Norveçli firma No Isolation’ın ürünü Avatar, hastalığından dolayı okula gidememiş çocukların günlük aktivitelere uzaktan katılımlarını sağlayan küçük bir robot.
Uzun vadeli rahatsızlıklardan muzdarip olan çocuklar ve genç yetişkinler sıklıkla uzun süreler boyunca kendilerini günlük hayatlarından izole etmek zorunda kalıyorlar. Araştırmalar ise izolasyonun; sağlık, fiziksel ve zihinsel refah üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymakta. Tam da burdan yola çıkan No Isolation isimli Norveçli bir firma, okuluna gidemeyen öğrencilerin günlük aktivitelerine katılmalarını sağlayan arkadaş canlısı ve küçük bir robot tasarladı. Avatar isimli bu robot, bir uygulama aracılığıyla kontrol edildiği için yatak istirahati almış hastalar dahi bu cihazı kullanabiliyor.
Cihaz üzerindeki bir mikrofon, kamera, hoparlör ve iki göz, iki yönlü iletişimin kolaylıkla gerçekleşmesini sağlıyor ve kullanıcı, Avatar’ın başını 360 derece döndürerek cihazın bulunduğu alanın tamamını görüntüleyebiliyor. Avatar’ın başının üstündeki ışıklar ise evdeki insanın konuşmak veya dinleme modunda kalmak istediğini gösteriyor. Okuldayken Avatar, öğrencinin oturduğu sıraya veya sıranın yakınlarına yerleştirilebiliyor ve sınıflar arasında taşınabildiği gibi dışarıdaki oyunlara katılım için bahçeye dahi çıkartılabiliyor. Avatar’dan faydalanmak isteyen ebeveynler, firma ile iletişime geçmeleri için teşvik edildiği gibi ürün tüm Avrupa ülkelerine gönderilebiliyor.
Başarılı bir robot olan Avatar hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Zihinsel sağlığın önemi ve bu konuda ortamın sahip olduğu etki, giderek daha da çok önemsenmeye ve çeşitli yöntemlerle sağlanmaya çalışılmaktadır. Daha önce sizlere Avustralyalı bir hastanenin, doğa sahnelerini oluşturmak için interaktif, ışık yayan fayans kullandığından ve penceresiz odalar için güneş ışığı yayan sahte pencerelerden bahsetmiştik. Sizce bu alanda daha başka ne gibi iş fikirleri ve inovasyonlar hayata geçirilebilir?