Giyilebilir Teknoloji Nedir? Ürünleri Nelerdir?

Giyilebilir teknoloji, aksesuar olarak ya da kıyafetin bir parçası olarak giyilen teknolojik ürünleri tanımlamak için kullanılan genel tabirdir. Birçok giyilebilir teknoloji ürünü var olsa da, aralarındaki en popüler olanlar hareket takip ekipmanları ve akıllı saatlerdir. Giyilebilir teknolojinin en önemli özellikleriden biri, İnternet’e bağlanarak cihaz ile ağ arasında veri aktarımı yapabilmesidir. Bu veri alışverişi sayesinde giyilebilir teknoloji, nesnelerin interneti dünyasında ön plana çıkıyor.

Giyilebilir teknoloji, akıllı telefonlar, mobil uygulamalar ve geniş ağ bağlantısı gibi yenilikler sayesinde dikkat çekebilmeye başlasa da, nesiller boyu gelecek tasvirinde kullanılmıştır. Çizgi roman karakteri Dick Tracy’nin 1930’larda kullandığı telsiz görevi gören bilekliği ya da 1960’lı yıllarda çizilen Jetgiller çizgi filmindeki giyilebilir teknoloji fikirleri, bu duruma örnek olarak verilebilir. Sonrasında da benzer fikirler yazılıp çizilmeye devam etse de, gerçek teknolojiyi geliştirmek oldukça uzun sürdü.

 

Giyilebilir Teknoloji Piyasasındaki Büyüme

Mobil ağ teknolojisindeki ilerlemeler ve kullanım alanlarının genişlemesi, giyilebilir teknolojinin de gelişmesine zemin hazırladı. Bluetooth kulaklıklar, akıllı saatler ve çevrimiçi gözlükler insanlara kablosuz bağlantı ile verilere ulaşma imkanı verdi. Tüm endüstri insanların kişisel ihtiyaçları doğrultusunda gerek duydukları verilere ve bilgilere ulaşabilmesini kolaylaştıracak giyilebilir teknoloji cihazları için uygulama geliştirmeye başladı. Hareket takibi yapan cihazlar, sosyal paylaşım çılgınlığının ardından kendilerini ilk gösteren giyilebilir teknoloji cihazları oldu. Sonrasında ise, bileğinizde ekranların olması normal hale geldiği için, bunu geliştirmek kaçınılmaz bir hal aldı.

 

Giyilebilir Teknolojinin Geleceği

Giyilebilir teknoloji hem pazar açısından hem de veri toplama işinde oldukça değerli bir fırsat yarattı. Bu cihazlar bulunduğunuz yere göre reklam verilmesinden, mağazanın ziyaret ettiğiniz bölümlerinin takibine kadar birçok alanda satıcıya fayda sağladı.

Peki kişilerin ve yönetmeliklerin özel hayata verdiği değer bir yanda dururken, firmalar bu cihazlardan toplanan verileri nasıl kullanabilecek? Tabii ki her geçen gün daha fazla insanın bu cihazları kullanabilmek adına verdikleri izin sayesinde.

Giyilebilir teknoloji altın çağını yaşarken, gelecekte bizi bu alanda neler bekliyor? Bu konuda yakın gelecekte, daha doğrusu bu yıl karşımıza çıkması muhtemel giyilebilir teknoloji ile ilgili gelişmeleri aşağıda sıraladık. İşte giyilebilir teknolojinin kullanım alanlarına yönelik derlediğimiz en iyi 50 ürün.

 

50. Amazon Smartglasses

Amazon’un giyilebilir teknoloji dünyasına adım atmaya hazırlandığı söylentileri ortalıkta kol geziyor. Firmanın sesli komut ile çalışan yardımcısı Alexa ile uyumlu bir şekilde çalışacak akıllı gözlükleri piyasaya çıkartması bekleniyor. Gözlüklerde kemik iletim teknolojisinin de olacağı söylenirken bu sayede kulaklığa ihtiyaç kalmayacağı belirtiliyor. Dahası bu akıllı gözlükler, dışarıdan bakıldığında normal gözlüklerden ayırt edilemeyecek. Fakat görünen o ki, Amazon’un akıllı gözlükleri artırılmış gerçekliği desteklemeyecek.

 

49. Yüzme Teknolojileri Öne Çıkacak

2017 yılında yüzücüler için giyilebilir teknoloji ürünleri dikkate değer biçimde arttı. Bu furyanın bu yılda aynı hızla ilerlemesi bekleniyor. Daha iyi ve doğru takip sistemleri ile daha iyi analiz edilen veriler, önümüzdeki günlerde karşımıza çıkabilir.Akıllı deniz gözlükleri ise ilk gözümüze çarpan giyilebilir teknoloji. Güney Koreli Zwim firmasının kısa süre içerisinde piyasaya sunacağı deniz gözlükleri de bahsettiğimiz yeniliklerin ilki olacak gibi görünüyor.

 

48. Sony Xperia Ear Open

Sony’nin duyulabilir teknoloji girişimi, son yıllarda tutarlı bir şekilde ilerlemeye ve umut vaad etmeye başladı. Ear Open isimli ürünü, Apple’ın AirPods’undan çok daha başarılı ve sizin müzik dinlerken dış sesleri de duyabilmenizi sağlıyor. Sony kulaklıkları için ayrıca birkaç akıllı özellik de geliştirdi. Bu özelliklerden bazıları ise; gerçek zamanlı çeviri, yapay zeka ile çalışan kişisel yardımcı ve otomatik olarak ses ayarı yapan sistem.

 

47. MIT

Massachusetts Institute of Tech Üniversitesi’nin giyilebilir teknoloji alanında dikkat çeken bir başarı sahibi olmasının nedeni var. Hemen her hafta MIT’den parlak zekaya sahip biri, yeni bir giyilebilir teknoloji fikri ile ortaya çıkıyor ve bizi geleceğe bir adım daha yaklaştırıyor. Vücut ısısını ölçen teknolojilerden akıllı geçici dövmelere kadar MIT’de ortaya çıkan her fikir ile ilgili bu sene prototip görebiliriz.

 

46. Under Armour’un Yeni Akıllı Koşu Ayakkabısı

Spor teknolojileri alanında büyük işler yapma peşinde koşan Under Armour, 2017 yılında donanım üretmeyi bıraktı. Fakat asıl amacına ulaşmak için elindeki koşu ayakkabılarını kullanacak gibi görünüyor. HOVR isimli bu koşu ayakkabıları, dikkate değer akıllı özellikler barındırıyor.

 

45. Microsoft ve Casio İşbirliği

Microsoft ve Casio, ilginç bir şekilde güç birliğine gitti e bazı giyilebilir teknolojiler için ortak patent anlaşmasına vardı. Bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmesek de, tahmin yürütebiliriz. Örneği sağlık ve spor temalı Casio kol saatleri ya da hibrit modeller kısa zaman içerisinde karşımıza çıkabilir.

 

44. Akıllı Bantlar

Giyilebilir teknoloji üretmenin en zor taraflarından birisi de, onu yeterince küçük yapabilmektir. Akıllı bantlar için ise böyle bir sorun yok. Gelişmiş teknolojiler için fazlasıyla yere sahip bantlar için Qualcomm, Samsung ve E Ink gibi firmalar çalışmaya başladı bile. Dev firmaların işe el atması, yakın zamanda bu bantların sağlık durumu kontrolü için standart hale geleceğini gösteriyor.

 

43. Sony Three Hands Square

Yeni nesil akıllı saatleri bir kenara bırakın. Sony son günlerde akıllı kayışlar ile mekanik saatler arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Bu da daha önceden bildiğimiz Sony’nin Wena saatlerini anımsatıyor. Sony bu yaz Three Hands Square adlı bu saatleri sadece Japonya’da piyasaya sürdü. Saat hareket takibi, ödeme ve uyarılar gibi özelliklere sahip ve büyük ihtimalle sene içerisinde tüm dünyada raflardaki yerini alacak.

 

42. Kadınlar İçin Güvenlik Uygulamaları

Giyilebilir teknoloji akıllı saatler ve hareket takip cihazlarının çok ötesinde becerilere sahip. Women’s Safety X ödülü de buna güzel bir örnek. Safety X ödülü, kadınların şiddet olaylarına ya da tacize karşı kendilerini korumalarına yarayan giyilebilir bir teknoloji ürünlerinin önünü açmak için ortaya çıkan bir fikir. 2017 yılının Kasım ayında başlatılan Safety X’e 21 yarışmacı katıldı. Bu katılımcılar kadınların güvenliği için en etkili yöntemi arıyor. Kazanan ise bu yıl açıklanacak.

 

41. Bisikletçiler İçin Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknoloji ve her zaman ağa bağlı kalma yetisi, şüphesiz ki en fazla koşucular için yenilikler ortaya koydu. şimdi ise sıra bisikletçilerde. Raptor’un yolda güvenliğinizi ön plana çıkaran artırılmış gerçeklik gözlüklerinden sürüş sırasında size çeşitli yardımlar sunan akıllı saatlere kadar, bu yıl bisikletçiler için yeniliklerle dolu olacağa benziyor.

 

40. Jawbone Sağlık Merkezi

Jawbone firması, yeni ismi Jawbone Health Hub (Jawbone Sağlık Merkezi) ile tekrar karşımızda. Firma donanım üretmekten vazgeçti ve kendini sağlık servisi vermeye adadı. Diabeti ve yüksek tansiyonu önlemek ve ilaç sektörü ile daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olmak gibi iddialı amaçları olan firmanın bunu nasıl hayata geçireceği bilinmezken, yakın zamanda çalışmaya başlayacakları düşünülüyor.

 

39. Pimax VR

Sanal gerçeklik hiç olmadığı kadar ilerledi fakat hala geliştirmesi gereken “screen door effect” denilen piksellenme ve görüş açısı gibi sorunları bulunuyor. Pimax, bu iki sorunu da ortadan kaldıracak yeni 200 derecelik görş açısına sahip, 8K sanal gerçeklik gözlüklerini geliştiriyor.

 

38. Fitbit Ionic Adidas Edition

2007 yılında Adidas ile işbirliğine başlayan Fitbit firması, birlikteliğin ilk meyvesini bu sene verecek. Görünüşte diğer akıllı saatlerden pek farkı olmasa da, firmanın Ionic isimli akıllı saati eşsiz spor programları sunarak farkını ortaya koyacağa benziyor.

 

37. Kendi Enerjisini Üreten Saatler

Matrix Endüstrileri, Swings ve LunaR gibi yeni firmalar, gerek güneş enerjisi gerekse vücut ısısını kullanarak enerji üretmenin sanıldığından kolay olduğunu gösterdi. Bu eşik aşıldığına göre, artık daha büyük firmaların işin içine girerek akıllı saatler için daha uzun şarj süreleri sağlayabileceğini biliyoruz.

 

36. Embr Wave

Ofisinizde otururken üşüdüğünüzde üzerinize ceket almak ya da çok sıcak olduğunda fanı çalıştırmak zorunda kalmayacaksınız. Embr Wave’in kitlesel fonlama ile yaratmaya çalıştığı bu cihaz sayesinde, soğuk ya da sıcak artık sorun olmayacak. Cihaz hayata geçirildiğinde, geliştirilerek yaygınlaşması artık an meselesi olacak.

 

35. Vive Arts

Vive firması, sanal gerçekliğin sadece oyunlar için olmadığını, sanat eserlerinin yaratılma ve takdir edilme süreçlerinde de önemli bir rol oynayabileceğini göstermeye devam ediyor. Firma şimdiden Kraliyet Sanat Akademisi, Tate Modern ve dünyanın dört bir yanındaki diğer sanat merkezleri ile işbirliği içerisinde. Bu yıl içerisinde ise sanal gerçekliğin yaratıcılık süreçlerinde daha fazla yer alacağı gelişmeler bekliyoruz.

 

34. LifeBeam

LifeBeam firması birkaç yıl önce, Vi kulaklıkları için kitlesel fonlama ile 1,7 milyon dolar bağış toplamayı başarmıştı. Firma, kendi karakteri olan spor hocası, kalp ritmi verileri ve dah birçok özellikle karşımıza çıkmıştı. Ses tanıma gibi özelliklerde halen iyileştirmelere ihtiyaç olsa da, LifeBeam 2018’de piyasaya çıkaracağı ürün ile bu alanda ahta oturacak gibi görünüyor.

 

33. Dayanıklı Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknolojiden daha iyi olan tek şey, bu teknolojinin daha sağlam olmasıdır. Bu sayede ürünler, hem doğaya hem de kullanıcıya büyük fayda sağlayabilir. WEAR Sustain, cebinde 2,4 milyon avro’su bulunan bir fon ve tek amacı, hem havalı görünen hem de işlevsel ve dayanıklı giyilebilir teknolojiler tasarlamak. Henüz yeni olmasına rağmen fon, akıllı giysiler ve takı projeleri ile ön plana çıkıyor. Bu sene de yeni ürünlerini göreceğimizi düşünüyoruz.

 

32. Göz Takibi Yapan Sanal Gerçeklik Gözlükleri


Sanal gerçeklik göz takibi gibi biza ait özellikleri tam anlamı ile kopyalamayı başaramadığı sürece, gerçeğe ulaşamayacak. Bu arada, bahsi geçen amaç doğrultuda kilit önem taşıyan göz takibi, Tobii ve 7invensum firmaları tarafından hayata geçirildi ve HTC’nin Vive modeline uygulandı. Bu da demek oluyor ki, bu yıl içerisinde daha fazla örnekleri ile karşılaşabiliriz. Göz takibi sayesinde sanal gerçekliğin daha ileri gideceğine kesin gözle bakabiliriz.

 

31. Kadınlar İçin Akıllı Saat

Dünyaca ünlü saat firması Tag Hauer, bu sene kadınlara öel 39 mm inceliğinde yeni akıllı saatlerini tanıtacak.

 

30. Nuheara

Doppler Laboratuvarlarını 2017’de kaybettikten sonra, artırılmış ses sistemleri dünyasında meşaleyi devralacak yeni firma olarak Nuheara göze çarpıyor. Firma şimdiden IQBuds isimli etkileyici akıllı kulaklıklarını piyasaya sürdü. Yepyeni özelliklere sahip bu kulaklıkların ardından, hem yazılım hem de donanım anlamında birçok yeniliğin gelmesi bekleniyor.

 

29. Jacquard İçin Daha Fazla İşbirliği

Google ile Levi’s’ın işbirliği ile ortaya çıkacak olan akıllı kot mont, sıradan bir ceketi İnternet bağlantısına sahip bir giysi haline getirecek. Fakat Google bu projenin Levi’s ile sınırlı kalmasını istemiyor ve ileride başka giysi firmaları ile de anlaşmalara yapacağını belirtiyor. Eğer bahsedildiği kadar başarılı bir ürün olursa, Jacquard’ın liderliğinde yeni akıllı giysilerle karşılaşmamız an meselesi.

 

28. Yutulabilir Teknoloji

Yutulabilir teknolojinin geleceği oldukça parlak görünüyor. Nanoteknoloji sayesinde, örneğin; kanseri tespit etme savaşma konusunda önemli adımlar atılabilir. Bu bahsettiğimiz gelecek sanılandan çok daha yakın. Doktorlar artık akıllı ileçlarla sadece vücudunuzun içerisinden ateşinizi ölçmekle kalmayacak, kullandığınız ilaçların doğru bir şekilde hedefine ulaşıp ulaşmadığını da kontrol edebilecek.

 

27. Swarovski ile Android Ortaklığında Akıllı Saatler

Swarovski’nin, kadınlar için Android sisteme sahip akıllı takılar üretmesi bekleniyor. Bu beklenti, ürünlerin henüz hazır olmadığı gerekçesi ile ertelenmiş olsa da sene içerisinde karşımıza çıkacağını düşünüyoruz.

 

26. Huami

2017 yılında Çinli Xiaomi kısa bir süreliğine de olsa, Apple, Fitbit ve Samsung’u geride bırakarak dünyada en çok satan giyilebilir teknoloji firması oldu. Bu başarıda büyük pay sahibi olan Xiaomi’nin alt kuruluşu Huami, Amazfit akıllı saatleri ile kendini gösterdi. Firmadan yana bu sene içinde büyük beklentiler var.

 

25. Sanal Gerçeklik Mekanları

Sanal gerçeklik deneyiminin yaşanacağı en iyi mekan evinizdir. Öte yandan IMAX, The Void ve Nomadic gibi firmalar, kurmayı planladıkları sanal gerçeklik merkezleri ile bu durumu değiştirebilmeyi umuyor. Sahne donanımları ve 4D efektler kullanarak hazırlanacak bu mekanların, evde yaşanan sanal gerçeklik deneyimini geride bırakması bekleniyor. İçerikler ise, Star Wars: Secrets of the Empire gibi oldukça dikkat çekici ve heyecan verici olacak.

 

24. Monisha Perkash

Lumo Bodytech, başında CEO Perkash’ın olduğu Lumo Run adlı giyilebilir teknolojisi ile hepimizi şaşırtmayı planlıyor. Şirket Puma ile yaptığı işbirliğinden ortaya çıkardığı yapay zekaya sahip koç ile dikkatleri üzerine çekmişti. Şimdi de, giyilebilir teknoloji dünyasında gerçek zamanlı eğitmenin nasıl işleyeceğini göstermesi bekleniyor.

 

23. Circadia

Bu yıl çok şey beklenen girişim Circadia, uyku takip cihazı ile ışık terapisi yapan aydınlatma ürününü piyasaya çıkardı. Bu ürünlerin sadece uyku takibi değil, daha iyi bir uyku çekmenizi sağlayacak özellikleri de olduğu iddia ediliyor.

 

22. Nokia

Fin teknoloji devi Nokia, giyilebilir teknoloji ürünlerini Noka Steel HR adı ile tekrar piyasaya sokuyor. Sağlık uygulaması olan Health Mate’in halen geliştirilmesi gereken bölümleri olsa da, buna bağlı yeni sağlık cihazları ve hibrit akıllı saatler ile karşımıza çıkacakları kesin.

 

21. Samsung Gear S4

Samsung geçtiğimiz sene Gear serisinin S4 modelini çıkarmak yerine, Gear Sport’u sundu ve S3’ün bayrağı taşımasına izin verdi. İki yıllık bekleyişin ardından, S4 için beklentiler yükseldi. Daha küçük tasarım, daha iyi hareket takibi ve daha uzun pil ömrü bu beklentiler arasında ilk sıralarda yer alırken S4’ün şaşırtıcı yeniliklerle birlikte gelmesi bekleniyor.

 

20. Daha İyi Çeviri

Geçtiğimiz yıl, çeviri işini ileri taşımaya çalışan birçok teknoloji ile karşılaştık. Kimi iyi kimi kötü olan bu ürünler bir yana, halen Pilot’un çeviri kulaklığını bekliyoruz. Diğer yandan Google’da Babelfish ile yarışın içerisinde.

 

19. Koşu Teknolojileri

Bisikletçiler için güç ölçerler halihazırda standart hale geldi sayılır. Fakat bu performans ölçen aletler yakın zamanda koşucular için de kullanıma sunulacak. Garmin firması şimdiden güç ölçen uygulamasını tanıttı bile. Stryd gibi firmalar da bu alanda çalışmalar yürütüyor.

 

18. Hugo Barra

Palmer Luckey firmasının kapılarını kapatmasının ardından, sanal gerçeklik dünyasında Hugo Barra meşaleyi devraldı. Xiaomi’nin eski yöneticisi Barra, Facebook’un sanal gerçeklik çalışmalarının başına geçti ve yeni ürünler için kollarını sıvadı. Yakın zamanda karşımıza çıkması beklenen ve sanal gerçeklik dünyasında zirveyi zorlayacak Oculus, Zuckerberg’in değil Barra’nın eseri olacak diyebiliriz.

 

17. Nörobilim

Beynimizin kurcalanmamış birçok bölümü var ve giyilebilir teknoloji üreticileri bu alanları tek tek keşfetmekte kararlı. Stresi azaltmak için tasarlanan nöro uyarıcılardan, fiziksel potansiyeli en üst seviyeye çıkarmaya yarayan cihazlara kadar her geçeng ün, beynimiz ile oynayan yeni aletler görüyoruz. Bunların güvenli olup olmadığı ya da işe yarayıp yaramadığı soruları, kısa zamanda cevaplanması gereken sorular.

 

16. Akıllı Apple Airpods

Apple’ın kablosuz kulaklıkları olan Airpods, tam anlamı ile işitme teknolojisi sayılmasa da, firmanın bu konuda büyük planları olduğu aşikar. Bunlardan biri de, iOS 11 ile çeviri işinde daha becerikli hale gelen Siri sayesinde, gerçek zamanlı çeviri ve Siri’yi daha verimli kullanma yetisi olacak. Apple bunun dışında, biometrik sensörler ve galvanik deri tepkileri ile ilgili de çalışmalarını sürdürüyor.

 

15. Rebble

Pebble sahiplerinin Fitbit Ionic’e geçişleri, bazı akıllı saat severler için hüzünlü bir süreç. Bu nedenle bir grup bu geçişi önlemek adına Rebble adında açık kaynak kodlu bir proje başlattı. Pebble’ın bıraktığı yerden devam eden bu proje sayesinde, yok olması beklenen bir platform hayata tutunmuş gibi grünüyor.

 

14. Kadınlar İçin Sağlık Teknolojileri

Giyilebilir teknolojinin bu seneki gelişmeleri hakkında konuşulduğunda, kadınlar için sağlık teknolojiler ayrı bir başlık olarak ele alınabilir.Livia firması regl ağrılarını azaltmaya yönelik çalışırken, Ava firması da giyilebilir teknolojiyi kullanarak kadınların doğurganlık dönemlerini takip ediyor ve hamile kalma olasılığını artırıyor. Bu teknolojinin ileride hamileliği de tespit edebilmesi bekleniyor. Kısacası bu sene kadın sağlığı ile ilgili birçok gelişme ile karşılaşabiliriz.

 

13. Vue Akıllı Gözlükler

Amazon’un akıllı gözlükleri ile ilgili dedikodular sürerken, Vue, kendi tasarımı dikkatleri üzerine çekiyor. Firma kemik iletimi ile kullanıcının müzik dinlemesine ve kulaklık olmadan hem Siri hem de Google Assistant ile konuşmasına olanak sağlayan ürününü tanıttı. Gözlükler ayrıca temel düzeyde hareket takibi de yapabiliyor. Eğer gözlükler bu iddia edilen özellikleri başarı ile bünyesinde barındırabilirse, akıllı gözlükler sonunda gözde hale gelebilir.

 

12. Magic Leap

Uzun süredir heyecanla beklenen Magic Leap’in sanal gerçeklik gözlükleribu yıl kendini göstereceğe benziyor. Hakkında birçok tahmin ve yorumun yapıldığı, fakat dışarı neredeyse hiçbir bilginin sızmadığı çalışma, bu sene karşımıza çıkacak gibi duruyor.

 

11. Garmin Forerunner 645 Music

Garmin’den sonunda müzik çalabilen spor bir akıllı saat geliyor. Forerunner 645 Music’in içerisine attığınız parçaları internet bağlantısı yokken de rahatlıkla kullanabileceksiniz.

 

10. Oculus: 2. Aşama

Birkaç özel oyun çıkaran, arayüzünü geliştiren ve fiyatlarında indirime giden Oculus için 2017 güzel geçti denebilir. 2018 yılı için ise Oculus Go ve Oculus Santa Cruz modellerini tanıtan firma, iki ürününde de kablosuz özelliği getirdi. Tüm bu çabaların ardından Oculus insanları gerçek dünyadan çekip sanal gerçekliğe sokmaya kararlı görünüyor.

 

9. Vic Gundotra

Vic Gundotra, KardiaBand isimli FDA onaylı Apple akıllı saatlerini kordonlarını üreten AliveCor’un yöneticisi. Kordona gizlenmiş elektrokardiyogram ile kalp ritmindeki bozuklukları algılayabilen ürün, gerçek anlamda hayat kurtarma potansiyeline sahip. Bu yıl bu ve benzeri tıbbi teknoloji ürünlerini daha sık görebiliriz.

 

8. Swatch Swiss OS Tissot Saat

Saat dünyasının en büyük isimlerinden biri olan Swatch, bu yıla kadar akıllı saat dünyasına girmekten kaçındı. Firma önümüzdeki günlerde Tissot ismi altında Swiss OS işletim sistemine sahip, uzun şarj ömürlü ve “İsveç Kasası” adı verilen veri koruma özellikli akıllı saatini piyasaya sürecek.

 

7. Fossil’in Akıllı Ürünleri

Akıllı saatlerle başladığı yolculuğa Fossil kulaklıkları, çantaları, takıları ve hatta gözlükleri daha akıllı hale getirerek devam edecek. Fossil grubuna dahil olan Skagen’in akıllı kulaklıkları ya da Dİesel’in akıllı gözlükleri kısa süre sonra raflardaki yerini alabilir.

 

6. Vive 2

Oculus’un başarılı bir şekilde tamamladığı 2017’de HTC de Vive ile kendine yer buldu. Yeni girişimlere destek olan HTC’nin bu sene Vive 2 ile beklenmedik şekilde öne çıkacağı düşünülüyor.

 

5. Akıllı Yardımcı

Geçtiğimiz sene akıllı saatlerden kulaklıklara, akıllı yardımcılar her yerde karşımıza çıksa da, halen biraz aptallar. Bu yıl, Alexa, Google Assistant ve Siri’den geleceğe ışık tutan havalı modellerden ziyade, gerçekten işe yarayan yenilikler bekliyoruz.

 

4. Fitbit’in 2018 Serisi

2017 Fitbit’in ilk akıllı saatlerini tanıttığı yıl oldu. 2018’de ise bu saatleri yenileyeceğini ve başka akıllı saatlerle seriyi genişleteceğini varsayabiliriz. Bu sene Fitbit Charge 3 ve Blaze 2 modellerinin tanıtımını ve uyku apnesi ile atrial fibrilasyon takibi yapan sağlık uygulamaları geliştirilmesini bekliyoruz.

 

3. Apple’ın 4. Seri Akıllı Saatleri

Apple’ın yeni akıllı saat serisini bu sene tanıtacak olması sürpriz olmasa da, daha önceleri bu ürünlere mesafeli olanların ılımlı hale gelmesi ve bu yılın akıllı saatlerin yılı olacağı düşünülebilir. Merak edilen ise, Apple akıllı saatlerin nasıl ürünler olacağı. Umulan ise, daha iyi bir uyku takibi ile spor uygulamalarındaki özelliklerin artırılması.

 

2. Ciddi Sağlık Takibi

Yakın zamana kadar hareket takibi, adım sayma, yakılan kalori hesabı ve belki kalp ritmi takibi ile sınırlıydı. Fakat Silikon Vadisi’ndekilerin sağlık alanında daha büyük rol oynama iddiası ile, teknoloji kişisel sağlık durumumuz ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilir. Bu nedenle 2018 yılı sağlık alanında önemli yeniliklere sahne olabilir.

 

1. Artırılmış Gerçeklik

Bu yılın beklenen en önemli giyilebilir teknolojik gelişmesi tabii ki artırılmış gerçeklik. Oldukça dikkat çekici olan artırılmış gerçeklik için gerek akıllı gözlükler gerekse akıllı telefonlar devrede. Apple ARKit, Android ARCore, Snapchat World Lenses ve Facebook AR ambition bu alanda çalışan akla gelen ilk örnekler.

Öte yandan bu yılın sonuna kadar mükemmel ürünlerle karşılaşmayı beklemek biraz hayal olabilir. Zira Apple ilk ürününü 2020 yılında sunmayı planlıyor. Magic Leap ise, yukarıda bahsettiğimiz gibi, istediği takdirde piyasayı sallayabilecek özelliklere sahip. Keza Snapchat de gerekli teknolojiye sahip. Google da benzer şekilde Glass adlı ürünü ile takdir kazandı. Tüm bunlar gösteriyor ki, bu yıl artırılmış gerçeklik için önemli bir yıl olacak ve bu teknolojideki ilerlemeler, dijital dünya ile etkileşimimizi geliştirecek.

 

En Çok Sorulan Sorular

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji, aksesuar olarak ya da kıyafetin bir parçası olarak giyilen teknolojik ürünleri tanımlamak için kullanılan genel tabirdir.

Giyilebilir teknolojinin kullanım alanları nelerdir?

Genellikle sağlık ve fitness alanında kullanıcının bilgilerinizi takip etmek için kullanılmaktadır. Akıllı saatler, fitness takip cihazları, akıllı mücevherler giyilebilir teknolojilere örnek gösterilebilir.

Giyilebilir Teknolojinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları; sürekli iletişim haline kalmanızı, veri akışının devamlılığını ve verimliliği sağlar. Dezavantajları ise; yüksek fiyat ve düşük pil ömrüne sahip olması ve teknoloji bağımlılığını tetiklemesidir.
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir