Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaGenelYeni bir kariyere başlamak için atmanız gereken 10 adım

Yeni bir kariyere başlamak için atmanız gereken 10 adım

Kariyer değişimi heyecanlı olduğu kadar da kaygılandırıcı bir şey. Belirli bir vizyon ve sistem dahilinde yapılırsa daha kolay ve etkili bir şekilde kariyerinizi değiştirebilirsiniz. İs hayatınızda gerçekten ne istediğinizi iyi düşünün böylece adımlarınızı ona göre atabilir ve daha iyi fırsatlar keşfedebilirsiniz.

İşinizden sıkılmış veya daha fazla para kazanmak istiyor olabilirsiniz ya da kafanızda daha spesifik bir alan yer etmiş olabilir, isteğiniz ne olursa olsun üzerinde düşünülmüş bir yaklaşım her şekilde sizin yararınıza olacaktır. Okulunuzu bitirdikten sonraki ilk işinize  ya da tamamen farklı bir kariye başlangıç yapıyor olabilirsiniz, her şekilde bu adımlar size yardımcı olacaktır.

 

Yeni kariyere nasıl başlanır?

1- En iyi yaptığınız şeyi yapın. Yapmaktan hoşlandığınız ve iyi yaptığınız işlerin listesini oluşturun. Büyük ihtimal ikisi de ayni işler olacak.

-Yapmaktan hoşlandığınız işlerin listesini yapın, birincil önceliğiniz para kazanmak olmasın.

-Diğer insanların sizin hakkında ne dediklerini düşünün. Eğer arkadaşınız sizin hesaplama işinde iyi olduğunuz söylüyorsa, bunu listeye yazın.

-Bu işlerin gerektirdiği yetenekleri ve vasıfları listeleyin. Mesela hesaplama yapmak için iyi bir matematik bilgisi gerekir.

2- Aldığınız eğitimleri ve tecrübelerinizi listeleyin. Gönüllü yaptığınız işler, aldığınız alakasız dersler vb. ne varsa listeye ekleyin.

3-  Şimdi işi düşünmeye başlayabilirsiniz. Hangi iş sizin yeteneklerinize uyuyor ?

-Bunun için internetten arama yapın; aklınıza ne geliyorsa yazabilirsiniz, size uygun bir şeyler ortaya çıkacaktır.

4- Listenizi birkaç kariyer seçeneğine indirgemeyi deneyin, üç ya da dörtten fazla olmasın. Bir işi iyi ve keyifle yapacağınızdan  emin olana kadar listenizi değiştirebilirsiniz. Sonra listenizi daraltın ve sadece bir tanesine odaklanın.

5- Seçtiğiniz yeni kariyer hakkında öğrenebildiğiniz kadar öğrenin.

– İnternetten araştırın.

– Kütüphaneye gidin.

– Yeni kariyerinizle ilgili eğitimleri araştırın.

– Aynı sektörde çalışan insanlarla konuşun. Başarılı insanlar neler yapıyor? Hangi özelliklere sahip olmalı? Ve bu iş gerçekten neye benziyor?

– Bu seçtiğiniz yeni işin, bir derneği ya da sendikası varsa, gidin ve bilgi isteyin.

6- Fikriniz mi değişti? Sorun yok  3 veya 4 adım geriye gidip baştan başlayabilirsiniz. Uzun vadede size getiri sağlayacaktır. İzlemek istediğiniz yeni kariyer yoluna emin olduğunuzda, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

7- Daha çok mu eğitime ihtiyacınız var? Çevrenizdeki okulları ve kursları araştırın, yakın zamandaki eğitimlere bakın. Çalışıyorken alabileceğiniz dersleri sorun. Genellikle akşam veya hafta sonu dersleri sizler için uygun olacaktır.

Çevrenizde bulamazsanız, şirketinizin halkla ilişkiler departmanına başvurun ve alabileceğiniz eğitimleri sorun. Bu sizin is görüşmeniz değil fakat öyleymiş gibi davranın. Güzel giyinin, önceden hazırlanın, sorular sorun ve yetenek ve tecrübelerinizden bahsedin.

8- Bir sendika veya profesyonel bir kuruma üye olun. Neredeyse her türlü kariyer için bir kuruluş bulunmakta, birazcık araştırmayla size uygun olanı bulabilirsiniz.

9-  İhtiyacınız olan eğitimleri tamamlayıp, gerekli vasıfları kazandıktan sonra, öz geçmişinizi yenileyin ve iş aramaya başlayın.

10-  Mümkünse eski işinizden hemen ayrılmayın.

İşe kabul edilene kadar eski işinizi sürdürün. Çok ilginçtir ama eğer bir işiniz varsa, yeni bir işe kabul edilme oranınız artacaktır.

 

İlginizi çekebilir

Kariyer değişikliği nasıl yapılır?
Hayatımı değiştirmek istiyorum diyenlere
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar