20 Yıllık Finans Uzmanından Yatırım Tavsiyeleri

Robert  Kiyosaki “Zengin Baba Yoksul Baba” kitap serisi ile tüm dünyada tanınan bir yazar. Aynı zamanda bir eğitmen, yatırımcı, girişimci ve finans uzmanı.

Robert Kiyosaki, iki ayrı baba figürü ile büyüdü: Ardında ödenmesi gereken bir borç dağı bırakarak bu dünyadan göçüp giden gerçek babasının temsil ettiği “yoksul baba” ve azla başlayıp çoğu bulmayı başaran, Hawaii’nin en zengin adamlarından biri olan “zengin baba”.

Her iki baba da kariyerlerinde başarılı oldular, hayatları boyunca durmaksızın çalıştılar ve kayda değer bir kazanç elde etmeyi başardılar, ancak içlerinden biri kendini her daim finansal bir savaşın içinde buldu.

Kiyosaki zamanla “zengin baba” ve “yoksul baba” figürlerinin düşünce, konuşma ve davranış şeklindeki temel farklılıkları ayırt etmeye başladı: “Yoksul babamın yalnızca kazandığı para miktarı yüzünden değil, düşünceleri ve eylemleri nedeniyle de fakir olduğunu fark ettim.”

Yazımızda Kiyosaki’nin parasını idare etmesine, hatırı sayılır bir servet oluşturmasına ve sonunda yalnızca 47 yaşındayken rahatça emekli olmasına yardımcı olan “zengin baba” dan  öğrendiği, geçerliliğini her daim koruyacak 6 hayat dersine değineceğiz. Bu tavsiyelerin hali hazırda çalışıp bulundukları konumdan tatmin olmayanlara olduğu kadar yeni işlere atılmak isteyen ya da iş fikirlerini en karlı biçimde hayata geçirmeye odaklanan girişimci ruhlara da ışık tutacağı görüşündeyiz.

Buyurun başlayalım:

 

1- Ne kadar para kazandığınız değil, ne kadarını elinde tutabildiğiniz önemlidir.

Çoğumuz nasıl para kazanacağımızı yani bir  işe nasıl başlayacağımızı ve ne kadar çok çalışmamız gerektiğini gayet iyi öğreniyoruz – ancak paramızı nasıl yöneteceğimizi bilemiyoruz, oysaki en önemli kısım bu. Çünkü finansal zekadan uzak ellerdeki para yok olmaya mahkum.

Finansal zekaya sahip olmak için uzman olmanıza, MBA yapmanıza ya da finans kitaplarını yalayıp yutmanıza gerek yok. Kiyosaki’ye göre işe alacaklar ve borçlar arasındaki farkı öğrenerek başlayabilirsiniz, zengin olmak isteyip istemediğinizi fark etmenin yolu da buradan geçiyor. Ardından, tasarruflarınızı iyileştirmeye odaklanmalı ve kazandığınız paradan daha fazlasının elinizden çıkmamasına özen göstermelisiniz.

Daha çok paraya sahip olmanın finansal sorunlarınızı çözmeye yetmeyeceğini bilmek de önemli. Hatta bu durum sorunu iki katına çıkarma riskine dahi sahip. Para çoğu zaman karanlık taraflarımıza yani insanoğlunun bilinmeyen yüzüne  ışık tutar, böylelikle acınası tüm insani kusurlarımız tüm açıklığıyla gözler önüne serilir. Bu yüzdendir ki; miras, maaş zammı veya piyango kazançları sayesinde beklenmedik bir anda paraya kavuşan kişiler çok geçmeden, önceleri içinde bulundukları dar boğaza geri dönerler. Eskisinden kötü durumda olmasalar da kaçınılmaz son budur.

Para insanı değiştirmez. İnsanın temel karakteristik özelliği neyse onu öne çıkarır. Görgüsüzsen paran olduğunda da zengin bir görgüsüz olursun. – Warren Buffet

Mutlaka okuyun: Zengin İnsanlar Paralarını Nasıl Harcarlar?

 

2- Yoksullar ve orta sınıfa mensup kişiler para için çalışır. Zenginlerin ise her daim ellerinin altında tuttukları, onlar için çalışan paraları vardır.

Kiyosaki, zenginler  ve orta düzey gelire sahip insanlar arasındaki ödeme alış yöntemi seçme konusunda derin bir fark olduğuna işaret eden tek kişi değil. Orta gelirli insanlar sabit bir maaş veya saatlik ücrete göre yani zaman temelli bir ödeme almayı seçiyorlar. Zengin insanlar ise genellikle kendi işlerine sahip olup komisyonla çalışmayı, hisse senedi opsiyonlarını ya da daha yüksek maaşlar üzerinden kar paylaşımını tercih ediyorlar.

Kiyosaki  para için çalışan biriyseniz, iplerin her daim işvereninizin elinde olacağını belirtiyor. Ona göre para ancak ve ancak işinizi yürütmenize yarayan bir araç olduğunda güce sahip olup onu kontrol eden siz olabiliyorsunuz.

Para için çalışmak nispeten daha kolay- okulda öğrendiğimiz öz geçmiş yazmak, iş bulmak ve çok çalışmak vb. bilgiler tam da bu amaca hizmet ediyor. Paranızın sizin için çalışmasını sağlamak ise – bir şirket kurarak, kendi işinizin patronu olarak ya da yatırım yaparak – hesaplanmış analizi ve belirsiz durumlara karşı hatırı sayılır bir rahatlık seviyesi gerektiriyor.

Mutlaka okuyun: Zengin ile Fakiri Birbirinden Ayıran Temel Fark!

 

3- Büyük sıçramaları gerçekleştirebilenler zeki değil cesur olanlardır.

Eğitim hayatının dışındaki gerçek dünyada, yüksek notlardan daha fazlasına ihtiyaç var. “Bu fazlalığın ne olduğuna dair farklı pek çok söylem mevcut; kimileri buna cesaret diyor kimilerine göre ise bu bazen bir cüret, yüreklilik veya bir meydan okuma; bazen de kurnazlık, azim veya parlak bir deha örneği olabiliyor. Ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, bu faktörün nihayetinde bir kişinin geleceğinde okul notlarından daha fazla söz sahibi olduğu bir gerçek.

Özetlemek gerekirse, zengin insanlar kazanmak için oynayanlardır, çünkü bu durum tıpkı paranızın sizin için çalışması durumuna benzer bir risk alma ve belirsizlik durumlarıyla rahatça başa çıkabilme becerisi gerektirir.

Zengin olabilmede risk almanın rolü ne kadar önemliyse, alınacak riskler konusunda akıllı davranmak da bir o kadar önem taşır; bu nedenle Kiyosaki, risk “yönetimi”nin önemini özellikle vurguluyor. Şuursuzca alınmış kör risklerin sizi herhangi bir yere götürmeyeceğini, ancak eğitim ve deneyimlerinizin de kilit bir rol oynadığı akıllıca alınmış risklerin tüm ödüllerin anası olduğunu söylüyor.

Akıllı risk kutusunun anahtarı  ise finansal zekada saklı, çünkü Kiyosaki’ye göre risk her daim var. Şansı artıran şey ise finansal zekanın ta kendisi. Bu noktada para yönetiminde uzman olmak isteyen işletme sahiplerine önerisi ise muhasebe, yatırım ve piyasalar hakkında olabildiğince fazla okuma yapmaları. Çünkü finansal deha, hem teknik bilgi hem de cesaret gerektiriyor.

Mutlaka okuyun: Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

 

4- Sahip olduğumuz en güçlü varlık aklımızdır. Doğru yönlendirildiğinde muazzam bir zenginlik yaratabilir.

Zengin insanlar mali problemlere yaratıcı çözümler buluyorlar. Her şeyi göze alıp finansal zekalarını son damlasına kadar kullanmayı seçiyorlar.

Finansal zeka deyip duruyoruz da nedir bunun anlamı?

Finansal zekayı basitçe tanımlamak gerekirse daha fazla seçeneğe sahip olmak anlamına geldiği söylenebilir. Eğer fırsatlar ayağınıza gelmiyorsa finansal durumunuzu iyileştirmek için başka neler yapabilirsiniz? Eğer bir fırsat tam da kucağınıza düştüyse ve paranız yoksa, üstelik bankalar da kapıları yüzünüze kapatmış durumdaysa elinizden başka ne gelir? Fırsatı kaçırmamak için hangi yollara başvurursunuz? Bu çok sık yaşanılan bir durum değil, farkındayız, ama bir limondan milyonlar yaratmak için ne kadar farklı finansal çözümler bulabileceğinizi düşünmenizi istiyoruz.

Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!

 

5- Herkes kar zarar bilançosuna odaklanırken zenginler gelir tablolarına odaklanır.

Orta sınıf insanlar saatlik ücretlerini hesaplamakla meşgulken, zengin insanlar varlıklarına ve net değerlerine odaklanıyorlar.

O halde bir an önce varlık edinmeye başlamalısınız; varlık derken borçlar gibi cebinizden para koparan şeyler yerine cebe para girmesini sağlayacak şeylerden bahsediyoruz. Hisse senetleri, tahviller, kendi şirketiniz ve fikri mülkiyetiniz gibi şeyler varlıklarınızdır; borçlar ise ipotek, tüketici kredileri ve kredi kartlarını içerir.

Kiyosaki uzun vadeli zenginlerin önce varlık sütunlarını oluşturduklarını belirtiyor. Sonrasında ise varlık sütunundan elde edilen gelir ile hayata dair lükslerini satın almayı başarıyorlar. Düşük gelirli ya da orta sınıfa mensup insanlar ise çocuklarının mirasını ya da sahip oldukları hayat lüksünü ancak ve ancak dişlerini tırnaklarına takıp alın teri dökerek oluşturabiliyorlar.

Mutlaka okuyun: Orta Sınıf ve Zengin İnsanlar Arasındaki 10 Fark

 

6- Başarısızlıktan korkanlar başarılı olma şansını kaybeder.

İnsanların çoğu kaybetmeye mahkumdur, asla  kazanan olamazlar, çünkü kaybetmekten ya da başarısız olmaktan korkarlar.

Halbuki en iyi ve en kalıcı öğrenmeler hatalarımız sonucu edindiklerimizdir. Yürümeyi düşe kalka öğreniriz. Aynı şey bisiklet sürmeyi öğrenmek için de zengin olmak için de geçerlidir… Başarısızlık, başarının bir parçasıdır.

Para yönetimini tenis oyununa benzeten  Kiyosaki, bu durumu şöyle açıklıyor:”Çok sıkı oynarım, hata yapar, hatalarımı düzeltir, daha fazla hata yapar, düzeltir ve giderek iyileşirim. Oyunu kaybedersem, ağın diğer tarafına geçer, rakibimin elini sıkar, gülümser ve ‘Gelecek cumartesi görüşürüz’ “derim.

Umarız sizler de başarısızlık karşısında pes etmeyip başarıya ve zenginliğe bir arada ulaşmanın yolunu bulursunuz.

Mutlaka okuyun: Başarısızlığı Başarıya Dönüştürmek İçin İzlemeniz Gereken 7 Yol

 

İlginizi çekebilir

Zengin insanların asla yapmadığı 10 finansal hata
Warren Buffett’ten Acemi Yatırımcılara Tavsiyeler
Avatar

Yazar : Deniz

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir