Başarılı Teknoloji Girişimcisinden 35 Önemli İpucu

Konu, teknolojinin ne kadar harika olduğu değildir, bunu paraya dönüştürüp, dönüştüremediğinizdir.

Her harika fikir, harika ürünlere dönüşmüyor ve her harika ürün de harika işletmelerin doğmasına neden olmuyor. Çoğu, fikirlerini paraya dönüştürme konusunda yetersiz kaldıkları için başarısız oluyor.

 

Alta Vista’yı Hatırlayan Var Mı?

Bir dönem internete egemen oldu ancak web araması yapan bir siteyi büyük bir şirkete dönüştürme konusundaki zorlukları aşmakta başarısız oldular.

Başarılı olmak için gerekli olan hem teknik becerilere hem de girişimci becerilerine sahip çok az insan vardır. Gerekli olan girişimci girdisi olmadığında birçok harika fikir Alta Vista’nın yolundan gidecektir.

İşte, Dünya Ekonomik Forum Teknolojisi öncüsü ve kitap yazarı Anil Sethi’den 35 tavsiye. Bu tavsiyeler, başarısızlığı veya fikirlerinizi paraya dönüştürmenizi engelleyebilecek yaygın hatalardan kaçınmanız için her girişimciye yardımcı olacaktır.

  1. Basit bir çözümü olmayan kendi sorunlarınızı asla göz ardı etmeyin. Eğer bir çözüm için ödeme yapıyorsanız, diğer insanlar da yapar.
  2. Kimsenin size iyi bir fikir üretemeyecek kadar genç olduğunuzu söylemesine izin vermeyin. Biri sizden kuşku duyduğunda verebileceğiniz en iyi yanıt: “Beni izle” olmalıdır.
  3. Eğer sadece noktalar arasındaki çizgileri çizmeye çalışırsanız, asla resim yapamazsınız.
  4. Eğer fikrinizi 10 saniye içinde anlatamıyorsanız, çizim tahtanıza geri dönün.
  5. İşin içine girmeden önce teknolojileri değerlendirin. Kendinizi kaptırma fikrine kendinizi çok kaptırmayın.
  6. Bir fikir geliştirirken, odaklanacağınız müşteri segmentinin davranışlarını anlamaya çalışın. Yanlış bir kanıya varmanız ve başarısız olmanız çok kolaydır.
  7. Roket bilimi dahi gerçekten küçük, basit adımlarla ve epey bir sabır ile geliştirilmiştir.
  8. Bir fikrin değeri, onu uygulayacak ekibinizin becerileri kadardır.
  9. Yatırımcıların paralarının sizi zengin yapmayacağını unutmayın. Sadece sözlerinizi tuttukça para kazanırsınız.
  10. Unutmayın ki, standart olmak, değer yaratma ve para kazanma konusunda teknik mükemmellikten çok daha önemlidir. Teknoloji şirketlerinin eş kurucuları bunu asla anlamaz ve onları böyle kabul ederiz.
  11. Müşterileriniz, kırdığınız rekorlar için ödeme yapmaz. Onlara para kazandıran, para biriktirten veya yaşamlarını daha iyi bir hale sokan çözümler için ödeme yaparlar.
  12. Kısa vadeli faydaların uzun vadeli etkilerine dikkat edin. Bu sektör, para kazanmak için uzun ve fırtınalı bir yoldur.
  13. Yeni çıkan ve olgunlaşmış teknolojiler arasında koca bir uçurum vardır. Bunun farkında olmamak, başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratır.
  14. Kuruluş, eşitlik, roller ve sorumlulukları tanımlama ve yetki verme ana görevinize odaklanmanızı sağlayacak şeylerdir.
  15. Piyasa sıklıkla teknolojinin sunacağı çözüm için daha yüksek bir değer biçer ancak oraya varana kadar gerçek değeri bilemezsiniz.
  16. Asla teknoloji ekibinizin her şeye bir yanıtı olduğunu çünkü yaptıkları işte en iyi olduklarını düşünmeyin. Vizyonunuz tek doğru olan şey olabilir çünkü en azından bir vizyona sahipsinizdir.
  17. Girişimcilik algınızı değiştirir ve algı her şeydir.
  18. Bir girişimci olmak mümkün olanın sanatıdır. Bilim adamları sadece gerçeklikteki bilimi anlarlar. Teknik ekibinizin bunu anlayacağını varsaymayın.
  19. Ekibinizi geliştirin, çalışanlarınızı dinleyin ve asla sinirlerinizi bozmayın. Onların bir bilim adamı olduğunu ve ticari konular hakkında pek bir fikirleri olmadığını asla unutmayın.
  20. Araştırma biriminizde çalışan eş kurucularınızın öncelikleri hakkında bilgi sahibi olun. Onların ilk aşkının araştırma olduğunu ancak şirket yönetmenin çok farklı bir olgu olduğunu bilin.
  21. Çığır açan bir teknoloji bile olsa birinin sizi kolayca ikna etmesine izin vermeyin. En zorlu kısım ise bilim adamlarının zihniyetlerini şirketin gelecekteki başarısına odaklayabilmektir.
  22. Dünyada roket bilimi diye bir şey var. Bir teknoloji için heyecanlanmaya başladığınızda, bu teknolojinin ne yapabileceğini ve gerçek insanlara ne kadar kısa süre içerisinde sunulabileceğini kendinize sorun.
  23. İletişim kurarken basit olun. Motivasyon ve alaka düzeyine bağlı olarak insanlar duymak istedikleri şeyi duyarlar.
  24. Teknolojinin sahibi olan kişileri ve bu teknolojiyi ticarileştirme yolunda ikna etmek için karşılaşacağınız zorlukları asla küçümsemeyin.
  25. Ekibinizle ilgili sorunları erkenden tespit edin ve bunları çözmeye çalışın. Bu sorunları çözmediğiniz sürece hep olacaklardır. Yeni kurulan şirketlerin başarısız olmalarının en büyük nedeni fon eksikliği değil, egodur.
  26. Patent stratejinizi harika bir hale getirebilmek adına avukatların tavsiyesini almak için asla geç değildir. Aynı şekilde, yeni bir şeye başlamak için de asla geç değildir.
  27. Yeni bir şirket kurmak evlilik gibidir. Eğer ekibiniz başta birbiri ile geçinemezse, çocuğunuz olduğunda, ev kredisi kullandığınızda veya kirli bulaşıkları yıkamak söz konusu olduğunda başarısızlığı tadarsınız.
  28. Doğru yatırımcıları bulmak, yanlış olanlardan kaçınmak kadar önemlidir.
  29. Fon bulduktan sonra teslimata odaklanın. “Evde daha ucuza yapılabilinir” zihniyetinden çıkıp, “hızlı ve profesyonel bir şekilde yap” gibi ticari bir zihniyet benimseyin.
  30. Şeytan gerçekten de ayrıntıda gizlidir. Her bir yatırımcı ile tek bir şansınız olduğundan, dikkatli olun.
  31. Yatırımcılardan daha zeki olduğunuzu düşünmeyin. Aslında onlardan daha egolu olarak onları alt edebileceğinizi düşünmeyin.
  32. Yatırımcılar sağlayabileceğiniz bir bilgiyi sizden talep ettiklerinde rakiplerinize yatırım yapmak için sizden pazar istihbaratı topluyor olabilirler.
  33. Özellikle, yanınızda hiç bulunmadıysakimsenin tavsiyesinin kendi algılarınızdan daha baskın olmasına izin vermeyin.
  34. Arkanızda avukatlarınız sayesinde saklayabileceğiniz büyük bir sopa olduğu sürece güvenmek iyidir.
  35. Teknolojiniz başarılı olduğundaki riskleri asla küçümsemeyin. O noktada olmanızın iyi bir nedeni var.

 

İlginizi çekebilir

9 Teknoloji Girişimcisinden Başarının Sırları
Dünyanın En Zengin İnternet Girişimcileri

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir