Yeni Girişimciler İçin 21 E-Ticaret Tavsiyesi

Öncelikle, yeni mağazanız kutlu olsun. Kendi işletmenizi kurmak, eğlenceli bir deneyim ve emeğinizin karşılığını alacaksınız. Aynı zamanda bir girişimci olmak da oldukça heyecan verici, her karşılaştığınız şey sizin için yeni bir deneyim olacak. Ancak öyle zamanlar oluyor ki yeni girişimciler ilgilerini ve dikkatlerini yanlış konulara yöneltebiliyorlar. Bu yazımızda, site kurmaktan kar etmeye kadar geçen süreçte size yardımcı olmasını umduğumuz 21 e-ticaret tavsiyesini veriyoruz.

 

1. Deneme-yanılma işletmenizin başarısı için önemlidir.

Gerçekten başarılı olmak için, çok fazla kez denemeniz gerekecektir. Farklı ürünler için reklam kampanyaları oluşturun. Bu reklam kampanyalarını da birden çok format veya görsel ile farklılaştırın. Reklamlar ile deney yapmanız günün sonunda size müşteri getirecek ve satışa yönlendirecek. İşletmeniz ve ürünleriniz için doğru ve karlılık getiren reklamları yarattığınızda, web siteniz üzerinde denemelere başlayabilirsiniz. Çoğu yeni girişimci ilk olarak websitesini geliştirmekle ilgilenir. Ancak eğer henüz müşteriniz yoksa, olmayan müşterilerinizin sitenizdeki belirgi özelliklere ne tepki vereceğini bilemezsiniz. Müşterileriniz hakkında varsayımda bulunmaktan kaçınmalısınız. Neyin yanlış olduğu veya neyin çalıştığı hakkında açık fikirli olun, veriye bakmadan neyin doğru olduğunu bilemezsiniz.

 

2. İlk günden karı düşünmeyin.

Mağazanızın karını elinizde tutmak istemeniz doğal. Ancak eğer işletmenizin büyümesini istiyorsanız, kazandığınız parayı işletmenize yatırmalısınız. Para, parayı yaratır. Örneğin yeni bir ekipman almak yerine, paranızı reklam için harcayabilirsiniz. İlk olarak insanların en çok hangi ürünü beğendiğini görmek için reklamlarınıza küçük meblalarla başlayabilirsiniz. En sevilen ürününüzü bulduğunuzda, kazancınızı arttırmak için reklam bütçenizi genişletmelisiniz. İşletmeniz ve müşteri kitleniz için en iyi reklam türü ve kanalını bulun. Birkaç ay boyunca karınızın bir kısmını reklamlar için harcadıkça, işletmenizin büyüdüğünü ve sürdürülebilir hale geldiğini göreceksiniz. Sonunda, kazandığınız para ile hayatınızı geçirmeye başlayabilirsiniz.

 

3. Zaman çizelgesi oluşturun.

Yeni bir e-ticaret mağazası açarken istikrarlı bir zaman planlaması yapmalısınız, böylece müşterileriniz sitenize ne zaman uğramaları gerektiğini anlarlar. Örneğin sitenize her hafta yeni ürünler ekliyorsanız, haftanın belirli bir gününü seçmelisiniz ve her hafta o gün içinde ürünlerinizi eklemelisiniz. Aynı durum blog sayfaları ve yeni ekleyeceğiniz gönderiler için de geçerli. Belirli bir gün olması, ziyaretçilerinizi bir sonraki hafta yeniden gelip kontrol etmesi için teşvik eder. Bu devamlılığı kaybederseniz müşteri sadakatinde de azalma yaşayabilirsiniz.

 

4. Satışa başlamadan önce kanallarınızı ve mağazanızı tamamladığınızdan emin olun.

Mağazanızın domain adını aldıktan sonra kendinize dinleyici kitlesi bulmalısınız. Bir hayran kitlesi oluşturmak için sosyal medya paylaşımları yapabilirsiniz, böylece sitenizi açtığınızda satın almak için bekleyen bir kitleye sahip olabilirsiniz. Siteniz kurulduğunda, ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini alarak yönlendirilmiş trafik çekebilirsiniz. Bu adımlara eğer ilk günden başlarsanız, müşteri kitlenizi daha hızlı oluşturabilirsiniz. Sosyal medyadaki varlığınıza, e-posta listenize ve yönlendirilmiş trafiğinize odaklanarak uzun vadede reklam harcamalarınızı azaltabilirsiniz. İçeriğinizi kendi kanallarınız aracılığıyla kitlenize tanıtabilirsiniz.

Yeni girişimciler online mağazalarını ilk açtıklarında bazı aşamaları gözden kaçırabiliyorlar. Anasayfanızı tamamlamayı, logonuzu ve görsellerinizi eklemeyi unutmayın. Kategorilerinizi dikkatlice oluşturun. İletişim bilgilerinizi, ürün iade süreçlerini ve kargo aşamalarını detaylıca açıklamanız da siteniz için oldukça önemli. Tamamlanmış bir online mağaza ziyaretçilerin size olan güvenini arttırır ve satışa yönlendirir.

 

5. Müşterilerinize gereken bilgi ve detayı verdiğinizden emin olun.

E-ticaret mağazası açarken, müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu her bilgiyi sunduğunuzdan emin olun. Kargo ve iade bilgisini paylaşmalısınız ki, müşterileriniz satın almadan önce emin olabilsinler. İletişim bilgilerinizi sunarak müşterilerinizin soru sormak istediklerinde size kolayca ulaşabilmesini sağlamalısınız.

Ürün hakkında detay ve tanıtım yazmak satış konusunda size yardımcı olacaktır. Potansiyel müşterileriniz ürünlerinizle ilgilendiklerinde, eğer satın almak konusunda tamamen emin değillerse bu detayları okurlar. Ürününüzün müşteriye sunduğu faydayı, özelliklerini ve kullanım önerisini yazarak potansiyel müşterilerinizi ikna edebilirsiniz. Örneğin bir elbise satıyorsanız, bir etkinlikte bu elbisenin ne kadar güzel olacağından, ürünün kumaşından ve ürünü tamamlayacak ayakkabı veya takılardan bahsedebilirsiniz.

Son olarak çevrimiçi mağazanız en sık sorulan soruları yanıtladığınız bir SSS sayfasına sahip olmalıdır. Sıkça Sorulan Sorular sayfası sayesinde ilgilenmeniz gereken destek maillerini en aza indirgeyebilirsiniz. Gönderi tarih ve ücreti, iade şartları, ürün ebatı gibi soruların cevaplarını bu sayfada toplayabilirsiniz. Eğer müşterileriniz düzenli olarak ürünlerle ilgili spesifik sorular soruyorlarsa aynı şekilde ürün sayfanızdaki ürün detaylarını arttırmayı deneyebilirsiniz.

 

6.  Websitenizi görsel açıdan çekici hale getirin.

Websiteniz genel itibariyle ilgi çekici olmalı. Özellikle ürün sayfalarınızda farklı açıları ve duruşları gösteren görseller bulundurabilirsiniz. Anasayfanızda ise dikkat çeken bir afiş ile müşterinizin kendisini ürünle hayal etmesini sağlayabilirsiniz. Görsellerin önemi e-ticaret ile sınırlı değil, blog sitenizde bile görsel ağırlığına dikkat etmelisiniz. Metninizin farklı paragraflarını destekleyecek çeşitli görseller, gifler veya videolar ekleyebilirsiniz.

Mağazanızın dönüşüm oranını ve satışları arttırmak için videolardan da destek alabilirsiniz. Ürün videolarınızda iki ayrı amaca yönelebilirsiniz. Birincisi, ürün sayfalarınıza video ekleyerek farklı açılardan nasıl göründüğü veya nasıl kullanıldığı bilgilerini verebilirsiniz. İkinci olarak, videolarınızı pazarlama aracına dönüştürebilirsiniz. Facebook video reklamları yüksek oranda etkileşim, tıklanma ve satın alma sağlamakta. Video hazırlama süreci uzun ve zahmetli olsa da satışlarınızı büyütmekteki etkisi oldukça büyük. Markaların çoğunun video içeriğine odaklanmadığını düşünürsek, ürün videolarınız rakiplerinize karşı avantaj edinmenizi sağlayabilir.

 

7.  İlham alabileceğiniz bir e-ticaret markası bulun.

Bu işe başlarken bir diğer önemli konu ise mentor bulmak. Başarılı bir e-ticaret mentoruna ulaşmakta zorluk çekebilirsiniz. İşletme sahipleri de kendi özel pazar karakteristiklerini veya reklam şablonlarını paylaşmak istemeyebilir. Karşılaştığınız belirli sorulara cevap bulmak için sektörünüzdeki topluluklara katılabilirsiniz. Ancak bunların yanı sıra, başarılı olmanın en iyi yollarından biri de kendinize örnek alabileceğiniz bir e-ticaret markası bulmak. Örneğin bir müşteri merkezli işletme olmak istiyorsanız, Disney’i örnek alarak mağazanızı bu şekilde düzenleyebilirsiniz. Eğer devasa bir pazaryeri yaratmak istiyorsanız Amazon’dan ilham alabilirsiniz. Başarılı olmak için bu tür örnek işletmeleri tamamen kopyalamanıza gerek yok, beğendiğiniz bir online mağazanın temel örüntülerini kavramanız yeterli olacaktır.

 

8. Mağazanız için geri dönüşler alın.

Online mağazanızı kurduğunuzda, bu site hakkında geri dönüş toplamanız oldukça önemli. Facebook gibi sosyal medya platformlarında e-ticaret gruplarına katılabilirsiniz. Böylece diğer e-ticaret girişimcilerinden bir şeyler öğrenebilir ve onlarla bağ kurabilirsiniz. Deneyimli girişimcilerden e-ticaret sitenizle ilgili geri dönüş alabilir, satış tavsiyeleri isteyebilir veya öğrendiğiniz püf noktaları büyümekte olan diğer girişimcilerle paylaşabilirsiniz. Bu tür bir topluluğun parçası olmak market trendlerini yakalamanızı sağlarken edindiğiniz bağlantılar sayesinde daha iyi bir iş adamı olmanıza yardımcı olur.

 

9. Ürün kategorilerine ve düzenine önem verin.

İşletmenizin ilk zamanlarında, örneğin daha 15 ürününüz varken tüm ürünlerinizi genel kategorilere koymak mantıklı gibi görünebilir. Ancak mağazanızı büyüttükçe, kategorizasyon yaparken daha spesifik olmalısınız. Kadın, Erkek veya Çocuk gibi ürün kategorileri, çok genel ve her yerde kullanılan kategoriler olduğundan SEO çalışmalarınızda size dezavantaj yaratacaktır. Aynı zamanda tüm kadın moda ürünlerini tek bir kategoride toplamak da ziyaretçileriniz için zorluk yaratır. Ürün kategorilerini detaylıca düzenlemek müşterilerinizin aradıkları ürünü daha kolay bulmasını sağlar. Aradığı ürüne daha kolay ulaşan potansiyel müşteri, kısaca daha çok satış demektir.

 

10.  Birden çok sosyal medya platformunda aktif olun.

Sosyal medya konusunda çoğu online mağazanın yaptığı hata yalnızca tek bir sosyal medya platformuna odaklanmak olabilir. Örneğin bazı online mağazalar tüm pazarlama çalışmalarını influencer iş birlikleriyle birlikte Instagram’da gerçekleştirebilir. Başka online mağazalar da Facebook reklamlarına odaklanabilirler. Birden çok sosyal medya platformunda bulunmak daha fazla iş gücü gerektirse de size rekabet üstünlüğü sağlayacaktır. Rakibiniz sadece Instagram’da ürün tanıtımı yaptığınızı görüp kendi pazarlama çalışmalarını daha fazla platforma yayabilir. Aslına bakarsanız 3-4 kadar sosyal medya platformunda olmak yönetilebilir bir süreçtir. Sadece tek bir platforma odaklanırsanız, platformun yaşayabileceği herhangi bir sorunda sizin de pazarlama süreciniz zarar görecektir.

 

11.  Özgün içerik yaratmaya ve backlink kazanmaya çalışın.

Eğer dropshipping diye tanımlanan üreticiden doğrudan tüketiciye ürün satışı yapıyorsanız, birçok rakiple yarışıyorsunuz demektir. Rakiplerinizin arasından sıyrılmanın en iyi yolu özgün içerik yaratmaktır. Haftada birkaç kez blog gönderisi yayınlamak sizi dinleyici kitleyicisiyle buluşturup sitenizi de güncel tutmanızı sağlayacaktır. Markanızı yaratmak için videolardan da yararlanabilirsiniz. Google’dan sonraki en büyük arama motoru olan Youtube platformunda özgün içerikler sunarak karınızı arttırabilirsiniz.

E-ticaret mağazanıza blog eklemek, müşterilerinizi eğitmenizi, yeni müşteriler bulmanızı ve kar etmenizi sağlar. Kendi blog içeriğinizi yaratmak SEO ve sosyal medya kanalları üzerinden sitenize trafik çekecektir. E-ticaret siteniz için önemli anahtar kelimelere ve SEO stratejilerine dikkat etmelisiniz. Özgün içeriğiniz sizlere ilgili kitleyi getirecektir, bu noktada yeniden hedefleme reklamları ile bu ziyaretçilere kendinizi daha iyi tanıtabilir ve hatırlatabilirsiniz. Sepete ekle çağrısı yaptığınız bu tür reklamlar ile kaybettiğiniz ziyaretçileri kazanmayı deneyin. Sepetinizde ürün var e-postasından daha işlevsel olan bu reklamlar reklam maliyetinizi azaltmaya yardımcı olurlar. Blog gönderilerinizi özel günler ve hediye seçenekleri üzerine yoğunlaştırabilir ve bu seçenekler arasında kendi ürünlerinizin tanıtımını yapabilirsiniz. Genel olarak blog gönderilerinizde içeriğinizle alakalı ürünlerinizi öne çıkarmalısınız.

Reklam harcamalarınızı azaltmak ve kazancınızı artırmak için dışarıdan backlink bulmak faydalı olacaktır. Sitenize backlink bulmak için ürününüzle alakalı veya popüler bloglarda ürün tanıtımı yapabilir veya bu bloglarda misafir olarak gönderi paylaşabilirsiniz. Sitenize trafik çektiğiniz kaynaklar arttıkça, reklam harcamalarınız azalacaktır. Örneğin popüler bir blog sitesinde misafir olarak bir gönderi paylaştığınızda, doğrudan ürün tanıtımı yapmasanız bile websitenize ziyaretçi çağırabilirsiniz. Sitenize tıklayan ziyaretçileri en popüler ürünlerinizle yeniden hedefleyebilirsiniz. Bu yöntem, yeni bir müşteri bulmaktan çok daha kolay ve az maliyetli olacaktır.

 

12. Pazarlamayı ve reklamları önceliğiniz haline getirin.

Reklam için bütçe ayırmaktan kaçınmamalısınız. Pazarlama ve reklam kampanyalarınız sayesinde daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilir, günün sonunda ise daha fazla satış yapabilirsiniz. Reklamlar sitenize trafik çekerek müşteri sayınızı artırır. Hangi reklamı seçeceğinize karar verirken farklı ürünler ile reklam denemeleri yapın. Küçük bir işletme için reklam maliyetleri zorlayıcı olabilir, bu yüzden küçük bir reklam bütçesi ile başlayabilirsiniz. Küçük bütçeli reklamlar ile başlayıp reklamlarınızı arttırın. 3-5 gün aralıklar ile reklamlarınızı kontrol etmeyi ve gerekiyorsa düzenlemeyi unutmayın. Daha önce belirttiğimiz gibi gelirleriniz ile işletmenize ve yeni reklamlara yatırım yaptıkça hızlıca büyümeniz hızlanır. Birkaç haftada bir en çok hangi ürünlerinizin trafik çektiğini ve satıldığını belirleyin. Reklam süreçlerinizi ve bütçenizi doğru yönetmek için de kendi finansal hedefleriniz için dönüşüm oranlarını da hesaba katarak ne kadar trafiğe ihtiyacınız olduğunu hesaplayın.

 

13. Müşterilerinizle ilişki kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışın.

Müşterileriniz ile ilişki kurmak zaman ve efor gerektiren bir süreç olsa da işletmenizin geleceği için oldukça kritiktir. Müşterileriniz hakkında detaylı içgörüler edinmek için onlara bireysel e-postalar gönderebilirsiniz. Aldıkları ürün hakkındaki yorumlarını, mağazanızda hangi ürünleri görmek istediklerini veya sektörle alakalı talep ettikleri blog gönderilerini soran e-postalar yollayabilir, aldığınız geri dönüşlere teşekkür olarak müşterilerinize indirim kodu teklif edebilir, böylece bilgi alışverişini teşvik edebilirsiniz. Tüm müşterileriniz elbette cevap vermeyebilir, ancak size geri dönüş yapan müşterileriniz genel müşteri ihtiyaçlarını anlamanız için yeterli olacaktır. Böylece işletmenizi geliştirerek onlara daha iyi hizmet sunabilirsiniz.

Müşterilerinize ne kadar iyi hizmet verirseniz sizi tekrar tercih etme olasılığını o kadar artırmış olursunuz. Müşterilerinizle iletişimde kalın, onlara teşekkür etmeyi unutmayın. Müşterilerinize yeni çıkan ürünleri veya ek indirim gibi fırsatlar sunarak onları önemsediğinizi gösterebilirsiniz. Bu tür bir teşekkür, aranızdaki ilişkiyi de güçlendirerek uzun vadede müşteri sadakatini artıracaktır.

 

14. Kampanya ve sınırlı süreli indirimler yaratın.

İlk satışınız sizin için oldukça heyecanlı olacaktır. Eğer daha ilk günden upsell dediğimiz müşteriyi daha pahalı ve daha üst model olan ürünü almaya ikna etme yöntemlerini uygularsanız, satış sürecinizi kolaylaştırmış olursunuz. Örnek olarak müşterinin ilgilendiği ürüne benzer bir ürünü ücretsiz kargo ve bir hediye ile sunabilirsiniz. Satın almaya halihazırda ikna olmuş ziyaretçilerinizi bu ürünlere ikna etmek, yeni müşteri edinmekten çok daha kolay olacaktır. Bu yöntem ile hem ortalama sipariş değerinizi arttırabilir, hem de daha az reklam maliyetiyle müşteri başına daha fazla kar edebilirsiniz.

Aciliyet, mağazanızın satışlarını arttırabilir. Aciliyet duygusu uyandırmak için sınırlı süreli indirimler sunabilirsiniz. Böyle bir kategori oluşturabilir ve ürünlerinizin yanına geri sayım sembolü ekleyebilirsiniz. Kısa süreli indirimdeki ürünlerinizi haftada bir güncelleyerek müşterilerinizin size tekrar gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu kategoriyi sitenizde en ilgi çeken yerde, tercihen en üst sağ veya solda tutarak daha fazla tıklanmasını sağlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Kar Etmek İçin İndirim Nasıl Yapılır?

 

15. Pazarlama çalışmalarınızı reklam ile sınırlandırmayın.

Reklamların yanı sıra, e-posta listesi oluşturarak müşterilerinize düzenli olarak promosyon sunabilirsiniz. Aynı zamanda sadık müşterilerinizi indirim vb.fırsatlar ile ödüllendirebileceğiniz sadakat programları oluşturabilirsiniz.

Mağazanız için sadakat programı oluşturmak müşterilerinizi elinizde tutmanızı sağlar. Şu andaki müşterilerinizi elinizde tutmak için yapacağınız çalışmalar, yeni müşteri aramaya göre hem daha az maliyetli hem de daha ödüllendirici olacaktır. Buradaki temel amaç tekrarlanan satın alımları arttırabilmektir. Markanıza sadık olan müşteriler totalde yeni müşterilere kıyasla daha fazla harcama yapacaklardır. Uzun vadede, ne kadar çok müşterinizi elinizde tutabilirseniz işletmeniz o kadar kazanacak ve kar edecektir. İster reklam, ister başka bir ücretli pazarlama kampanyası olsun, finansal yatırım yaptığınız bu tür çalışmaların getirdiği müşterilerin sadakatini kazanmaya odaklanmalısınız.

E-posta pazarlaması ise potansiyel ve aktif müşterilerinize ürünlerinizi tanıtmak için önemli bir yoldur. Müşterilerinizin siteden ayrılmaya yeltendiği zamanlarda gösterebileceğiniz pop-uplarla veya belirli bir promosyon karşılığında e-posta adresi toplayabilir ve daha sonrasında bu kitleye ürünlerinizin/markanızın tanıtımını yapabilirsiniz. Gönderdiğiniz e-postalarla ürün ve kampanyalarınızın görüntülenmesi için öncelikle konu başlıkları hakkında testler yapmanız gerekebilir. Konu başlığınızda indirimlerden bahsetmek (örneğin: sadece bugüne özel %50 indirim) size yardımcı olabilir. Gönderdiğiniz e-postalarda en iyi ürünlerinizi sunmaya odaklanın. E-posta pazarlamasıyla en iyi müşterilerinize özel kampanyalar veya sepette bekleyen ürünlere yönelik hatırlatmalar hazırlayabilir, aynı zamanda ilgili tavsiye ve ipuçları vererek müşterilerinizi eğitebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Sağlanır?

 

16.  Zayıf olduğunuz alanlarda destek alın.

Bir işletme yönetirken herkesten daha iyi yaptığınız işler veya başkalarının sizden daha iyi yaptığı işler olabilir. Girişimci olmak her şeyle sizin uğraşmanızı gerektirse de sizin yapamayacağınız görevler olacaktır. Ürün tanıtımı, muhasebe, pazarlama, aklınıza gelebilecek her türlü alanda elinizden gelenin en iyisini yaptığınızdan emin olmalısınız. Kendinizi yetersiz bulduğunuz alanlarda ise bu işi yapabilecek birilerinden yardım alın. Unutmayın, iş birliği başarının anahtarıdır. Zayıf olduğunuz alanlarda güçlü kişilerle beraber çalışmalısınız. Kendi uzmanlık alanlarınıza odaklanıp diğer alanlar için dışarıdan yardım alırsanız işletmenizi daha dengeli ve karlı bir hale getirirsiniz. Örneğin yeniden hedefleme reklamlarını veya e-posta pazarlama sürecinizi otomatize ederek zamandan kazanabilirsiniz.

 

17. Rekabetinizi sadece fiyata dayandırmayın.

E-ticaret için en önemli ipuçlarından biri ise her ne olursa olsun karlılığınızı korumaktır. Rakibinizi alt etmek için fiyatları aşağı çekmeye fazla odaklanmamalısınız, bu sizin için bir kayıp olacaktır. Müşterileriniz için önemli olan adil fiyatlandırmadır. Tabii ki indirimler müşterileri cezbeder, ancak müşterileri genelde ilk indirim yapan marka kazanır. Örneğin Amazon’da satış yapıyorsanız, en iyi fiyat kazanır. Eğer Google’da reklam veriyorsanız, sattığınız ürünü daha ucuza satan firma kazanacaktır. Ancak Facebook veya blog tanıtımları gibi sosyal medyada hazırlayacağınız reklamlar, bir organik olarak ziyaretçilere ulaşır. Böylece sitenize çektiğiniz ziyaretçiler, halihazırda sizinle ilgilenen kitle olacaktır. Bu tür reklamlarda kazanma şansınız daha yüksektir.

Genel olarak kar marjınızı düşürecek indirimler yapmak yerine başka seçenekler aramalısınız. Özellikle indirimler sunan uygulama ve indirim kodlarının ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek, müşterilerin ürün fiyatına olan ilgisi oldukça büyüktür. Ürün fiyatını yeterince yüksek tutarsanız kar marjınızı düşürmeden müşterilerinize indirim sunabilirsiniz. Popüler indirim sitelerinde veya sosyal medya kanallarında indirim kodları yayınlayarak müşterilerinizin ilgisini kazanabilir, kazancınızı arttırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Düşük Fiyat Sunan Rakiplerle Nasıl Rekabet Edilir?

 

18. Online alışverişi müşterileriniz için daha kolay hale getirin.

Bir başka önemli e-ticaret taktiği ise çevrimiçi alışverişi müşterileriniz için kolay hale getirmektir. Öncelile sitenizi gezinmeye kolay hale getirmelisiniz. Bilindik ve güvenli ödeme araçları sunmaya özen gösterin. Hız testleri kullanarak sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olun. Stoğu tükenen ürünleri kaldırmayı unutmayın. Müşterilerinize değer katacak gönderi ve iade gibi detayları sitenizde bulundurmaya önem gösterin.

Özelikle ücretsiz kargo ve alıcı ödemeli kargo seçeneklerini müşterileriniz üzerinde denemelisiniz. Genel olarak az sayıda takipçisi olan bir online mağaza kurduğunuzda ücretsiz kargo seçeneği sunmak ziyaretçilerinizi satın almaya teşvik eder. İnsanlar henüz tanımadığı ve güvenmediği bir mağazadan ürün satın olmak konusunda şüpheci yaklaşırlar, dolayısıyla ücretsiz kargo seçeneği burada riski azaltmanıza yardımcı olur. Günümüzde online mağazaların neredeyse yarısı ücretsiz kargo hizmeti sunuyor.

 

19. Ürün yorum ve değerlendirmelerine önem verin.

İlk satışlarınızı yapmaya başladıkça müşterilerinizden ürün hakkında yorum ve görüşlerini paylaşmalarını rica edebilirsiniz. Sosyal medyada ürünlerinizi paylaşan müşterilerinizden sitenizde yorum ve fotoğraf paylaşımı yapmasını rica edebilirsiniz. Diğer ziyaretçilerin sizden ürün satın almış ve memnun kalmış olduklarını göstermek potansiyel müşterilerinizin güvenini kazanmanızı sağlar ve onların müşteriye dönüşmesini kolaylaştırır. Örneğin elbise satıyorsanız, satın alan kişinin üzerine giydiği bu elbise sizin için bir sosyal kanıt oluşturur. Müşterileriniz ürünlerin sitede editlenmiş fotoğraflarından çok gerçek hayatta nasıl göründüğünü merak ederler.

Mutlaka okuyun: Toplumsal Kanıt İlkesi Nedir?

Mutlaka okuyun: Müşteri Yorumları İşinizi Büyütmek İçin Nasıl Kullanılır?

 

20. İş yaptığınız ülke ve yasalar hakkında bilgi edinin.

İşletmenizin bulunduğu ülkenin ticaret kural ve yasalarına aşina olmalısınız. Her ülkenin işletmeler için farklı yasal düzenlemeleri bulunur. İşletmenizin aktif olduğu ülkelerin vergi oranlarına, sektör düzenlemelerine dikkat etmelisiniz. Bu alanda bilgi sahibi olmak için bu ülkelerdeki temsilciler ile görüşebilir, ders alabilir veya topluluklara katılabilirsiniz. İşletmenizi kurmadan önce hukuki çerçeveyi tanımak için avukatlarla görüşebilirsiniz.

 

21. Hemen başlayın.

E-ticaret tavsiyelerinin sonuncusu ama en önemlisi, e-ticaret sitenizi kurmanızı ertelememektir. Elbette hatalarınız olacaktır, ama bu hataları hızlıca düzeltmek mümkün. Çoğu insan kendi işini yapmanın hayalini kurar ancak gerçekten bir adım atmanın ne kadar kolay olduğunun farkında olmaz. İnternette okuduğunuz 6-7 basamaklı gelirlerin olduğu başarı hikayeleri masal değil. Kendinize ne kadar güvenirseniz o kadar başarılı olursunuz. Bu yazımızı okuduktan sonra e-ticaret mağazanız için yapılması gerekenlere hemen başlayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

E-ticaret Nasıl Yapılır?

İnternetten Ne Satabilirim?

Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir