E-ticarette Satın Almayı Kolaylaştırmanın Yolları

Günümüz rekabetçi pazarı e-ticarete atılan hemen her işletmeyi çevrim içi alışveriş deneyimini müşterileri için cazip hale getirmeye zorlar. Bu yüzden olacak ki bugün işletmelerin/işletme sahiplerinin en temel sorumluluğu müşterilere kolay ve keyifli alışveriş deneyimleri sunarak onları elde tutmak, en önemlisi de rakip firmaları tercih etmelerini önlemek haline gelmiştir.

Zira bugünün müşterileri her zamankinden zordur. Kıran kırana bir mücadelenin hüküm sürdüğü e-ticaret dünyasının demirbaşı kabul edilen müşteriler asla ama asla boş durmaz ve her daim kendileri için en iyi fırsatı kovalarlar. Öyle ki bir web mağazasının beklentilerini karşılamadığını düşündükleri an diğerine yönelir, nihayetinde ise işletmeye ait satış hunisinde ve dönüşüm oranlarında ciddi düşüşlere yol açarlar.

Anlayacağınız, bir e-ticaret/web mağazası sahibi olarak müşteri odaklı bir tavır sergilemeniz şarttır. Bunu gerçekleştirmek için de satın alım sürecinizi kolaylaştırmanız, yani müşterinin alışveriş deneyimini olabildiğince geliştirmeniz gerekir.

Bu makalede, çevrim içi satın alımı tereyağından kıl çekercesine pratik bir süreç haline getirmenin ve nihayetinde alışveriş deneyimini mükemmelleştirmenin yollarına değineceğiz.

 

1) Kolay kullanıcı girişi

Müşterilerin herhangi bir web mağazasına erişim sürecinde karşılaştıkları en büyük sorun, uzun süren kayıt işlemleri veya söz konusu sitede kolay giriş seçeneği bulunmayışıdır. Hiçbir müşteri sırf web mağazanıza şöyle bir göz atmak için uzun bir kayıt formu doldurmak istemez. Tam da bu yüzden, müşterilerin mağazanıza kaydını kolaylaştıracak farklı-mümkünse pratik- alternatifler bulmalısınız. Örneğin, kayıt/giriş sürecini kolaylaştırmak adına sosyal medya kanallarından yararlanabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinden oturum açma imkanı mağaza sahiplerinin müşterilerine mükemmel bir satış deneyimi sunmalarını sağlayabilir.

 

2) Mobil uygulamalar

Hayatımızın her alanına dahil olan mobil uygulamalar e-ticaretin çehresini de hızla değiştiriyor. Öyle ki bugün e-ticaret mağazalarına ait mobil uygulamalar masaüstü sürümlerinin popülaritesini çoktan geride bırakmış ve e-ticaret trendlerindeki mobil yönlü bu değişim şimdiden tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Sırf bu gerçek dahi mağaza sahiplerinin web sitelerine özel bir mobil uygulama geliştirmelerini zorunlu kılmaya yetiyor.

Çünkü bugünün müşterileri alışveriş yapacakları platformda rahatça gezinebilmeyi, dahası tek bir dokunuşla favori e-ticaret platformlarına erişebilmeyi istiyor ki mobil sürümler müşteriye aradıkları konforu fazlasıyla sunuyor.

 

3) Video pazarlama

Bugünün tüketicileri satın alacakları ürüne ilişkin net bilgilere dahası derin bir kavrayışa ihtiyaç duyuyor. Yani artık görsel odaklı ürün pazarlama faaliyetleri müşterinin satın alma kararı vermesi için tek başına yeterli değil.

Çevrim içi satışta yeni trend video pazarlaması olduğundan, satacağınız ürün hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek adına siz de bu konseptten yararlanabilirsiniz. Hem pazarlama araştırmaları dahi ürün açıklama bölümünde videoya yer veren ürünlerin, diğerlerine kıyasla iki kat daha fazla satış yaptığı gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

Yani e-ticaret mağazanıza ekleyeceğiniz bir ürün videosu, müşterilerin satın alım kararı vermelerini kolaylaştırabilir, en önemlisi de alışveriş deneyimlerini mükemmelleştirecek harika bir adım olabilir.

 

4) Çoklu ödeme seçenekleri

Müşterilerin satın alım sürecinde sıklıkla karşılaştıkları bir diğer sorun ise ödeme seçeneklerindeki sınırlılıktır. E-ticaret mağazalarının çoğu, tüketiciler için büyük bir hayal kırıklığı yaratacak sabit ödeme biçimlerine sahiptir ve bu eksiklik müşteriyi alışverişini yarıda bırakmaya zorlar.

Birden fazla ödeme seçeneği sunan herhangi bir e-ticaret mağazası ise yalnızca bir veya iki ödeme yöntemi ile sınırlandırılmışlara kıyasla çok daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olacaktır.

Müşterilerinizin çevrim içi alışveriş deneyimini mükemmelleştirmek istiyorsanız, onlara farklı seçenekler aracılığıyla ödeme yapma imkanı sunmalısınız.

 

5) Özel teklifler

Müşterilerinizle güçlü etkileşimler kurmak ya da mevcut etkileşimleri daha da arttırmak istiyorsanız, onlara belirli aralıklarla hediye, promosyon veya indirim vb. özel teklifler sunmalısınız.

Unutmayın, alışveriş söz konusu olduğunda her müşteri iyi bir anlaşmanın peşindedir. Bu nedenle, belirli bir zamanda sunacağınız cazip teklifler onları mağazanıza çekmenizi, nihayetinde ise sadık birer potansiyel müşteriye dönüştürmenizi sağlayacaktır.

Bu aynı zamanda müşterileri elde tutmada veya satışları artırmada kullanacağınız etkili yöntemlerden bir tanesidir.

 

6) Ücretsiz kargo

Pek çok satış işleminin nihayete erdirilememesinin temelinde e-ticaret platformlarının müşteriye ücretsiz gönderim seçeneği sunmaması gerçeği yatar.

Müşterilerin çoğu satın alacakları ürünlerin kendilerine ücretsiz olarak teslim edilmesini ister, dolayısıyla müşteriye sunacağınız ek nakliye masrafları heveslerinin kaçmasına ve mağazanızdan kaçarcasına uzaklaşmalarına sebep olabilir-ki bu, satış dönüşüm oranınızı derinden etkileyecektir.

Ancak, ücretsiz kargo imkanı sunarak bu sorunu aşabilir, bir taşla iki kuş vurup müşteriye konforlu bir çevrim içi alışveriş deneyimi yaşatabilirsiniz.

 

7) Follow up(Takip) pazarlaması

Mağazanız ya da ürünlerinizle ilgilenen her müşteri adayı potansiyel bir müşteriye dönüşmez, ancak elinizi taşın altına koyar, gerekli çabayı harcarsanız gönülleri fethetmeniz hiç de zor olmayacaktır.

Peki, bunun için pazarlamanın gücünden yararlanmaya ne dersiniz? Potansiyel müşteri adaylarını sürekli bir takibe olabilir ve onları teklifleriniz hakkında düzenli olarak bilgilendirebilirsiniz.

Takip pazarlamasını işe koşmak adına e-postalardan ya da mobil uygulama veya web push bildirimlerinden yararlanabilirsiniz.  Bu işi doğru yapmayı başarırsanız, dönüşüm oranınızı artırmanız muhtemeldir.

 

8) Kullanıcı yorumları/değerlendirmeleri

Araştırmalara göre, tüketicilerin yüzde 90’ı herhangi bir satın alımdan önce söz konusu ürüne ilişkin çevrim içi değerlendirmeleri okumaktadır. Yalnızca bu gerçek dahi kullanıcı değerlendirmelerinin/yorumlarının e-ticaret firmaları için ne kadar önemli olduğunu idrak etmenize yetecektir.

Yorumlar müşteride güven oluşturur. Bir müşteri satın almak istedikleri ürünün diğer müşteriler tarafından da beğenildiğini gördüğünde siparişi verme ve süreci nihayete erdirme konusunda aceleci davranır.

Bu nedenle, tüketicilerin satın almayla ilgili kafa karışıklığı yaşamasını önlemek, alışverişten vazgeçme olasılığını minimuma indirmek ve çevrim içi satın alımı kolaylaştırmak için web mağazanıza bir değerlendirme sistemi de eklemelisiniz.

Mutlaka okuyun: Müşteri Yorumları İşinizi Büyütmek İçin Nasıl Kullanılır?

 

9) Müşteri destek hizmetleri

Müşteriler, bir sorun/aciliyet anında size kolayca ulaşamadıkları an hayal kırıklığına uğrarlar. Hele de işleri bir adım ileri götürür, ürün ya da hizmetinize ilişkin sorunlarını çözmeyi veya sorularını yanıtlamayı ertelerseniz, vay halinize!

Çünkü böylesi bir süreçte müşterinin mağazanıza olan ilgisini kaybetme riski ile karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle, müşteri destek hizmetlerinizin ulaşılabilirliğini artırmalı, müşterilerin talep ettikleri yardıma ulaşmakta herhangi bir zorluk yaşamadıklarından emin olmalısınız.

Nasıl mı?

İletişim sayfanızı kolay tıklanabilir bir noktada tutabilir, buna ek olarak, müşterilerinize destek hizmetlerine ulaşma konusunda farklı iletişim seçenekleri sunabilirsiniz. Müşterilerin sizinle e-posta, telefon veya anlık mesaj yoluyla iletişim kurmalarına izin verin ve sorularını mümkün olduğunca erken/hızlı çözmeye çalışın.

Mutlaka okuyun: Mükemmel Müşteri Hizmetleri Nedir? Nasıl Sağlanır?

 

10) Kolay iade politikası

Kolay iade politikası, müşterinin çevrim içi satın alım deneyimini kolaylaştırmada kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir.

Müşterinin herhangi bir ürünü satın alırken dikkat ettiği ilk şey mağazanın iade politikasıdır. Zira çevrim içi platformlar üzerinden yapılan bir alışverişte, satın alma işleminden memnun kalınmama olasılığı yüksektir. Hem kim parasını çöpe atmak ister ki?

Kolay iade seçeneği sayesinde müşteriye parasını boşa harcamış olmak gibi bir riske girmeyeceğinin garantisini sunar, onları daha çok ürün satın almaya teşvik edersiniz. Bu nedenle iade politikanızı basit ve kolay tutmaya özen gösterin.

Mutlaka okuyun: Ürün Değişim ve İade Politikası Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

Sonuç

Unutmayın, çevrim içi satışı müşteriler için kolay, ulaşılabilir ve cazip kılmanın temelinde e-ticaret/web mağazanızı her yönüyle geliştirmek yatar.

Bahsi geçen bu 10 yöntemin tüketicilerinize konforlu bir satış deneyimi sunmanıza yardımcı olacağına inanıyoruz.

Ne dersiniz?

Denemeye değmez mi?

 

İlginizi çekebilir

E-ticaret Nasıl Yapılır?

İnternetten Ne Satabilirim?

Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir