Yutulan Piller Vücudumuzdaki Nano Aygıtlara Enerji Sağlayabilir

Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği yutulabilecek boyuttaki piller, vücudumuzun içinde çalışacak cihazları mümkün kılabilir.

Giyilebilir teknolojiyle akıllı cihazlar iyiden iyiye hayatımıza girerken, yeniliklere gebe bir başka alan da, vücudumuzun içine girecek boyutlara sahip teknolojiler. Bundan önce nano boyuttaki mideye giden etiketlerin ecza dolandırıcılığının önüne geçebileceği haberleri konuşulurken, şimdi de Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırma görevlileri, vücudumuza yerleştirilen ve biyolojik olarak çözünebilen cihazların enerjisini karşılamak amacıyla kullanılabilecek yenilebilir piller ürettiler.

Malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünden Prof. Christopher Bettinger ile biyomedikal mühendisliği bölümünden Jay Whitacre, bu pilleri geliştirme fikrinin çıkış noktasının, vücut içine yerleştirilen çok sayıda fayda sağlayabilecek cihazların ( zamanında alınması gereken ilaçların kana karışmasını sağlayan, sağlık durumu takibi yapanlar vb.)  enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtiyor. Bu fikrin meyvesi ise tamamen zararsız, organik bir materyalden türetilmiş -ki kendisi mürekkep balığı mürekkebi oluyor- melanin kullanan bir sodyum iyon pili. Bu mürekkebin elde edilmesi kolay olduğu için yutulabilir pillerin maliyeti de oldukça düşük. Ekibin söylediğine göre, herhangi bir ön sterilizasyona gerek duyulmadan, aynı bir hap gibi mideye indirilecek ve cihazın dışındaki kaplama midede çözünecek. Diğer teknolojilerle desteklenecek olan bu piller başta tıbbi olmak üzere birçok alanda geniş kullanıma sahip olabilirler.

Prof. Bettinger, yakın gelecekte insanların vücudundaki cihazların enerjisini karşılamak için günde bir adet “pil” yutacağını tahmin ediyor. Bizim merak ettiğimiz konu ise, bu muhteşem teknolojiyi vücudumuzdaki hangi minik aleti çalıştırmak için kullanacağımız.

Sağlık sektöründe faaliyet gösteren girişimciler için ilginç inovasyonları ve en son teknolojik gelişmeleri araştırmaya devam edeceğiz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir