi’nin başlangıç zamanlarında Amerikalı bir yatırım bankasında yaşanan olaylara odaklanır. Şirket gittikçe değer kaybetmekte ve kimse buna bir anlam verememektedir. Hikaye 2008 yılı mali krizinden önceki 24 saatlik süreçte sorunlara çözüm bulmak adına harekete geçen bir grup çalışan üzerinden anlatılır. Yani bu gözleri paradan başka bir şey görmeyen aç kurtlarla dolu bir sofrada yalnızca bir gecede yaşananların hikayesidir. Girişimcilikte kaçınılması elzem bir davranış biçimini “açgözlülüğü” merkeze alır ve iş dünyasına ilişkin önemli dersler sunar.

 

38. Indie Games

Bu film iki Kanadalı sinemacı James Swirsky ve Lisanne Pajot tarafından çekilmiş bir belgeseldir. Filmde yaratıcı vizyonlarını tüm dünyayla paylaşma hayalleri uğruna paralarından hatta sağlıklarından dahi ödün vermeye razı olan video oyunları endüstrisinin bağımsız oyun geliştiricileri, yani ezilenleri üzerine odaklanılır. Ödüllü film, bağımsız oyunlar ile geliştiricileri arasındaki bağa, geliştiricilerin oyunlarına yükledikleri anlamlara ve yaratım sürecindeki gergin atmosfere de yer veriyor ve bu anlamda girişme dair diğer filmlerden farklı olarak “girişimin sancılı yanını” gözler önüne seriyor.

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler
Girişimcilerin Mutlaka İzlemesi Gereken 18 Belgesel
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir