Salı, Eylül 10, 2024
Ana SayfaGenel"Baskı ve Stresle Nasıl Başa Çıkarsınız?" Mülakat Sorusuna Verilecek Cevaplar

“Baskı ve Stresle Nasıl Başa Çıkarsınız?” Mülakat Sorusuna Verilecek Cevaplar

Sık sorulan mülakat sorularından biri de stres ve baskı ile nasıl başa çıktığınız ile ilgilidir. Bu soruya vereceğiniz cevap için hazırlıklı olmalısınız çünkü karşı taraf asla stres olmadığınızı duymak istemez. Çünkü herkes öyle ya da böyle hayatta stres oldukları anlar yaşıyor. Bu yüzden iş veren bu soruyu sorarak stres ve baskının sizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz öğrenmek ve bu durumlarla nasıl başa çıktığınız bilmek istiyor.

Bu soruyu doğru bir şekilde yanıtlayabilmek için geçmişte yaşadığınız stresli durumlarla nasıl başa çıktığınıza dair spesifik örnekler vermelisiniz. Baskı ve stresin sizi nasıl daha üretken bir çalışan yaptığından da bahsedebilirsiniz.

Bu soruyu cevaplamanın en güzel yolu önceki işlerinizde stres ile nasıl başa çıktığınıza dair örnekler vermektir. Bu sayede mülakatı yapan kişinin kafasında stresli durumlarda nasıl bir çalışma performansı sergilediğinize dair bir görsel oluşur.

Fakat bunu yaparken kendinizi gereksiz yere strese soktuğunuz durumlardan bahsetmekten çekinin. Örneğin bir projeyi vaktinden önce bitirmeniz gerektiği için ne kadar stres altında kaldığınız bir durumdan bahsetmeyin. Onun yerine zor bir proje ya da birden fazla projeden sorumlu olduğunuz bir zamandan ve bu durumda nasıl bir yol izlediğinizden bahsedin.

Bundan bahsederken o durumda ne kadar stres altında olduğunuz üzerine odaklanmamaya çalışın. Stresin çok doğal birşey olduğundan bahsederken stresin sizi nasıl zor durumda bıraktığı üzerinde durmak yerine stresle nasıl başa çıktığınızdan bahsedin. Hatta özellikle, başvurduğunuz pozisyonda karşılaşmanızın olağan olduğu durumlarla alakalı ne kadar stresli olduğunuzdan bahsetmeyin.

Örneğin, eğer başvurduğunuz pozisyon birden fazla projeyi aynı anda yürütmeniz gereken bir pozisyon ise ve siz birden fazla proje üzerinde çalıştığınız zamanlar stres olduğunuzu söylerseniz karşı taraf, sizin uygun bir aday olduğunuzu düşünmeyecektir.

Bu yüzden stresin nasıl motive olmanıza yardımcı bir etken olduğundan bahsedebilirsiniz. Ve stresli bir projenin sizi nasıl üretken ve yaratıcı yaptığına dair örnekler sunabilirsiniz.

Bu soruya verilebilecek en güzel örnek cevaplar:

  • Baskı benim için oldukça önemli. Üzerinde çalışacağım projeler, yaklaşan teslimat süreleri gibi güzel baskılar benim motive ve üretken olmamı sağlıyor. Tabii ki de çok fazla baskının beni strese soktuğu zamanlar oluyor fakat yine de aynı anda birden fazla proje üstünde çalışabiliyor olmam ve teslimat süreleri konusundaki başarım stres olmamı önlüyor. Örneğin bir keresinde aynı haftaya yetişmesi gereken üç büyük projeden sorumluydum. Fakat her bir projeyi detaylandırarak kendime bir program oluşturdum ve üç projenin üçünü de zamanından önce tamamladım. Böylece kendimi strese sokmamış oldum.
  • Stresten ziyade sonuçlara karşı tepkili oluyorum. Eğer bir iş başarıyla tamamlanıyorsa ben de stres olmuyorum. Örneğin sorun yaşayan bir müşteri ile ilgilendiğimde stresli olmak yerine elimdeki işe odaklanıyorum. Sorun yaşayan müşteriler ile başarılı bir şekilde iletişim kurabilme yeteneğimin hem kendimin hem de iletişim halinde olduğum müşterinin stresli olmasını engellediğini düşünüyorum.
  • Aslında baskı altındayken daha iyi çalışıyorum, rekabetin olduğu ortamlarda çalışmaktan keyif aldığımı farkettim. Hem yazar hem de bir editör olarak birçok proje üzerinde aynı anda çalışıyorum ve projeleri teslimat sürelerine yetiştirmeye çalışıyorum. Ve projeleri teslimat sürelerine kadar yetiştirmeye çalışırken daha yaratıcı işler ortaya koyabildiğimi farkettim.
  • Takım çalışması konusunda oldukça hassasım. Çünkü eğer takım üyeleri arasında yersiz eleştiri ya da sağlıksız oranda bir rekabet varsa yaşanan bu negatiflik benim de iş performansımı etkilemeye başlayabiliyor. Ben de böyle durumlarda çevremdeki insanların sorunlarını dinlemeye özen gösteriyorum ve stres altında olup olmadıklarını anlamaya çalışıyorum. Eğer stres altındalarsa iş yükleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum böylece takımın stresi fazla artmadan önüne geçmiş oluyorum. Eğer takım mutluysa ben de mutluyum.

İş Mülakatı Sırasında Stres Yönetimi: İş görüşmeleri çoğu insan için oldukça streslidir. Daha önce çok sayıda iş görüşmesi deneyiminiz olsa bile yeni bir iş görüşmesine gittiğinizde sakin kalabilmek zor olabilir. Çünkü yeni bir ortamda yeni insanlarla tanışırsınız ve belki de yeni patronunuz olacak kişiye kısa bir görüşme içerisinde kendinizi kanıtlamanız gerekir. İş görüşmelerinde yaşayacağınız stresi azaltmak ve kendinizi karşı tarafa kanıtlamak için birçok strateji mevcut. Unutmayın, stresli bir iş görüşmesininin altından kolaylıkla kalkabilmek karşı tarafa iş yerinde karşılaşabileceğiniz zor durumların altından da kolaylıkla kalkabileceğinizi gösterir.

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları

Stresi Azaltma, Önleme ve Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar